מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הסדר טיעון בניהול מקדמי לפי סעיף 143א לחסד"פ

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון ע"פ 3957/23 לפני: כבוד הנשיאה א' חיות המערער: ערן קוסקאס נ ג ד המשיב: פאדי חטיב ערעור על החלטתו של בית משפט השלום בבאר שבע שניתנה ביום 18.5.2023 בק"פ 66092-05-20 על-ידי השופט א' כהן; תגובה מטעם המשיב מיום 5.6.2023 בשם המערער: עו"ד יאיר פולדש בשם המשיב: עו"ד ג'ומעה חלאילה ][]פסק-דין
כמו כן לגישת המערער העובדה שלא נוהל פרוטוקול כלל שתיעד את הצעות המותב לצדדים, מעידה אף היא כי עסקינן בישיבות גישור, ולא ב"אפשרויות שונות לסיום ההליך", מושג שהוא לפי המערער "נעדר אחיזה בדין הפלילי". המערער מוסיף כי הואיל והמותב ניהל דיוני גישור שכללו "הצעה עונשית קונקרטית ולא כלל[ו] הסכמה לעניין העובדות" – יש להעביר את הדיון למותב אחר הן נוכח הוראות סעיף 143א(ה) לחוק סדר הדין הפלילי, שלפיהן דיון מקדמי יתקיים בפני מותב אחר מזה הדן בהליך העקרי, והן מאחר שקם חשש ממשי למשוא פנים.
משנטל על עצמו תפקיד זה, ובמהלך אותן ישיבות הציע לצדדים הצעות קונקרטיות להסדר טיעון – שעל תוכנן לא ניתן להיתחקות בודאות משלא קיבלו ביטוי בפרוטוקול – ואף האיץ בצדדים להסכים להן תוך הבעת דיעה באשר לטיב הראיות שהוצגו, דומה כי אין מנוס מטעמים של מראית פני הצדק שמותב אחר ימשיך לידון בעיניינו של המערער לאחר החזרת התיק לערכאה קמא" (שם, פסקות 18-17).
...
בעקבות כך, נקבע דיון נוסף ליום 9.6.2022, שבו יוצג המערער על-ידי הסנגור הקודם, ובסיומו נתן המותב החלטה לפיה "לאחר ששמעתי את טענות הצדדים, נאמרו הערות בית המשפט לרבות הצעה מסוימת לסיום ההליך שבפניי. הצדדים ישקלו את הצעת בית המשפט ויבואו בדברים [...]". ביום 6.7.2022 הודיע ב"כ המערער כי "על אף מאמציו הרבים של הח"מ וניסיונותיו לסיים התיק בהסדר ולהיצמד להצעת בית המשפט הנכבד [...] לא עלה [בידי הצדדים] להגיע להסכמות [...]". ביום 9.7.2022 הגיב ב"כ המשיב להודעה, וטען כי האמור מטעם ב"כ המערער "[אינו] מדויק, והצעתו לסיום [המחלוקת] בתיק הייתה רחוקה ולא צמודה להצעת ביהמ"ש הנכבד [...] ונדמה לח"מ כי ההצעה לא הייתה מובנת ל[ב"כ המערער]". ביום 6.2.2023 הגיש הסנגור הקודם בקשה לשחררו מייצוג המערער, וטען כי בינו ובין מרשו נתגלעו "חילוקי דעות מקצועיים מהותיים" ובנוסף כי המערער הודיע שאין ביכולתו לשלם את שכר טרחת הסנגור.
המשיב טוען כי דין הערעור להידחות.
משנטל על עצמו תפקיד זה, ובמהלך אותן ישיבות הציע לצדדים הצעות קונקרטיות להסדר טיעון – שעל תוכנן לא ניתן להתחקות בוודאות משלא קיבלו ביטוי בפרוטוקול – ואף האיץ בצדדים להסכים להן תוך הבעת דעה באשר לטיב הראיות שהוצגו, דומה כי אין מנוס מטעמים של מראית פני הצדק שמותב אחר ימשיך לדון בעניינו של המערער לאחר החזרת התיק לערכאה קמא" (שם, פסקאות 18-17).
לפיכך, אני סבורה, ולו מטעמים של מראית פני הצדק, כי יש להעביר את המשך הדיון בק"פ 66092-05-20 לשמיעה בפני מותב אחר.
אשר על כן, הערעור מתקבל והדיון בהליך דנן יועבר למותב אחר.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

כתב האישום וההליכים בתיק נגד המשיבים, ילידי שנת 1996, 1991, 1975 ו-1985 בהתאמה, ונגד אדם נוסף (להלן: נדאל) הוגש ביום 30.8.2015 כתב אישום לבית משפט השלום בבאר שבע המייחס להם עבירות של קשירת קשר לבצוע פשע לפי סעיף 499(א)(1) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: החוק); הכנסת ציוד קצה רט"ן לפי סעיף 52(ב)(2)(א) לפקודת בתי הסוהר [נוסח משולב], התשל"ב-1971; וסחיטה באיומים לפי סעיף 428 לחוק.
לנוכח טענת המשיבים כי לא קיבלו את מלוא חומרי החקירה, נעתר בית המשפט לדחיית מועדי הדיון שהיו קבועים, עד שלבסוף קבע בהסכמת הצדדים כי הליך מקדמי לפי סעיף 143א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 יתקיים ביום 10.2.2016 והעיר כי לא יתאפשרו דחיות נוספות.
אלא שבמועד זה עמד על הפרק הסדר טיעון, ועיכובים נוספים בהליך נגרמו בשל מגעים שהתנהלו בין הצדדים בהקשר לכך; הגם שבסופו של יום זה לא הסתייע ובא-כוח המשיבים הודיעו כי הם מעוניינים לנהל את התיק.
...
לנוכח טענת המשיבים כי לא קיבלו את מלוא חומרי החקירה, נעתר בית המשפט לדחיית מועדי הדיון שהיו קבועים, עד שלבסוף קבע בהסכמת הצדדים כי הליך מקדמי לפי סעיף 143א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 יתקיים ביום 10.2.2016 והעיר כי לא יתאפשרו דחיות נוספות.
בענייננו, לאחר שעיינתי בבקשה על נספחיה והיטיתי אוזן לטיעוני הצדדים בדיון שנערך לפניי, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל.
על כן, מצופה מהמדינה כי תפעל כדבריה ותגיש בהסכמה בקשה להקדמת מועדי הדיון; בהתאם, מתבקש בית משפט השלום לעשות מאמץ ולהיעתר לכך, ככל שהדבר מתאפשר; זאת חרף העומס הרב שידוע שרובץ לפתחו, על מנת לקדם את שמיעת התיק ולהביאו לכלל סיום.
סוף דבר, הבקשה מתקבלת ומעצרם של המשיבים מוארך בזאת ב-90 ימים החל מיום 30.5.2016 או עד למתן פסק דין ב-ת"פ 53144-08-15, לפי המוקדם.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

תאריך הישיבה: כ"ט בשבט התש"ף (24.2.2020) בשם המערער: עו"ד יעקב שקלאר בשם המשיבה: עו"ד רוני זלושינסקי בשם "ידידת בית המשפט": עו"ד יגאל בלפור ][]פסק-דין ]הנשיאה א' חיות: האם שופט שדן בהליך גישור פלילי שהסתיים בהסדר טיעון "פתוח" – קרי, הצדדים הגיעו להסכמה באשר להרשעת הנאשם אך לא באשר לעונשו – רשאי להמשיך לידון בהליך ולגזור את עונשו של הנאשם, או שמא קמה עילת פסלות קוגנטית המונעת ממנו לעשות כן? זו, בתמצית, השאלה העקרונית המתעוררת בעירעור שבפנינו על החלטת בית משפט השלום בתל אביב-יפו (השופט י' גת) מיום 15.12.2019 בת"פ 34312-02-18, לפסול את עצמו מלדון בעיניינו של המערער.
באותו מקרה, בית המשפט קבע כי הוראת סעיף 143א(ה) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 (להלן: החסד"פ) המורה כי: "לא הסתיים הדיון בכתב האישום במסגרת דיון מקדמי לפי סעיף זה, יעביר בית המשפט את הדיון בכתב האישום לשופט אחר שימשיך לידון בו [...]", קובעת עילת פסלות נוספת על העילות המנויות בסעיף 77א(א1) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 (להלן: חוק בתי המשפט) ולפיה בכל מקרה שבו היתקיים גישור פלילי שלא הסתיים בהסדר טיעון "סגור" הכולל את הרשעת הנאשם וגזירת דינו, קמה חזקה חלוטה בדבר פסלות המותב המחייבת את העברת המשך הטיפול בתיק למותב אחר (להלן: הילכת עווידה).
כמו כן, קביעת כלל לפיו השופט שניהל את הדיון מכוח סעיף 143א לחסד"פ יגזור את העונש במקרה של הסדר טיעון "פתוח" רק אם ניתנה לכך הסכמת שני הצדדים, עלול לעודד "פורום שופינג" בלתי רצוי מצד בעלי דין שינסו לבחור אם להותיר את הדיון בפני שופט המוקד או השופט-המגשר, בהתאם לעמדות שהביע במהלך ההליך שהתנהל מכוח סעיף 143א לחסד"פ, וזאת גם כאשר הן עצמן אינן מקימות עילת פסלות על פי דיני הפסלות הכלליים.
...
בית המשפט הטעים בהחלטתו שלדעתו "יש מקום כי המאשימה תשקול עמדתה בכל זאת ותיתן אמון בבית המשפט שיוכל לשמוע את הטיעונים לעונש בתיק על אף הליך הגישור שהתקיים לפניו". הפרקליטות מצידה דבקה בעמדתה לפיה אין מקום שהטיעונים לעונש ישמעו בפני שופט הגישור ובנסיבות אלה, פסל עצמו המותב מלהוסיף ולדון בהליך, אך ראה להוסיף כי: "לנוכח המציאות באולמות המוקד, מטעמים של יעילות דיונית, ובהתחשב במקצועיותו של בית המשפט וניסיונו, ואף לאור אופי ההליך הספציפי שהתנהל לפניי בתיק זה, אינני סבור שישנה הצדקה מהותית להעברת התיק לשמיעת טיעונים לעונש בפני מותב אחר במקרה דנן, ועל כן הייתי מצפה מהמאשימה שתוותר על בקשתה להעברת הדיון לשמיעת הטיעונים לעונש בפני מותב אחר, אך כאמור שעה שהמאשימה עומדת על בקשתה, לנוכח הפסיקה האמורה של בית המשפט העליון, סבורני כי אין מנוס מהיעתרות לבקשה". המערער הגיש ערעור על החלטה זו, ובתגובה לערעור שינתה הפרקליטות את עמדתה והודיעה כי בנסיבות המקרה הפרטני היא אינה מתנגדת להמשך שמיעת ההליך בפני השופט י' גת. בעקבות כך, הוחלט ביום 22.1.2020 שהתיק יובא לדיון בפני מותב תלתא וכי הצדדים יגישו את התייחסותם לשאלות העקרוניות המתעוררות בערעור ולהשלכות הרוחב הנובעות מהלכת עווידה בכל הנוגע לפסילת השופט הדן בהליכי גישור ובדיונים מקדמיים המתנהלים מכוח סעיף 143א לחסד"פ. כמו כן, עוכב ההליך בעניינו של המערער בבית המשפט קמא עד להכרעה בערעור דנן.
מסקנתי לפיה יש לפרש את התיבה – "הסתיים הדיון בכתב האישום" שבסעיף 143א(ה) לתסד"פ – כסיום שלב הכרעת הדין, מבוססת על הנתונים שהוצגו בפנינו ועל החוק כנוסחו היום.
סוף דבר – אני סבורה כי יש לבטל את הכלל הפרשני שנקבע בעניין עווידה ותחתיו יש לקבוע כי במקרים שבהם התנהל הליך מכוח סעיף 143א לחסד"פ שלא הסתיים בהכרעת דין – יועבר הדיון בו לשופט אחר בהתאם לס"ק (ה).
נוכח מסקנה זו אציע לחבריי כי הערעור יתקבל וההליך בעניינו של המערער יוחזר לדיון בפני השופט י' גת לצורך שמיעת טיעונים לעונש וגזירת דינו של המערער.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2016 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

<#3#> פסק דין (נאשמת 2) נוכח בקשת ב"כ המאשימה לחזרה מכתב אישום לפני מענה, אני מורה על ביטול כתב האישום כנגד הנאשמת 2 בהתאם להוראות ס' 94(א) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982.
נגה שמואלי-מאייר , שופטת פרוטוקול (נאשם 3) ב"כ הצדדים: אנו נותנים את הסכמתנו לניהול דיון מקדמי, בהתאם לסעיף 143א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב- 1982.
ב"כ הצדדים: הגענו להסדר טיעון לפיו הנאשם יודה בכתב האישום ולא יורשע בו. ההסדר כולל הסכמה לעניין העונש, לפיו הצדדים יעתרו במשותף להטיל על הנאשם עונש של חתימה על התחייבות להמנע מבצוע עבירה.
...
אשר על כן, אני גוזרת על הנאשמת את העונש הבא: מאסר מותנה למשך 3.
<#3#> פסק דין (נאשמת 2) נוכח בקשת ב"כ המאשימה לחזרה מכתב אישום לפני מענה, אני מורה על ביטול כתב האישום כנגד הנאשמת 2 בהתאם להוראות ס' 94(א) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982.
הכרעת דין על יסוד הודאת הנאשם, אני קובעת כי הנאשם ביצע את המיוחס לו בכתב האישום.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2017 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

ב"כ הצדדים והנאשם: אין לנו היתנגדות שמותב זה יקיים דיון מקדמי לפי סעיף 143א לחסד"פ. ב"כ הצדדים: הצדדים מודעים לכך כי ייתכן שגזר הדין יישמע בפני מותב אחר לפי שיקול דעת בית המשפט, והדבר מוסכם ומקובל עלינו.
לאחר שהתקיים דיון לפי סעיף 143א לחסד"פ, הצדדים מודיעים לבית המשפט, כי הגענו להסדר טיעון לפיו הנאשם יודה בכתב האישום המתוקן ויורשע בו. ההסדר כולל הסכמה לעניין העונש, לפיו יעתרו הצדדים במשותף לעונשים של 8 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי, קנס, חתימה על התחייבות להמנע מבצוע עבירה ופסילת רישיון נהיגה לשיקול דעת בית המשפט.
הקנס אמור לשקף בין היתר את מידת ניהול ההליך הפלילי, בשורה התחתונה הנאשם חסך זמן שפוטי וראוי שהדבר הזה יבוא לידי ביטוי גם בקנס.
...
<#4#> הכרעת דין על יסוד הודאת הנאשם, הנני מרשיע אותו בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום המתוקן.
לאור כל האמור נבקש לכבד את ההסדר.
אשר על כן, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: 8 חודשי מאסר בפועל שימנו מיום מעצרו – 4.1.17.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו