במהלך ההתדיינות הודיעה המדינה לאירגון עמית כי היא מסכימה להנהיג הסדר של גבייה מרוכזת של דמי חבר לאירגון זה מעובדי המדינה, על-פי הרשאה מפורשת של כל חבר באירגון, אך זאת בתנאי שקודם לכן יקבע בית-המשפט, בפסק-דין סופי, כי האירגון הנו ארגון עובדים לפי סעיף 25(א) לחוק הגנת השכר.
מבחינה מהותית, סבור היועץ המשפטי לממשלה, כי אין ארגון עובדים ללא פעילות במישור הקבוצי במגמה לאזן בין חולשת העובד לבין עוצמת המעביד; כי מטרתו של ארגון עובדים צריכה להיות הגנה על זכויות העובדים, כשהוא אוטונומי בפעולתו להשגת מטרה זאת, ולכן ארגון הנשלט על-ידי מעביד או ארגון שמטרתו להפיק רווח בעבור גוף אחר, פסול מלהיחשב ארגון עובדים; כי אין ארגון עובדים אלא אם רוב חבריו עובדים-שכירים וכי נידרש שהארגון יהיה דמוקרטי הלכה למעשה.
.
" דעת המיעוט בפרשת עמית מוסיפה פרטים להשלמת התמונה. היא אומרת (בעמ' 108): "הוכח כי היזמה להקמת 'עמית' החלה בישיבותיה של הנהלת קופת חולים מכבי".
היא מוסיפה ומציינת (בעמ' 110) שכבר באמצע שנת 1994 הופץ חוזר בין החברים של קופת חולים מכבי, שקרא להם להצטרף להסתדרות עובדים מכבי, כדי שמס האירגון שיוטל עליהם יועבר להסתדרות זאת.
נוסף לתלות האישית של חברי הועד המנהל של האירגון, קיימת גם תלות כלכלית של האירגון עצמו בקבוצת מכבי המימון של ארגון עמית מגיע עדיין (אם כהלוואה ואם אחרת) מקבוצת מכבי; האירגון יושב, כל כולו, במשרדים ובסניפים של קופת חולים מכבי; והוא משתמש בשירותים המשרדיים של הקופה, אפילו לצורך גיוס חברים לאירגון.
אמנות אלה לא קיבלו אמנם תוקף של חוק בישראל, אולם המגמה להתאים את הדין המקומי להתחייבויות שהמדינה נטלה על עצמה באמנות, הביאה להכרה ש"על-פי משפט העבודה הבנלאומי המחייב את ישראל, מובטח לעובדים החופש להיתאגד" (דב"ע שם/18-4 ההסתדרות הכללית ואח'-עירית תל אביב בעמ' 79; ובעניין התאמת הדין המקומי לדין הבין-לאומי הפומבי ראה מאמרה של פרופ' ר' לפידות: "מקומו של המשפט הבנלאומי הפומבי במשפט הישראלי" בעמ' 810).
בלי להתיימר למצות את כל הדרכים שבאמצעותן אפשר לווסת את התחרות בין הארגונים, לא ניתן לשלול התייחסות למספר החברים באירגון תוך הצבת סף מינימום יחסי, לשם מניעת פיצול כוח העובדים בין ארגונים זעירים.
מצב זה מחייב הסדר משפטי המאפשר בחינת תנאים אלה בשתי נקודות זמן, כשבתקופת הביניים (שתיראה סבירה לבית-הדין) יזכה הגוף להכרה זמנית כארגון עובדים.
...
זאת ועוד-עיון בחוק ניירות ערך אינו מביא למסקנה כי ל'קופת חולים מכבי', 'אמצעי שליטה' בעמית, או שהיא בעלת עניין בו.
.
לפיכך יש לקבל את העתירה, ולבטל את פסק-הדין של בית-הדין הארצי לעבודה, אשר העניק לארגון עמית הכרה כללית כארגון עובדים.
אלא שעדיפה בעיניי מדיניות המגלמת אי-ודאות מסוימת בשאלת המשך קיומו של "גוף פורץ", על פני מדיניות הנועלת בפניו את הדלת הלכה למעשה, אף שהתקיימו בו "התנאים הראשוניים".
בסופו של דבר המעסיקים גם הם בעלי עניין להחליט על הקף התקשרותם עם אותו גוף.