סעיף 30(ג) על פיו "דבר החורג מניהול או משימוש רגילים טעון הסכמת כל השותפים."
סעיף 31(א)(1) הקובע כי כל שותף רשאי לעשות שימוש סביר במקרקעין המשותפים, אף ללא הסכמת השותפים, "ובילבד שלא ימנע שימוש כזה משותף אחר;"
הלכה היא, כי בניה או שימוש אחר במקרקעין, המונע משותף אחר שימוש בחלק המשותף, אינו נחשב "שימוש סביר" בהקשר זה.
הזכות לתבוע סילוק יד מרכוש משותף
סעיף 52 לחוק המקרקעין מגדיר מהו רכוש משותף בבית שנירשם כבית משותף:
"כל חלקי הבית המשותף חוץ מן החלקים הרשומים כדירות, ולרבות הקרקע, הגגות, הקירות החיצוניים, המסד, חדרי המדריגות, מעליות, מקלטים, וכן מתקני הסקה או מים וכיוצא באלה המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם אפילו הם בתחומי דירה."
סעיף 55(א) לחוק המקרקעין קובע כי: "לכל דירה בבית משותף צמוד חלק בלתי מסויים ברכוש המשותף של אותו בית משותף."
על בסיס הוראות אלה אין ספק כי כל הדיירים המחזיקים או המשתמשים בחלקי המבנה, רשאים לעשות שימוש בכל הרכוש המשותף כאשר אין לאחד מהם זכות להשתמש בחלק מסוים ממנו באופן ייחודי, אלא בהסכמת הדיירים האחרים ועל פי רשות שניתנה.
ר' לעניין זה דברי כב' השופט חשין ברע"א 6339/97, משה רוקר נ' משה סלומון, פ"ד נה(1)199, [1999] (להלן: הילכת רוקר), בעמ' 251: "חוק המקרקעין, כמוהו כחוקי ישראל כולם, גם הוא יישלט – על דרך העקרון – בידי הדוקטרינה שבהוראת סעיף 39 לחוק החוזים. כך תשלוט אותה דוקטרינה גם בזכותו של בעל המקרקעין (שמעון) לבקש את סילוקו של המבנה שבנה ראובן (הפולש) שלא-כדין ושלא-בהיתר. כב' השופט ברק הוסיף וקבע שם (עמ' 276-277): "תום-הלב הקבוע בסעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי) (להלן – חוק החוזים) הוא עקרון 'מלכותי'...הוא חל בגדרו של כל דין. 'מצודתו פרושה... על כלל המערכת המשפטית בישראל'... הוא מבטא עיקרון היתנהגות 'לעניין פעולות משפטיות וחיובים שבכלל המערכת המשפטית בישראל'... עיקרון תום-הלב חל בגדרו של חוק המקרקעין."
על כן בעניינינו, שימוש ייחודי בחלק מהרכוש המשותף, בהיעדר הסכמת התובע ויתר בעלי הזכויות במבנה, מהוה הסגת גבול ברכוש זה ומקנה לתובע את הזכות לעתור לסילוק יד, לפינוי הפלישה ולהשבת מצב הרכוש המשותף לקדמותו, אלא אם מתקיימים החריגים שנקבעו בהלכה הפסוקה (כאמור בהילכת רוקר, וכן בע"א (מחוזי ירושלים) 2232/08, חברת אליק נכסים והובלות נ' יצחק בדש [16.12.2008].
...
המומחה ציין כי לו היה התשריט מוגש ונרשם במסגרת רישום המבנה כבית משותף היתה המסקנה שונה, אולם כאשר לא נרשם המבנה כבית משותף, אין לתשריט כל ערך ולשיטתו, יש לראות בנתבע כפולש לחצר המשותפת.
בשל המסקנה אליה הגעתי, לא מצאתי להידרש לטענות או לראיות נוספות (לרבות שאלת קיומו או העדרו של רישיון עסק, ועדותו של מר עדני), באופן נפרד מהאמור לעיל, על אף התייחסות הצדדים לאלה בסיכומיהם.
סוף דבר
אני מקבלת את התביעה, ומורה לנתבע לסלק ידו מחצר המבנה ברחוב היצירה 7 ברחובות, גוש 3652 חלקה 120, כשהיא פנויה מכל חפץ של הנתבע, ובכלל זה נדרש הנתבע להרוס (על חשבונו) את הבנייה שבנה עליה.