בהקשר זה ציינה הועדה, כי משמעות קבלת עמדת המשיבה היא, "כי ייגבה היטל השבחה מלא בגין כל אותן הרחבות למיניהן (סגירת מרפסות, חדרים וכו') שנעשו בנגוד לדין, לרבות על-ידי מישפחות מרובות ילדים, מישפחות נזקקות וכדומה". הועדה ציינה, כי אין להקל ראש ביחס לעבריינות בנייה, "ואולם סנקציה אוטומאטית שלא ניתן לחרוג ממנה שלפיה לא יינתן פטור סוצאלי מובהק במצב זה, אינה לדעתנו בדין הרצוי ומכל מקום אין לפרש כי היא בבחינת הדין המצוי". בהתייחסה להצעת הועדה המקומית, שלפיה יינתן פטור "לפנים משורת הדין" במקרה שבו הונפק היתר בנייה עד 18 חודשים לאחר מועד אישור התכנית, ציינה הועדה כי פראקטיקה מעין זו של "פטור לפנים משורת הדין" אינה מוכרת בדין, ואף מנוגדת לדין; ולכל היותר, יש מקום שהסדר כאמור יישקל על-ידי המחוקק.
המערערת טוענת, כי ועדת הערר שגתה בפרשנות שהציגה לסעיף הנידון, אשר בגדרה עשתה הבחנה בעבריינות הבנייה בין מקרים "קלים" לבין מקרים "קשים". בהקשר זה מוסיפה ומציינת המערערת, כי בפועל מערך התביעה אינו נוהג לבקש במסגרת ההליכים הפליליים, לפי חוק התיכנון והבנייה, תשלום בגין היטל השבחה, ועל-כן ההליך הפלילי אינו נותן מענה בכל הקשור לאי-תשלום היטל ההשבחה על-ידי עבריין הבנייה.
משיבה 1 גורסת, כי לפי לשון החוק ותכליתו, אין די באישור תכנית משביחה, אלא יש צורך שהרשויות המוסמכות יתירו את הבנייה, גם אם לא השתכללו כל התנאים הפורמאליים להנפקת היתר בנייה; כמו למשל מצב שבו התקבלה ההחלטה על הנפקת היתר בנייה בכפוף לתנאים, אך בעל הנכס טרם שילם האגרה בגין היתר בנייה או לא מילא אחר תנאים מוקדמים שנקבעו על-ידי הרשות.
כלומר, לשיטתה של משיבה 2, רק מיום הוצאת השובר לתשלום היטל ההשבחה, תיצבר הריבית בהתאם להוראות החוק הנ"ל.
משיבה 2 הפניתה להוראת סעיף4(2) לתוספת השלישית לחוק, שלפיה ככל שהועדה המקומית החליטה לדחות את השומה עד למימוש הזכויות – "תודיע הועדה לבעל המקרקעין, תוך חצי שנה מיום תחילת התכנית, על חבותו בהיטל" וההודעה תהיה בהתאם להוראות סעיף 6(ג) לתוספת השלישית.
צוין, בין-השאר, כי המועד שממנו יש לגבות את הפרישי ההצמדה וריבית הפיגורים הוא המועד שבו היה צריך לשלם את המס, ולא מועד הוצאת השומה; וכי קיימת אפשרות שלפיה מועד המימוש אינו ידוע לרשות בזמן אמת, ובמקרה כזה יש לתמרץ נישומים לפעול כדין לצורך הכשרת העבירה על-ידי הוצאת היתר בנייה, תוך תשלום היטל ההשבחה שקם בעת אישור התכנית שאִפשרה את השמוש לראשונה.
...
"דרך המלך" למאבק בעבריינות הבנייה ובהפרת הוראות חוק התכנון והבנייה, ובכלל זה אי-הוצאת היתר בנייה במקום שזה נדרש, היא באמצעות הליכי אכיפה; ובפרט כאשר ניתן בגדר ההליך הפלילי לחייב את המורשע לשלם את תשלומי החובה ובכללם היטל ההשבחה.
התנהגות הצדדים, ובפרט הרשויות המקומיות, לאורך שלושה עשורים מהווה, אפוא, נדבך נוסף במסקנה הפרשנית, שלפיה החלופה השנייה אינה חלה על התחלת שימוש הטעונה על-פי הדין קבלת היתר בנייה; זאת, כאמור, לאור "לשון הפשט" של החלופה, מבנה הגדרת "מימוש הזכויות על חלופותיו, תכלית החקיקה ודברי ההסבר להצעת החוק – שהיו ברורים ומפורשים לכל, גם לציבור וגם לרשויות. שינוי הגישה הפרשנית של הוועדה המקומית בירושלים, המערערת, לאחר שלושה עשורים, מחייב טעמים כבדי משקל המצביעים על כך שהפרשנות הקודמת שלפיה נקטה, הייתה שגויה לאור לשון החוק ותכליתו; וכאמור, טעמים כאלו אין בנמצא, והפרשנות הלשונית והתכליתית שונה. בנסיבות אלו, ניכר כי שינוי, ככל שהוא מתבקש, אמור להיעשות בדרך של חקיקה – הן בהיבט המהותי שלפיו פרשנות החוק אינה מתיישבת עם השינוי המתבקש, והן מעקרונות של שוויון בהחלת החוק ומניעת אפליה לאחר שנים ארוכות של יישומו.
המערערת תשלם לכל אחד מהמשיבים 6-1 הוצאות בסכום כולל של 15,000 ₪.