מבוא
המשיבה הגישה המרצת פתיחה נגד המבקש- קבוץ נווה ים – אגודה שיתופית (להלן- הקבוץ או האגודה), ובה ביקשה להורות לקבוץ לקיים את פסק הדין שניתן כנגדו ביום 28.7.2004 וטרם בוצע, באופן שמעמדה של המשיבה בקבוץ לעניין זכותה במקרקעין, יהיה כשל חברי קבוץ באשר לזכות לשיוך מיגרש ובית בו היא גרה מזה שנים, וכפי שנקבע לגבי שכניה.
סמכות נוספת ניתנה למפרק בסעיף 48(3) לפקודה בו נקבע כי למפרק תהא סמכות להופיע במשפטים כתובע או כנתבע בשם האגודה, בין בשמו או בשם מרשתו, ותהא לו הסמכות "לחקור בכל התביעות נגד האגודה, ולהחליט בצו לפי הוראות פקודה זו בשאלה למי מן התובעים זכות הקדימה על פני חברו".
על כוונתו של המחוקק להסמיך את המפרק לידון בתביעות החוב של האגודה ניתן ללמוד גם מהסמכויות הנרחבות שהוענקו למפרק מכוח הוראות הפקודה והתקנות.
לעניין סמכותו של בית משפט לידון בתביעה לאחר שניתן צו פירוק ראו ע"א 136/50 עיזבון המנוח זיברט נ' אגודה הדדית בית ונחלה בע"מ (בפרוק), פד"י ח 958, 969-968 (1954) (להלן- ענין זיברט), שם קבע כב' השופט י' זוסמן:
"...ואשר להגשת תביעה לבית ־ המשפט, הדעת נותנת כי פירוק אגודה מצמצם את האפשרות לפנות לבית ־ משפט לפחות כמו פירוק חברה מרצון, אשר מידת הפיקוח עליו אך מועטה היא נמצא שתובע אשר הגיש תביעתו למפרק לא יוכל עוד לפנות לבית המשפט... אפילו לא פנו המערערים תחילה למפרק היו שערי בית־המשפט נעולים בפניהם, שכן פירוק האגודה ...דומה הוא יותר לפירוק חברה ע״י בית־המשפט. והינה ... נידרש כל נושה להגיש את תביעתו למפרק: אות הוא, כי זוהי הדרך לגביית חוב מהמפרק, ואנו מוסיפים: הדרך היחידה, שאם לא תאמר כן תיגרם ערבוביה ...וכך תסוכל כוונת המחוקק למסור בידי הרושם את ״הפיקוח היחידי״ על הפרוק.".
הסעדים המבוקשים מתייחסים לנכסי הקבוץ ואישור המבוקש בתובענה יביא לגריעה מנכסיו של הקבוץ.
...
סיכום
לאור כל האמור לעיל, לבית משפט זה אין סמכות לדון בתובענה מאחר והוצא צו פירוק בעניין האגודה, ורק למפרק סמכות ענינית לדון בטענות המשיבה.
אני מורה על דחיית התובענה על הסף בשל חוסר סמכות עניינית, בהתאם לסמכותי לפי תקנה 101א(2) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד- 1984.
הנני מחייב את המשיבה-לוי מרים לשלם לקבוץ נווה ים אגודה שיתופית (בפירוק) הוצאות משפט בסכום של 3,500 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד למועד התשלום בפועל.