מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

המרצת פתיחה בבית הדין לענייני עבודה

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

עיון באותה החלטה הדוחה את בקשת רשות העירעור מעלה שאכן ניתנה בה היתייחסות לעניין הסמכות העניינית אולם אין הכרעה והעניין הוחזר לבית הדין האיזורי, וכך נכתב בסעיף 16 להחלטה: "16.אשר לסמכות העניינית- במהלך הדיון לפנינו שמענו את טיעוני הצדדים שלפיהם בית הדין לעבודה מוסמך לידון בטענות מושא הבקשה לסעדים זמניים, וזאת בנוסף לטענות בכתב שהעלו הצדדים בנושא זה. לשיטת המוסד, הנימוק לכך הוא בעקרו שבית הדין לעבודה הוא הערכאה המומחית והמוסמכת לבחון את ההחלטה המנהלית של המוסד לפתוח בחקירה פלילית; ולשיטת המבקשים, הטעם לכך הוא בעיקר שהדיון בתובענה העיקרית מסור לסמכותו הייחודית של בית הדין לעבודה.
למעשה ואם אציג זאת בצורה הפשטנית ביותר, למבקשים נראה הגיוני שאם בית משפט השלום מוסמך לידון בתביעות לפי סעיף 398 כלומר הוא המוסמך לידון באותן תביעות במישור הפלילי (שהן למעשה כתבי אישום אשר מוגשים ע"י היחידה הארצית לחקירה כלכלית במישטרה ) אזי הוא מוסמך להתערב גם בתהליכים הקודמים להיווצרותה של תביעה כזו גם אם תהליכים אלו קשורים בטבורם לעניינים ולסמכויות שיש לבתי הדין לעבודה או לערכאות המנהליות (גם המבקשים סברו שאלו הן הערכאות המקצועיות המוסמכות לידון במאטריה המיוחדת והמורכבת הזו) ובין אם הם קשורים לבחינה מנהלית של החלטות או היתנהלות המשיב, אורגאניו או החלטות שר העבודה והרווחה.
כך גם יש לשאול, אם אנו מצויים במסגרת הפלילית של סמכות בית משפט השלום על פי סעיפים 398 ו-399 הנ"ל, האם הליך אזרחי הוא ההליך הנכון? אך גם במידה ותתקבל הטענה שאכן הסמכות לידון בהליך כאן מוקנית (גם) לבית המשפט השלום, אין מקום להעתר למתן הצוו הזמני או הסעד המבוקש בהמרצת הפתיחה.
...
המבקשים טוענים שצו המניעה שניתן בבית הדין הארצי בוטל לאחר דיון במעמד הצדדים בעיקר בשל ויכוחי סמכות עניינית, האומנם? כבר בתחילת הדיון והכרעה של בית הדין הארצי נכתב : "לאחר שעיינו בכלל החומר המצוי בתיק ובטענות הצדדים לפנינו בכתב ובעל פה נחה דעתנו כי יש לדחות את בקשת רשות הערעור. כפועל יוצא מהמסקנה האמורה, צו המניעה הארעי שניתן ביום 19.2.2020 -בטל." דהיינו, הצו בוטל כי הבקשה נדחתה ולא קשור לעניין הסמכות העניינית.
כך גם יש לשאול, אם אנו מצויים במסגרת הפלילית של סמכות בית משפט השלום על פי סעיפים 398 ו-399 הנ"ל, האם הליך אזרחי הוא ההליך הנכון? אך גם במידה ותתקבל הטענה שאכן הסמכות לדון בהליך כאן מוקנית (גם) לבית המשפט השלום, אין מקום להיעתר למתן הצו הזמני או הסעד המבוקש בהמרצת הפתיחה.
הבקשה לסעד זמני נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעות סברו כי יש ליתן להן צו לניטור תיבת הדוא"ל המקצועית של הנתבע היות ומתקיימות בענינן הנסיבות המחמירות עליהן הצביע בית הדין הארצי לעבודה בפרשת טלי איסקוב ענבר – מדינת ישראל (ע"ע (ארצי) 8/90 (2011)) ואף לאור פסיקת בית המשפט העליון בענין רע"א 2552/16 יהודה זינגר ואח' נ' חברת נחמיאס טכנולוגיות (1990) בע"מ (2016) (להלן – "ענין זינגר") ומשיש בידיהן ראיה ברורה לכך שהנתבע גזל מהן הכנסה.
דיון והכרעה השאלות העומדות להכרעה בפנינו הן אלה: * האמנם הפר הנתבע את הסכם העסקתו ופעל בנגוד לחובות תום הלב והנאמנות החלות עליו, תוך שהוא מתפטר מן העבודה על מנת להקים פעילות מתחרה על בסיס הידע והמידע של התובעות? * ככל שהתשובה לשאלה זו תהא חיובית, נידרש לבחון האם זכאיות התובעות לסעדים שנתבעו על ידן בגין מעשיו הנטענים של הנתבע, ובכלל זה צו לחשיפת מלוא חשבונותיו על מנת לבחון האם היו לו הכנסות נוספות בתקופת עבודתו אצלן וצו חפוש ותפיסה שיאפשר לתובעות לחדור לתיבת הדוא"ל המקצועית שהועמדה לרשות הנתבע בתקופת עבודתו אצלן; האם זכאי הנתבע, אם לאו, כי ישוחררו לידיו כספי הפיצויים שנצברו בקופת הגמל? * האם יש לחייבו להשיב/לשלם פיצוי בגובה 53,000 ש"ח, כגובה הסכום ששולם לנתבע על ידי חדד יועצים וכעולה ממאזן הבוחן שהתגלה למר דויטש במסוך לאחר עזיבת הנתבע את עבודתו אצל התובעות? * האם יש לחייב את הנתבע להשיב את העמלה ששולמו לו בעקבות עסקת רמת אביב היות ולא סיים את הטיפול בעסקת הרכישה והתפטרותו נכנסה לתוקף 5 חודשים בלבד לאחר שנחתמה העסקה? * האם זכאיות התובעות לפצוי בגובה 100,000 ש"ח בגין הפרת חובות הנאמנות והסודיות של הנתבע? ההליך בבית המשפט המחוזי ביום 8.7.2019 ניתן פסק דינו של בית המשפט המחוזי (כב' השופט אלטוביה) בהמרצת הפתיחה שהתנהלה בפניו בין הצדדים (ה"פ (ת"א) 11425-03-16 שהם שמיר השקעות ופיננסיים בע"מ נ' אקספו ניהול בע"מ (2019)) במסגרתה דרש הנתבע/המבקש בהמרצת הפתיחה באמצעות שהם שמיר, כי בית המשפט המחוזי יקבע שהסכם חלוקת ההכנסות שנחתם ביום 29.3.2015, "הנו הסכם עצמאי אשר נכרת בין הצדדים לו ללא קשר להיותו של משה (הנתבע – י.ז.ג) עובד החברה. על כן, אין בהפסקת עבודתו של משה בחברה כדי לסיים את ההיתקשרות בהסכם העמלה". עוד ביקש הנתבע כי בית המשפט המחוזי יקבע שלא עומדת לתובעות (המשיבות בהמרצת הפתיחה – י.ז.ג) זכות לבטל הסכם זה. להלן, בקצירת האומר, קביעתו של בית המשפט המחוזי: "למקרא מכלול הוראות הסכם העמלה שלעיל נראה כי מנסחי ההסכם הישתדלו זאת הפעם ל"הרחיק" את הסכם העמלה מעצם העסקת משה על ידי החברה (מאחר והתובענה הוגשה על ידי המבקשת בלבד, איני רואה לקבוע עמדה ביחס לישראל או חדד יועצים פינאנסיים אף שהאחרונה הייתה צד להסכם העמלה).
מקובלת עלינו טענת התובעות, כי הניחו, שהנתבע עידכן את כל הגורמים עמם עבד על הפסקת עבודתו אצל התובעות ועל כן הניח מר דויטש, בתום לב, שהודעת הדוא"ל שהתקבלה מרו"ח בדיחי, כחודש לאחר עזיבתו של הנתבע, יכול להכיל אך ורק היתייחסות לענינים מקצועיים הנוגעים לתוצרי עבודתו של הנתבע אצל התובעות (ר' סעיפים 57-56 לסיכומי התובעות).
...
שלישית – ברעא 7515/16 עמוס לוזון נ' צבי ברקוביץ (2016) נאמרו דברים אלה היפים אף לעניננו: "כבר הובעה בעבר הדעה, לפיה כאשר בעל הדין שנדרש לחשוף את המסמך הכולל סוד מסחרי הוא התובע, יש טעם חזק לטעון כי אינו רשאי לסרב לגלות חומר העשוי לשמש את יריבו [השופט י' עמית בת"א (מחוזי חי') 995/05 פלוני נ' מיקוד אבטחה שמירה שירותים ונקיון בע"מ, [פורסם בנבו] פסקה 20 (9.6.2009)]. כאשר בתובע עסקינן, ידו של האינטרס של גילוי האמת תהא, על פי רוב, על העליונה ותגבר על האינטרס של שמירה על סודיות המידע. ככל שהמסמך רלוונטי יותר ונוגע ללב הסוגיות שבמחלוקת, כך ייטה בית המשפט להעדיף את האינטרס של גילוי האמת. בניגוד לתובע, הנתבע נגרר בעל כורחו להליך המשפטי. לגביו, לא ניתן להניח שהוא נכון לשלם את מחיר החשיפה הכרוך בהליך, ולכן נקודת האיזון תהא שונה. לכן, יש צדק בטענתו של המשיב כי משעה שהמבקשים הגישו תביעה כספית נגד המשיב, חזקה שהיו מוכנים לחשיפה הכרוכה בניהול תביעתם, לרבות חשיפת מסמכים העלולים לפגוע בהם, ובלבד שמסמכים אלה רלוונטיים להליך דנן". (הדגשה שלי – י.ז.ג) מן הדברים דלעיל עולה, איפוא, כי באיזון בין חשיפת המסמכים, מזה, להכרה בהם כ"סוד מסחרי" על כל המשתמע מכך, מזה, נוטות כפות המאזניים לעבר גילויים של המסמכים וודאי כאשר המסמכים שגילוים מבוקש הם מסמכים המצויים בידי התובע, מי שההליך נפתח ביוזמתו (להבדיל ממי ש"נגרר" אליו בעל כורחו).
"קיצור הדרך" שהמידע שיש למבקשות להציע, במובן זה שרשימת השמאים והמפקחים המצויה בידה עברה סינון קפדני והנכללים בה נחשבים למהימנים ומקצועיים במיוחד, אינה טעם טוב דיו להכללת שמות השמאים בגדר "סוד מסחרי". סיכומו של דבר - לא עלה בידי המבקשות לשכנעני מדוע חשיפת המידע הכלול בעשרת המסמכים שצורפו לבקשה תפגע בהם, בשים לב לכך שהמידע מצוי, לגישת המבקשות, בידי המשיב מזה למעלה משנתיים ואף על פי כן לא הצביעו המבקשות על נזק כלשהו שנגרם להן, ואף לא נטען על ידן כי נגרמו להן הפסדי ממון כתוצאה מזליגת המידע כביכול".
לאור מסקנתנו, כי התובעות לא הוכיחו דבר הקמתו של עסק מתחרה ואף לא כי קיימים סודות מסחריים במסמכים שהעביר הנתבע לתיבת הדוא"ל שלו, חלקם הועבר זמן רב בטרם הסתיימו יחסי עובד ומעסיק, יש לדחות את תביעת התובעות לחייב את הנתבע לשלם להן פיצוי, ללא הוכחת נזק, בסך של 100,000 ש"ח בגין הפרת חובת הנאמנות והסודיות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

על פי מה שטענה התובעת בהמרצת הפתיחה, הערת האזהרה נרשמה לטובתה ביום 18.1.17 מכוח הסכם הגירושין מיום 16.5.16 שאושר בבית המשפט לעינייני מישפחה ביום 5.6.16.
הנתבעים 1, 3 טענו שפסק דינו של בית המשפט בהמרצת הפתיחה קובע מעשה בית דין המחייב את דחיית התביעה של התובעת.
כפי שנקבע בע"א 2590/90 שוש ניסים נ' מנחם ****י וערעור שכנגד, פ"ד מח(3) 846 (1994) "השופט קמא קבע, כי על-ידי קביעתו של השופט בן זמרה, במשפט הראשון, בדבר ידיעת המערערת את עובדת קיומה של הערת האזהרה הראשונה, נוצר מעשה-בית-דין מסוג השתק פלוגתא לגביה. ההשתק נוצר משום שהעובדות שנקבעו היו חיוניות לתוצאה הסופית, ומשום שלמערערת היה יומה בבית המשפט, אף-על-פי שהמשיב לא היה צד לאותו משפט. משעימת פסק הדין הקודם את גירסת המערערת עם גרסתו והכריע נגד גרסתה, משתיקה אותה הכרעה זו, גם אם אין היא משתיקה את המשיב - אילו העלה הוא מצידו טענות נגד אותן קביעות - באשר הוא לא היה צד לאותה היתדיינות. קביעתו זו של השופט קמא בדין יסודה, והמערערת אכן מושתקת מלטעון במשפט זה כי לא ידעה על הערת האזהרה הראשונה (כשידיעת אחיה, כשלוחה, מיוחסת לה). ראה דבריה של השופטת בן-פורת בע"א 450/82, 46/84 מדינת ישראל נ' חירם לנדאו, עבודות עפר כבישים ופיתוח בע"מ, בעמ' 669, וכן ע"א 258/88 פיכטנבוים נ' רשם המקרקעין ואח', שבו נקבע כי השתק פלוגתא מיתקיים בנסיבות מסוימות גם במקרה של חריג לכלל ההדדיות, בתנאי שבנסיבות אלה יהיו כל האינטרסים שעליהם בא עיקרון זהות הצדדים לשמור, מוגנים". במקרה שלפני, הנתבעים 1, 3 לא היו צד לדיון בהמרצת הפתיחה, וזאת בין היתר משום שפסק הדין ניתן לפני שהנתבעים 1, 3 רשמו את השיעבוד מטעמם על הדירה.
...
אני דוחה את טענתו של הנתבע 2 כאילו השתהו הנתבעים 1, 3 בהטלת השעבודים על הדירה.
על פי כל האמור לעיל, אני דוחה את התביעה.
על פי תקנה 153, ועל פי הערך הנטען של הדירה, וכללי לשכת עורכי הדין (התעריף המינימלי המומלץ), אני מחייב את התובעת לשלם לנתבעים 1, 3 הוצאות משפט בסך 60,000 ₪.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

שלוש הצעות הוגשו למכרז – הצעת המערערת בסכום של 66,018,000 ש"ח; הצעת חברת ארזי הנגב ייזום ובנייה בע"מ (להלן: ארזי הנגב) בסכום של 41,518,804 ש"ח; והצעת אביסרור משה ובניו עבודות ביניין ופיתוח בע"מ בסכום של 18,000,000 ש"ח. ביום 26.11.2017 הוכרזה המערערת כזוכה במיכרז, ובהתאם לתנאי המיכרז רמ"י מימשה את הערבות לקיום ההצעה בסכום של 10,310,000 ש"ח (להלן: הערבות) וזאת כחלק מן התמורה עבור הקרקע.
הובהר כי "נקיטה בהליך שגוי אינה מחסנת אותה מפני טענת השהוי, ומכל מקום אין הסבר לכך שהעותרת לא פנתה לבית המשפט לעניינים מנהליים לאחר פסק הדין בהמרצת הפתיחה". כמו כן צוין כי המערערת בחרה במודע להמנע מתקיפת החלטות נוספות של ועדת המכרזים, ובכלל זאת ההחלטה מיום 22.2.2018 שלא להאריך את המועד לקיום דרישות המיכרז.
באותו עניין קבע בית המשפט לעניינים מינהליים, בנגוד לעמדת הצדדים בהליך, כי "[...] מרגע שהסעד המבוקש הוא השבת כספים, האכסניה המתאימה לבירור העניין היא תובענה מנהלית". המדינה הגישה ערעור על פסק הדין לבית משפט זה, אך לאחר שהצדדים לערעור הגיעו לפשרה ההליך הסתיים ללא הכרעה בשאלת ההליך המתאים לדיון בסוגיית חילוט (ראו: עע"ם ידיד).
...
כל מסקנה אחרת הייתה מובילה לכך שהיינו מאפשרים למערערת להכניס "דרך החלון" את הטענות שפסק הדין בעניין ביטול הזכייה הוציא "דרך הדלת". עד כה דנתי בפגמים הנוגעים לניסוח המכרז ולחוזה התשתיות.
בשים לב לכך ובהינתן הכלל לפיו יש לפרש בצמצום את ההליכים הנדונים בבית המשפט לעניינים מנהליים כתובענה מנהלית, אני סבורה כי המסלול המתאים לניהול הליך שעניינו חילוט ערבות במכרז הוא עתירה מנהלית.
במקרה הייחודי שלפנינו, בהינתן הקביעות השיפוטיות החלוטות בהליכים הקודמים, תוצאה זו מקובלת עליי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובענה דנן הוגשה על דרך של המרצת-פתיחה בידי גב' שרה פרידמן (להלן: "התובעת") נגד בנק לאומי לישראל בע"מ (להלן: "הבנק") ונגד מר מנחם (מיקי) פרידמן (להלן: "הנתבע 2").
בתובענה שבפניי נטען כי בין בני-הזוג קיים הסכם גירושין שקבל תוקף של פסק-דין בבית-המשפט לעינייני מישפחה, אך נכון למועד הגשת התובענה טרם ניתן גט על-ידי בית-הדין הרבני.
בעקבות הגשת כתב-האישום פוטר הנתבע 2 מעבודתו בבנק, וביום 22.4.2014 הוא הורשע בכל העבירות שיוחסו לו בכתב-האישום (המתוקן), קרי קשירת קשר לבצוע פשע (קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות), קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה עבור אחר, מירמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירת מנהלים בתאגיד, רישום כוזב במסמכי תאגיד והחזקת נכס החשוד כגנוב.
...
אך לעומת זאת ראו, למשל, דברי כבוד השופט ע' גרוסקופף בע"א 4880,4913,8513/19 הבנק הבינלאומי הראשון בע"מ נ' גזונטהייט ואח' (18.7.2022)‏‏, פסקה 35, לפיהם "יוער, כי סעיף 7 לחוק בנוסחו הקודם ממשיך לחול על הליכים שהיו תלויים ועומדים ערב התיקון". כמו כן, מפסקי-דין שונים, שלא כאן המקום לפרטם, ניתן לכאורה להסיק מסקנות סותרות בעניין זה. כך או כך, אני סבורה כי בענייננו, יש לדחות את טענת התובעת לפי סעיף 7 לחוק ההתיישנות, וזאת הן לפי נוסחו הקודם והן לפי הנוסח החדש.
סעיף 21 לחוק ההתיישנות אשר לטענת התובעת לתחולתו של סעיף 21 לחוק ההתיישנות, הרי שמקובלת עלי טענת הבנק, לפיה סעיף זה מופנה לשאלת ההתיישנות של פסק-דין ואינו קשור לשאלת התיישנותה של תובענה שטרם הוגשה.
סוף דבר מכלל האמור לעיל, התובענה נגד הבנק ונגד הנתבע 2 נדחית על הסף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו