המסגרת הנורמאטיבית
סעיף 1(א) לחוק המחאת חיובים, תשכ"ט-1969 (להלן - חוק המחאת חיובים), קובע כדלקמן:
"זכותו של נושה, לרבות זכות מוקנית או עתידה לבוא, ניתנת להמחאה ללא הסכמת החייב, זולת אם נשללה או הוגבלה עבירותה לפי דין, לפי מהות הזכות או לפי הסכם בין החייב לבין הנושה".
המחאת זכות אינה מותנית בהסכמת החייב, זולת אם מתקיימים אחד הטעמים המפורטים בהמחאה.
המלומד מיגל דויטש מתייחס לעקרון זה בחיבורו "דיני המחאת חיובים" (הוצאת נבו, 2018):
"כידוע, המחאת חיוב אינה טעונה הסכמת החייב. הדבר נקבע במפורש בסעיף 1 לחוק המחאת חיובים, התשכ"ט-1969. עבירותה של הזכות האובליגטורית מהוה אחד הסממנים היסודיים לתפיסה הרכושית של החיוב. לא זו בלבד כי אין נידרשת הסכמה של החייב להמחאה, אלא גם הודעה לחייב אינה דרושה... העדר הודעה לא רק שאינו פוגע בתוקף ההמחאה, אלא גם אינו פוגע בהעברת הבעלות בזכות הנמחית" (שם, עמ' 119, פסקה 7.1).
אין לי בהקשר זה אלא להביא את דברי המותב הקודם, כב' השופט גלעד הס, בהחלטת יום 19.3.20 (וראו גם החלטת יום 13.6.22):
"במקרה שלפניי קיימים שני מצבים אפשריים ביחס לעו"ד ג'אבר: המצב הראשון הנו כי עו"ד ג'אבר אינו חדל פרעון, והמצב השני הנו כי עו"ד ג'אבר הנו חדל פרעון. בשני המצבים הללו, בית המשפט זה לא יכריע בשאלת היותה או אי היותה של המחאת הזכות לתובעים העדפת נושים: כך, ככל שעו"ד ג'אבר אינו חדל פרעון, הרי ברור כי אין בטענת הנתבע כל ממש. הדין האזרחי אינו מאפשר ביטול המחאת זכות מחמת 'העדפת נושים' כאשר הממחה הנו בר פרעון, והסמכות לביטול המחאה הנה רק במקרה של חידלות פרעון של הממחה. במילים אחרות, ככל שעו"ד ג'אבר הנו בר פרעון, אין כל רלוואנטיות לטענות בדבר 'העדפת נושים', וזאת כאשר אדם בר פרעון רשאי לבחור למי יפרע את חובותיו ראשון ובאיזה דרך. ככל שיתברר כי עו"ד ג'אבר הנו חדל פרעון, הרי במקרה שכזה אכן החוק מעניק מיגוון כלים לביטול הענקות ועיסקאות. כך, ככל שתחול על הליכי חידלות הפרעון של עו"ד ג'אבר פקודת פשיטת רגל, התש"ם – 1980, קיימת אפשרות לביטול הענקות בהתאם לסעיף 96 לפקודה זו או ביטול העדפות בהתאם לסעיף 98 לפקודה. ככל שיחול על הליכי חידלות הפרעון של עו"ד ג'אבר החוק החדש – חוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, התשע"ח-2018, יהיה ניתן לבטל את פעולותיו המשפטיות של עו"ד ג'אבר, לרבות המחאת הזכות לתובעים, מכוח ההסדר המפורט בסעיפים 219 עד 223 לחוק זה. אלא, וזה העיקר לענייננו, לצורך החלטה זו אין מקום ואין צורך להכריע לפי איזה מערכת דינים יתנהל הליך חידלות הפרעון של עו"ד ג'אבר, היות וככל שיתנהל הליך שכזה בעתיד, בין לפי הדין הישן ובין לפי הדין החדש, בית משפט זה אינו מוסמך לבטל העדפות או הענקות.
...
על כן, טענת הנתבע אף בהקשר זה נדחית.
לאור מכלול האמור, דין התביעה להתקבל.
לסיכום
אני מחייב את הנתבע לשלם לתובעים את הסכומים הבאים:
סך 334,682 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום הגשת התביעה ועד יום פסק דין זה. סכום זה ישולם מהפיקדון שהפקיד הנתבע, והיתרה (הנובעת מהפרשים כאמור) תשולם על ידי הנתבע עד יום 11.10.23, ולאחר מועד זה תשא הפרשי הצמדה וריבית כדין, עד התשלום בפועל.