בתאור הנכס נרשם: "כל כספי התמורה שיתקבלו בגין מכירת נכס מקרקעין אשר הלווה הנם הבעלים הבלעדיים שלו .... עפ"י הסכם מכר מיום 12.9.07. לפי התנאים המיוחדים אין לשעבד או להעביר ללא הסכמת בעל השעבוד". הסכם מכר המקרקעין מיום 12.9.07 לא הוגש כראיה ותוכנו לא הובהר בעדויות.
גדר המחלוקת ותמצית טענות הצדדים
המבקש אינו מיתכחש לכך שהדירה שמשה כבטוחה להבטחת התחייבויותיו כלפי המשיב על פי ההסכם המקורי, לכך שקיים תעוד לפיו ההגבלה על שיעבוד הדירה הוסרה בהסכמת בני הזוג ולכך שהוגשה בקשה מוסכמת למימוש המשכנתא, בדרך של אישור הסכם המכר, במסגרת הליך שהתנהל בלישכת ההוצאה לפועל ובעקבותיו הדירה נרשמה על שם המשיב.
אף אם אצא מנקודת מוצא שנוחה לו, שלפיה הסכם המכר שנכרת בשנת 2002 היה הסכם למראית עין כנטען על ידו, שכן בעת כריתתו אומד דעת הצדדים היה לחזק את הבטוחה ולא להעביר את זכויות הקניין בדירה למשיב, אין בכך כדי לסייע לו. הסוגיה הטעונה ליבון ובירור אינה מה היה אומד דעת הצדדים בעת כריתת הסכם המכר בשנת 2002, אלא מה היה אומד דעתם בשנת 2008 בעת מימוש המשכנתא בדרך של אישור הסכם המכר.
כמתואר לעיל, הזכויות בפרויקט (או במקרקעין) שהומחו לחברת ממורנד קשורות לאופציה שקבל המשיב במסגרת הסכם זה. ההלוואה נתנה לחברת מסעי בני ישראל ביום 3.4.06, לאחר שתיק ההוצאה לפועל למימוש המשכנתא שרבצה על הדירה כבר ניפתח, כאשר עוד קודם כן, כבר ביום 6.5.04, בני הזוג סגל הסכימו למימוש השיעבוד.
...
לסיכום יצוין כי התוצאה שלפיה המבקש איבד לא רק את השקעתו בפרויקט אלא גם את דירת משפחתו, היא קשה ומצערת.
לפיכך אין בידי לקבוע ממצאים עובדתיים בשאלה אם נגרם למבקש נזק עקב עוולות שבוצעו כלפיו ומיהם האחראים לכך.
תוצאה
בהמשך לכל האמור לעיל, התביעה למתן סעד הצהרתי נדחית.