מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

המאמץ הראוי להכיר בזכויות יורשים במקרקעין מופקעים ללא רישום

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

טענת ב"כ התובעות לפיה התובעות זכאיות לפיצויים גם בגין החלקות בהן ההפקעה אינה עולה על 40%, נדחתה על ידי בהחלטה שניתנה ביום 5.1.2017, במסגרתה נמחקו מכתב התביעה, כל החלקות, למעט חלקה 40 (להלן: "החלקות האחרות"), מהנימוקים האמורים בהחלטה, שעיקרם הוא, העידר זכאות לפצויי הפקעה לגבי חלקות בהן שיעור ההפקעה אינו עולה על 40%, היינו - בהיעדר זכאות לסעד הנתבע לגביהן.
טענה כזו יש לבחון מנקודת מוצא לפיה תשלום פיצויים הוא תנאי מובנה בכוחה של המדינה להפקיע קרקע מבעליה והיא תיתקבל רק במקרים חריגים, בהם הוכח שהתובע ויתר על זכותו, או שהשיהוי נבע מהיתנהגות בלתי ראויה מצידו או שהרשות שינתה מצבה לרעה.
נטען, כי עובדות אלה כן שנויות במחלוקת וכי הצגתן בסיכומי התובעות כאילו אינן שנויות במחלוקת, נעשתה בתום לב. הוגש תצהירו של מהנדס המועצה, מר ישראל בן ישראל, אשר הצהיר כי על אף מאמצים שננקטו על ידי המועצה, לא עלה בידיה לאתר מסמכים רלבאנטיים וכי אין כיום במועצה בעלי תפקידים היכולים לשפוך אור על שאלת תשלום הפיצויים.
הזכויות על שם קניג נרשמו (על פי ירושה) בשנת 1969 (לפני ההפקעה) והזכויות על שם דופפלט ובלום נרשמו (על פי ירושה) בשנת 1995 (לאחר ההפקעה).
מיסמך נוסף (מוצג 7 בתיק מוצגי התובעות) - שהוא אישור מס שבח להכיר בפטור לפי סעיף 70 לחוק, למעבירי הזכויות לתובעות, תומך בטענות התובעות בעיניין זה. בנסיבות העניין די בכך כדי שאוכל לקבוע כי, התובעות הרימו את הנטל להוכיח שהן קיבלו את זכויותיהן בהעברה מהרוכשים המקוריים או מיורשיהם של אלה, וכי הן זכאיות לתבוע פצויי הפקעה.
...
אני דוחה את טענת התובעות לפיה יש לזקוף לחובת הנתבעות את העובדה שטרם נעשה במקרקעין, שימוש לצרכי ציבור.
שערוך הפיצוי בשאלת שיערוך הפיצוי יש להביא בחשבון את השיהוי הארוך של התובעות בהגשת התביעה, את ההסתמכות של הנתבעות על הזמן הרב שחלף מאז ההפקעה ועד להגשת התביעה, כמו גם את העובדה שנטל התשלום נופל, בסופו של דבר, על תושבי המועצה.
בנסיבות אלה, באיזון בין זכויות הצדדים ובעיקר בשים לב לעובדה שתשלום הפיצויים בא, למעשה, מכיסם של תושבי המועצה, סבורה אני שנכון יהא להצמיד את סכום הפיצוי למדד המחירים לצרכן, אך לא לזַכּוֺת את התובעות בריבית וכך אני מורה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הואיל וזכויות הבעלים נרשמו בפנקסי המקרקעין ללא ציון מספרי תעודות הזהות שנשאו בחייהם, דרשה הנתבעת לקבל מסמכים שיוכיחו את זהויים ואת זהות יורשיהם.
המומחה השיב כי אמנם מדובר בעיניין שמאי, אך "ברגע שבתי המשפט מאמצים את האחוז הזה באופן כימעט מוחלט, זה אומר שבית המשפט השתכנע בקוו של החשיבה שמדובר ב - 6% לפחות" (עמ' 10 שורה 21 לפרוטוקול).
פיצוי זה משקף את ההכרה בכך שממועד תפיסת המקרקעין ע"י הרשות המפקיעה, אין בעל הזכויות יכול עוד לעשות שימוש במקרקעין שהופקעו ולהפיק מהם רווח כלשהוא.
באותו מקרה, בו שימש אגב מר ויסבלום כמומחה מטעם הנתבעת, הובאו דבריו בסעיף 75 לפסק הדין כדלקמן: " העובדה שבעל הקרקעות הגדול במדינה ששולט, מנהל מעל 90% מהקרקעות, מחכיר את הקרקעות שבניהולו בעיסקאות לפי 5%. אומנם בעיניין זה העירו גם בבית משפט שיש מקרים שהמנהל גובה 6%, אבל חשוב לציין שמדובר במקרים חריגים של פלישות. זאת אומרת כשאני עושה עסקה עם לקוח עם אזרח אני מחכיר לו לפי 5%. כשאדם פלש ללא קבלת רשות לקרקע אז המנהל גובה תובע בבתי משפט 6%. אבל זה לא הרוב המייצג, מדובר במיעוט זניח". אם במקרה של פלישה דורשת הנתבעת דמי שימוש ראויים בשיעור 6% משווי המקרקעין, יש להניח כי היא מאמינה שזהו השעור המשקף נכונה את דמי השמוש הראויים, שהרי אין חולק כי לא עומדת לה זכות להעניש את הפולש ולהטיל עליו פיצוי עונשי כלשהוא, מעבר לדמי השמוש הראויים המגיעים לה בגין השמוש שעשה הפולש בקרקע.
...
דין טענה זו להידחות, שכן לאחר אותה החלטה הודיעו הצדדים כי הגיעו ביניהם להסדר דיוני ולפיו "הסוגיה היחידה שנותרה שנויה במחלוקת היא שיעור דמי החכירה". משכך, ניתן היה להניח כי הנתבעת זנחה את טענותיה בכל הנוגע לזכויות הבעלות של התובעים, בין על שום שהוצגו בפניה מסמכים המאוששים את זכויותיהם של אלה ובין אם מטעמים אחרים.
לסיכום, אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעים, באמצעות בא כוחם, תוך 30 יום, פיצויים בגין הפקעת המקרקעין נשוא הדיון, בהתאם לסעיף 13(1) לפקודת הקרקעות, המחושבים לפי דמי חכירה אבודים בשיעור 6% משווים המשתנה של המקרקעין.
בנוסף תשלם הנתבעת לתובעים שכ"ט עו"ד בשיעור 15% מסכום הפיצוי בתוספת מע"מ. ניתן היום, ז' חשוון תש"פ, 05 נובמבר 2019, בהעדר הצדדים.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

תחילה ביקשה הנתבעת לדחות את תביעת יורשיה של פאטמה המנוחה על הסף, אך ביום 1/11/17 הודיעה כי החליטה להכיר גם בזכויותיה של פאטמה המנוחה בחלקות 19, 20 ו- 50 בגוש 19146, בהתאם לחלקיה הרשומים בנסחים ההסטוריים המתייחסים לחלקות אלה; זאת, על יסוד מכלול הראיות שהוגשו בשני התיקים המאוחדים.
השמאי שפירא היתייחס למשמעות ההקפאה, כפי שנקבע בעיניין אסדי: "33. ... משמעותה של ההקפאה היא כי 'יש לראות את עיסקאות ההשוואה ונתונים נוספים ממועד ההפקעה כמשקפי שווי חקלאי בלבד, שכן מדובר במידע המתייחס לתקופת ההקפאה, כאשר ננקטה מדיניות תכנונית אשר אפשרה שימוש חקלאי בלבד בשטחים הנ"ל' (ע"א 7060/14, פסקה 37)".   וכן, "39.... כלומר - יש לשום את שווי החלקות, מדי שנה בשנה החל משנת 1986, תוך הבאתן בחשבון של זכויות הבניה למגורים שהיו קיימות על פי המצב התיכנוני שעמד בתוקפו במועד ההקפאה, כמפורט לעיל. כיוון שעסקאות ההשוואה לשנים האמורות במקרקעין סמוכים מבטאות מצב תיכנוני שונה (של ייעוד חקלאי "טהור"), יש לערוך את השומה על פי בחינת שווי מקרקעין שייעודם חקלאי וכן שווי מקרקעין שיועדו לבניה ולמגורים, ועריכת שומה שתיתן לכל אחד מהנתונים הנ"ל משקל יחסי, בהיתחשב באופי הבניה שהתאפשרה על פי המצב התיכנוני במועד ההפקעה, בשטח החלקות, בהיות הבניה האמורה בניה בשטח שעיקרו מיועד לחקלאות, וביתר הנתונים שיש להביאם בחשבון על פי עקרונות שמאות ראויים.
"מטרת הפיצויים היא להעמיד את בעל הזכות או טובת ההנאה במקרקעין, שהופקעה, באותו מצב כספי, שבו היה עומד אילמלא ההפקעה, כך שבכספי הפיצויים שיקבל מהרשות המפקיעה יוכל לשוב ולרכוש זכות דומה לזו שהופקעה מידיו. לשון אחרת: הפצוי צריך שיאפשר לבעל הזכות או טובת ההנאה לקנות לעצמו זכות חדשה, דומה לזו שהופקעה מידיו, כאילו לא הופקעה מידיו נגד רצונו, אלא נמכרה לאחר בעיסקה, שבה שני הצדדים פעלו מרצון. בקביעת הפיצויים אין לשפר או להרע את מצבו של התובע, שהיה ממשיך להתקיים אילמלא ההפקעה" (אריה קמר, דיני הפקעות מקרקעין, מהדורה שישית, עמ' 333).
השוו לענייננו גם דבריה של כב' הש' למלשרטייך – לטר בת"א (חי') 15793-02-16 אברהים מוסטפא תיתי ואח' נ' מדינת ישראל- רשות מקרקעי ישראל (21/4/20), כדלהלן: "אין ללמוד גזרה שווה מדמי שכירות בעסקת שכירות קצרת מועד של אדמת שלחין, לעיסקת חכירה ארוכת טווח של עשרות שנים (למעלה מחמשים שנה) שסיומה בהקניית הנכס לחוכר. אין ללמוד מדמי שכירות עכשווים, מה היה שיעורם בפועל בכל עת מהלך חמישים השנים שחלפו. הרעיון הוא לגזור את התשואה כרכיב פרותי מנתון הבסיס שהוא שווי המקרקעין, ולא לגזור את התשואה מנתון שהוא היחס שבין דמי שכירות מדומים בעיסקה ספציפית שאיננה ברת השוואה, לשווי המקרקעין. על העובדה שגם שמאי הנתבעת אולי לא מאמין באמונה שלמה בשיעור התשואה שהציע ניתן ללמוד מחוות דעתו הראשונית, שם המליץ על שיעור תשואה של 5%. בחוות דעתו הראשונה ציין השמאי כי הריבית המקובלת בשוק הנדל"ן הישראלי – עומדת על 5% – וכן כי רמ"י הוא השחקן הראשי בשוק וקובע את מחירי החכירה לשוק כולו. עוד הפנה השמאי מטעם הנתבעת בחוות דעתו הראשונה לפסקי דין אשר מאמצים קביעות שמאים המתבססות על דמי החכירה שגובה מנהל מקרקעי ישראל בשוק הנדל"ן ". חוות דעת השמאית של המומחה שפירא מטעם בית המשפט מפורטת ומנומקת, מבוססת על ההלכות הקיימות, על הקוים המנחים של השמאי הממשלתי וכן על חוזי החכירה של רמ"י. אשר לסוגיה המקורית שעוררה את המחלוקות הנדונות דידן, אף אני רואה להעדיף את הערכת השמאי שפירא, כי ראוי לפסוק פיצויים על פי דמי החכירה בשיעור של 6% שנגבו על ידי ממ"י ורמ"י ממחזיקים שלא כדין ופולשים שעשו שימוש שלא כדין, מנימוקיו של השמאי.
...
מעבר לכך, אף אני סבורה כי משמדובר במקרקעין שנתפסו על ידי הנתבעת בשנות הששים, מבלי ששולמו פיצויי הפקעה במשך כששים שנה, ראוי לאמץ את השיעור שגובה רמ"י (לשעבר ממ"י) במקרים של שימוש שלא כדין - 6% מהשווי השנתי המשתנה של המקרקעין - וכי אין להבחין בין מקרקעין בייעוד חקלאי למקרקעין בייעוד מגורים.
אשר לפרק הזמן שבגינו נדרשת הרשות לשלם בעד 'אבדן דמי חכירה'", ראו דבריו של כב' הנשיא ברק בע"א 7809/01 מסד חברה הדדית להלוואות וחסכונות בע"מ נ' הסוכנות היהודית לארץ ישראל, פ"ד נט(1) 701, 708-707 (2004), שלפיהם "נראה כי לשונו של סעיף 13 ותכליתו מובילים בבירור למסקנה כי הפיצוי בעד אובדן דמי החכירה הוא ממועד תפיסת החזקה במקרקעין על-ידי הרשות המפקיעה, ועד מועד תשלום הפיצויים בגין הפקעת המקרקעין על-פי הסכם או על-פי החלטתו של בית המשפט, ככל שמועד זה הוא המועד המוקדם ביותר". וכדברי כב' הש' מינץ בע"א 7351/17 אסדי דלעיל, "כל אימת שמלוא הפיצויים – על שני רכיביו לא שולם, הרכיב ההוני נושא על גבו תשלום פיצויים בגין אובדן דמי החכירה באופן יחסי לאותו חלק שטרם שולם". סוף דבר נוכח כל אשר לפניי, אני מורה כי הנתבעת תשלם לתובעים דמי חכירה בשיעור של 6% מהשווי המשתנה של המקרקעין שהופקעו – מקרקעי סרחאן ואסדי - לפי קביעת השמאי שפירא.
הנתבעת תשלם לתובעים את כל הוצאותיהם, לרבות חלקם בשכ"ט המומחה שפירא, וכן שכ"ט בשיעור של 14.04% מסכום הפיצוי הכולל, בהפחתה של שכר הטרחה ששולם, אם שולם, בגין פסק הדין החלקי.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לעומת זאת, לא הכירה הפסיקה בתחולתה של תקנת השוק במקרקעין במקרים אחרים, אשר בהם היתחזה המוכר לבעל הזכות הרשומה, למשל באמצעות ייפוי כוח מזויף, שכן במקרה כזה ההסתמכות היא על ייפוי הכוח ולא על הרישום.
כאשר הרוכש הסתמך בתום לב על טעות שנפלה במירשם, ושילם תמורה ששינתה את מצבו לרעה, הוא עשה את המאמץ הדרוש מצידו למניעת ההיתנגשות האמורה ולפיכך קובע הדין כי ראוי לחרוג במקרה כזה מן העקרון לפיו 'אדם אינו יכול להעביר יותר ממה שיש לו' ולתת בידי אותו הרוכש זכות קניינית טובה חרף הפגם הבסיסי שבהעברתה".
וכך קובע בית המשפט שם: "יז. ...תקנות השוק השונות, המעוגנות בחקיקה (סעיף 10 לחוק המקרקעין וסעיף 34 לחוק המכר, התשכ"ח - 1968), הן חריג לכלל הקובע כי אין אדם יכול להקנות לזולתו יותר מאשר יש בידו... התוצאה של תקנת השוק – הפקעת זכות מן הבעלים המקורי – מכתיבה הקפדה יתירה על תנאיה ודקדוקיה כפי שנקבעו בחוק ופורשו בפסיקה... המבקש להנות מתקנת השוק במקרקעין נידרש להוכיח, כי הסתמך בתום לב על רישום לא נכון בפנקסים ברכשו זכות במקרקעין מוסדרים בתמורה; תנאי 'יציר הפסיקה' להחלת תקנת השוק במקרקעין הוא השלמת העסקה, בתום-לב, ברשום...
ובהמשך (פיסקה 18): "לעניין הסתמכות בתום לב על הרישום... על מנת לעמוד בנטל המוטל עליו ולהראות כי הסתמך בתום לב על הרישום וכי השלים את העסקה ברשום בעודו תם לב, על הרוכש להוסיף ולשכנע כי לא עצם עיניו לכל אינדיקאציה חיצונית אשר יש בה כדי לעורר את החשד שמא הרישום אינו משקף את מציאות הדברים לאשורה ובהקשר זה מוטלת עליו החובה לערוך בדיקה ראויה ואין הוא יוצא ידי חובה בכך שהשליך את יהבו על רשם המקרקעין, אפילו היה זה נכון לרשום את העברת הזכויות על שמו...". (הדגשות שלי – ר.ב).
מירמה יכולה לבוא לידי ביטוי בכל מיני דרכים ואין בבדיקה השטחית שביצע עו"ד אטיאס די. בנסיבות העניין, משהיה מודע עו"ד אטיאס, למקרים של גניבת קרקעות באיזור והיה מודע לתנאי ההסכם הלא שיגרתיים, בסיכומם היה מעורב, חובת תום הלב אינה יכולה להתקיים מבלי שייערכו בדיקות באשר לאמינות הירושה ואופן רשומו של סגל כבעל זכויות.
...
לאור האמור, אני סבורה כי לא ניתן לומר כי מדובר בקרקע ספקולטיבית אלא מדובר בקרקע המיועדת למגורים ושימושים אחרים שאינם חקלאיים, באופן די וודאי.
עדות זו אך מחזקת את חוות דעת המבקש ואת המסקנה ולפיה, הרוכשים לא הוכיחו כי שילמו תמורה סבירה.
סוף דבר לאור כל האמור, התובענה מתקבלת ואני מורה ללשכת רישום המקרקעין להחזיר את הרישום של המבקש כבעלים של המקרקעין, בהתאם לרישום שהיה קיים ערב התרמית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

במענה להודעה לצד שלישי השיבה נתיבי ישראל כי הערייה והועדה המקומית לא הצביעו על קיומה של יריבות ביניהן לבין נתיבי ישראל; לא קיימת כל תלות בין תת"ל/43/א לבין תכנית רע/2009 ולא הוכח כי קידומה של תכנית רע/2009 נעצרה בשל קידומה של תת"ל/43/א. בהיתחשב בנסיבות הייחודיות, נעשו מאמצים רבים ליישב את המחלוקת בהסדר ואף הושקע בכך זמן רב (שבא על חשבון בירור התביעה).
יחד עם זאת, מאחר שמדובר בבית מגורים, ומאחר שאנו מכירים בקושי הרב ובמשך הזמן הנידרש לכם לפינוי הבית ולאיתור מקום מגורים חלופי, אנו מבקשים לבצע את ההפקעה תוך שתוף פעולה עמכם, באופן שיאפשר לכם לקבל את הפצוי הראוי ולמצוא מקום מגורים חלופי נאות בהיתחשב בפרק הזמן הדרוש עד ביצוע הכביש" [נספח 4 ל-נ/2] ביום 25.10.2007 פנתה נתיבי ישראל לבניה"ז יונה והציעה להם שתי חלופות לפצוי בגין ההפקעה: האחת, פצויי כספי.
עם זאת, לטענתה, מתן פצויי ההפקעה במקרה דנן צריך להעשות תוך היתחשבות בשניים: ראשית, עיון בנסחי הרישום של המקרקעין מעלה כי המנוח איננו רשום כבעל זכויות בחלקה 119 בגוש 6587 (להלן – חלקה 119).
המנוח איננו רשום כבעלים של זכויות בחלקה זו. בנסיבות אלה, מאחר שתובעים 5-2 הם יורשיו החוקיים של המנוח ותביעתם נשענת על צו הירושה של המנוח, הרי שדין תביעתם של תובעים 5-2 להדחות.
...
עוד אני מחייב את נתיבי ישראל לשאת בשכר טרחת ב"כ התובעים בסך 280,000 ₪.
התביעה נגד העירייה והוועדה המקומית נדחית.
בהתאם, ההודעה לצד שלישי שננקטה נגד נתיבי ישראל נדחית אף היא בלא צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו