מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הלכת גויסקי: משמעות והשלכות

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

נציג את משמעותה ואת השלכותיה של הילכת גויסקי באמצעות שלוש דוגמאות: ראשונה, ראובן כרת עם שמעון חוזה שבמסגרתו התחייב למכור לו יהלומים בעתיד.
...
סבורני, כי אין כל סיבה ליתן לאוחז בעד ערך, אשר קיבל שטר פגום על פניו, את אותה הגנה הניתנת לאוחז כשורה, הפטור מלבדוק את עיסקת היסוד ולשלם את המחיר הכלכלי במקרה של כשלון התמורה באותה עיסקה.
אשר לסייג הראשון, שעניינו אי צפיית האפשרות לכשלון התמורה, אינני רואה הבדל ממשי בין סייג זה לבין דרישת תום הלב, שהינה תנאי להיותו של האוחז בגדר "אוחז כשורה", ולא שוכנעתי מהאמור בפסקה 18 לחוות דעתו של השופט סולברג כי יש מקום להבחנה המוצעת על-ידו, מבלי להרחיב מעבר לכך.
כפי שציינה השופטת ט' שטרסברג-כהן בע"א 1560/90 ציטיאט נ' הבנק הבינלאומי הראשון לישראל בע"מ, פ"ד מח(4) 528 (1994), שאוזכר על-ידי חבריי, יש ערך רב לקביעת כללים ברורים בתחום זה, כמו גם בתחומים אחרים, כאשר פתרון שאינו בהיר די צורכו "עלול להכביד וליצור אי ודאות במקום בו רצויה בהירות וחד-משמעותיות". סוף דבר, אני מסכים כי יש מקום ליתן למבקשת רשות ערעור, ולקבל את הערעור מהטעמים שפורטו על-ידי חברי, השופט הנדל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2014 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

דא עקא, שעדות זו איננה יכול לסייע לתובע, מן הטעם שלגירסת בן דוד גם אם התובע נתן ערך עבור השיקים, הרי שכשלון התמורה ביחסי בן דוד והנתבעות ארע לפני שהשיקים נימסרו לתובע, ועל כן לפי הילכת גויסקי דין התביעה להדחות.
הינה כך העיד בעיניין זה בן דוד: "הנכון הוא שכתב היד הוא שלי (הכוונה לכתב היד בעט כחול בת/12 – א.ר.), כל השיקים האלה לאחר שהסתכלתי בשיקים, אלו שיקים של לקוחות שלי שחזרו, וספקים שאני מכיר, והתובע לא מכיר. הם נימסרו לאחר שחזרו לתובע, וכנראה התאריך שנירשם זה מה שבקש ממני התובע לרשום כי הוא יודע מבחינה משפטית מה לבקש". (עמ' 23 ש' 17-19).
...
הנתבעות טוענות כי דין התביעה להידחות, מן הטעם שהתובע לא הוכיח כי נתן ערך בעד השיקים, ומן הטעם שבעסקת גלגול השיקים בין הנתבעות לבין בן דוד אירע כישלון תמורה, המתבטא בכך שהשיקים שמסר בן דוד לנתבעות לא נפרעו.
דא עקא, שעדות זו איננה יכול לסייע לתובע, מן הטעם שלגרסת בן דוד גם אם התובע נתן ערך עבור השיקים, הרי שכישלון התמורה ביחסי בן דוד והנתבעות אירע לפני שהשיקים נמסרו לתובע, ועל כן לפי הלכת גויסקי דין התביעה להידחות.
העד מטעם הנתבעות, יוסף מונייר, העיד כי כאשר השיקים של בן דוד לא נפרעו נתנו הנתבעות הוראת ביטול לבנק, ואכן העיון בשיקים מלמד שסיבת ההחזרה מן הבנק הינה "נה"ב". ההנחה הסבירה היא, שהוראת הביטול ניתנה לאחר שבן דוד לא פרע את השיקים שלו ולא לפני כן. לכן, בהינתן העובדה שלא הוכח כי השיקים שנמסרו לתובע נמסרו לו לפני חילולם, אלא הוכח ההיפך, הרי שמתבקשת המסקנה שהשיקים נמסרו לתובע אחרי חילולם, וממילא גם אחרי שאירע כישלון התמורה בעסקת גלגול השיקים.
אשר על כן, התביעה נדחית והתובע ישלם לנתבעות הוצאות משפט בסך של 2,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך של 12,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד טרם קיבלה המשיבה את השיקים לניכיון, עיינה בהסכם שנחתם בין המבקשת לבין אופיר וידעה היטב את משמעותו ואת השלכותיו, לרבות את העובדה שככל שאופיר תבטל את השיקים שניתנו כנגד, תהא רשאית המבקשת לבטל במקביל את השיקים שהיא משכה והדבר לא יקים נגדה חבות כלשהיא.
לטענת המשיבה, עצם החלפת השיקים מהוה ערך, זאת ועוד, המשיבה זכאית להפרע את תמורת השיקים גם לפי הילכת גויסקי נ' מאיר, מאחר וברור שאם נוצר פגם בשיקים, הוא נוצר חודשיים אחרי שהשיקים נוכו.
...
יחד עם זאת, סבור אני כי חרף טענותיה הקלושות של המבקשת, בעניין התרמית והקנוניה, יש לתת לה את יומה בבית המשפט, ויש לאפשר לה לנסות ולהוכיח כדבעי את טענותיה, ולנסות לסתור את חזקת התמורה.
אולם, עקב קלישותה של ההגנה, החלטתי להתנות את מתן הרשות להתגונן בכך שהמבקשת תפקיד בקופת בית המשפט, סכום של 100,000 ₪ עד יום 10.12.14.
לא תפקיד המבקשת את הסכום האמור ובמועד, תידחה ההתנגדות, ההליכים בתיק הוצל"פ 01-29980-14-0 ישופעלו והמבקשת תשלם למשיבה הוצאות בסך 15,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1994 בעליון נפסק כדקלמן:

שתי שאלות מתעוררות ממסכת העובדות הנזכרת-(א) ההשלכה של הכיתוב "למוטב בלבד" על מערכת הזכויות בין הצדדים לשטר.
פקודת השיטריות [נוסח חדש] מגדירה בסעיף 7(ד) שבה מהו שטר שהוא "בר-פירעון לפקודה" באמרה-"שטר בר-פירעון לפקודה הוא שטר שנאמר בו כך, או שנאמר בו שהוא בר-פירעון לאדם מיוחד ואין בו מלים האוסרות על העברתו או המורות על הכוונה שלא יהא עביר". אמרנו כי השיק "סחיר". אולם, כפי שהעיר פרופסור ש' לרנר (ש' לרנר, "סחרות ומסמכים סחירים-פרקי מבוא" מחקרי משפט ו (תשמ"ח) 38) המונחים "סחיר" ו"סחרות" "לוקים בדו-משמעות שגם המחוקק לא ניצל הימנה". הביטוי "סחיר" מופיע בסעיף 7(א) לפקודה.
אכן, על הילכת גויסקי נמתחה ביקורת (ראה: לרנר, במאמריו הנ"ל, משפטים יז); מ' מאוטנר, "'שטר-ביטחון': חוזה הכפוף לתנאי מתלה, נכס ממושכן ובעיית התמורה והערך" עיוני משפט יב (תשמ"ז) 205, 224, ואין היא מקובלת באנגליה, בארצות-הברית או בקנדה (ראה ‎GEVA, "EQUITIES OF TO LIABILITY ON BILLS AND NOTES: RIGHTS OF A HOLDER NOT IN DUE COURSE 5 CAN. BUS. (L. J. (1980-81) 53. בפרשת שייקביץ שבה הסתייגתי מהילכת עתיד ציינתי, בעמ' 121, גם כי הילכת גויסקי "מעוררת בעיות לא קלות", ויש להשאירה בצריך עיון.
...
מטעם זה מצטרף אני למסקנת חברי הנשיא, כי יש לקבל את הערעור, במובן זה שתביעת הבנק-המשיב נגד המושך-המערער דינה להדחות.
אך לא שוכנעתי, כי למתקשרים לפי שטר הכולל אמירה המגבילה את עבירותו מספקת גישתו של המשנה לנשיא הסדר רצוי.
מאחר שפקודת השטרות [נוסח חדש] (סעיף 7(א)) לא קבעה באילו ביטויים ניתן להשתמש על-מנת למנוע את סחרותו הפורמאלית והמטריאלית של שטר, אין סיבה לעשות הבחנה בין הביטוי "לנפרע בלבד", שאין חולק כי הוא נוטל מן השטר את סחרותו (הפורמאלית והמהותית), לבין הביטוי "למוטב בלבד". על-כן נראה לי כי המטרה של פשטות ובהירות המושגת על-פי גישתו של חברי הנשיא מצדיקה את אימוץ מסקנתו, ואליה אני מצטרפת, על נימוקיה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2009 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לא ברור מדוע בחר להגיש הערכה ולא חישוב מדוייק, גם לאור העובדה שעסקינן בעבודות בנייה בהיקף כספי גבוה, ולקביעת אחוזי הביצוע חשיבות מירבית מאחר וסטייה של עשירית האחוז משמעה השלכה כספית משמעותית, בחישוב הכולל.
יצוין שעל אף שקבעתי כי לא היה בנסיבות מקרה זה כישלון תמורה מלא, ואף לא חלקי קצוב, ניתן היה לסיים את פסק הדין בנקודה זו. אולם על מנת לעשות מלאכתי שלמה, אבחן האם הבנק זכאי להיפרע מהשיקים בהיותו אוחז כשורה, או מכח ההלכה שיצאה מלפני בית המשפט העליון ב-ע"א 333/61 גויסקי נ' חיים יוסף, פ"ד טז 555, לפיה כאשר כישלון התמורה נגרם לאחר מועד סיחור השיק לבנק ולאחר שניתן ערך בעדו, אין מייחסים את הפגם בשטר למחזיק, ולנתבע על פי השטר לא יכולה לעמוד טענת כישלון התמורה (להלן: "הלכת גויסקי").
...
לסיכומו של דבר: ממכלול הנתונים עולה שהשיקים ניתנו עבור עבודה שכבר בוצעה בפועל, ולכן דין התובענות היה להתקבל מהטעם הזה בלבד.
אולם גם אם הייתי מגיעה למסקנה אחרת, הרי טענת כשלון התמורה נדחתה, וכך גם יתר הטענות לעניין האחיזה כשורה; ומכל מקום דינן של התובענות היה להתקבל לאור הלכת גויסקי.
בנוסף, אני מחייב את הנתבעת בהוצאות הבנק ובשכ"ט עו"ד בסכום של 50,000 ₪ + מע"מ כדין (באופן שיתווסך סך של 10,000 ₪ + מע"מ לכל תיק הוצל"פ) שישא ריבית והצמדה החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו