מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הליך מינוי שמאי מייעץ כאשר מונה כבר שמאי מכריע

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בתמצית יצוין כבר עתה, כי הצדדים חלוקים ביחס לזכות העירעור ביחס להחלטות האמורות, שכן לטענת הוועדה המקומית מדובר בהחלטות ביניים, אשר אין מקור חוקי המקים זכות ערעור בעיניינן; בנימין טוענת מנגד, כי יש לדחות את הבקשה לסילוק על הסף, שכן ההחלטה הראשונה אינה החלטת ביניים, כי אם פסק דין חלקי, ומכאן שעומדת לה זכות ערעור; ובאשר לבקשת רשות העירעור, עניינה סעד ביניים לעיכוב ביצוע ההחלטה בעיניין זה, במסגרת העירעור.
" [ההדגשות במקור-נ.ע.] לאחר קבלת ההחלטה, פנתה בנימין לועדת הערר בבקשה להקפיא את מינוי השמאי המייעץ, וביום 20.1.2019 ניתנה ההחלטה השניה, במסגרתה דחתה ועדת הערר את בקשתה זו, בזו הלשון: "איננו רואים מקום להקפאת מינוי השמאי המייעץ שמונה לפי החלטתנו. הבקשה נדחית". על ההחלטה הראשונה הגישה בנימין את העירעור הנידון, ואילו על ההחלטה השניה הגישה בנימין את בקשת רשות העירעור הנלווית, אשר ניפתחה כבקשה במסגרת העירעור.
כך, לטענת הועדה המקומית, העירעור הוגש על החלטת ועדת הערר למינוי שמאי מייעץ, שהיא החלטת ביניים בלבד אשר אין בה לסיים את ההליך, ואשר אינה נמנית על סוג ההחלטות לגביהן קמה זכות ערעור לבית המשפט לעניינים מינהליים.
. אנו סבורים, כי גם אם ניתן היה לבסס יותר את מהות ההשבחה, וכאשר עולה כי התכנית אכן לא ביטלה את המושאע במגרשים החדשים, עדיין יש בשומה כדי לבסס את העמדה השמאית של שמאי הועדה המקומית לפיה חלה השבחה עקב אישור התכנית.
זו לשון הסעיף: מינוי שמאי מייעץ (א) סברה ועדת הערר כי יש מקום לכאורה למנות שמאי מייעץ כאמור בסעיף 14(ג)(2) לתוספת השלישית לחוק לשם בירור הסוגיות הטעונות הכרעה בערר, רשאית היא לפנות ליושב ראש מועצת שמאי המקרקעין בבקשה שימנה שמאי מייעץ כאמור, אף בלי שקיימה דיון בעיניין זה בנוכחות הצדדים בערר, ובילבד שקודם לפנייתה תודיע על כך לצדדים ותאפשר להם להגיש את טענותיהם בכתב בעיניין זה. (ב) פניית יושב ראש הועדה ליושב ראש מועצת שמאי המקרקעין בבקשה שימנה שמאי מייעץ תוגש לפי הטופס שבתוספת השנייה לתקנות התיכנון והבנייה (סדרי דין בבקשה להכרעה לפני שמאי מכריע או שמאי מייעץ), התשס"ט-2008, בשינויים המחויבים.
...
בתמצית יצוין כבר עתה, כי הצדדים חלוקים ביחס לזכות הערעור ביחס להחלטות האמורות, שכן לטענת הועדה המקומית מדובר בהחלטות ביניים, אשר אין מקור חוקי המקים זכות ערעור בעניינן; בנימין טוענת מנגד, כי יש לדחות את הבקשה לסילוק על הסף, שכן ההחלטה הראשונה אינה החלטת ביניים, כי אם פסק דין חלקי, ומכאן שעומדת לה זכות ערעור; ובאשר לבקשת רשות הערעור, עניינה סעד ביניים לעיכוב ביצוע ההחלטה בעניין זה, במסגרת הערעור.
טענות הצדדים עיקר טענות הוועדה המקומית בבקשה לסילוק על הסף הוועדה המקומית טוענת כי דין הערעור המנהלי שהוגש על ההחלטה הראשונה, וכן דין בקשת רשות הערעור שהוגשה על ההחלטה השניה להידחות על הסף, בהעדר מקור חוקי המאפשר הגשתם.
לפיכך, בנסיבות אלה ובשים לב לסעיפי החוק הנזכרים לעיל, סבורני כי אין לבנימין זכות להגשת ערעור, בשלב זה. בעניין אור ים, הנזכר לעיל, קבע בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים, במקרה דומה, כי לא ניתן להגיש ערעור על החלטות של ועדת הערר שעניינן מינוי מומחה או מומחים, וסילק את הערעור על הסף: "בפניי ערעור מנהלי.
" בסיום הדברים, חזר כבוד השופט פוגלמן על עמדתו לפיה אין אפשרות להשיג על החלטת ביניים של ועדת ערר, והבהיר כי לגישתו אין לאפשר ערעור על החלטת ביניים של ועדת ערר להעביר תביעה לפיצויים לדיון לפני שמאי מכריע, שלא במסגרת ערעור על החלטה סופית, וזאת תוך שקבע כי במקרה הנדון ממילא אין מדובר במקרה המצדיק לחרוג מן הכלל אפילו "אניח כי לא נסגרה הדלת לכך באופן מוחלט" [שם, שם].
כך בהליך האזרחי, ועל אחת כמה וכמה בהליך המנהלי, דוגמת ערעור על החלטת ועדת ערר: "... החלטות ביניים תמיד משפיעות על האופן שבו ימשיך ההליך להתנהל, וממילא קיים גם החשש שאי-מתן אפשרות לערער באופן מיידי על ההחלטה יביע לכך שההליך יתנהל בנתיב שגוי והדבר יתברר רק בדיעבד. אולם בכך בלבד אין כדי להקנות זכות ערעור מיידית על כל החלטת ביניים, שהרי גם לסדרי-דין כאלה יש מחיר. כך הדבר בהליך אזרחי רגיל, לא כל שכן בהליך שבו אנו דוברים כאן, לאור סעיף 198(ח) כפי שהתפרש בפסיקה." סבורני כי אף האמור לעיל על מנת תומך במסקנתי לסלק את הערעור על הסף, ומשכך לא ראיתי לדון בטענות נוספות של בנימין ביחס לגופו של חיוב, ובדבר הרחבת החזית הנטענת.
סיכום לנוכח כל האמור, הערעור מסולק על הסף, מחמת היעדר זכות ערעור על ההחלטות הנ"ל. המערערת תישא בהוצאות הועדה המקומית בסך 1,000 ₪ ובשכ"ט עו"ד בסך 5,000 ₪, לתשלום תוך 30 יום.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בשנת 2014 מונה שמאי מכריע לידון בכלל התביעות.
הועדה המקומית הוסיפה וטענה שהיא ערה להמשכות ההליכים, אך הדבר נובע בין היתר מהקף העבודה של השמאי המכריע (שערך את השומות לאורך כ-4 שנים), והימשכות ההליכים למינוי השמאי בשל התנגדויות מצד התובעים.
כמו כן נטען, כי ספק אם תקנות התיכנון והבניה (סדרי דין בבקשה להכרעה לפני שמאי מכריע או שמאי מייעץ), תשס"ט-2008 (להלן: "תקנות סדרי דין"), חלות בעניינינו שכן התביעות דנן קדמו לחיקוק התקנות.
כך גם נטען, כי אין הצדקה לשהוי העצום בפנייה בבקשה להארכת מועד – סמוך לתום התקופה להגשת הערר, כאשר המערערת ידעה כבר ביום 24.5.18 שהיא לא תקבל קבצים מודפסים וביום 10.6.18 כבר התקבלו אצלה שומות מודפסות, וכי מכל מקום כבר עם קבלת השומות בדוא"ל ידעה על הקף החומר ולא ברור מדוע לא הגישה מיד בקשה לארכה.
אשר להקף החומר, בהחלטת יו"ר ועדת הערר נקבע כי "מבירור עם כבוד השמאי המכריע וכן מהמסמך שצורך לבקשה עולה, לכאורה, שכבר ביום 5.9.17 ידעה המבקשת שעסקינן 'בהקף כספי עצום' כהגדרתה. ולכן נדמה שלמבקשת היה במקרה שבפנינו די זמן על מנת להערך להגשת ערר כנדרש". לדידי, נפלה טעות בהחלטה זו. אמנם, על פני השומות מופיע התאריך 5.9.17, אולם מבירור שערכה ועדת הערר עם השמאי המכריע, כפי שעולה מהחלטת היו"ר, עלה כי השומה נימסרה לצדדים ביום 17.5.2018 (ר' פסקה ראשונה להחלטת יו"ר הועדה).
...
נוכח האמור לא מצאנו לנכון לקבל את הבקשה".
אשר לטענה בדבר העדר עילת תביעה קבע השמאי כי "היות ומדובר בטענות במישור המשפטי, אני סבור כי היה זה ראוי שטענות אלו יישמעו בפני ועדת הערר המוסמכת להכריע בטענות משפטיות, ולא בפני בהליך זה, ומכאן שלא מצאתי מקום לדון בהן", ואשר לטענה בדבר העדר ירידת ערך בשל פוטנציאל תכנוני במתחם הקרקע במצב קודם קבע השמאי כי "מדובר בשאלה משפטית שהמקום לברורה אינו בהליך בפני, ככל שיוחלט כי יש להביא השפעה זו בחשבון על שווי המקרקעין הנדונים, הרי שהשפעה זו, כאמור, מעקרת את ירידת הערך". נדמה, שגם אין מחלוקת על סוגיה זו ((ר' ס' 71-76 לעיקרי טיעון המשיבים 2-3, שמתייחסים רק לכך שללא ערר לא ניתן לדון לגופו של עניין, ולא מכחישים את עצם קיומן של טענות משפטיות; המשיבים 4 כלל לא התייחסו לטענה בדבר טענות משפטיות).
סוף דבר הערעור מתקבל.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

כבר כאן רואים אנו כי השמאים אריאל וסירקיס, ששניהם מונו כשמאים מכריעים, הגיעו לתוצאות שונות באופן ניכר זה מזו.
(ג) (1) דנה ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה בערר לפי סעיף קטן (א) או (ב)(4) רשאית היא, בהחלטה מנומקת, לקבל את הערר או לדחותו, במלואו או בחלקו; (2) היה הערר לפי סעיף קטן (א) בלבד, רשאית ועדת הערר לפנות ליושב ראש מועצת שמאי המקרקעין בבקשה שימנה שמאי מייעץ אשר יגיש לועדת הערר חוות דעת בכתב בעיניין הנוגע לערר; (3) מונה שמאי מייעץ, תנתן החלטה בערר לאחר הגשת חוות דעתו, ובילבד שניתנה לצדדים היזדמנות לטעון את טענותיהם לפני ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה לעניין חוות הדעת; (4) הוראות לפי פרק ט'1 יחולו על שמאי מייעץ, לרבות לעניין סדרי הדין לפניו, מינויו ושכרו.
אותו הגיון צריך לחול כאשר נידרשת הועדה לבחון את שומתו של שמאי מכריע שבפניה ואם הועדה מגיעה למסקנה כי לא ניתן לסמוך על חוות דעתו, מנימוקים עינייניים, וגם אם לא נפל פגם בהליך שבפני השמאי המכריע, רשאית הועדה שלא לאמץ את חוות הדעת ובמקרים המתאימים אף להורות על מינוי שמאי נוסף.
...
אותו הגיון צריך לחול כאשר נדרשת הוועדה לבחון את שומתו של שמאי מכריע שבפניה ואם הוועדה מגיעה למסקנה כי לא ניתן לסמוך על חוות דעתו, מנימוקים ענייניים, וגם אם לא נפל פגם בהליך שבפני השמאי המכריע, רשאית הוועדה שלא לאמץ את חוות הדעת ובמקרים המתאימים אף להורות על מינוי שמאי נוסף.
סוף דבר כאמור לוועדת הערר סמכות להחזיר את הדיון ליו"ר מועצת השמאים לשם מינוי שמאי מכריע ובנסיבות המקרה אף ראוי היה לעשות כן. על כן, אני דוחה את הערעור.
המערערות ישלמו למשיבה הוצאות ההליך בסך של 15,000 ₪.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

(ו) (1) דנה ועדת ערר לפיצויים ולהיטל השבחה בערר לפי סעיפים קטנים (ד) או (ה), רשאית היא, בהחלטה מנומקת, לקבל את הערר או לדחותו, במלואו או בחלקו; (2) היה הערר לפי סעיף קטן (ד) בלבד, רשאית ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה לפנות ליושב ראש מועצת שמאי המקרקעין בבקשה שימנה שמאי, מתוך רשימת השמאים המכריעים, אשר יגיש לועדת הערר חוות דעת בכתב בעיניין הנוגע לערר (בחוק זה – שמאי מייעץ); (3) מונה שמאי מייעץ, תנתן החלטה בערר לאחר הגשת חוות דעתו, ובילבד שניתנה לצדדים היזדמנות לטעון את טענותיהם לפני ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה לעניין חוות הדעת; (4) .
מכאן, שאת ניגוד העניינים הקיים בין הרשות המקומית התובעת לבין הועדה המקומית כנתבעת ניתן לנטרל כבר בתחילת הליך הטיפול בתביעת הפצוי, על-ידי העברת התביעה להכרעת ועדת הערר באמצעות הועדה המקומית, המשמשת "צנור" טכני בלבד לצורך כך. היתייחס לענין זה נמדר בספרו: "הועדה אינה נחשבת לרשות שיפוטית או מעין שיפוטית, אלא לנתבעת בלבד, כאשר הגשת התביעה אליה נועדה למקד את המחלוקת, ולא לספק מסגרת משפטית ליישוב סכסוכים. העובדה היא כי כימעט כל התביעות המוגשות לועדה המקומית נדחות על-ידה, והן עוברות לדיון בפני שמאי מכריע או לועדת ערר שהנם גופים עצמאיים משוללי ניגוד אינטרסים. גם כאשר הרשות המקומית מגישה תביעה כנגד הועדה המקומית, הדיון המשפטי אינו מיתקיים ביניהם בלבד, אלא יש חובה לצרף לדיון את הנוגעים בדבר. ובכלל זה את נותן השיפוי או את מע"צ, במקרה של תכנית לדרכים – החייבת להישתתף במימון הפגיעה של התכנית לפי סעיף 119ד לחוק.
...
ההליכים בפני ועדת הערר בדיון בפני ועדת הערר, טענה רש"ת כי דין תביעת העיריה להידחות על הסף, וזאת מאחר שעיריה מנועה מלתבוע את הוועדה המקומית הפועלת בתחומה על פגיעה במקרקעיה עקב אישור תכנית.
הערעור מתקבל, אפוא, פסק הדין של בית המשפט המחוזי יבוטל, והענין יחזור לוועדת הערר לצורך דיון בתביעת העיריה לגופה.
עם זאת סבורני, כי הסוגיה מעוררת בעיות לא מעטות, שפתרונן צריך לבוא על דרך הסדרה בחקיקה.
סיכומו של דבר הוא, שאיני רואה מנוס אלא להסכים כי דין הערעור להתקבל, כמוצע על ידי חברתי, השופטת בדימוס א' פרוקצ'יה. לפיכך, הוחלט כאמור בפסק דינה של השופטת (בדימ') פרוקצ'יה. ניתן היום, ט"ו בתמוז תשע"א (17.07.2011) ת (בדימ') ת

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לעניין טענה ו: השמאי המייעץ אכן מציין כי תכנית זו אינה חלה (טבלה בעמ' 28 לשומה המייעצת), אולם החלקה מופיעה בתשריטיה של תכנית זו. על כן, קובע השמאי המייעץ (עמ' 34 לשומה המייעצת) כי מתכנית זו עולה כי כבר במצב הקודם סומן תואי מסילת הברזל בפרוזדור המסומן התכנית מח/147, כאשר תכנית מח/147 דוקא השביחה את החלקה בכך שקבעה שיקוע של המסילה.
(2) היה הערר לפי סעיף קטן (ד) בלבד, רשאית ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה לפנות ליושב ראש מועצת שמאי המקרקעין בבקשה שימנה שמאי, מתוך רשימת השמאים המכריעים, אשר יגיש לועדת הערר חוות דעת בכתב בעיניין הנוגע לערר (בחוק זה – שמאי מייעץ); (3) מונה שמאי מייעץ, תנתן החלטה בערר לאחר הגשת חוות דעתו, ובילבד שניתנה לצדדים היזדמנות לטעון את טענותיהם לפני ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה לעניין חוות הדעת; (4) הוראות לפי פרק ט'1 יחולו על שמאי מייעץ, לרבות לעניין סדרי הדין בפניו, מינויו ושכרו.
" תמיכה למומחיותו של השמאי המכריע/המייעץ ולמעמדו המקצועי ניתן לראות בעיניין בר"ם 3644/13 משרד התחבורה נ' גלר דוד ואארורה ואח' (פורסם בנבו 23.4.2014, "עניין גלר") נקבע: "שמאי מכריע (ובחלק מההליכים גם "שמאי מייעץ" מאז חקיקתו של חוק התיכנון והבניה (תיקון מס' 84 והוראת שעה), התשס"ח-2008, ס"ח 632 (להלן: התיקון)) ממונה בהליכים לפי סעיף 198 לחוק התיכנון והבנייה כמומחה הבוחן ירידת ערך של מקרקעין בצורה מקצועית, ניטרלית ואובייקטיבית (לסקירת המסגרת הנורמאטיבית ראו בר"ם 1874/12 הועדה המקומית לתיכנון ולבניה חולון נ' אנג'ל, פסקה 7 (‏1.5.2012)).
...
סוף דבר: בקשת המערערים להורות על קבלת תביעתם לפיצויים בהיקף הפיצויים שנקבע בחוות דעת השמאים מטעמם – נדחית; החלטת ועדת הערר מיום 6.11.2017 - מבוטלת; אני מורה על השבת הדיון לוועדת הערר, על מנת שזו תעביר את השגות המערערים לשמאי המייעץ (וועדת הערר לא תעביר את השגות המשיבה 2 לשמאי המייעץ, היות והמשיבה 2 לא הגישה ערעור על החלטת וועדת הערר [למרות השגותיה על השומה המייעצת], אלא היא משיבה בערעור זה) ; על השמאי המייעץ להשיב על השגות המערערים בתוך 14 יום, כאמור בתקנה 14ג.(א) לתקנות תו"ב סדרי הדין; וועדת הערר תזמן את השמאי המייעץ לדיון בערר, כאמור בתקנה 14ג.(ב); השמאי יגיש לוועדת הערר שומה מייעצת מתוקנת; וועדת הערר תיתן את החלטתה הסופית לאור השומה המייעצת המתוקנת; המערערים טענו טענות נוספות.
תוצאת כל האמור לעיל היא שהערעור מתקבל בחלקו.
לאור התוצאה, המשיבות תשלמנה למערערים שכ"ט עו"ד והוצאות בסך כולל של 50,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו