מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הכרעה משפטית בעקבות בדיקת פוליגרף האם יסתפקו בפוליגרף להחלטה משפטית

בהליך בש"א (בש"א) שהוגש בשנת 2009 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אולם גם משתינתן הסכמה שכזו לא יהיה בה להפוך מימצאי הפוליגרף לראיה מכרעת, אלא אם הצדדים הסכימו במפורש כי תוצאות הבדיקה הן שיכריעו בשאלה שבמחלוקת (ראו והשוו ע"א 61/84 ביאזי נ' לוי, פ"ד מב(1) 446 (1988); ע"א 1742/90 בית חרושת לנרות "שער ציון" נ' אררט חברה לביטוח בע"מ (לא פורסם, 3.11.94)).
בספרו של י' זוסמן, סדרי הדין האזרחי (בורסי-פרץ את טובים, מהדורה 4 תשל"ד) 393 מסוכמת הלכה זו כך: "ראיה שלא היתנגדו לה בזמן הגשתה, נעשית כשרה לכל דבר; משמע, בעל דין חייב להתנגד לקבלת הראיה עת הוגשה; לא התנגד, נחשב הוא כמוותר ומסכים, ואינו יכול לעורר את ההתנגדות בשלב מאוחר יותר". עם זאת, בהיתחשב באופיה ובמהותה של הראיה המיוחדת שבה עסקינן ובצורך לוודא שהצדדים מודעים היטב להשלכות האפשריות של הגשת הראיה האמורה, לא הייתי מסתפק במקרה זה באי-השמעת היתנגדות על-ידי הצד שכנגד, והייתי מציע להתנות את קבלת הראיה בהסכמתם הפוזיטיבית של הצדדים.
לא בכדי דורשת הפסיקה כי תנתן הסכמה מפורשת על ידי שני הצדדים להגשת מימצאי בדיקת הפוליגרף בהליך משפטי שהרי מדובר בכלי שמהימנותו מוטלת בספק ואכן לאורך כל דיוני הוועדה נראה כי הוועדה מסתייגת מקבלת מימצאי הפוליגרף אלא שבשלב מסוים החליטה הוועדה נוכח נימוקים כגון-"אי אפשר להיתעלם לגמרי" כמו גם נוכח העובדה כי "יש ראיות אחרות המחלישות את התוצאות של הפוליגרף", לקבל את הראיה ולתת לה משקל נמוך.
...
הגם שהמשיב אינו מסכים ואינו מקבל את מסקנותיה של ועדת הפיטורים, משועדת השימוע התייחסה באופן מפורש לבדיקת הפוליגרף וביססה את החלטתה בין היתר גם על סמך הבדיקה הרי שהיא במו ידיה "הכשירה" את בדיקת הפוליגרף והסכימה לקבילותה להבדיל מאי קבלת תוכן ממצאי הבדיקה; יד. יש להבדיל בין סוגיית קבילותה של בדיקת הפוליגרף אשר כאמור הוכשרה ע"י הצדדים לבין שאלת המשקל הראיתי שיש ליתן למימצאי הבדיקה, כמו גם למסמכים אחרים שניצבו בפני ועדת הפיטורים, סוגיה אשר המקום לדון בה הינו במסגרת שמיעת הראיות בתיק כאשר בית הדין הוא זה שבסופו של דבר יפסוק מה המשקל הראוי שיש ליתן לבדיקת הפוליגרף; טו. גם מעיון בפרוטוקול ישיבת ועדת השימוע הפנימית אשר היתקיימה ביום 13.8.08 בה לא היה נוכח המשיב ואשר התקיימה לאחר ישיבת השימוע וקודם להוצאתה של ההחלטה בדבר סיום העסקתו של המשיב, עלה באופן חד משמעי כי המבקשת "זנחה" את טענתה בדבר אי קבילותו של המסמך, סוגיה אשר יש לציין עלתה באותה ישיבה, אולם נזנחה ע"י המבקשת 1, אשר החליטה כי יש ליתן משקל לדו"ח הפוליגרף ובכך ויתרה על זכותה להעלות טענה בדבר אי קבילותו של המסמך; טז. המשיב ציטט מדוח ישיבת השימוע הפנימית מיום 13.8.08 וטען כי הגם שסוגיית קבילותו של המסמך עלתה במהלך ישיבת השימוע הפנימית שערכה המבקשת 1 עוד קודם להחלטה בדבר פיטורי המשיב, המבקשת 1 בעצמה, כפי שעולה מהפרוטוקול, החליטה לזנוח את טענתה בדבר קבילות המסמך ולתת לו משקל מסוים בהחלטתה; יז. בדיקת הפוליגרף רלוונטית לצורך בחינת השיקולים ו/או הטענות שעמדו בפני ועדת הפיטורים עובר לקבלת ההחלטה על פיטוריו של המשיב, ובכלל זה טענות המבקשת 1, כנגד בדיקת הפוליגרף והמשקל שייחסה לבדיקת הפוליגרף; יח. בדיקת הפוליגרף הינה מסמך רלוואנטי וחיוני משהעובדה שהמבקשת 1 הסתמכה על ממצאי בדיקת הפוליגרף מצריכה ליתן את הדעת למכלול הממצאים עליהם היא ביקשה לסמוך, על מנת שניתן יהיה לבחון האם שיקול הדעת של המבקשת 1 היה סביר או שמא בחרה היא להיתעלם ממצאי הבדיקה שהנם רלוואנטיים מאד לעניין הנידון; יט. כיצד ניתן יהיה לבחון את סבירות החלטתה של ועדת הפיטורים, לרבות החלטתה כי יש לייחס לבדיקת הפוליגרף משקל נמוך, מבלי להידרש לבדיקת הפוליגרף עצמה? הטענה כי הבחינה יכולה להיעשות באמצעות הפרוטוקולים המפורטים של ועדת השימוע והחלטתה הינה טענה מתממת אשר יש לדחותה מכל וכל; כ. קבלת הבקשה ואי הצגת בדיקת הפוליגרף תוביל למצב בו יוצגו בפני בית הדין נימוקי ועדת הפיטורים והתייחסותה לבדיקת הפוליגרף ומבלי שבית הדין יוכל כלל לבחון את הבדיקה עצמה ובכך לא תנתן למשיב כל אפשרות להעלות טענותיו כנגד החלטת ועדת הפיטורים בכל הנוגע לקביעותיה הנוגעות לבדיקת הפוליגרף; כא.הצדדים הסכימו להצגת בדיקת הפוליגרף כראיה בהליך שימוע, המבקשת אף התייחסה אליה וציטטה חלקים מתוכה בהחלטתה בדבר הפיטורים, המבקשת 1 הסכימה לקבילותו של דו"ח זה המהוה חלק בילתי נפרד מכל המסמכים שהוצגו על ידי הצדדים במסגרת הליך פיטוריו של המשיב ומן הראוי שיוצגו בפני בית הדין בבואו לבחון את סוגיית פיטוריו של המשיב.
לאור האמור לעיל שוכנעתי, איפוא, כי הסכמה כזו לא ניתנה ומקובלת עלי בעניין זה עמדת המבקשות כי לכל היותר ניתן ללמד מהדיון שבוצע בועדת השימוע בעניין הפוליגרף ומההחלטה שנתקבלה, אודות זכות הטיעון הרחבה שניתנה למשיב בהליך השימוע.
למעלה מהצריך אציין עוד כי מהנספחים שצורפו לכתבי הטענות כמו גם נוכח האמור בבקשה ניתן להסיק כי אף לעצם עריכת בדיקת הפוליגרף לא ניתנה הסכמת המבקשות דבר שעל פי הפסיקה יש גם בו כדי להוביל למסקנה כי מדובר במסמך שאין להגישו לבית המשפט ולהציגו כראיה.
סוף דבר-נוכח כל האמור לעיל כמו גם נוכח הנימוקים שהובאו בבקשה ובתשובה לתגובה ושהובאו בהרחבה לעיל, הבקשה להוצאת ראיה מתיק בית הדין מתקבלת.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מעולם לא נאמר למערער כי בדיקה בודק הפוליגרף תכריע לבדה את שאלת התשלום וכפועל יוצא מכך לא יתקיים הליך משפטי לגופו.
על ביהמ"ש קמא היה, שלא להסתפק בבדיקת פוליגראף של המערער, "ולמצער היה עליו להורות בנוסף על בדיקת הפוליגרף אך למשיב ולמר אלי, כפי שהומלץ ע"י המומחה עצמו, דבר ממנו נימנע כב' בימ"ש קמא מסיבה שאינה ברורה למערער". טעה ביהמ"ש שחייב את המערער לשלם למשיב הוצאות משפט בסך של 5,000 ₪ בשל העובדה שהעלה טענות אודות מעמדם של שני המומחים (ההחלטה מיום 18.2.13).
...
כאמור בתחילה היו למערער טענות בכל הקשור להיקף העבודה שבוצעה על ידי המשיב ודרך ביצועה, אך בסופו של דבר, לאחר קבלת חוות דעת של המומחה מטעם בית המשפט- השמאי טיגרמן, חזר בו המערער מטענות אלו והם אינם עוד חלק מהמחלוקת שבין הצדדים, ובלאו הכי אינן מהשאלות הנדרשות הכרעה בערעור זה. באשר למחלוקת הכספית ובהתאם להסכמה הדיונית, מונה מומחה פוליגרף – בנימין עוזרי (להלן: "בודק הפוליגרף"), לצורך בחינת טענתו של המערער כי: הוא שילם למשיב את התשלומים כמפורט בסעיף 11.1 ו-11.2 לכתב ההגנה.
יתר על כן, למרות שהדברים לא נכתבו במפורש בפרוטוקול, כב' בימ"ש קמא הבהיר בהחלטתו מיום 2.12.12 כי ההצעה למינוי בודק פוליגרף לבדיקת טענת הפרעתי הוצעה למערער "רק לאחר שבית המשפט וידא באופן אישי עם הנתבע, באופן עצמאי (בנוסף לדברי בא כוחו), כי טענתנו הינה שהוא שילם את אותם הסכומים לידי התובע, ו/או בוצעו בפועל בנוכחותו ובאופן אישי". מכל האמור לעיל, ברור כי ההסכמה הדיונית הייתה ברורה וחד משמעית והמערער בשלב מאוחר יותר ביקש לחזור ממנה.
לאור כל האמור לעיל, אני סבור כי בדין ובצדק החליט בימ"ש קמא את אשר החליט, ודין הערעור להידחות.
המערער ישלם למשיב הוצאות ושכ"ט עו"ד בגין ערעור זה בסך כולל של 13,500 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 29.6.17 השיב בית הדין למכתב של לוי: "לגבי בקשותיך לגבי החיוב האישי של הרב עוזרי (הכוונה למבקש, ש.ל.), ולגבי דרישתך למסמכי החשבון בבנק הדואר. ביה"ד יקיים דיון בעיניין זה לאחר ההחלטה העקרונית בתיק על עצם החיוב שיתקבל בסיוע בדיקת הפוליגרף". יצוין כי מיסמך זה לא צורף לבקשה לסילוק על הסף.
העובדה שהמבקש ניהל הליכי בוררות במוסד שאינו מכיר בקיומה של אישיות משפטית נפרדת שבחן את המבקש בשני כובעים אינה גורעת מאחריותו האישית בכובעו כגמ"ח. מטענות הצדדים ומעיון בהחלטת הביניים עולה כי אין מדובר בהחלטה ברורה ונהירה המדברת בעד עצמה בכל הקשור לאחריותו של המבקש.
לכאורה, ומבלי לקבוע מסמרות בדבר, אין לשלול אפשרות כי בית הדין אבחן בין אחריות ישירה של המבקש לאחריות שילוחית שלו כמנהל הגמ"ח. בהנתן חוסר הבהירות בעיניין הנידון, אין לקבל את הטענה שלפיה ניתן להסתפק באמור בהחלטת הביניים על מנת לקבוע, כבר בשלב זה, כי היא יוצרת מעשה בית דין המצדיק את סילוק התובענה על הסף.
אשר להוצאות בהליך זה, אלה יועמדו על סך כולל של 5,500 ₪ והטלתן על מי מהצדדים תקבע בהתאם להכרעת בית המשפט קמא במסגרת פסק דינו בסוגיה של מעשה בית דין.
...
בית המשפט קמא קבע כי: "קריאת הדברים מלמדת שגם עתה לא נמצאת בפני בית המשפט מסכת ההתנהלות המלאה ממנה ניתן להסיק האם אכן סיימו הבוררים את תפקידם בהחלטת ההסתלקות או שמא הסכימה התובעת לשוב ולהתדיין בפניהם בסיבוב השני. כמו כן לא ניתן להסיק בוודאות, איזה מהמסמכים המוצגים הוא בגדר פסק בוררות שסיים את ההתדיינות בתיק, והאם אכן קיים פסק כזה כמשמעותו בחוק הבוררות, או שמא מדובר בהחלטת ביניים, ואולי נכונה טענת התובעת כי הבוררים לא מלאו תפקידם ולא דנו במחלוקות". לאחר שעיינתי בבקשה בתגובה לה ובתשובה לתגובה, ובמסמכים שצורפו להן אשר העיקרים שבהם נסקרו לעיל, מסקנתי היא כי דין הבקשה לרשות ערעור להידחות.
לכאורה, ומבלי לקבוע מסמרות בדבר, מתן היתר כזה עשוי להתיישב עם המסקנה כי הבוררות הגיעה לסיומה.
ייפוי הכוח השני מנוסח באופן רחב יותר, אולם אף לגביו אין לומר כי מלשונו בלבד ניתן להגיע בהכרח למסקנה, כי מדובר בייפוי כוח בלתי חוזר.
נוכח האמור לעיל, הבקשה למתן רשות ערעור נדחית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ב"כ הנאשם הפנה בבקשתו למאמרם של אסף זגורי ואברהם זגורי, "דין הפוליגרף – כבדיקה וכראיה". עמדת המשיבה ב"כ המשיבה מיתנגד לבקשה, תוך שהפנה לבעייתיות שעלתה בפסיקה בדבר אמינותה של הבדיקה ולכך שלקבלת החלטה בדבר קבילות הבדיקה השלכות רוחב - בין היתר בנסיבות בהן יש בבדיקה או בסרוב להבדק להוות ראיות לחובת נאשמים.
דיון והכרעה המצב המשפטי אין ספק כי מכשיר הפוליגרף הנו מכשיר חקירתי, אשר נעשה בו שימוש במקרים המתאימים, והשמוש בתוצאותיו אף הוכר כקביל במסגרת הליכי מעצר של חשוד, אולם אלה מצויים בשלב המוקדם להגשת כתב אישום, וטרם ניתנה פסיקה עקרונית המצביעה על קבילות תוצאות בדיקת פוליגראף בשלב שלאחר הגשת כתב האישום, בין במסגרת התיק העקרי, ובין במסגרת בקשות לעריכת משפט חוזר (מ"ח 5453/91 יהלום נ' מדינת ישראל; מ"ח 6148/95 עזריה נ' מדינת ישראל; מ"ח 8777/99 פלינק נ' מדינת ישראל; מ"ח 2175/14 יריב סוויסה הנזכר לעיל).
מסעיף 13 לבקשה עולה כי גם לגישתו של ב"כ הנאשם 1, לא ניתן להסתפק בהגשת תוצרי הבדיקה מבלי לשמוע את עדותו של עורך הבדיקה.
...
כן הפנה ב"כ המשיבה לפסיקה מן העת האחרונה, בה לא מצא בית המשפט העליון לבחון מחדש הלכה זו (ע"פ 9447/12 פלוני נ' מדינת ישראל, מ"ח 2175/14 יריב סויסה נ' מדינת ישראל).
אמנם, במקרים מסוימים מצא בית המשפט העליון לעשות שימוש בממצאי בדיקת פוליגרף בעת קבלת החלטה בדבר שחרור נאשם ממעצר עד תום ההליכים (בש"פ 3138/05 חסיד נ' מדינת ישראל; בש"פ 8896/11 ימר נ' מדינת ישראל; בש"פ 3978/12 פלוני נ' מדינת ישראל), ובמסגרת ע"פ 3399/11 פלוני נ' מדינת ישראל, בהתייחסו לקבילות הפוליגרף בהליך הפלילי העיקרי, אף ציין כב' הנשיא (בדימ') גרוניס כדלקמן: "כמובן, שבנושא זה של אמינות בדיקות פוליגרף יכול שיחולו שינויים עקב התפתחויות מדעיות וטכנולוגיות. על כן, ייתכן שבדיקה מסוג מסוים, שלא הייתה קבילה בעיתה, תהפוך לקבילה בחלוף השנים, ועם ההתפתחות המדעית בתחום". עם זאת, הדבר נעשה במשורה, וכאמור טרם נבחנה הסוגייה ברמה מעמיקה ועקרונית, ולא חל שינוי בהלכה המנחה בסוגיה (עניין אבוטבול).
במצב דברים זה, הגם שמגמת בתי המשפט הינה לעבור משאלת קבילות לשאלת משקל, אין כלל בידיו של בית המשפט כלים להעריך את מהימנותה של הראיה או את המשקל שיש לייחס לה. לאור האמור, הבקשה נדחית.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2012 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

הוראת ס' 54 לפקודת הראיות קובעת, כי עת מצוי בפני בית המשפט עניין אזרחי, רשאי בית המשפט לפסוק בהליך על סמך עדות יחידה אך ורק אם יטעים זאת וינמק החלטתו, מדוע החליט להסתפק באותה עדות יחידה.
הכרעה לעניין המצב המשפטי באשר לשימוש בבדיקות פוליגראף בסכסוכים אזרחיים, יפים הדברים הבאים שהובאו בפסק דינו של כב' השופט טננבוים אברהם בתק (י-ם) 4860/05 (פורסם בנבו): " 4. גלוי וידוע לכלל הציבור כי אין הפוליגרף מהוה כל ראיה במשפט פלילי. אלא שבמשפט אזרחי מקובל כי ניתן להשתמש בפוליגרף. וזאת מדוע? משום שכל הסכמה סבירה במשפט אזרחי בנושא הקשור לדיני הראיות מחייבת את הצדדים וכובלת אותם "עד כדי שלילת ערעור על החלטה שניתנה כתוצאה מהסכמתם" (ע"א 61/84 - יוסף ביאזי ואח' נ' אברהם לוי פ"ד מב(1), 446).
...
לאחר ששקלתי טענות הצדדים ובדקתי מעשיהם ומחדליהם על רקע הוראות הדין הרלוונטיות ולאור האמור לעיל, אני קובעת כי דין התביעה להתקבל מהנימוקים הבאים: בבחינת גירסת התובע אל מול גירסת הנתבעת 1 אני מקבלת כאמינה את גירסת נהג רכב התובע.
מעוצמת הפגיעה, הסתובב רכב התובע עם החזית שמאלה, התנגש בגדר הפרדה עשויה בטון והאוטובוס פגע גם בחלק האחורי ימני של הרכב לנוכח האמור אני קובעת כי הנתבעת 1 אחראית לקרות ארוע התאונה.
לעניין הנזק: אני קובעת כי על הנתבעות ביחד ולחוד לשלם לתובע 1 סך של 8,402 ₪ הכולל את הנזק המוערך לפי חוו"ד השמאי ושכ"ט שמאי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו