מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הכרעה בפלוגתאות חוזה ביטוח, טעות קולמוס ואי כושר עבודה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הכלל בכל הנוגע לתיקון כתבי תביעה כפי שנקבע בברע (ארצי) 14760-03-12 אפלברג עמוס נ' מכון היהלומים הישראלי בע"מ IDI (2012)) הוא: "ככלל ולמעט במקרים חריגים ינקוט בית הדין לעבודה גישה ליבראלית, וככלל, ייעתר לבקשות לתיקון כתב התביעה מקום בו הבקשה אינה לוקה בשיהוי, הוגשה בתום לב, הנזק לצד האחר ניתן לפצוי בכסף ומקום בו יהיה תועלת בתיקון לבירור הפלוגתות" דיון והכרעה אקדים אחרית לראשית ואומר כי לאחר ששקלתי את טענות הצדדים ועיינתי בכתב התביעה המתוקן, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להיתקבל וזאת מן הטעמים שיפורטו להלן.
בספרו של טל חבקין (כיום שופט בית משפט השלום בתל אביב יפו) נכתב בענין זה: "(כשמגלה) כתב התביעה המקורי עילה נגד הנתבע ופירט, אפילו על דרך החסר, את העובדות המקימות לנתבע חבות בגין המעשה או המחדל המיוחסים לו והמתוארים בכתב התביעה (ו)כעת מבוקש להוסיף לכתב התביעה עובדות חדשות או סעד או לשנות את העובדות המבססות חבות כאמור, במצב כזה אין מניעה לאשר את התיקון. כדברי השופט ש' לוין: "בודאי שאם נפלה טעות סופר בתאור העובדות אין מניעה לתיקון, והייתי מרחיק לכת ואומר כי די בייחוס היולי, בלתי מלא ובלתי מפורט של העובדות בכתב התביעה המקורי, לנתבע, כדי להניח נדבך שניתן לבנות עליו בקשת תיקון, אם בתקופת הביניים עברה תקופת ההתיישנות" (ר' טל חבקין היתיישנות, הוצאת נבו (בעמ' 59-58) התובע מבקש להוסיף שלוש טענות עובדתיות (כך לפי התשובה לבקשה).
גם טענה זו אינה משנה מחזית המחלוקת ביחס לטענות שמבוקש להוסיף ולחדד, ולמצער די בפירוט ההיולי שנטען בכתב התביעה כדי להתיר תיקון במישור זה. כך, לדוגמא, נכתב בכתב התביעה כי קליטתו המחודשת של התובע בקרן המחקרים נעשתה "בידיעתם המלאה ותוך מעורבותם הפעילה של כלל גורמי ההנהלה הרלוונטים תוך הטעה אקטיבית של הגורמים הרלוונטים במשרד הבריאות" (ר' סעיף 39 לכתב התביעה); כי הוטעה לחשוב שלאחר שיועבר לעבוד בתקן ועל פי כתב מינוי יוסדר ענין הפנסיה התקציבית (ר' סעיף 81 לכתב התביעה); כי "תשובתה השגויה והמטעה של הנתבעת...עומדת בנגוד לחובת ההתבעת כמעסיקת התובע" (ר' סעיף 83 לכתב התביעה, ר' גם סעיף 88 לכתב התביעה).
כתב התביעה המקורי אינו עומד בסתירה לטענה עובדתית זו. בהקשר זה חזר התובע וציין בכתב התביעה כי "הנתבעת כלל לא יידעה את התובע על עצם קיומו של הסכם רציפות הזכויות" (ר' סעיף 103 לכתב התביעה); כי לא הוסבר לו מראש או בדיעבד כי נתוק יחסי העבודה יגרור אחריו "איפוס" הוותק ופגיעה בזכויותיו (ר' סעיף 82 לכתב התביעה).
למעלה מן הדרוש אציין, כי בנגוד לנטען על ידי הנתבעת, קיימת פסיקה עניפה לפיה מוטלת חובה על מבטח ובכלל זה המוסד לביטוח לאומי להעמיד את מבוטחיו על זכויותיהם: "על המוסד לביטוח לאומי, שלו הידע על דרישות החוק, לידע במפורש את המערערת על חובתה להודיע האם היא חיה עם בן זוג, וכן להודיע על כל שינוי בסטאטוס שלה מאחר וגמלת הבטחת הכנסה תלויה גם בזכאות בן זוג כלשהוא, ללא הבדל סטאטוס, החי עם המבוטחת....הלכה פסוקה היא, כי מבטח כלשהוא, והמוסד לביטוח לאומי לא כל שכן, חייב בחובת גילוי מוגברת למבוטח. על הלכה זו חזרתי בענין רחל רפופורט...ציינתי שם, כי המקור לחובת הגילוי הוא סעיף 15 לחוק החוזים(חלק כללי), התשל"ג-1973. סעיף זה קובע כי הטעייה תהא כאשר מי שהקשר בחוזה עקב הטעייה "לרבות אי גילוין של עובדות אשר לפי דין, לפי נוהג, או לפי הנסיבות היה על הצד השני לגלותן..יחסים של מבטח-מבוטח, ובעיקר של המוסד לביטוח לאומי ומבוטחיו הם יחסים מיוחדים...הינה כי כן החובה המוטלת על המוסד לביטוח לאומי היא חובה מוגברת להבהיר את כל הפרטים למבוטח" (עב"ל (ארצי) 1381/01 ויולטה אולחובוק – המוסד לביטוח לאומי) (2004)) סוף דבר הבקשה מתקבלת.
...
זהו השלב המתאים לדון בבקשה לתיקון כתב התביעה, ולא שוכנעתי כי הבקשה לתיקון כתב התביעה נגועה בשיהוי או בחוסר תום לב. עיון בכתב התביעה המקורי מעלה, כי אף שהתובע לא אזכר את הוראת סעיפים 7 ו-8 לחוק ההתיישנות, תשי"ח-1958 (להלן –חוק ההתיישנות) שענינם תרמית ואונאה והתיישנות שלא מדעת, מנוסח כתב התביעה עולה בבירור, כי לכך התכוון בדבריו.
הנתבעת טוענת שהתביעה התיישנה משום שיסודותיהם של סעיפים 7 ו-8 לחוק ההתיישנות אינם מתקיימים כאן, ועל כן אין מקום להיעתר לבקשת התיקון.
למעלה מן הדרוש אציין, כי בניגוד לנטען על ידי הנתבעת, קיימת פסיקה ענפה לפיה מוטלת חובה על מבטח ובכלל זה המוסד לביטוח לאומי להעמיד את מבוטחיו על זכויותיהם: "על המוסד לביטוח לאומי, שלו הידע על דרישות החוק, לידע במפורש את המערערת על חובתה להודיע האם היא חיה עם בן זוג, וכן להודיע על כל שינוי בסטטוס שלה מאחר וגמלת הבטחת הכנסה תלויה גם בזכאות בן זוג כלשהו, ללא הבדל סטטוס, החי עם המבוטחת....הלכה פסוקה היא, כי מבטח כלשהו, והמוסד לביטוח לאומי לא כל שכן, חייב בחובת גילוי מוגברת למבוטח. על הלכה זו חזרתי בענין רחל רפופורט...ציינתי שם, כי המקור לחובת הגילוי הוא סעיף 15 לחוק החוזים(חלק כללי), התשל"ג-1973. סעיף זה קובע כי הטעייה תהא כאשר מי שהקשר בחוזה עקב הטעייה "לרבות אי גילוין של עובדות אשר לפי דין, לפי נוהג, או לפי הנסיבות היה על הצד השני לגלותן..יחסים של מבטח-מבוטח, ובעיקר של המוסד לביטוח לאומי ומבוטחיו הם יחסים מיוחדים...הנה כי כן החובה המוטלת על המוסד לביטוח לאומי היא חובה מוגברת להבהיר את כל הפרטים למבוטח" (עב"ל (ארצי) 1381/01 ויולטה אולחובוק – המוסד לביטוח לאומי) (2004)) סוף דבר הבקשה מתקבלת.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע קיבל תעודות אי כושר והגיש תביעה לנתבע להכיר בבקע מיפשעתי כפגיעה בעבודה ולשלם לו דמי פגיעה.
לגירסת הנתבע, בהחלטה הראשונה נפלה טעות קולמוס, אשר תוקנה בהחלטה השנייה.
ביום 10.2.16 היתקיים דיון מוקדם לפני ראש המותב, בו הוגדרו הפלוגתות בתיק, כדלקמן: האם היה מאמץ בלתי רגיל בעבודת התובע ביום 30.10.13? האם מתקיימים התנאים שבסעיף 84 לחוק הביטוח הלאומי כדי להכיר בבקע מיפשעתי של התובע כפגיעה בעבודה? הוגשו תצהירי עדות ראשית מטעם התובע והתקיימה ישיבת הוכחות ביום 12.7.17 שבה נחקרו התובע; מר זמיר גת, מנהל אגף רכש ולוגיסטיקה; מר יעקב בראל, מנהל מערך לוגיסטי (להלן – מר בראל), אשר נכח ביום הארוע; ומר אורי מלטינסקי, מנהל שרשרת אספקה של קופת חולים מאוחדת.
(1) הופעת הבקע באה תוך כדי העבודה כתוצאה ממאמץ לא רגיל או עקב פגיעה במישרין באיזור קיר הבטן; (2) עקב הופעת הבקע הפסיק המבוטח את עבודתו וקיבל טפול רפואי תוך 72 שעות מהופעת הבקע; (3) הודעה על התקף כאבים עקב הבקע נימסרה למוסד או למעביד תוך 72 שעות מהופעתם, להוציא ימי מנוחה שבועית, חג או שבתון שעל פי חיקוק, נוהג, חוזה עבודה או הסכם קבוצי אין המבוטח עובד בהם; ואולם המוסד רשאי, לפי שיקול דעתו, לראות בבקע תוצאה מפגיעה בעבודה אף אם לא נימסרה הודעה כאמור.
על כן, השאלה העיקרית שעומדת להכרעה בהליך היא האם היה מאמץ לא רגיל בעבודת התובע ביום 30.10.13.
...
אנו מקבלים שהתובע הפסיק את העבודה ביום האירוע הנטען, כפי שעולה מעדותו של הממונה עליו, מר בראל, שאמר: "ש. הוא המשיך לעבוד עד הניתוח?
המסקנה אשר עולה מעדות התובע היא שהוא רואה את חריגות האירוע בכך שהוא פירק מכולה, ולא לגבי המשקלים שהוא הרים, כאשר, לפי עדותו, יש כבדים ויש חלשים (ע' 6, ש' 11).
לסיכום נוכח האמור לעיל, אנו מכירות בפגיעה של התובע כפגיעה בעבודה – בקע מפשעתי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

פלוגתות הדורשות הכרעה: האם נכרת בין הצדדים חוזה ביטוח? אם נכרת, מה תנאיו של חוזה הביטוח? האם ניתן לשחרר את הנתבעת מהאמור בחוזה הביטוח בשל "טעות קולמוס"? האם הוכיח התובע את אי כושרו לעבודה בגין התאונה נשוא כתב התביעה? הצעת הביטוח: ביום 2.7.2013 ענה התובע לטלפון.
] פיתרון זה צודק ואף מרפא את הכשלים הרבים שנפלו מצידן של הפקידה והנתבעת בעריכת הביטוח לתובע (מכירה לא מפורטת, שגיאה בכתובת, שגיאה בסכום, חריגה מסמכות על ידי הפקידה, דחיית התביעה ללא כל בסיס וכיוב') ומיישם הלכה למעשה את כוונת המחוקק בסעיף 16 לחוק החוזים עליו מבקשת הנתבעת להסתמך; מצידו האחד של המתרס התובע אשר ציפה לקבל כסוי מירבי לעת אי- כושר עבודה ומצידו השני של המתרס הנתבעת אשר הייתה מוכנה לבטח כל דיכפין בסכום שלא יעלה על 4,000 ₪ לחודש.
...
שוכנעתי לקבוע כי התובע לא קיבל את הפוליסה לידיו בסמוך לעריכתה וכי זו נשלחה לכתובת שגויה בקריית אתא תחת משלוח הפוליסה לקריית גת. גם כאן נהגה הפקידה בהתרשלות עת רשמה בהצעת הביטוח שהתובע מתגורר בקריית אתא וגררה אחריה את טעות הנתבעת.
סוף דבר: הנתבעת תתגמל את התובע בגמלה שבועית בסך 1,000 ₪ החל מיום 11.8.2013 ועד ליום 10.3.2014.
לא מצאתי לחייב הנתבעת בריבית מיוחדת לפי סעיף 28א לחוק חוזה הביטוח, שכן הגם ששוכנעתי שהנתבעת לא שילמה במועד את התגמולים, לא בוססה הטענה כי העיכוב נבע מחוסר תום לב. הראיות מעלות כי העיכוב נבע מרשלנות, חוסר תשומת לב והיעדר התאמה בין הסוכנות לבין הנתבעת עצמה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העובדות שאינן שנויות במחלוקת: התובע ייצג את הלקוחה בתביעה שהוגשה כנגד חב' הביטוח בגין אובדן כושר עבודה ובין הצדדים נחתם הסכם שכ"ט מיום 10.10.02 שקבע תגמול בשיעור יחסי מתוך סכום הפצוי הצפוי ללקוחה (נספח א' לתצהיר התובע).
התובע עתר לתיקון טעות סופר בפסק הדין, אולם עתירתו נדחתה.
את מסקנתי זו אני מבסס על כך שגם אם אין מדובר במעשה בית דין (או השתק פלוגתא), מהטעם שהעילה לתביעה מכח הפוליסה נגזרת ממצב רפואי שעשוי להשתנות, הרי שברי כי בעקבות פסק הדין בתביעה הראשונה, עבר הנטל בתביעה השניה להוכיח מצב רפואי שונה, מהמבוטח אל חב' הביטוח (ראה בענין זה: רע"א 1716/10 סלוצקי נ' הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ, תק-על 2010(3), 498).
גם ברמה העובדתית לא הוכחה כל הסתה של הנתבעים את הלקוחה כנגד התובע וגם בבחינת הקשר הסיבתי, הרי שהקשר עם הלקוחה ניתק לאחר שזו אבדה את אמונה בתובע, נוכח כישלון התביעה הראשונה לשיטתה וללא קשר לנתבעים (התובע הודה בעצמו בכישלון בתביעה הראשונה בהתייחס לתוצאה, אם כי ב"כ התובע טען כי אופן הגשת התביעה הראשונה היא פראקטיקה מקובלת ואין לי צורך להכריע בעיניין זה).
...
תביעה זו נדחתה על ידי כב' השופטת נורית רביב ובפסק דין שניתן ביום 29.8.11 במסגרת ערעור שהוגש לבית המשפט המחוזי בתל-אביב (ע"א 39182-09-10), נדחה הערעור בעילה החוזית, אולם בית המשפט (כב' השופט גדעון גינת) הורה להחזיר לבית משפט קמא את הדיון לצורך בירור עילת עשיית עושר ולא במשפט.
נראה לי שזו לא היתה דרך נאותה לניהול ההליך, וינתן לכך ביטוי בפסיקת הוצאות ההליך.
סבורני, שבכל מקרה היה מקום לדחות את התביעה כנגד הנתבע 1, וזאת גם אם הייתי מכיר בחבות הנתבע 2.
לסיכום: אשר על כן, התביעה נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

להלן הפלוגתות בהן עלינו להכריע במסגרת התביעה העיקרית: א. האם יש לדחות את התביעה מחמת שהוי ? האם קיבל התובע הודעה על תנאי עבודה? מתי התחיל התובע לעבוד אצל הנתבע? עד מתי עבד התובע אצל הנתבע? והאם התובע עבד אצל הנתבע בתקופה בה היו לו אישורי מחלה בשנת 2017? מה היה שכרו הקובע של התובע? (האם 5,000 ₪ נטו/5,700 ₪ ברוטו כטענתו או שכר מינימום שעתי כטענת הנתבע)? מה תוקפם של כתבי הוויתור עליהם חתם התובע? האם חל על הצדדים צו הרחבה או הסכם קבוצי בענף העץ? מה היו נסיבות סיום יחסי העבודה בין התובע לבין הנתבע והאם זכאי התובע לפצויי פיטורים ולדמי הודעה מוקדמת? האם זכאי התובע לחלף הפקדות לקרן פנסיה? האם זכאי התובע להוצאות נסיעה? האם זכאי התובע לדמי הבראה? האם זכאי התובע לפידיון חופשה שנתית? האם זכאי התובע לתשלום בגין שעות נוספות? האם זכאי התובע להפרשי שכר ? האם התובע זכאי לדמי ביגוד? להלן הפלוגתות בהן עלינו להכריע במסגרת התביעה שכנגד? האם קיבל התובע מהנתבע הלוואות במהלך התקופה בה עבד אצלו והאם נותר חייב לנתבע כספים בגין הלוואות אלו? האם לקח התובע אבזרי פרזול מעסקו של הנתבע והאם עדיין לא שילם בגין אביזרים אלו? האם יש לדחות את התביעה מחמת שהוי? לטענת הנתבע, התביעה הוגשה בשיהוי בן שלוש שנים, ואף מבלי שהתובע הקדים פנייה לנתבע.
חזוק נוסף לגירסת התובע ניתן למצוא בעובדה שבטופס המעסיקים מטעם המוסד לביטוח לאומי צוין כי התובע הפסיק לעבוד אצל מר דדון-"בנחת ייצור מיטות" בחודש נובמבר 2011, עובדה העולה בקנה אחד עם טענתו, כי החל לעבוד אצל הנתבע בסוף שנת 2011.
דיון והכרעה כפי שתואר בסעיף "מהלך הדיון" של פסק דין זה, כבוד הרשמת דחתה את בקשת התובע לתיקון אותה "טעות "קולמוס", אך איפשרה לו להגיש בקשה לתיקון כתב תביעה אלא שהתובע בחר שלא לעשות כן אלא לפעול כאילו בקשתו לתיקון "טעות קולמוס" לא נדחתה.
ת: היה מספר פעמים שפניתי אליו ולקחתי מפרעה מהחשבון או העבר או העתידי אבל זה לא אומר זה לא אומר שהיה מגיע לי, אם הייתי לוקח מפרעה זה על חשבון של משכורת שעבדתי" (עמוד 41 שורות 13-17 לפרוטוקול המתומלל) עדות התובע כאמור לעיל, עולה בקנה אחד עם כתב הסילוק הראשון שנחתם על ידו ובו מצוין כי בשנת 2015 קיבל בתקופת אי הכושר שכר בסך כולל של 7,775 ₪.
...
להלן הפלוגתאות בהן עלינו להכריע במסגרת התביעה העיקרית: א. האם יש לדחות את התביעה מחמת שיהוי ? האם קיבל התובע הודעה על תנאי עבודה? מתי התחיל התובע לעבוד אצל הנתבע? עד מתי עבד התובע אצל הנתבע? והאם התובע עבד אצל הנתבע בתקופה בה היו לו אישורי מחלה בשנת 2017? מה היה שכרו הקובע של התובע? (האם 5,000 ₪ נטו/5,700 ₪ ברוטו כטענתו או שכר מינימום שעתי כטענת הנתבע)? מה תוקפם של כתבי הויתור עליהם חתם התובע? האם חל על הצדדים צו הרחבה או הסכם קיבוצי בענף העץ? מה היו נסיבות סיום יחסי העבודה בין התובע לבין הנתבע והאם זכאי התובע לפיצויי פיטורים ולדמי הודעה מוקדמת? האם זכאי התובע לחלף הפקדות לקרן פנסיה? האם זכאי התובע להוצאות נסיעה? האם זכאי התובע לדמי הבראה? האם זכאי התובע לפידיון חופשה שנתית? האם זכאי התובע לתשלום בגין שעות נוספות? האם זכאי התובע להפרשי שכר ? האם התובע זכאי לדמי ביגוד? להלן הפלוגתאות בהן עלינו להכריע במסגרת התביעה שכנגד? האם קיבל התובע מהנתבע הלוואות במהלך התקופה בה עבד אצלו והאם נותר חייב לנתבע כספים בגין הלוואות אלו? האם לקח התובע אביזרי פירזול מעסקו של הנתבע והאם עדיין לא שילם בגין אביזרים אלו? האם יש לדחות את התביעה מחמת שיהוי? לטענת הנתבע, התביעה הוגשה בשיהוי בן שלוש שנים, ואף מבלי שהתובע הקדים פנייה לנתבע.
סוף דבר- משקיבלנו את התביעה בחלקה, הרינו מחייבים את הנתבע לשלם לתובע את הסכומים הבאים: סכום של 7,500 ₪ בגין אי מסירת הודעה לעובד.
מסכומים אלה, יקזז הנתבע סכום של 12,850 ₪ בגין רכיבי התביעה שכנגד, בהם מצאנו ממש.
הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד- לנוכח התוצאה אליה הגענו, בה התביעה העיקרית נדחתה בחלקה הארי וכך גם התביעה שכנגד, שקלנו שלא לעשות צו להוצאות אולם בסופו של דבר ובשים לב לכך שמצאנו כי לפחות בנוגע לחלק מהרכיבים בחר הנתבע להעלות טענות שהתבררו כלא נכונות בעליל וכן בהינתן כי הנתבע מסר לתובע תלושי שכר מטעים וכן מנע ממנו הפקדות פנסיוניות, על כל המשתמע מכך, החלטנו לחייבו לשלם לתובע גם את הסכומים הבאים: סכום של 2,000 ₪ בגין הוצאות משפט.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו