מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הכרה בפגיעה נפשית של חייל לאחר מלחמה

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בע"א (מחוזי ת"א) 3876/98 וילמוט נ' קצין התגמולים (פורסם בנבו, 25.10.1999), בו נדונה מחלת נפש, יושמו קביעותיו של בית המשפט העליון בעיניין ונטורה, ונפסק כי במקרים מתאימים ניתן להסתפק לגבי מחלת נפש (בנגוד לפגיעה פיסית ברורה) ברשום לגבי התוצאה, אף כשאין רישום מפורט ומדוקדק לגבי האירועים שגרמו לה. מניעות לאור בדיקה של התביעה לגופה: ברע"א 202/00 פלונית נ' קצין התגמולים, פ"ד נו(1) 649 (2001) (להלן: עניין פלונית) נדון עניינה של חיילת אשר ארבע שנים לאחר שיחרורה אובחנה כסובלת מסכיזופרניה פרנואידית.
באותה פרשה דובר בחייל ששירת במילואים במלחמת שלום הגליל בשנת 1982 ורק בשנת 2006 הגיש תביעה להכרה בנכותו הנפשית עקב שרותו במילחמה זו. שופטי ההרכב חזרו על עמדתם, לפיה "דרך המלך, בחינת הקשר הסיבתי, ולאחר מכן, בחינת שאלת ההתיישנות". באותו מקרה הם קבעו שקיומה של "חבלה רשומה" נלמד מתוך חוות דעתו של המומחה הרפואי מטעם הועדה, ולפיכך (לאחר שנבחנו שאר התנאים של סעיף 32א) נדחתה טענת ההתיישנות והתקבלה תביעת החייל.
...
מאידך, אנו סבורים כפי שסברה ועדת הערעור בעניין פלוני, כי דיון לגופו על-ידי קצין התגמולים איננו רק הפנייה של החייל לבדיקה אצל מומחה רפואי מטעמו אלא אף כל בירור, לרבות בקרב עדים לאירוע ובארכיון צה"ל. במקרה שבפנינו נטען בכתב הערעור ובסיכומיו של בא-כוח המערער כי המשיב מנוע מלדחות את הבקשה מנימוק של התיישנות לאחר שהוא דן לגופה בבקשה.
לא מצאנו לטענה זו מענה בכתב התשובה ובסיכומי באת-כוח המשיב.
הגענו למסקנה כי החלטת המשיב מיום 21.11.2016 לדחות את בקשת המערער עקב התיישנות מנוגדת להלכה המחייבת של בית המשפט העליון.
לאור התוצאה אליה הגענו, הננו מחייבים את המשיב לשלם למערער שכר טרחת עורך-דין בסך 5,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

ועדת הערעורים אישרה החלטה זו, בפסק דינה, נשוא העירעור, מהטעם שהרופאים שבדקו אותו קבעו שאין הוא סובל כלל מ- PTSD, וכי מצבו הנפשי דהיום אינו קשור בקשר סיבתי לארועי העבר הללו, בין השהייה בכלא הבריטי, ובין קרבות מלחמת העצמאות, לאחר מכן.
עוד הסתמך ב"כ המערער על פסקי דין של ערכאות שונות, שמהן הוא נמצא למד כי בתי המשפט אמצו מעין "חזקת הפגיעה הנפשית עקב השבי", גם במקרים שבהם אדם אובחן כפגוע נפש עוד קודם שנפל בשבי וגם כאשר נוספו לו טראומות וקשיים בחייו "האזרחיים" לאחר מכן.
חוק פדויי השבי מקנה זכות אחידה ושווה לכל פדוי שבי לקבל תשלום חודשי (1,000 ₪ לחודש כפוף למנגנון הצמדה הנקוב בחוק), ותשלום זה מגלם את הכרת המדינה בכך שמגיע לכל פדוי שבי פיצוי על התלאות והמוראות שחוה, בשרתו את המדינה ובנופלו בשבי במסגרת השרות, כאשר, במפורש, נעשה הדבר ללא זיקה לפגיעה הספציפית, אם בכלל, בגופו או בנפשו של הזכאי להכרה.
כך, למשל, כאשר חייל נפגע בהיותו בחופשה, קיימת חזקה שהוא שהה כדין וברשות מחוץ לבסיסו.
...
למותר לציין, דברים אלה אינם יכולים להיות תחליף להוכחת קיום מדיניות רשמית של הרשות, ככל שהוכחתה יכולה לסייע בעד המערער, וכפי שיפורט להלן - איני סבור שמלכתחילה היה בכך להועיל לו. דעתי היא כי דין הערעור להידחות.
מקובלת עלי ההבחנה שעשה ב"כ המשיב.
משמצאנו שאף אין בכוחן של הטענות, הכלליות והלא מוכחות, לעניין קיום מדיניות כזו או אחרת של המשיב, להושיע למערער, אין מנוס מדחיית הערעור, וכך אמליץ לחברותיי הנכבדות כי נפסוק.

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2017 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בירושלים ע"נ 38926-06-13 תיק חצוני: 065314003 בפני כבוד השופט בדימוס יואל צור פרופ' רחמים בן יוסף, חבר מר זאב שורק, חבר מערער פלוני ע"י עו"ד ארז יער משיב קצין התגמולים ע"י עו"ד עינב גיא הרמן,פ.מ. י-ם רקע עובדתי 1. לפנינו ערעור על החלטת המשיב מיום 7.5.13 בה כתב המשיב למערער, בין היתר כדלהלן: "הריני להודיעך כי החלטתי לראות בחוות הדעת הרפואית שהגשת למשרדינו מתאריך 28.11.01 משום 'ראיה חדשה'. בבדיקה עניינית ולאור חוות הדעת הרפואית שניתנה ע"י המומחה הרפואי מטעמנו מתאריך 15.3.13 הגעתי למסקנה כי אין מקום לשנות את החלטתנו הקודמת לפיה מחלתך הנפשית הוחמרה בשיעור 2/3 על חשבון השרות". 1. להלן כמה עובדות שאינן שנויות במחלוקת בין הצדדים: 1. המערער ניפצע ביום 31.5.75 שהיה היום האחרון של מלחמת ההתשה בגולן הסורי. מיד לאחר פציעתו הוא אושפז במחלקה האורתופדית ולאחר מכן שוחרר לבית הבראה צבאי. 2. במהלך שהותו בבית ההבראה הצבאי המערער סבל מתסמינים שונים שאובחנו בספטמבר 1974 כ"הלם קרב"-PTSD. המערער הופנה לטפול נפשי מרפאתי החל מ-9/1974 ובמהלך 1975 (כשנה לאחר הארוע הנ"ל) המערער אובחן כסובל מתהליך פסיכוטי סכיזופרני. 3. ביום 4.6.75 וועדה רפואית קבעה שהמערער סובל מתהליך פסיכוטי על יסוד אישיות סכיזואידית סנסיטיבית,. הועדה קבעה למערער נכות בשיעור של 30% כאשר 2/3 ממצבו הנפשי יוחס לשירותו הצבאי. הנמקת הועדה הרפואית הייתה שאמנם הרופאים המטפלים היו סבורים שמדובר במצב חרדתי, אך לדעת הועדה היו סימנים מקדימים לתהליך הפסיכוטי ולכן הועדה סברה שהשרות הצבאי החמיר אך לא גרם לפגיעה הנפשית. 1. ב"כ המערער טען שאין בתיק החלטה של המשיב בעיניין חלוקת אחוזי הנכות וסבר שיש להכיר במלוא נכותו הנפשית של המערער כנכות שכולה נגרמה עקב השרות הצבאי. לעניין זה הגיש המערער חוו"ד של ד"ר דורון עמנואל והמשיב הכיר בחוו"ד זו כ"ראיה חדשה" לפי סעיף 35(א) לחוק הנכים (תגמולים ושקום) תשי"ט-1959 [להלן- החוק].
סימוכין לכך ניתן למצוא במכתב, שאף כי הוא חסר תאריך, ניתן לקבוע שהוא נכתב מיד לאחר הפציעה של המערער, כשהוא היה בבית הבראה צבאי בעקבות פציעתו, כשהיה עוד חייל.
...
"....מדובר באדם אשר תפקד בצורה נורמטיבית עד לפגיעה נפשית קשה שאירעה במהלך שירותו הצבאי במלחמת יום כיפור, ובעיקר באירוע שהיה בשלהי מלחמת ההתשה שלאחריה בעת שירותו ברמת הגולן, במאי 1974. בתחילה אובחן כסובל מהלם קרב, אך כבר לאחר זמן אובחן כסובל ממצב פסיכוטי ובהמשך אובחן כסובל מתהליך סכיזופרני. מאז פגיעתו נהפכו חייו, התנתק ממשפחתו, אינו מסוגל לתפקד , לא עבד ולו יום אחד, יכולתו ליצור קשר בין אישי לקויה, והוא חי שנים רבות בתנאים קשים, ותוך התרחקות מכל הגורמים אשר ניסו לתמוך בו.....על פי החומר הכתוב ובהסתמך על ממצאי הבדיקות שערכתי, מדובר באדם הסובל מסכיזופרניה פרנואידית כרונית....עונה על התנאים של סעיף 8 בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות...דהיינו שאינו מסוגל מחמת מחלת נפש לנהל את ענייניו, ויש להכיר בו כפסול דין, לפיכך יש צורך במינוי אפוטרופוס על ענייניו: גופו ורכושו". בחוו"הד של ד"ר שם דוד מיום 15.3.13 [מטעם המשיב] הוא כתב, בין היתר, כדלהלן: "....כיום אין לי אפשרות מתיאור האירועים להבין מהנדון מתי אירעו המקרים הנטענים, עוצמתם ובכלל אמיתותם....הפגיעות שלו אירעו בתקופה של מלחמת ההתשה עד לסוף שנת 1970 ובמלחמת יום הכיפורים, עד לסוף שנת 1973....ראשית, אין חולק שמדובר במחלת הסכיזופרניה. מהמסמכים הרפואיים עולה שהנדון לא סבל ממצב פסיכוטי בסמוך לטראומות הנטענות לא כל שכן ממלחמת ההתשה מכיוון שהמצב הפסיכוטי החל לכל המוקדם באמצע שנת 1975 כשנתיים לאחר מלחמת יום הכיפורים.....על פי שיטת האבחון הנהוגה בישראל, מצב פסיכוטי יכול להיווצר עד שבועיים לאחר אירוע סטרסוגני. .....על מנת לקשור בין אירועי חיים למצב פסיכוטי, על האירוע הפסיכוטי להיווצר תוך עד 3 שבועות מאירוע הסטרס....סכיזופרניה אינה מוגדרת כמחלה שנגרמת כתוצאה מסטרס. ....מהלך מחלתו כמו מחלתו הנוכחית מצביעים על היותו סובל מהפרעה בספקטרום הפסיכוטי שבאה לאורך השנים לידי ביטוי....הנדון סובל מסכיזופרניה. ברצוני לכמת את שיעור הנכויות השונות המתועדות- מחד סכיזופרניה ומאידך PTSD אני נתקל בקושי רב. בסופו של יום אצטרך להחליט על סמך הפגיעה התפקודית, מאפייניה ומקורותיה. כיום נכותו נובעת מתוך מחלת הנפש שבה לקה- סכיזופרניה. ...בהתאם לשאלתך הישירה בדבר האפשרות לקבוע גרימה מלאה, אני סבור שהכרה ב-2/3 משיעור נכותו הינה גישה מתירנית שבאה לטובת התובע. הנדון סובל מסכיזופרניה. איני סבור שיש לראות במחלתו כנובעת בקשר של גרימה מלאה לאירועים נטענים". בהקשר לחווה"ד הראשונה של ד"ר שם דוד נעיר שהיתה בה טעות שאינה משפיעה על מסקנותיו.
המסקנה העולה מכל האמור לעיל שהערעור מתקבל בחלקו.
כדעת המומחה מטעם המערער אנו קובעים שהמערער סובל משתי מחלות: PTSD וסכיזופרניה.
באשר ל-PTSD אנו קובעים שכולה נגרמה בשל השירות הצבאי.

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2016 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

המערער הגיש תצהיר עדות ראשית בו ציין את הפרטים העקריים הבאים הנוגעים למלחמת יום הכיפורים: באיזור בלוזה הוא נחשף למראות קשים של הרוגים וחלקי גופות; בהמשך נחשף להתקפת מיגים מצריים כאשר מטוס אחד ירה צרורות לעבר המערער, ואחת הפצצות פגעה בחייל כבן 22; לאחר מכן הישתתף בחילוץ טנק שנשרף ובו היו גופות של לוחמים ולטענתו הוא זוכר את ריח הבשר השרוף ועד היום ריח של בשר מבחיל אותו; צפה ברביעיות של מטוסים טסים מערבה שרק אחד מהם שב ומאז הוא סובל, לטענתו, מרגישות לרעש וקולות של מטוסים גורמים לו למתח; לטענת המערער ביום השמיני-תשיעי למלחמה הוא נפגע מקנה של תותח ונשלח לבדיקות בתל השומר, משם הופנה למיתקן אישפוז בנתניה, שם נבדק ע"י פסיכיאטר והופנה להמשך טפול בבית חולים פסיכיאטרי בנס ציונה, משם הופנה לפתח תקווה ואובחן לראשונה כסובל מהלם קרב .
להלן בקצרה העולה מחוות דעת אלו לפי סדרן הכרונולוגי : ד"ר **** בקר מטעם המשיב כתב בחוות דעתו מיום 15.5.12, בין היתר, כדלהלן: ".....במילחמה עצמה אין עדות לאירועים טראומטיים של ממש למעט מתח מיצטבר מהיותו החזית. גם אין שום עדות לפינויו על רקע מצב נפשי ובכלל המסמכים שבסמוך למלחמה מעידים על תלונות גופניות לרבות חבלה מתותח וכאבי גב בעקבות עבודתו במילחמה. סיכום מחלה מהאישפוז בנס ציונה והאינטייק במרפאה בפתח תקווה אינם מותרים ספק לגבי הארוע של המילחמה שהיה כתגובה של מתח על רקע מאפייני אישיותו, כפי שאינם מותירים ספק שלאחר מספר ימים חלפו כל התסמינים של מתח ולא רק שבמעקב לא נותר מהם זכר, אלא שלתפיסתו של מר....הוא היה בריא לגמרי. מהלך כימעט 40 שנה לא היו שום תלונות על תסמינים פוסט טראומטיים או על תיסמונת פסיכיאטרית אחרת ואין שום עדות ברורה להפרעות תפקודיות, לא כל שכן על בעיות רפואיות פסיכיאטריות. ב-2006 פנה לראשונה לטפול פסיכיאטרי וגם אז ללא קשר לתסמינים פוסט טראומטיים. רק ב-2010 אישתו מדווחת על 'לאחרונה' רגישות לרעש, גם בפנייתו לבית חולים גהה יש עדות לתלונות שהתעוררו 'לאחרונה' וגם אז התלונות רחוקות מלהיות בסיס לאבחנה של PTSD. נכון כי ביחידה לתגובות קרב מאובחן כלוקה ב-PTSD כרוני, אך כל האבחנה מבוססת על אנמנזה, אין שום היתייחסות למסמכים הקיימים מ'זמן אמת' וללא הסבר כיצד הם מסבירים פער של 37 שנה בסימפטולוגיה. לסיכום, איני יכול לשלול שמר...מצוי כיום במצוקה רגשית, אך זו לא קשורה עניינית וכרונולוגית למלחמת יום כיפורים. מדובר באדם אשר בשל מאפייני אישיותו מגיב לארועי חיים בתגובה של מתח, תוקפנות וסימפטומים גופניים וכך היה לפני המילחמה, כך היה בזמן המילחמה וכך לכאורה ארע בגרמניה ב-2006/7 ובארץ ב-1010. האבחנה שניתנה בזמנו INADEQUATE PERSSONALITY (אישיות לא תואמת) מתארת היטב את הבעיה של קשיי היסתגלות שמתגלים מדי פעם בחייו של מר....מכל הסיבות שמיניתי לעיל, שולל מכל וכל שמר....סובל מ-PTSD כרוני על רקע בהשתתפותו במלחמת יום כיפור". פרופ' קנובלר, מטעם המערער, בחוות דעתו מיום 12.2.2013 כתב, בין היתר, כדלהלן: "....סובל מתגובת קרב ממושכת, שנגרמה בשל מאורעות האימה שחוות במלחמת יום הכיפורים....דר בקר...משום מה בכל ציטוטיו מהכתוב במסמך הקצר מהמרפאה לבריאות הנפש בפתח תקווה, שם טופל מ' מייד אחר כך, לא כלל ד"ר בקר את הפרט המרכזי, כי מ' אובחן כסובל מתגובת קרב.....מ' שוחרר מבית החולים בנס ציונה רק בתאריך 28 בנובמבר 1973, כלומר כחודש וחצי ולא מספר ימים לאחר שפונה; ....בתאריך 29 בנובמבר עבר וועדה רפואית שהורידה את הפרופיל הרפואי-נפשי שלו.....בתאריך 15.1.12974 (שלושה חודשים אחרי האירועים הטראומטיים ותחילת הסימפטומים) כתב מנהל המרפאה לבריאות הנפש ד"ר שטריך כי מ' עבר הלם נפשי בעת מלחמת יום כיפור ונימצא בטיפול....ד"ר בקר מיתעלם מההיסטוריה הברורה של הופעת הרגישות לרעשים אחרי מלחמת יום הכיפורים, רגישות בשלה נאלץ מ' להתאים את כל חייו מאז: לחדול מלשיר עם לווי ולהפוך לחזן בקהילות קטנות, לגור במקומות שקטים כלבד וכדומה. סבלו של מ' מהפרעות חרדה(סומטיזציה) מתונה לפני מלחמת יום הכיפורים לא מנעו ממנו לסיים את שירות החובה בצה"ל, ובעיקר: לא מנע ממנו לתפקד היטב, להנות מחיי חברה מלאים, ולעסוק במקצוע המחייב רכוז, דיוק והתמדה: ליטוש יהלומים, מיקצוע בו אף השתלם בחו"ל כשנה וחצי, זאת במשך תקופה של למעלה מ-12 שנים, כולל שירות מילואים מתמשך בשמירות, בקורס חובשים, ובתפקיד עורפי במלחמת ששת הימים. במלחמת יום הכיפורים פיתח מ' תגובת קרב ממושכת. ממנה הוא סובל עד היום, ובגללה חל מאז שבוש בחייו. למרות שאשפז אז אישפוז פסיכיאטרי, ולמרות שאובחן כבר אז (במרפאה לבריאות הנפש בפתח תקווה כמי שסובל מתגובת קרב, לא הוכרה הפגיעה ע"י משרד הבטחון. יש תקן את העוול שנעשה ל-מ', וכפי שאף נמצא ביחידה לטפול ביחידה לטפול בנפגעי תגובות קרב של צה"ל, להכיר בתגובת הקרב הממושכת ממנה הוא סובל כמי שנגרמה (כמובן כולה) בשל מלחמת יום הכיפורים". בשלב זה לא נצטט מחוות דעתו המגיבה של ד"ר בקר [חוו"ד מיום 10.8.14], אך נתייחס לחלקים מתוכה בעת דיון לגופו של ערעור המערער.
לאחר ששקלנו את חוות הדעת של שני המומחים הנ"ל ושמענו עדויותיהם וכן את עדותו של המערער, הננו מקבלים את חוות דעתו של ד"ר בקר מטעם המשיב ודוחים אנו את מסקנת פרופ' קנובלר וקובעים שמצבו הנפשי של המערער לא נגרם על רקע הישתתפותו של המערער בארועי מלחמת יום הכיפורים.
...
רקע כללי הערעור שלפנינו הוא ערעור על החלטת קצינת התגמולים (גב' דליה ****) מיום 24.7.12 בה קבעה שהגיעה למסקנה שאין עדות לקיום PTSD אצל המערער ואין קשר בין מצבו הנפשי לבין תנאי שירותו הצבאי.
לכן, הננו קובעים שמצבו הנפשי של המערער במהלך מלחמת יום הכיפורים אינו תואם לחלוטין מסקנה שכבר אז לקה ב-PTSD.
גם מפני שמסקנתנו הינה שהמערער אינו סובל מ-PTSD וגם מפני שהמתח ממנו סבל המערער לאחר מלחמת יום הכיפורים חלף ולא הובא תיעוד רפואי לגבי תקופה של למעלה מ-30 שנה על כך שהמערער קיבל טיפולים רפואיים למחלת ה-PTSD.
לפיכך, הננו דוחים את הערעור.

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2016 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

עשרים ואחת שנים לאחר שניפגע בעינו במהלך שרותו הצבאי, פנה המערער למשיב בבקשה להכרה בנכות נפשית שנגרמה לו עקב אותה פגיעה.
לבקשתו, הוא הופנה במסגרת שרותו לבדיקת פסיכיאטר, אשר סיכם ביום 23.1.1990 את מימצאי הבדיקה (נ/2): "נפגע לפני כחודשיים וחצי בפליטת כדור של חייל אחר וכתוצאה עיבד (איבד - א"ג) עין. נמצא כעת בטיפולים. מאז פציעתו מרגיש מדוכא, ישנם חלומות על ארוע, מרגיש את האובדן. יש לציין שבנוסף משפחתו עברה לאחרונה מספר אובדות כולל מות אב ותאונת דרים (דרכים? - א"ג) של אחות. החייל עם מוטיבציה גבוהה ויחס חיובי לצה"ל ולתפקיד לוחם. ... מדובר בחייל שלא (ההדגשה במקור - א"ג) סובל ממחלה פסיכיאטרית אך נמצא בתהליך של היתמודדות עם (loss) אובדן שזקוק לשיחות לעזור לו לעבור את השלבים של אבל. ממליץ על שיחות לעיבוד אובדן". באוגוסט 1992 סיים המערער את שרותו הסדיר.
במכתב נרשם, בין היתר: "לדבריו, בשנים האחרונות, במיוחד אחרי מלחמת לבנון השניה, החלה החמרה במצבו הנפשי ואף פנה לטפול פסיכיאטרי. לפני כשנה, אחרי ארוע רצח שהיה בשכונה בה הוא גר, כאשר אדם נרצח ביריות והוא שמע את הירי, החלה החמרה נוספת במצבו". מדחיית הבקשה לנכות מוסבת עד להגשת הבקשה להכרה בזכות (מחלה) הועדה הרפואית, אשר דנה בבקשת המערער להכרה בנכות מוסבת, דחתה אותה ביום 11.5.2011, לאחר שבבדיקתו לא נמצאה עדות לסימנים פסיכוטיים או סימני דכאון מג'ורי.
...
התוצאה לאור כל אלה, אנו קובעים כי לא הוכח שהמערער לוקה כיום ב- PTSD, וכי קיים קשר סיבתי-עובדתי בין מחלה נפשית שלו לבין אירוע במועד שירותו הצבאי, ביום 9.11.1989.
מאחר ולא נפל דופי בהחלטת המשיב מיום 23.5.2013, הננו דוחים את הערעור.
הננו מחייבים את המערער לשלם למשיב שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 7,000 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו