מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הכרה בסוכרת כפגיעה בעבודה למוביל מיכלים

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הרקע העובדתי במקרה שלפניי מדובר בתביעה להכיר במחלת הסוכרת שבה לקה התובע כפגיעה בעבודה מכוח סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 כתוצאה מארוע/ים מיוחד/ים שארעו תוך כדי ועקב עבודתו.
אפרט בקצרה את ההליכים המשפטיים עד למועד זה. מומחה-יועץ רפואי ראשון ופסק דינו של בית הדין האיזורי ביום 25.12.2016 מינה מותב בראשות השופטת מיכל נעים דיבנר את פרופ' שמעון גליק מומחה -יועץ רפואי בתחום הרפואה הפנימית כדי לחוות דעתו בשאלה אם קיים קשר סיבתי בין הסוכרת לבין האירועים המיוחדים שארעו לתובע תוך כדי ועקב עבודתו ובשאלה אם לאירועים אלה השפעה משמעותית על הופעת הסוכרת (להלן: המותב הקודם).
ביום 18.6.2020 הוגשו סיכומי הנתבע שבהם נטען כי יש לדחות את התביעה מכיוון שהמומחית לא הצביעה על ארוע ספציפי מיוחד שהוביל להתפרצות הסוכרת.
...
לאחר שעיינתי בחוות דעתה של ד"ר אודיל כהן - המומחית שמונתה מטעם בית הדין ובתשובותיה לשאלות ההבהרה ובסיכומי הצדדים, אני סבורה שיש למנות מומחה נוסף בעניינו של התובע בהתאם ל"הנחיות בדבר מינוי מומחים ויועצים רפואיים" מיום 10.9.2019, כפי שיפורט להלן.
מומחה נוסף ימונה אם בית הדין מצא שבחוות דעת לא ניתן מענה לכל השאלות שהוצגו והן נחוצות להכרעה; אם נראה שהמומחה דוגל באסכולה המחמירה עם הנפגע בהשוואה לאסכולה אחרת; אם נדרש תחום מומחיות נוסף לבחינת אותה פגימה או מטעם מיוחד אחר.
בנסיבות אלה נשלחה לצדדים ההחלטה הבאה: "1. מעיון בחוות דעת המומחית ומההחלטה על מינוי מיום 13.3.2019 עולה כי נפלה טעות סופר בהחלטת המינוי (שהועתקה מהחלטת המינוי הראשונה בתיק – 25.12.2016), שכן האירוע השני התרחש בחודש 6/2004 ולא בחודש 6/2001. אני סבורה כי יש להביא לידיעת המומחית עובדה זו.
ביום 18.6.2020 הוגשו סיכומי הנתבע שבהם נטען כי יש לדחות את התביעה מכיוון שהמומחית לא הצביעה על אירוע ספציפי מיוחד שהוביל להתפרצות הסוכרת.
ביום 1.7.2020 הוגשו סיכומי התובע שבהם נטען כי יש לקבל את התביעה.
בנסיבות אלה, אני סבורה שיש למנות מומחה רפואי נוסף שידון בעניינו של התובע ויבחן את הקשר הסיבתי בין מחלת הסוכרת לאירועים המיוחדים שהתרחשו בתקופת עבודתו, כאשר הפעם במסגרת החלטת המינוי יכתבו המועדים הנכונים של האירועים החריגים.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין הארצי לעבודה עב"ל 58295-02-20 ניתן ביום 28 פברואר 2021 בשארה ח'ורי המערער המוסד לביטוח לאומי המשיב בפני: סגן הנשיאה אילן איטח, השופטת לאה גליקסמן, השופטת חני אופק גנדלר נציג ציבור (עובדים) מר אמיר ירון, נציג ציבור (מעסיקים) מר צבי טבצ'ניק ב''כ המערער – עו"ד מטאנס שאער ב''כ המשיב – עו"ד מיכל כהן פסק דין
מר נוימן ציין בחקירתו לפני חוקר המוסד כי "להערכתי העובד היה תחת השפעת אלכוהול במידה קלה, לא היה שתוי ברמה של חוסר תיפקוד אלא מבושם כמעא [כך במקור – א.א.]. ... לפני הטיול בתדרוך ... לעובדים הדגשנו והסברנו ... את החשיבות של אי שתיית אלכוהול מופרזת במהלך הנופש". בטופס דווח תאונת עבודה של החברה מיום 23.10.17 נכתב, על יסוד דווחו של מר נוימן, שהמערער היה "כפי הנראה בגילופין" ובהמשך "היה בגילופין". העובד טען שכלל לא שתה אלכוהול שכן בשל בעיית סוכרת ככלל הוא נימנע משתיה, ובבוקר אותו יום ערכי הסוכר בדם היו גבוהים ולכן באותו ערב נימנע משתיית אלכוהול.
] המוסד הפנה למקרים הבאים: בעיניין עזריה נקבע כי דייג בשעות שלאחר העבודה לשם השלמת הארוחה באתר עבודה מרוחק, אך בעזרת חומר נפץ, אינו בא בגדר פעילות נלוות סבירה; בעיניין פוגל נקבע כי רקוד מהיר בעת בילוי בפונדק לאחר שעות פעילות ההשתלמות אינה בגדר פעולה נלוות סבירה; בעיניין חמיד נקבע כי עליה לגג המפעל לשם מנוחה אינה סבירה; בעיניין ספקטור נקבע כי פציעה של מנכ"ל חברה בעת התעסקות נוסטלגית עם אקדח שנימצא באחת המגרות ושלא נועד להגנה מפני סכוני העבודה אינה מהוה פגיעה בעבודה; בעיניין מרטן, יושיע ואסרף נקבע כי ויכוח שפתח בו המבוטח בעת נסיעתו או בעקבות מציאת שרשרת והוביל לפגיעה אינו פגיעה בעבודה; בעיניין אבו ניקולא נקבע כי יציאה מדירה דרך החלון אינה פעולה סבירה.
בית הדין האיזורי קבע כי יש להכיר באירוע כפגיעה בעבודה תוך שקבע כך: [10: עב"ל (ארצי) 56985-11-15 המוסד לביטוח לאומי – אלינור אדרעי (9.10.2016) בו אושר מטעמיו פסק דינו של בית הדין האיזורי: ב"ל (ב"ש) 3996-07-13 אדרעי – המוסד לביטוח לאומי (28.10.2015).
...
אשר לטעם השני הנוגע לשתיית האלכוהול - נקדים ונאמר כי לא מצאנו מקום להתערב בקביעתו העובדתית של בית הדין האזורי לפיה המערער היה מצוי "ככל הנראה" תחת השפעה כלשהי של אלכוהול.
מדובר בקביעה עובדתית אשר מבוססת על התרשמותו הבלתי אמצעית מהעדים שהעידו, ולא מצאנו טעם להתערב בה. יחד עם זאת, לא מצאנו כי עצם היות המערער תחת השפעה מסוימת של אלכוהול מנתקת את הקשר שבין הפעילות הנלווית לתאונה.
נדגיש כי אין בראיות ביסוס למסקנה כי המערער היה בגילופין, ודי בעדותו של מר נוימן לפני חוקר המוסד לפיה "להערכתי העובד היה תחת השפעת אלכוהול במידה קלה, לא היה שתוי ברמה של חוסר תפקוד אלא מבושם כמעא [כך במקור – א.א.]" כדי לבסס מסקנה זו. סוף דבר – הערעור מתקבל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

התובע, יליד 25.10.1952, נפגע, לטענתו, במסגרת עבודתו אצל הנתבעת ביום 5.11.2008 כתוצאה מכך שנפל מסולם חד כנפי עליו טיפס על מנת לחבר צנור שמן המוביל שמן ממיכלית אל מיכל שמן המצוי במפעלה שת הנתבעת.
זה כמו לקבל טפול לאיזון הסוכרת ולהגיד שהסוכר כעת תקין.
" (עמ' 61 שורה 21 עד עמ' 62 שורה 4 לפרוטוקול) בנוגע לקשר הסיבתי שבין הפגיעה בעבודה לבין התאונה, תשובותיו של המומחה היו פחות נחרצות מאשר תשובותיו לשאלות ההבהרה מיום 18.3.16: "ש. אני אומר לך שזה הולך ויורד. יותר מזה, אני מראה לך רישום מיום 4.3.08, סיבת הפנייה: "ממשיך טפול .... בעבר". אתה אומר שאתה מייחס חשיבות לכל מה שכתוב.
ה. הוצאות, לרבות הוצאות רפואיות ונסיעות – התובע לא הוכיח כי הוציא הוצאות כלשהן כתוצאה מן התאונה ולא הביא ראיות לעניין זה. יש לזכור כי התאונה הוכרה כתאונת עבודה וכל הוצאותיו אמורות להיות מכוסות על ידי המוסד לביטוח לאומי.
...
התוצאה היא כי כל נזקו של התובע כתוצאה מן התאונה, "נבלע" בתגמולי המל"ל ודין התביעה להידחות.
התוצאה היא כי התביעה נדחית.
בהתחשב בהיקף ההליכים שנוהלו ומשכם, העלויות הכרוכות בניהול ההליך, לרבות עלות חוות הדעת הרפואיות ומספר הדיונים שהתקיימו, ולאחר שהתחשבתי ככל שניתן במצבו הרפואי הקשה של התובע אשר ייתכן והקשה עליו לקבל החלטות נכונות בנוגע לאופן ניהול ההליך אני קובע כי התובע ישלם לנתבעת הוצאות משפט בסך 5,000 ₪ ושכר טרחת עו"ד בסך 11,170 ₪ (כולל מע"מ).

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

רקע בבסיס הבקשה עומדת תביעתו של התובע להכרה במחלת הפרקינסון ממנה הוא סובל, כפגיעה בעבודה - תביעה אשר נדחתה, על ידי הנתבע, במסגרת מכתב דחיה מיוםֹֹ 26/6/18.
במקרים שריסוסי העשביה התבצעו בטרקטור על ידי צוות הכותנה ולא על ידי קבלן - כי אז המפעיל מכין ומערבב את החומרים במרסס ואז מודדים חומרים, שופכים למיכל, ממלאים מים והכלי מערבב את החומרים במרסס ויוצאים לשטח.
השאלה השניה עליה התבקש להשיב המומחה היתה: האם ניתן לקבוע בסבירות העולה על 50% על קיום קשר סיבתי בין עבודתו לבין מחלתו? ועל שאלה זו השיב המומחה כך: כפי שנירשם בפרק הקודם התובע הנו בן אדם חולה מאוד שנים רבות ובפרט במערכת העצבים, כולל פגיעה בעצבים של הרגליים הן עקב בעיה של ע"ש הן בגלל פגיעה מסכרת והן עקב גידול במוח אשר גרמה לסחרחורת ולאחר מכן טפול קרינתי.
כיצד הרס זה השפיע על מחלתו של התובע? בסוגיה זו נא התייחסותך לאפשרות לפיה אצל התובע נמצא הרס של התאים שגם אם לא הוביל באופן ישיר למחלת הפרקינסון סמוך לאחר תום החשיפה התעסוקתית, הרי שהרס זה ניבנה אצל התובע והצטרף לגורמים אחרים, בשלב מאוחר יותר, שהובילו לפרוץ מחלתו.
...
בתאריך 19/8/21 הגיש הנתבע את תגובתו לבקשה (להלן -התגובה), במסגרתה הסביר מדוע אין להעתר לבקשה.
ביחס לטענת התובע לפיה המומחה נוקט באסכולה מחמירה כי לשיטתו המחלה צריכה להופיע בגיל 50 ואף קודם, ולכן צריך לפסול את חוות הדעת, הרי שלמקרא חוות הדעת כמכלול, עולה כי המומחה הביא את כל נתוניו האישיים של התובע בחשבון בעת שהחליט שאין קשר סיבתי, ובין השאר:"לתובע שלל של מחלות אשר משפיעות על מערכת העצבים ובפרט סכרת ופגיעה נוירולוגית, גידול מוחי עם טיפולי קרינה, רעד ראשוני משפחתי.... אבחנה בגיל 70 כאשר הממוצע בארץ הינו 66", הינה כן, המומחה ניתח את כל הסיבות והנימוקים שהביאו אותו להחלטתו, ולא רק את השיקול שמחלה פרקינסון על רקע חשיפה צריכה להיות קודם לגיל 50 ומכאן שמסקנת התובע שלפיה המומחה ישלול קשר סיבתי כל אימת שהמחלה תופיע בגיל מאוחר, הינה מסקנה לא נכונה ואין לה על מה להישען, מה גם שהמומחה ציין כי חולים על רקע תעסוקתי מאובחנים בדרך כלל בגיל ה- 50 (יש גם קודם).
כן ובניגוד לטענת התובע מצאנו כי כבוד המומחה לא התחמק מלהשיב על שאלות ההבהרה שהופנו אליו אלא ענה עליהן בצורה מפורטת ומקיפה.
בנוסף לא מצאנו בסיס לטענת התובע כאילו כבוד המומחה מחזיק באסכולה מחמירה ו/או כי מסקנתו להעדר קשר סיבתי היתה בבחינת תוצאה ידועה מראש, שכן, כפי שצויין לעיל, כבוד המומחה ביסס את קביעתו על מספר אדנים ולכן גם איננו מקבלים את טענת התובע כאילו אם רשימת העובדות לא היתה נהירה למומחה, שכן מעיון בחוות דעתו ובתשובותיו לשאלות ההבהרה עולה בבירור כי המסכת העובדתית היתה ברורה לו היטב וכן היה מובן לו לאילו חומרים נחשף התובע, גם אם לא ניתן היה לכמת את החשיפה לחומרים ספציפיים אליהם נחשף, כאשר בהקשר זה נציין כי העובדה שהעדר היכולת של כבוד המומחה לכמת את החשיפה לחומרים ספציפיים להם נחשף התובע צויינה כאחד הגורמים בשלהם הוא שלל את קיומו של קשר סיבתי, אינה מספקת כדי למנות מומחה אחר או נוסף, במקרה ספציפי זה וזאת בשל הנימוקים כבדי המשקל האחרים בשלהם קבע כבוד המומחה כי לא קיים קשר סיבתי.
במקרה שלפנינו, לא מצאנו גם ממש בטענת התובע לפיה "מאחר ופגיעת הפרקינסון הינה פגיעה נוירולוגית ובתיקים דומים ממונים גם מומחים נוירולוגיים לבחינת הקשר הסיבתי, בייחוד כאשר מדובר בבחינה נוירולוגית מובהקת" יש למנות ניורולוג וזאת גם בשל העובדה שהתובע לא התנגד למינוי המומחה ו/או לתחום מומחיותו, עת הוסכם על מינויו, גם לנוכח העובדה כי ברוב התיקים בהם מחלת הפרקינסון היא שעומדת לדיון, ממונה מומחה מתחום הרפואה התעסוקתית וגם מאחר והתובע עצמו לא הפנה לבדיקות נירולוגיות מפורטות שערכו לו ו/או להתייעצויות שערך עם נירולוג לאחר שאובחן, כאשר בהקשר זה ראוי לשים לב לאשר ציין המומחה:"להפתעתי בכל ה-2496 עמודים לא נתקלתי בבדיקות נוירולוגיות מפורטות וגם שכמעט ולא היו דפים לשנת 2016 כלומר מיד אחרי האבחנה הנוספת הזאת". סוף דבר - לנוכח כל האמור לעיל ובשים לב לטעם שמצאנו בסיכומי הנתבע והואיל ולא מצאנו כי יש צורך במינוי מומחה נוסף או אחר הרינו מורים על דחיית בקשה התובע.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפיכך, לעמדת הנתבע, אין לראות במחלת התובע כתאונת עבודה.
עוד טוען הנתבע כי בעיניינו של התובע המבחן שנקבע לבחינה הוא מבחן ה"ארוע המיוחד" (המתאים לסטרס, נפשי, סכרת וכו') ולא מבחן ה"ארוע החריג" (המתאים לארוע לבבי או לארוע מוחי).
נתיב המוביל למינוי מומחה רפואי, חלף הדחיה של התביעה על סיפה, בנסיבות של ספק בדבר "חריגות" או "ייחוד" הארוע".
דיון והכרעה על פי ההלכה הפסוקה, אם כן, על מנת שתוכר פגיעה נפשית כ"תאונת עבודה" על המבוטח להוכיח בשלב הראשוני קיום שני תנאים מצטברים: האחד בעל אופי אובייקטיבי, המחייב קיומה של חריגה (ולו במידה מסוימת) משגרת העבודה הרגילה במקום העבודה; והשני – המחייב קיומה של השפעה נפשית אפשרית של הארוע עליו (אף היא לפחות במידה מסוימת).
עוד הוכח כי ארוע האיום בהתאבדות באמצעות מיכל גז, מושא הליך זה - נתפס חריג ויוצא דופן על ידי התובע, מבחינת הלחץ הנפשי ואי הוודאות אשר נוצרו כתוצאה מהימצאות אדם בתוך בית פרטי המאיים בהתאבדות על ידי שימוש במיכל גז, דבר שיכול היה לגרום להיתלקחות ופיצוץ עז ובהתאם לנפגעים רבים.
...
לאחר שעיינו בחומר הראיות, שמענו ובחנו את העדויות, אנו סבורות כי התובע הרים את הנטל בדבר היותו של האירוע מיום 31.3.2016, אירוע "חריג" ומיוחד עבורו, כך שיש לקבוע כי הונחה לפנינו תשתית ראייתית מספקת לצורך מינוי מומחה רפואי מטעם בית הדין, על מנת שיבחן את שאלת הקשר הסיבתי בין אותו אירוע חריג לבין מחלת הפסוריאזיס בה לקה התובע, וזאת מן הנימוקים אשר יפורטו להלן.
הוכח לטעמנו מדברי התובע ועדיו כי ישנם אירועים חריגים בעבודת הכבאי כדוגמת האירוע בו עסקינן.
סוף דבר לנוכח כל האמור מצאנו, כי התובע הצליח להוכיח קיומו של אירוע מיוחד בעבודה ולכן יש מקום למינוי מומחה רפואי לבחינת הקשר הסיבתי בין האירוע מיום 31.3.2016 למצבו הרפואי של התובע.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו