מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הכרה בליקוי שמיעה כפגיעה בעבודה: התיישנות, חשיפה לרעש מזיק ותנאי סף

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תחילה, מעלה הנתבע טענה מקדמית לפיה היות והתובע לא ערער על החלטת הנתבע משנת 2010, הרי שכל טענותיו ביחס לתשתית העובדתית מאותה תקופה התיישנו, כך שאין מקום לידון שנית בבדיקות הרעש שנערכו לפני שנת 2010.
לאור כל המקובץ לעיל, טוען הנתבע כי אין מקום למנות מומחה ויש לדחות את התביעה כבר בשלב זה. דיון והכרעה סעיף 84א(א) לחוק קובע תנאי סף להכרה בליקוי שמיעה כפגיעה בעבודה, כדלקמן: "(א) אין רואים בליקוי שמיעה שעקב חשיפה לרעש, תוצאה של פגיעה בעבודה אלא אם כן היתקיימו כל אלה:
(1) המבוטח נחשף בעבודתו לרעש התקפי ומתמשך, העולה על המותר לפי סעיף 173 בפקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל-1970 (להלן – רעש מזיק); (2) כושר השמיעה פחת, בשיעור של 20 דציבל לפחות בכל אחת מהאוזניים; (3) הוגשה למוסד תביעה להכרה בליקוי השמיעה כפגיעה בעבודה, בתוך 12 חודשים מהיום המוקדם מבין אלה: (א) היום שבו תועד הליקוי לראשונה ברשומה רפואית כמשמעה בסעיף 17 בחוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996 (בסעיף זה – רשומה רפואית); (ב) היום שבו, לדעת הועדה הרפואית או הועדה הרפואית לעררים כמשמעותן בפרק זה, לפי הענין, החלה הירידה בשמיעה".
...
בהקשר זה נפסק בבית הדין הארצי בעניין בעב"ל (ארצי) 717/08 נאסר נ' המוסד לביטוח לאומי (10.12.09) כדלקמן- "כאשר עובד תובע להכיר בליקוי בשמיעתו כפגיעה בעבודה, ואין בידו להוכיח את מפלס הרעש במקום עבודתו בתקופה הרלבנטית לתביעתו באופן אובייקטיבי, הן בשל העובדה שהמעביד לא קיים את החובה המוטלת עליו למדוד את רמות הרעש במפעלו, והן כאשר לא מוטלת כלל חובה כזו על המעביד, וכאשר סביר להניח, מחומר הראיות שמונח בפני בית הדין כי אכן העובד נחשף לרעש במקום עבודתו- במקרה כזה, לדעתנו, יש למנות מומחה רפואי, על מנת שיקבע האם הליקוי בשמיעה הוא תוצאה של חשיפה לרעש מזיק בעבודה". ומן הכלל אל הפרט; לאחר ששקלנו את כל טענות הצדדים, הגענו לכלל מסקנה כי התובע הרים את הנטל המוטל עליו באופן המצדיק מינוי מומחה רפואי, ואין לנעול בפניו את הדלתות כבר בשלב זה. ובמה דברים אמורים? תחילה ייאמר כי אין מקום לקבל את טענתו המקדמית של הנתבע, לפיה אין להתייחס לבדיקות מפלס הרעש שקדמו לשנת 2010.
מסקנה זו עולה מתוך העובדה שהמעסיק ערך בדיקות מפלס רעש, המדגימות גם קיומו שלרעש מזיק, ומכך שהתובע עבד עם מכונת כרסום, אשר מטבעה פועלת תוך יצירת רעש.
לאור כל המקובץ לעיל - מצאנו כי קיים יסוד למינוי מומחה-יועץ רפואי בתחום א.א.ג, אשר יחווה דעתו בשאלת הקשר הסיבתי בין הליקויים הנטענים של התובע לבין תנאי עבודתו, זאת על יסוד העובדות שלהלן: התובע, יליד 1956, עבד במפעל "מבת" השייך לתעשייה האווירית, החל משנת 1977 ועד למועד הגשת התביעה בשנת 2016, בתפקיד מפעיל מכונת כרסום CNC.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם יש מקום למנות מומחה/יועץ רפואי על מנת להכריע בתביעת התובע להכרה בירידה בשמיעתו כפגיעה בעבודה, או שמא יש לסלק את התביעה על הסף בהתאם להוראת סעיף 84 א(א)(3) לחוק הביטוח הלאומי ? בשאלה זו נידרש בית הדין להכריע בשלב זה של ההליך.
בשנת 2014 התובע פנה לנתבע להכרה בירידה בשמיעה כפגיעה בעבודה, בתביעתו טען כי הירידה בשמיעה היא תוצאה של עבודתו בשנות ה- 60 וה - 70 כנהג שופל, נהג D9 ומפעיל ציוד מכאני כבד – בתנאי חשיפה לרעש.
לתמיכה בטענתו בדבר אופי עבודתו ברעש צירף התובע לתצהירו דו"ח מעסיקים ממנו עולה כי בין השנים 1975-1979 הוא עבד למשך 51 חודשים בחברת שפר עבודות כריה וכן צירף דוחות שכר ומכתבים הנוגעים לתקופת עבודתו שם. לטענת התובע, משהוכח כי עבד בחשיפה לרעש, הרי שאין לזקוף לחובתו את השהוי בהגשת התביעה, שכן לטענתו יש לפרש את תקופת ההתיישנות הקבועה בסעיף 84א כמתחילה במועד שבו הירידה בשמיעה הגיעה לכדי 20 דציבל בכל אוזן בהקשר זה מבקש התובע להסתמך על פסק הדין בעב"ל (ארצי) 37437-10-12 מרדכי ברזילי נ' המל"ל [להלן : "עניין ברזילי"].
הכרעה סעיף 84 א (א) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה, 1995 קובע כדלקמן: 84א. (א) אין רואים בליקוי שמיעה שעקב חשיפה לרעש, תוצאה של פגיעה בעבודה אלא אם כן היתקיימו כל אלה: (1) המבוטח נחשף בעבודתו לרעש התקפי ומתמשך, העולה על המותר לפי סעיף 173 בפקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל-1970 (להלן – רעש מזיק); (2) כושר השמיעה פחת, בשיעור של 20 דציבל לפחות בכל אחת מהאוזניים; (3) הוגשה למוסד תביעה להכרה בליקוי השמיעה כפגיעה בעבודה, בתוך 12 חודשים מהיום המוקדם מבין אלה: (א) היום שבו תועד הליקוי לראשונה ברשומה רפואית כמשמעה בסעיף 17 בחוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996 (בסעיף זה – רשומה רפואית); (ב) היום שבו, לדעת הועדה הרפואית או הועדה הרפואית לעררים כמשמעותן בפרק זה, לפי הענין, החלה הירידה בשמיעה.
...
על רקע האמור, ביום 7/8/17 הוגשה התביעה דנן.
בעניינו של התובע עולה כי אפשר שעבד בחשיפה לרעש בתקופת העסקתו בחברת שפר – ציוד כריה בין השנים 1975-1979 (לא מצאתי ראיות שבכתב בדבר תקופות העסקה נוספות בענף הכרייה / עבודות העפר), הגם שבשל השיהוי בהגשת התביעה, ובשים לב לכך שהתובע לא הציג כל מסמך בדבר מהות תפקידו / הכשרתו כנהג רכב כבד / מפעיל צמ"ה ובשים לב לכך שיתר עיסוקיו של התובע במהלך השנים היו בתחומים שונים לחלוטין, אין אפשרות לקבוע מסקנה ברורה וחד משמעית בעניין מהות עבודתו של התובע בחברת שפר ומידת חשיפתו לרעש בשנות ה- 70.
במכלול נסיבות העניין, לטעמי, דין התביעה להידחות על הסף בהתאם להוראות סעיף 84א(א)(3) לחוק הביטוח הלאומי.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 2.12.19 נקבע ע"י כב' השופטת דגית ויסמן, כי "התיק יועבר להוכחות בשאלות הבאות: א. האם יש לדחות את התביעה על הסף בשל היתיישנות? ב. האם התובע נחשף לרעש מזיק בעבודתו? ג. האם קיימת ירידה של 20 דציבל לפחות בממוצע תדירויות הדיבור בכל אחת מאזניו של התובע? ד. האם התובע סובל מירידה בשמיעה עקב חשיפה לרעש מזיק בעבודתו, שאלת הקשר הסיבתי ומאזן ההשפעות". בתאריך 2.11.20 הגיש התובע תצהיר עדות ראשית מטעמו וכן תצהיר מטעם מר רז לוי, תצהיר שנמשך מתיק ביה"ד ע"י התובע (עמ' 5 לפרו' מיום 20.5.21 שורות 17-19).
דיון והכרעה: סעיף 84א לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 קובע מהם התנאים הנדרשים לצורך הכרה בליקוי שמיעה כפגיעה בעבודה: "(א) אין רואים בליקוי שמיעה שעקב חשיפה לרעש, תוצאה של פגיעה בעבודה אלא אם כן היתקיימו כל אלה:
(1) המבוטח נחשף בעבודתו לרעש התקפי ומתמשך, העולה על המותר לפי סעיף 173 בפקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל-1970 (להלן – רעש מזיק); (2) כושר השמיעה פחת, בשיעור של 20 דציבל לפחות בכל אחת מהאוזניים; (3) הוגשה למוסד תביעה להכרה בליקוי השמיעה כפגיעה בעבודה, בתוך 12 חודשים מהיום המוקדם מבין אלה: (1) היום שבו תועד הליקוי לראשונה ברשומה רפואית כמשמעה בסעיף 17 בחוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996 (בסעיף זה – רשומה רפואית); (2) היום שבו, לדעת הועדה הרפואית או הועדה הרפואית לעררים כמשמעותן בפרק זה, לפי הענין, החלה הירידה בשמיעה".
...
לפי סקרי הרעש שנערכו (לפי הסקר משנת 2008 העובדים נחשפו לרעש של בין 77 ל-82 דציבלים ולפי הסקר משנת 2005 העובדים נחשפו לרעש שלא עולה על 79 דציבלים למעט מקרים חריגים שלהם ניתן הסבר בסקר) ומשך החשיפה שנמצא (כשעתיים-שלוש לכל היותר במשמרת), לא מצאנו, כי התובע נחשף לרעש העולה על החשיפה המותרת.
לנוכח כל האמור מצאנו לדחות את תביעת התובע להכרה בליקוי השמיעה הנטען כפגיעה בעבודה.
סוף דבר: התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ההליך היתנהל תחילה בפני כב' השופטת עידית איצקוביץ ז"ל, וביום 24.02.22, נקבעו הפלוגתות הבאות בתיק: "הראשונה האם תביעת התובע היתיישנה? השנייה האם מתקיימות הדרישות על מנת להכיר בליקוי השמיעה של התובע כפגיעה בעבודה?" ביום 28.2.22, הועבר התיק לטיפולו של מותב זה. דיון הוכחות ראשון היתקיים ביום 20.2.23.
התנאים שנקבעו הן ביחס לליקוי בשמיעה והן ביחס לטינטון הם אלה: (א) אין רואים בליקוי שמיעה שעקב חשיפה לרעש, תוצאה של פגיעה בעבודה אלא אם כן היתקיימו כל אלה: (1) המבוטח נחשף בעבודתו לרעש התקפי ומתמשך, העולה על המותר לפי סעיף 173 בפקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל-1970 (להלן – רעש מזיק); (2) כושר השמיעה פחת, בשיעור של 20 דציבל לפחות בכל אחת מהאוזניים; (3) הוגשה למוסד תביעה להכרה בליקוי השמיעה כפגיעה בעבודה, בתוך 12 חודשים מהיום המוקדם מבין אלה: (א) היום שבו תועד הליקוי לראשונה ברשומה רפואית כמשמעה בסעיף 17 בחוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996 (בסעיף זה – רשומה רפואית); (ב) היום שבו, לדעת הועדה הרפואית או הועדה הרפואית לעררים כמשמעותן בפרק זה, לפי הענין, החלה הירידה בשמיעה.
בהליך עב"ל 61058-12-16‏ ‏ גנטוס נ' המוסד לביטוח לאומי‏ (11.4.19) נקבע: "... אחד מתנאי הסף להכרה בפגיעה בשמיעה כפגיעה בעבודה בשל רעש מזיק, היא הוכחת תנאי עבודה ברעש מזיק. נטל זה מוטל על התובע ואם לא עלה בידו להרים נטל זה, הרי שדין תביעתו להדחות. אכן, כפי שנקבע בעיניין פאנוס, כאשר בוחנים אם עלה בידי התובע להרים את הנטל, מקום בו אין מדידות רעש, יש לבחון את השאלה בשים לב למכלול הראיות, וכאשר על פני הדברים המסכת העובדתית מצביעה על האפשרות הסבירה שהמבוטח  נחשף לרעש מזיק, יישקל מינוי מומחה רפואי (ראו גם: עב"ל (ארצי) 25001-02-17 סונגו – המוסד לביטוח לאומי (15.11.2017)). אולם, אם תובע לא הרים את הנטל הראשוני להוכיח כי נחשף לרעש שאפשר שייחשב כמזיק, אין מקום למנות מומחה רפואי ..." (ההדגשה הוספה) בפסיקה מאוחרת (עבל 53288-05-22 המוסד לביטוח לאומי נ' ציפורי (15.12.22)) נקבע כי בדיקת רעש (ישנה יחסית), הנה אינדיקאציה מספקת למפלס הרעש במקום העבודה, ובמקרה שיש כזו אין מיתקיים החלל הראיתי המוזכר במקרה של פאנוס: "האמור בענין פאנוס מתייחס לנסיבות בהן אין רישומים על עוצמת הרעש לו נחשף העובד בעבודתו, כשאת החלל הראייתי הכפוי הנובע מהיעדר עריכת הרישומים, בין בשל העידר חובה כזו ובין בשל מחדל המעסיק, אין לגלגל לשכם העובד במקרים בהם סביר להניח, לאור מכלול הראיות, כי העובד אכן נחשף לרעש מזיק במקום עבודתו. במקרה שלפנינו, בשנת 2014 נעשו מדידות רעש של מכונות שונות שפעלו במפעל בו עבדה המשיבה, ובכלל זה המכונה (סלייטר) שהייתה קרובה למשרד בו עבדה כחשבת שכר ומנהלת חשבונות. לפי אותן מדידות, בין היתר, המכונה שהיתה במרחק של כ- 9 מ' מדופן משרדה של המשיבה (סלייטר) הפיקה רעש בעוצמה של 97 דציבלים. על יסוד מדידות אלו הוגשה חוות דעת מקצועית מטעם המשיבה..., לפיה הרעש אליו נחשפה במשרדה כתוצאה מהרעש במפעל, ובכלל זה הרעש ממכונת הסלייטר, עמד על 80.18 דציבל כאשר חלון פתוח ופתח המזגן מתחת לחלון לא היה אטום, ועוצמה של 75.18 דציבל כאשר החלון סגור ופתח המזגן מתחת לחלון לא היה אטום. נוכח האמור בחוות הדעת ומשלא נקבע כי יש לדחותה, אין לפנינו מקרה של חוסר ידיעה על עוצמות הרעש אליהן נחשף העובד, אלא מקרה שבו קיימת תשתית כזו ולפיה המשיבה לא נחשפה לרעש מזיק בעבודתה. משכך, ממילא לא היה מקום למנות מומחה רפואי." עוד יש לציין כי תנאי הסף שנקבע בחוק לעניין הירידה בכושר השמיעה (סעיף 84א(א)(2), שהנו 20 דציבל לפחות בכל אחת מהאוזניים, מתייחס לירידה בכושר השמיעה בתדירויות הדיבור (עב"ל 53/08 ברלכיס נ' המוסד לביטוח לאומי (2.10.08)), בעוד שתנאי הסף שנקבע לבחינת טינטון הנו שכושר השמיעה ירדה בשיעור של 25 דציבל לפחות בכל אחת מהאוזניים בתדירויות הגבוהות של 3000 ו-4000 מחזורים (סעיף 84א(ב)(1)).
...
נציין כי לאור ספקות מסויימים לעניין האותנטיות של צילומים אלה, ובעיקר בכל הנוגע למועד שבו צולמו (ראו חקירת התובע בדיון המשלים מיום 5.7.23) ובפרט לאור כך שהעובד שצילם לכאורה את אותן תמונות סירב לפי טענת התובע לבוא להעיד (עמ' 21 ש' 14) איננו מוצאים לקבוע ממצאים עובדתיים לעניין גובה הרעש אליו נחשף התובע על בסיס שלטים אלה, אך מצאנו בעצם קיומם – שכאמור ביחס אליהם העיד גם מנהל העבודה ירון – משום תמיכה בעצם כך שמדובר היה בעבודה בחשיפה לרעש גבוה; חמישית מצאנו כנכונה את טענת התובע לפיה בעניינו קמה החזקה בדבר חשיפה לרעש מזיק של עובד העובד עם פטישים פנאומטיים ומכשירי אוויר דחוס, וזאת לפי סעיפים 7, 8 ו-10 לתוספת הראשונה לתקנות הבטיחות בעבודה (גהות תעסוקתית ובריאות העובדים ברעש), תשמ"ד-1984, ונציין בהקשר זה כי אף שהתובע העלה טענה זו בסיכומיו, נמנע הנתבע מלהשיב לטענה ולטעון כי מסיבה זו או אחרת החזקה אינה חלה, שתיקה האומרת דרשני.
משמעות החזקה, כך להבנתנו, הינה כי משעה שהוכיח את עצם העבודה עם מכשירים מסוג זה, הנטל היה על הנתבע להוכיח כי התובע לא נחשף לרעש מזיק, ולא מצאנו כי הנתבע עמד בנטל זה, ובכלל זה לא עלה בידו להשיג ולהגיש את בדיקות ניטור השמיעה שבוצעו באופן תדיר במקום עבודת התובע; ולבסוף מצאנו לתחום את היקף חשיפתו של התובע לרעש עד לשנת 2010, ולא עד לשנת 2016, שכן על פי עדותו הוא (סעיף 7 לתצהירו) החל משנת 2010 הוא עבד בתפקיד אחר לחלוטין, כבוחן במוסכים אזרחיים שעובדים עם הצבא ומקבלים כלי רכב לטיפול.
בקשר לחשיפה לרעש בתקופה זו, התובע פירט מאד בתצהירו, לא הביא כל עדות תומכת (שכן עדות מיכאל התייחס לסדנא בצריפין ולא לתקופת עבודת התובע כבוחן), ולדעתנו סביר והגיוני שבתקופה זו היתה מידת החשיפה של התובע לרעש פחותה – הן מאחר שתפקיד הבוחן שונה וסביר ש"מרוחק" יותר מרעש המכונות מתפקיד המכונאי וגם האחראי על מכונאים, הן מאחר שמדובר בתקופה מאוחרת יותר שבה סביר להניח שאמצעי הבטיחות ובקרת הרעש השתפרו, והן מאחר שלא נמסרו כל נתונים על מספר השעות שבהם נחשף התובע לרעש בתפקידו זה. מועד הגשת התביעה לטענת הנתבע, יש לדחות את התביעה בשל התיישנותה.
כך, או כך או כך, המסקנה הינה שאין במועד הגשת התביעה כדי להביא לדחייתה.
סוף דבר עלה בידי התובע להוכיח תשתית עובדתית לצורך מינוי מומחה להמשך בירור תביעתו להכרה בירידה בשמיעה ובטנטון ככאלה שנגרמו עקב חשיפה לרעש.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

במסגרת ההליך הקודם, הסכימו הצדדים כי המבקש היה חשוף לרעש מזיק בעבודתו משנת 1983 ו"עד היום" (ההסכמה הושגה ביום 16.10.18) וכי "ימונה מומחה רפואי בשאלה האם ליקוי השמיעה[footnoteRef:1] ממנו סובל התובע קשור לעבודתו בחשיפה לרעש והאם קיימת ירידה בשמיעה של התובע של 20 דציבל בממוצע לכל אחת מהאוזניים בתדירויות הדיבור". [1: בהליך הקודם התביעה התייחסה לליקוי, קרי הן לליקוי השמיעה והן לטינטון.
וממילא, התביעה מתייחסת לפגימה שארעה ביום 12.9.2017 אשר היתיישנה זה מכבר.
האם כדין דחה הנתבע את תביעת התובע להכיר בליקוי שמיעה/טינטון כפגיעה בעבודה והתקיימות תנאי סעיף 84א לחוק בעיניינו ובכלל זה שאלת החשיפה לרעש בעבודה.
תחילה נידרש לטענות הסף - אשר לטענת הסף הראשונה שעניינה מועד הגשת הבקשה - אין בידנו לקבל את טענת המוסד כי מדובר למעשה בבקשת רשות ערעור על החלטת בית הדין האיזורי מיום 5.6.23 אשר הוגשה בחלוף המועד הקבוע בדין להגשתה, זאת משני טעמים.
...
לטענת המבקש, הסכמה זו יוצרת – כך לפי המינוח של המבקש – "מעשה בית דין". אלא שלטעמנו המינוח הוא "השתק פלוגתא". מכל מקום, לטענת המבקש לאור ההסכמה העובדתית בהליך הקודם אין מקום לקיים דיון הוכחות.
הגם שהצדדים לא התייחסו בעמדותיהם לאפשרות זו, ומשנחה דעתנו כי לא יהיה בכך משום פגיעה בזכויות הצדדים, החלטנו לדון בבקשת רשות הערעור כאילו ניתנה הרשות והוגש ערעור.
הכרעה: לאחר שעיינו בבקשת רשות הערעור, בתשובת המוסד ובתגובת המבקש הגענו לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל.
סוף דבר - דין בקשת רשות הערעור להתקבל בחלקה במובן זה שהחלטת בית הדין האזורי תבוטל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו