מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הכרה באבהות לצורך ביטוח לאומי

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לגישת היועץ המשפטי, בעמדה המפורטת והמנומקת בהרחבה שהגיש, שאלת סמכותו של המוסד לקבוע קיומם של יחסי אבהות לצורך תשלום קצבה בכלל וקיצבת שאירים בפרט טרם עמדה למבחן משפטי, אף שבעבר נדונו בבתי הדין לעבודה שאלות דומות.
מתכונת ההוכחה של קשרי האבהות בין מבוטח לבין קטין שנולד מחוץ לישראל הכלל במחלוקת בין בעלי הדין בסוגית מתכונת הוכחת קשרי אבהות בין מבוטח לבין קטין שנולד מחוץ לישראל לאם שאינה אזרחית או תושבת ישראל, לצורך קבלת קצבת שאירים מהמוסד לביטוח לאומי, אנו סבורים כי יש להעדיף את עמדת המדינה לפיה הכרה באבהות מותנית ברשום במירשם האוכלוסין או בהצגת פסק דין של בית המשפט לעינייני מישפחה המצהיר על אבהות, הן מהטעמים המעשיים שבסיס עמדתו של המוסד והן מהטעמים הנורמטיביים שבבסיס עמדת היועץ המשפטי.
...
מקובלת עלינו, אפוא, עמדתו המתוקנת של המוסד, כפי שגובשה בהתאם לעמדת היועץ המשפטי, באשר לאופן היישום של דרכי הוכחת האבהות בתביעות לקצבת שאירים, ככל שהיא חלה בעניינם של אב ישראלי וילדו שנולד מחוץ לגבולות המדינה, לפיה המוסד יכיר ביחסי אבהות רק אם ניתן ללמוד על קיומם מכוח מרשם האוכלוסין או מכוחו של פסק דין חלוט של בית המשפט המוסמך.
בנסיבות אלה, מצאנו כי המערערת זכאית כי המוסד ישתתף בהוצאותיה בהליך.
סוף דבר – ערעור המערערת על מחיקת התביעה לקצבת שאירים נדחה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

וראו לעניין זה עבל (ארצי) 628/08 פרופ' אליעזר גלעדי נ' המוסד לביטוח לאומי (פורסם בנבו, 2010) - "תנאי הכרחי להענקת גמלה לפי החוק הנה הגשת "תביעה" למוסד (דב"ע נא/31- 0 המוסד - אהרון ציון, פד"ע כג' 367 ; לג/51- 0 יצחק אדרי - המוסד, פד"ע ד' 381).
אי לכך, יש לאזן בין העובדה, כי המידע בנוגע לקטינה היה מצוי ברשומות החל משנת 2008, לבין העובדה כי הקטינה לא נרשמה מיד לאחר לידתה, אלא לאחר הליך הכרה באבהות, אשר ייתכן והקשה על אופן שאיבת המידע על ידי הנתבע במקרים בשונה ממקרים של רישום קטין מיד לאחר הלידה.
...
" ייאמר כבר עתה שאין בידי לקבל את טענת הנתבע כי על עניינה של התובעת חל סעיף 296(ב1) בנוסחו דאז, המגביל את התשלום רטרואקטיבי בגין קצבת ילדים ל-3 חודשים.
במצב דברים זה, מתרככת אחריות הנתבע, ולאחר שקלול ככלל הנתונים, הגעתי לכלל מסקנה, כי יש להעמיד את התשלום הרטרואקטיבי על 2 שנים, היינו, החל מחודש יוני 2013.
לאור כל המקובץ לעיל הריני מורה על תשלום רטרואקטיבי של קצבת ילדים החל מחודש יוני 2013.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב ב"ל 65412-05-19 14 יוני 2020 לפני: כב' השופטת סאוסן אלקאסם נציג ציבור (עובדים) מר בצלאל פינגולד נציג ציבור (מעסיקים) מר יצחק קוגמן התובע איתמר בן זכאי ע"י ב"כ: עו"ד שלום כהן הנתבע המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ: עו"ד שרון חג'ג' פסק דין
אם כן, חוק הביטוח לאומי מחריג את הזכאות לקיצבה מדיני ההתיישנות הרגילים וקובע כי מקום בו תביעה לגימלה מוגשת באיחור – וככל שתוכר הזכאות לגימלה – המבוטח יהא זכאי לתשלום רטר' של שנה בלבד.
פסק הדין המכיר באבהות התובע ניתן ביום 28.5.2018, התובע הגיש את התביעה לנתבע לאחר כשלושה חודשים ממועד מתן פסק הדין ללא מתן הסבר לאיחור, במיוחד והתובע טוען כי השהוי הרב משנת 2010 עקב העידר הכרה באבהותו ורישום הילדים כאזרחים.
...
אין בידינו לקבל את נימוקי התובע לאיחור בהגשת התביעה, משאלו אינם מתיישבים עם הראיות שהונחו לפנינו והוראות החוק המתנות את הזכאות במבחן תושבות בשים לב להוראה המזכה מפרנס של ילד בקצבת ילדים גם אם אינו הורהו.
יוצא אפוא כי התובע היה בהליכים משפטיים לעניין המשמורת והאבהות במשך 12 חודשים בלבד.
לאור האמור אין מנוס מדחיית התביעה.

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

במסגרת תביעת מזונות ילדים ואבהות, ובעקבות בדיקת אבהות, הוכרו הקטינים כילדי המבקש.
לבסוף, נטען כי בית המשפט לא דן בבקשת המבקש לאפשר למשיבה לנהל הליכי גבייה רק באמצעות המוסד לביטוח לאומי ולא בלישכת ההוצאה לפועל, ובכך להפחית את הפגיעה בו, ומשכך נגרם לו עוות דין של ממש.
...
נקבע כי המבקש יישא במזונות הקטינים בסך של 1500 ש"ח כל אחד החל מיום 10.8.2017 ועד הגעתם לגיל 18 או לסיום כיתה י"ב. כן נקבע כי המבקש ישלם מזונות מופחתים בתקופת השירות הצבאי ובחלק מהוצאות הבריאות והחינוך של הקטינים.
לאחר שעיינתי בבקשת הרשות לערער ובנספחיה, הגעתי לכלל מסקנה שדינה להידחות אף מבלי לבקש תשובה.
הבקשה נדחית אפוא.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1977 בעליון נפסק כדקלמן:

המערער כפר תחילה באבהותו, אך בפני בית-משפט קמא הצהיר בא-כוחו כי נוכח תוצאתה של בדיקת הדם שנערכה לכל הצדדים להתדיינות זו אין הוא חולק עוד על ענין אבהותו לצורך התובענה, נושא ערעורים אלה.
באם תוגש תביעה כלשהי נגד (המערער) למזונות עבור הילדה בזמן מן הזמנים, מיום הוולדה ועד הגיעה לגיל שמונה עשרה שנה וגם לאחר מכן, ע"י (האם) ו/או ע"י אפוטרופוס כלשהו שיתמנה לולד ו/או ע"י המוסד לביטוח לאומי ו/או ע"י משרד הסעד ו/או ע"י צד ג' כלשהוא, מתחייבת (האם) להחזיר (למערער) מיד עם דרישתו הראשונה כל סכום שהוא מעבר לסך של-.
ברור אפוא, שעצם העובדה שהאב הכיר באבהותו או שהתחייב לשלם מזונות לילדו, שנולד מחוץ לנישואין, איננה מהוה תמורה להתחייבות האם לשפותו, כפי שגם התחייבות האב לאפשר לקטין לשאת את שמו איננה מהוה תמורה כזו (ראה ע"א 326/73, ומסביר זאת יפה השופט קיסטר באותו פסק-דין באמרו: "אב מסור חייב לדאוג לכך שילדו לא יופיע כתוקי, שמשתיקים אותו כשמדברים על אביו, והוא חייב לטפל בילדו ולאפשר שילדו יכיר אותו ויידע שהוא אביו" (שם, בע' 615).
...
מסקנתי היא על-כן, כי הסכם השיפוי הוא בנסיבות אלה שבפנינו הסדר אשר תקנת הציבור מחייבת פסילתו, וכך הייתי מחליט.
העקרונות הם: (א) השיפוי, כפי שהסביר זאת חברי הנכבד בנתחו את ההסכם, פוגע בסופו של דבר בטובת הילד אשר בתי-המשפט מצווים להגן עליה; (ב) מאחר והסכם השיפוי נחתם לפני שניכנס לתקפו חוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973, היה צורך שהאב יתן לאם תמורה עבור הסכמתה לשפותו, ותמורה כזו לא מצאנו במקרה אשר בפנינו.
כשלעצמי הייתי אומר, כי אם אפשר להמנע מלרכב על סוס זה, מעדיף הייתי לעשות כן, כי בסופו של דבר המונח "טובת הציבור" הינו מונח די אבסטראקטי, וכל שופט עשוי למלאו בתוכן אחר.
כפי שהסביר זאת חברי, בנתחו את כל הסעיפים של הסכם השיפוי, לא יכול להיות ספק בכך שביצוע הסכם השיפוי על-ידי האם יפגע בסופו של דבר בטובת הילדה, וכבר מסיבה זו בלבד היה מקום לדחות את הודעת צד ג' שנשלחה לאם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו