מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

היתר שימוש חורג ממגורים למוסך לתקופה מוגבלת במקרקעין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

משכך, הועבר המשך הטיפול בשימוש החורג למרחב השמירה; חלק מהשימושים אשר אותרו בסקר השימושים פעלו בעבר במסגרת הסכם לתקופה קצובה מול הרשות, לאחר קבלת היתר לשימוש חורג בחלקה א' כפי שיפורט להלן: נחלה 13 – "עולם הרכב" (סעיף ד' למכתב גב' אירה בקשי, נספח 1 לתצהיר הנתבע, נ/9) – נחתם הסכם לשימוש שאינו חקלאי לתקופה מוגבלת מיום 24.9.2000 ועד ליום 23.9.2003; נחלה 14 – "צמיגי הגליל," מוסך "עולם הרכב", "מוסך מרקוס" (סעיפים ג'-ה' למכתב גב' אירה בקשי) – נחתם הסכם לשימוש שאינו חקלאי לתקופה מוגבלת החל מיום 31.7.2001 ועד ליום 30.7.2003; נחלה 5 – "גראפיטי שלטים בע"מ" (נספח ט' למכתב גב' אירה בקשי) – נחתם הסכם לשימוש שאינו חקלאי לתקופה מוגבלת מיום 14.10.2001 ועד ליום 13.10.2004.
ביום 4.12.2000 הוצא דו"ח פקוח לגבי המבנים המצויים בנחלה 13 ובו צוין כי "בנחלה מבנה מגורים 1, צריף המשמש מחסן, מחסן רדייה לדבש, לול עופות, סככה בהקמה לשימוש החורג. כל המחוברים בנחלה". במכתב מיום 10.12.2000 צוין כי הבקשה לאישור שימוש חורג – בטיפול התובעת; השמוש החורג במקרקעין הוסדר, נחתם הסכם לשימוש שאינו חקלאי בנחלה בין אברהם ואסתר כהן לתובעת מיום 15.2.2001 ובו הותר שימוש בחלקה לאחסנה ומכירת ציוד חקלאי.
...
השמאית מטעם התובעת טענה כי יש להוסיף 30% בשל מפלס העסק, בעוד השמאי מטעם הנתבעים טען כי יש לנכות סכומים בשל עקרון התועלת השולית הפוחתת בשים לב לכך שהחנות בשטח 143 מ"ר ושטח חנות סטנדרטית כ-60 מ"ר. אני דוחה את שתי הטענות.
סוף דבר ניתן בזאת צו המורה לנתבעים להפסיק את השימוש המסחרי שהם עושים שלא כדין במקרקעין לא יאוחר מיום 1.2.2020.
אני דוחה את הבקשה למתן צו הריסה למבנה.

בהליך בקשות עירייה אחרות (בע"א) שהוגש בשנת 2019 בעניינים מקומיים ראשון לציון נפסק כדקלמן:

ביום 15.7.18, הוגשה תשובת המבקשת, שלפיה מתגובת המשיבים עולה כי הם מודים בבצוע שימוש מסחרי במקרקעין, שייעודם וההיתר שניתן להם הוא למגורים בלבד.
לטענת המשיבים, החדרים לא השתנו מזה 40 שנה, אכן בחדר אחד קיימים מקלחת ושירותים, אשר לא מופיעים בהיתר, ואותו חדר מופיע בהיתר כמוסך, אך יכול להיות, שככל שהופעל שם מוסך, היה בחלקו שירותים וכיור.
כעולה מהתיקון, צו ההפסקה השפוטי, במתכונתו החדשה, אינו מוגבל לתקופה מסוימת ואינו תלוי בנקיטת הליכים נוספים.
אין חולק, כי המשיב משכיר 2 חדרים הנמצאים בתוך בית המגורים, לשכירות לתקופה קצרה, אך אינני סבור כי המבקשת עמדה בנטל להוכיח כי פעלה זאת אינה נכללת במסגרת היתר הבניה של הבית ושימושו למגורים וכי היא מחייבת הצורך בבקשה לשימוש חורג עקב השכרתו כאמור.
...
אני סבור כי מקום בו השימוש העיקרי בנכס הוא כבית מגוריהם של בעלי הבית, והשכרת החדרים, הינה אגבית לשימוש העיקרי בנכס, וכאשר אופי ההשכרה אינו כולל מתן שירותים נוספים הניתנים במסגרת אירוח מלונאי רגיל, כגון : "שירותי הסעדה, כביסה, וכיו"ב", אין לשלול מבעלי הנכס, האפשרות להעמיד חלק ממנו לטובת השכרה לתקופה קצרה וקצובה.
טרם סיום ברצוני להדגיש מספר נקודות במסגרת החלטה זו, קבעתי כי פעולות המשיבים בנכס, אינן נכללות במסגרת "יחידות אירוח" ו/או "דירות נופש", אלא דומה יותר לשכירות משנה, על פי הוראות חוק השכירות והשאילה, תשל"א 1971, ובנסיבות האמורות, לא מצאתי להיעתר לבקשה ולהורות על צו הפסקה שיפוטי בנכס.
סוף דבר אני דוחה את בקשת המבקשת ליתן צו הפסקה שיפוטי האוסר על המשיבים להשכיר את חדרי ביתם בשכירות קצרה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בעיניינו של הנאשם 1 על פי תסקירי שירות המבחן, הנאשם כבן 19, מתגורר עם אמו ועובד במוסך וכעוזר נהג בעסקי משפחתו.
שירות המבחן התרשם מאדם צעיר המתמודד לאורך שנים עם מוגבלות פיזית, מאופיין בדימוי עצמי נמוך וצרכי שייכות חברתית.
על החומרה שבפתרון סכסוכים באמצעי אלימות עמד בית-המשפט העליון, בין היתר, בע"פ 1892/15 אבו מדיעם נ' מדינת ישראל (31.5.15): "בית משפט זה עמד פעם אחר פעם על הצורך בהרתעתם של אלו המבקשים "ליפתור סכסוכים" בדרך אלימה.
בשלב מסוים נפל המתלונן לקרקע, ובעת שהאחרים המשיכו להכותו, שלף המערער חפץ חד, ודקר את המתלונן בפניו באמצעות החפץ החד, וגם לו לחתך עמוק בפיו.
כאמור לעיל, המחוקק, במסגרת תיקון 133 לחוק העונשין, אימץ את מסקנות דוח ועדת דורנר לפיהן יש להרחיב את השמוש בענישה בקהילה כתחליף לעונשי מאסר קצרים, תוך שמירה על עיקרון ההלימה בין חומרת העבירה לעונש הקהילתי שיוטל על העבריין (ראו דברי ההסבר להצעת חוק העונשין [נשיאת מאסר בעבודות שירות – הוראת שעה], תשע"ז-2016, ה"ח הממשלה 1091 [14.11.16]).
גישה זו אף עולה בקנה אחד עם הנחית פרקליט המדינה מס' 9.14.1 בנושא "מדיניות התביעה בעיניין הטלת עונש מאסר בעבודת שירות לתקופה העולה על שישה חודשים" (מיום 26.3.19) אשר מאמצת את מסקנות דוח ועדת דורנר בנושא זה (פסקה 9(ג) להנחייה).
באיזון בין שיקולים השונים, סבורני כי יש להטיל על הנאשמים 1 ו-3 עונש מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות ברף העליון, תוך חריגה לקולה מהמתחם, ואילו על הנאשם 2 עונש מאסר לריצוי של עבודות שירות ברף הנמוך של המיתחם שנקבע בעיניינו.
...
בנסיבות אלה ולנוכח ההתפתחויות האמורות, שהתרחשו ברובן לאחר מתן גזר הדין בעניינו של המערער, שוכנעתי כי יש מקום להקלה מסוימת בעונשו לצורך מיצוי ההליך השיקומי.
באיזון בין שיקולים השונים, סבורני כי יש להטיל על הנאשמים 1 ו-3 עונש מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות ברף העליון, תוך חריגה לקולה מהמתחם, ואילו על הנאשם 2 עונש מאסר לריצוי של עבודות שירות ברף הנמוך של המתחם שנקבע בעניינו.
סבורני כי בפיצוי משמעותי יהיה אף משום רכיב ענישה חינוכי נוסף.
סוף דבר אשר על-כן, הנני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: נאשם 1 9 חודשי מאסר בפועל לנשיאה בדרך של עבודות שירות.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

בפסק הדין של בית המשפט העליון בע"פ 8551/11 סלכגי נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 12.8.12), נפסק כי טוען להגנה מן הצדק המבסס טענתו על אי נקיטת הליכים כנגד אחרים, צריך להראות כי עניינם של האחרים דומה לעניינו וכי אי נקיטת הליכים כנגד האחרים היא בבחינת אכיפה פסולה להבדיל ממצבים לגטמיים של אכיפה חלקית מטעמים של משאבים מוגבלים.
קביעת מיתחם העונש ההולם ביחס לאישום השני- מידת הפגיעה בערכים המוגנים – הנאשמים פגעו פגיעה קשה בערכים המוגנים, בכך שעשו שימוש חורג למסחר ב – 5 מבנים שניבנו ללא היתר בניה בשטח כולל של 393 מ"ר במקרקעין ביעוד מגורים משך שנים רבות.
ב"כ הנאשם 1 טען כי לא ניתן לייחס לנאשם עבירה של שימוש אסור במבנים לאחר יום 31.8.21, מכיוון שלא יוחסה לו בכתב האישום עבירת שימוש לאחר מועד זה והוא לא הודה בשימוש בתקופה זו, ואולם הנאשם הודה כי המבנים קיימים ולא נהרסו, הוא הודה שהמקרקעין בבעלותו ודי בכך כדי להרשיעו גם בעבירה זו, אם כי מובן שבגזר הדין תלקח בחשבון העובדה כי הנאשם לא עושה שימוש בפועל במבנים ולמצער לא הוכח שהוא עושה בהם שימוש בפועל.
מדיניות הענישה הנוהגת - בחינת מדיניות הענישה הנוהגת, מעלה כי במקרים דומים למקרה נשוא האישום השני הוטלו על נאשמים עונשים כמפורט להלן: רע"פ 1352/09 קבוץ עלומים נ' מדינת ישראל (4.6.09) - אליו הפנה ב"כ המאשימה - נדחו ערעור ובקשת רשות ערעור על גזר דינו של בית משפט השלום בבאר שבע, במסגרתו הושתו על המבקש, קבוץ עלומים 200,000 ₪ קנס, 100,000 ₪ התחייבות לשנתיים וצו הפסקת שימוש במבנים שהוקמו במקרקעין הנמצאים בבעלות הקבוץ בשטח כולל של 864 מ"ר ששמשו לעסק (מוסך רכבים ועסק לצביעת מכוניות).
...
לאור כל האמור אני גוזרת על הנאשמים את העונשים הבאים: הנאשם 1 : קנס בסך 60,000 ₪ או 60 ימי מאסר תמורתו, הקנס ישולם ב-30 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 15.10.22 ובכל 15 לחודש שלאחריו.
אני מורה לנאשם להרוס מבנה המגורים.
אני מורה לשני הנאשמים ביחד ולחוד להרוס את חמשת המבנים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

עמדת הנתבעים היא כי במסגרת אותן הסכמות חדשות הם מצידם ויתרו על ההוראה בהסכם החכירה האוסרות על התובעים להפעיל מוסך בחלקם ובכך התירו לתובעים להפעיל במקום מוסך חרף הוראות הסכם החכירה; הם גם ויתרו על ההיתנגדות כלפי היתר הבניה שהגישו התובעים בכל הקשור להפיכת המבנה הקיים על חלקם של התובעים ממפעל למשרדים, הוספת קומה ובניה נוספת.
אקדים הכרעה להנמקה ואציין, כי לאחר בחינת מכלול הטענות הגעתי לכלל מסקנה כי הנתבעים לא הוכיחו כי מקרה זה נימנה על המקרים החריגים בהם יש לקבוע כי עמידת התובעים על זכותם הקניינית היא בבחינת שימו שלרעה בזכות או חוסר תום לב. הנתבעים לא עמדו בנטל להוכיח קיומן של נסיבות חריגות ונדירות שמצדיקות שלא להעתר לתביעת התובעים להגנת על זכותם הקניינית, ואין מקום בעניינינו ליישום העקרונות שנקבעו ברע"א 6339/97 רוקר נ' סלומון, פ"ד נה(1) 199 (להלן - הילכת רוקר).
סעיף 14 לחוק המקרקעין קובע כי "בעלות וזכויות אחרות במקרקעין, אין בהן כשלעצמן כדי להצדיק עשיית דבר הגורם נזק או אי נוחות לאחר". מכוח הוראותיו של סעיף 14 עולה כי כוחה של הבעלות מוגבלת, ואין בכוחו של הבעלים לעשות שימוש לרעה בזכותו.
בין הנסיבות המיוחדות מנה בית המשפט את שטח הפלישה - שטח קטן יחסית של 2.3 מ"ר, אשר ניבנה קודם כניסתה של המשיבה שם להתגורר במקום וכאשר היא לא ידעה על בנייתו בפלישה.
בעניינינו כאמור, מדובר בהקף פגיעה (פיזית) של כ- 30 מ"ר ולתקופה ארוכה ככל שמדובר בתקופת החכירה במלואה (השוו: ע"א (מחוזי ירושלים) 2232/08 חברת אליק נכסים והובלות בע"מ נ' יצחק דדש (פורסם בנבו 16.12.2008) – להלן – עניין אליק נכסים) שאלת הקף הפגיעה אינה נובעת רק מגודל השטח הפיזי עליו מדובר, אלא גם מהקף הפגיעה בשימוש שעושים הצדדים בשטחם.
...
כך, בעמוד 245 לפסק דינו מציין כבוד השופט טריקל: "אם ימצא בית-המשפט שנזקו של הפוגע בזכות גדול מהתועלת שיפיק בעל הזכות מהסרתה של הפגיעה, יהיה רשאי לאשר את הפגיעה וכך לשלול מן הבעלים את זכותו. משמעות הדבר היא הפקעה של זכות הקניין מכוח שיקולים הזרים למהותה. אין זה מתקבל על הדעת. עוד ייאמר, כי המצדדים בעריכת מאזן של נזק מול תועלת מתייחסים לרוב לתועלת הכלכלית, הנמדדת בערכים כספיים. אולם גם תחושת הביטחון של בעל נכס – הנובעת מן הידיעה שקניינו מוגן וכי מי שינסה לפלוש לנכסיו יסולק – היא בגדר תועלת חשובה, אפילו אינה נשקלת בכסף." באותו עניין עמד כבוד השופט חשין בעמוד 259 לפסק הדין על הדברים כדלהלן: "כשאני לעצמי, מתקשה אני לצרף את דעתי לדעתו של חברי השופט אנגלרד. הנחת-היסוד לענייננו היא, שהנתבע פגע שלא-כדין בזכותו של התובע, וכי התובע מבקש לחזור אל-שלו, להחזיר את מצבו לכשהיה קודם הפגיעה. הנטל מוטל הוא אפוא על הנתבע, והנטל הוא לשכנע את בית-המשפט על-שום מה ולמה לא יחזיר לתובע את שלו; מדוע ולמה יש לראות את תביעת התובע כתביעה שלא בתום-לב ושלא בדרך המקובלת; כיצד זה ומדוע משולה היא תביעתו של התובע לשימוש לרעה בהליכי בית-משפט. מדברי חברי השופט אנגלרד ניתן ללמוד כי ראוי לנו לשקול באורח אובייקטיבי את האינטרסים ההדדיים של בעלי-הדין – על רקע כל נסיבות המקרה – וכי שיקול זה ילמדנו אם פעל התובע בתום-לב. אני מתקשה להסכים למבחן זה, שכן מטיל הוא על בית-המשפט מעין-הכרעה בחלוקת העושר בין התובע לבין הנתבע. כאילו אמורים אנו להכריע – מלכתחילה – כיצד ראוי לחלק את הרכוש העומד לחלוקה ונעשה צדק גם לתובע גם לנתבע. ואולם חלוקת העושר נעשתה זה מכבר, ולא עלינו להחליט אם חלוקה זו הייתה כדין, אם לאו. נהפוך הוא: על יסוד הנחה שהנתבע גזל מן התובע מקצת רכושו, השאלה היא אם הוריה על החזרת הרכוש תהא כה בלתי צודקת, כה בלתי ראויה, עד שנימנע מהורות כן. האם עמידתו של התובע על זכותו ניתן לראותה כשימוש לרעה בהליכי בית-המשפט? הנחת-היסוד היא, כזכור, שהתובע הוא בעלים נגזל (ולוּ נגזל באורח "אובייקטיבי"), ולא עליו הנטל להסביר מדוע מבקש הוא החזרת הגזל לידו.
לסיכומו של דבר, המקרים שבהם תוכר הפגיעה בזכות הקניין על סמך הלכת רוקר וינתן סעד של פיצוי במקום הריסה, הם מקרים נדירים ומצומצמים, ולא מצאתי כי מקרה זה, על נסיבותיו, נמנה על המקרים המצדיקים פגיעה בזכות הקניינית של התובעים.
סוף דבר נוכח כל האמור, אני קובע כדלקמן: ניתן בזאת צו המורה על הריסת הקיר המשותף שנבנה על ידי הנתבעים, וזאת בהתאם לחוות דעת המומחה ועל פי התשריט שערך המומחה, וכן לסלק ידם של הנתבעים מהחלק האמור והעברתו בהתאם להסכם החכירה לחזקתם של התובעים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו