מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

היתר המצאת כתבי בי דין לנתבע בחו"ל

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת המבקש מיום 05.07.2022 לפיה אין לראותו כמורשה לקבלת כתבי-דין עבור הנתבע ומנגד, בקשת המשיב למתן תחליף להיתר המצאה לחו"ל ולקבוע כי המבקש הנו ב"כ הנתבע.
לאחר שהומצא כתב התביעה לידי המבקש בחודש מאי 2022, הודיע המבקש למשיב כי כתובתו אינה מהוה מען להמצאת כתבי בי דין בעיניינו של הנתבע וכי המבקש דוחה את קבלת התביעה והפנה את התובע להמציא את כתב התביעה ישירות לנתבע עצמו.
כפי שקבע כב' הנשיא גרוניס ברע"א 8957/09 שמואל אוזן נ' סידני קיובי [פורסם בנבו] (8.3.11): "לסיכום נקודה זו נאמר, כי השאלה המרכזית לעניין תקנה 482 היא אינטנסיביות הקשר בין הגורם לו הומצא כתב בי-דין לבין הנתבע. האינטנסיביות צריכה להיות ברמה כזו שניתן להניח כי הגורם שנימצא בארץ יביא לידיעתו של הנתבע שיבחו"ל את דבר הגשתה של התובענה ואת תוכנה". נכון להיום, המבקש אינו מצוי בקשר עם הנתבע מזה כשנה וחצי ואינו מייצגו בהליכים אחרים ומשכך לא סביר להניח כי הנו הגורם שהיה מביא לידיעת הנתבע את דבר הגשת התביעה ותוכנה.
...
סבורני כי המשיב אינו יכול לאחוז בחבל משני קצותיו ולטעון כעת כי המבקש הינו ב"כ הנתבע, שעה שכאשר פנה אליו המבקש בשם הנתבע, דחה המשיב את בקשתו וסירב להכיר בו כב"כ הנתבע.
כפי שקבע כב' הנשיא גרוניס ברע"א 8957/09 שמואל אוזן נ' סידני קיובי [פורסם בנבו] (8.3.11): "לסיכום נקודה זו נאמר, כי השאלה המרכזית לעניין תקנה 482 היא אינטנסיביות הקשר בין הגורם לו הומצא כתב בי-דין לבין הנתבע. האינטנסיביות צריכה להיות ברמה כזו שניתן להניח כי הגורם שנמצא בארץ יביא לידיעתו של הנתבע שבחו"ל את דבר הגשתה של התובענה ואת תוכנה". נכון להיום, המבקש אינו מצוי בקשר עם הנתבע מזה כשנה וחצי ואינו מייצגו בהליכים אחרים ומשכך לא סביר להניח כי הינו הגורם שהיה מביא לידיעת הנתבע את דבר הגשת התביעה ותוכנה.
לאור כל האמור לעיל, מבחן "אינטנסיביות הקשר" אינו מתקיים.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

זאת, אף ביתר שאת, במקרים שבהם 'תוחלת התועלת' שעשויה לצמוח לבעל הדין הישראלי, מניהול התביעה במדינה הזרה שבה נמצא הנתבע, נמוכה מ'תוחלת העלות' של ניהול תביעה כאמור, אשר עשויה להיות גבוהה במיוחד במקרים מסוג זה. נמצאנו למדים איפוא, כי אין להתיר לבעל דין שנימצא מחוץ למדינה, אשר ניהל מגעים עם בעל דין בישראל, לחסום את האפשרות להמציא לו את כתב התביעה, באמצעות הסתרת כתובתו.
אומנם, כפי שמציין השופט סולברג בפיסקה 32 לחוות דעתו, דרך המלך לבצוע המצאה כזו היא לפי הוראות אמנת האג (האמנה בדבר המצאתם, בחוץ לארץ, של כתב בי דין וכתבים שלא מבי דין בעניינים אזרחיים או מסחריים) (להלן: האמנה); ואולם, נראה כי זו איננה הדרך הבלעדית להמציא כתב תביעה אל נתבע זר המצוי מחוץ לתחומי המדינה.
...
לגישתי, סעיף 1 לאמנה, שלפיו "אמנה זו לא תחול מקום שמענו של האדם שיש להמציא לו את הכתב אינו ידוע", אך מחזק את המסקנה כי במקרים חריגים דוגמת המקרה דנן, בהם כתובתו של נמען ההמצאה אינה ידועה, בית המשפט רשאי להורות על דרך המצאה אחרת, המתאימה לנסיבותיו הפרטניות של המקרה.
סיכומו של דבר, מר נענה חסם באופן פסול את האפשרות לזמנו למשפט בישראל בו בזמן שהוא נושא ונותן במטרה ליישב את חובו, והתרופה לכך נעוצה בפריצת חסימה זו. הדרך המתאימה לשיטתי להחלת מרותו של בית המשפט הישראלי על עניינו של נתבע כמר נענה במסגרת הוראות הדין היא זו שסוללות תקנות 167-166 לתקסד"א, מהטעמים שפורטו לעיל.
חרף האמור, נוכח הסוגיות העקרוניות שהתעוררו בנסיבות המקרה, ובהתחשב בכך שפסק הדין נכתב טרם הגשת ההודעה, מצאנו לנכון לפרסם את פסק הדין.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ב-רע"א 415/13 Roland Hecht נ' אדיר שפירא (10.4.2013) נקבע בין היתר כי: "ככלל, מקום בו מדובר בהמצאת כתבי בי-דין למי ששוהה מחוץ לישראל, וכתובתו שם ידועה, יש לעשות שימוש במסלול הדיוני הקבוע בתקנה 500 לתקנות סד"א, שכן סמכות השיפוט של בית המשפט נקנית במובן הבנלאומי מכוח ביצוע המצאה לנתבע על-פי ההיתר שנתן בית המשפט להמצאה מחוץ לתחום השיפוט (אורי גורן, סוגיות בסדר דין אזרחי, 44 (מהדורה עשירית, 2009) (להלן: גורן)). ואולם, דבר המצאת ההזמנה אל מחוץ לתחום השיפוט מחייב זהירות רבה כיוון שכמוהו כהפעלת הריבונות של ישראל – בתוך תחומי מדינה אחרת, והדבר עשוי להחשב לכדי פגיעה בריבונות של מדינה זרה.
בהתנהלות זו של המשיבה ואף בהתנהלותה בעיניין אופן המצאת כתבי בי דין למבקש ועתירה למתן פסק דין בהעדר הגנה על סמך הימצאות אלה, יש בהם משום חוסר הגינות ותום לב. היתנהלות זו של המשיבה פועלת כנגדה בפרט כאשר על הפרק תובענה לפסק דין הצהרתי המחייב את המשיבהבחובת תום לב מוגברת.
...
במקרה דנן, אין מנוס מקבלת טענתו של המבקש כי בית משפט זה אינו הפורום הנאות לדון בתובענה אלא בית המשפט ברוסיה, כפי שיובהר להלן.
לנוכח כל האמור לעיל, ומשעה שהמשיבה כלל לא טרחה להגיש בקשה להמצאת כתב התביעה ולפעול על פי התקנות והדין המהווים את שער הכניסה להבאת אזרח זר להתדייין לפני בית משפט בישראל אני קובעת כי בית משפט זה נעדר סמכות בינלאומית לדון בתובענה וכי הפורום הנאות לדון בה הוא בית המשפט ברוסיה.
על מנת לאפשר למשיבה להגיש תביעה מתאימה לפורום הנאות כאמור או לחילופין לערער על פסק דין זה, תוך שמירה על זכויותיה הנטענות בנכסים שבנדון, אני מורה כי העיקול מיום 18.7.2021 יוותר על כנו במשך 45 ימים מהיום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 26.03.2021 (בקשה 24) הגיש התובע בקשה במסגרתה התבקש בית המשפט להתיר המצאה מחוץ לתחום ביחס לנתבעים 1-2, 5 על פי הוראת סעיף 5(1)(b) לאמנת האג בדבר המצאה בחו"ל של כתבי בי דין (הדרך המוסדרת בדין האוקראיני להמצאת כתבי בי דין בהליכים מקומיים לנתבעים זרים), באמצעות פירסום מודעות בעתון יומי בעל תפוצה ארצית באוקראינה.
...
לסיכומו של פרק זה, נוכח כל השיקולים שפורטו לעיל, אני קובעת כי ישראל אינה הפורום הנאות לדון בסכסוך שבין התובע לנתבעים 1-2.
התיישנות; סבורני כי טענת ההתיישנות נדונה לא מעט במסגרת החלטות קודמות הן בבקשה לסילוק על הסף והן בהחלטת בית המשפט העליון בערעור, כך שטענה זו לא עומדת לנתבעים במסגרת בקשה מקדמית עוד יותר מבקשה להיתר המצאה.
סוף דבר; לאור האמור אני קובעת: המסירה לנתבעים בישראל – אינה מסירה בהתאם לתקנות ולפיכך לא יכולה להיחשב כמסירה כדין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

. תנאי למתן היתר להמצאת כתב בי-דין לפי תקנה 500, מחייב בחינת שלוש שאלות: האחת, קיומה של עילה למתן היתר המצאה לפי תקנה 500 לתקנות; השנייה, קיומה של עילת תביעה נגד הנתבעת, במובן זה שהתביעה מעוררת 'שאלה רצינית' וכי אין מדובר בתביעת סרק; השלישית, האם בית המשפט בישראל הוא הפורום הנאות לבירור התביעה, בהתאם למבחנים השונים שנקבעו בהלכה הפסוקה.
תקנות אלה קלטו בדין הישראלי את הדרכים המפורטות באמנת האג, היא: אמנה בדבר המצאתם בחוץ לארץ של כתבי בי דין וכתבים שלא מבי דין בעניינים אזרחיים או מסחריים (שנערכה בהאג ביום 15.
...
על פי האמור בתצהיר המבקש, הקשר עם הנתבעים 9 עד 16 התבצע במשך כל השנים באמצעות המשיבה מס' 10, גב' סילבי אוקס שור, אולם היא הודיעה למבקש כי אין בידה את פרטי המשיבים 9 ו- 11 עד 16 וכי רק בידי בא כוחה בישראל ישנם את פרטי המשיבים, אולם משגם הוא השיב כי אין בידיו את פרטי המשיבים, סבר המבקש כי אין מנוס מבקשת תחליף המצאה.
לא שוכנעתי מתצהירו של המבקש כי מענם של המשיבים, שהם בני משפחתו, אינו ניתן לבירור בשום דרך.
אני סבורה כי אין די באמור בתצהיר כדי להצדיק תחליף המצאה, מה גם שלא הוגשו תצהיריהם של המשיבה 10 ושל בא כוחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו