בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
ע"א 2281/06
בפני:
כבוד השופטת א' פרוקצ'יה
כבוד השופט ס' ג'ובראן
כבוד השופט י' דנציגר
המערערים:
שמואל אבן זוהר ו-204 אח' (רשימה מצורפת)
נ ג ד
המשיבה:
מדינת ישראל
ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בת"א-יפו מיום 28.2.06 בת"א 2297/01 שניתן על ידי כבוד השופטת נ' אחיטוב
תאריך הישיבה:
י"א בשבט תשס"ט
(5.2.09)
בשם המערערים:
עו"ד ש' שוב; עו"ד ה' לביא
בשם המשיבה:
עו"ד מ' גולן
][]פסק-דין
על אף שפיתוח ערוני באיזור צריפין עלול לפגוע בעקרונות מדיניות התיכנון הארצית בדבר מתן עדיפות לפיתוח הנגב והגליל וצמצום פערים בין איזורי הארץ השונים, מצאה הועדה לנכון לאשר את השינוי, נוכח מספר שיקולים ובהם העובדה שאיזור צריפין כבר בנוי בפועל לצרכי מערכת הבטחון והרצון בהעתקת מחנות צה"ל לדרום הארץ.
השינוי אושר תוך שהועדה קבעה כי "יש מקום לפיתוח השטח בעתיד, וזאת לפני פיתוחו של שטח עתודה לתיכנון, המסומן בתמ"מ 21/3 בסמוך לחוף הים במערב ראשל"צ" (הכוונה למקרקעין נשוא העירעור, כך לדברי בא כוח המשיבה).
כעת נעבור לבחון האם הפגיעה הגלומה בהוצאת צו סגירה אכן מלווה בזכות פיצוי כאמור, ואם לא - מהן השלכות הדבר?
תקנה 125 - האם כוללת זכות לפצוי?
תקנה 125 לתקנות ההגנה קובעת את החובה לקבל היתר בכתב על מנת להכנס לשטח שהוכרז "שטח מסוגר". התקנה אינה קובעת כל סעד בגין הכרזתו של שטח כ"שטח מסוגר".
...
פועל יוצא מהדברים האמורים הוא, כי דין ערעור זה להידחות, משלא נתבססה זכות משפטית לפיצוי בעלי זכויות בקרקע בגין הפגיעה הנגרמת להם עקב צו סגירת שטח המגביל את תנועותיהם במקרקעיהם.
אני מצטרפת לעמדת חברַי, השופטים דנציגר וג'ובראן, לפיהם דין הערעור להידחות בעניינים הנוספים העולים בו – עילת פיצוי מחמת עשיית עושר ולא במשפט, תביעת פיצוי בגין הפקעת רצועות הדרך, דרישה להשבת מס רכוש, והטענות בדבר נזקים עקב פגיעות תכנוניות.
שלא בדומה לענייננו כאן, בענייני הפקעות, ניתן היה לדלות מתוך החקיקה הקיימת עצמה את המסקנה המתבקשת כי מקום שהמטרה הציבורית ששמשה בסיס להפקעת המקרקעין חדלה להתקיים, כי אז ההפקעה מתבטלת, ויש, ככלל, להחזיר את המקרקעין שהופקעו לבעליהם, או לשלם לו את ערכם (בג"צ 2390/90 קרסיק נ' מדינת ישראל, פד"י נה(2) 625, 702 (2001); והחלטה מיום 9.2.09) (להלן – פרשת קרסיק).