נפקות מחלוקות קנייניות לעניין אישור תכנית – המסגרת המשפטית
על-פי סעיף 61א(ב) לחוק התיכנון והבנייה, רשאי להגיש תכנית, בין-השאר, "בעל קרקע או מי שיש לו עניין בקרקע". על-פי הפסיקה, למגיש התכנית גם יכולה להיות זיקה קניינית או חוזית כלשהיא, "הינחוּתה" מבעלות במקרקעין; ואף ניתן לכלול היתאגדות של תושבים המבקשים ליזום תוכנית באיזור מגוריהם, במסגרת מי שזכאים להגיש תכנית (עע"מ 2797/01 ועד עין כרם ו-20 אח' נ' הועדה המחוזית לתיכנון ובנייה ירושלים (27.1.02)).
החלטת הועדה לידון בתכנית ולאשרה, למרות המחלוקת הקניינית, מבוססת לכאורה על שיקולים סבירים; ובפרט כאשר הועדה סברה שמדובר בתכנית ראויה התואמת את מדיניות התיכנון באיזור, ושעה שקבעה פרק זמן סביר שיאפשר לצדדים לברר את המחלוקות הקנייניות בערכאות המוסמכות.
...
העותרים טוענים, כי משיב 3 לא היה רשאי להגיש את התכנית, שכן הוא אינו "בעל עניין בקרקע", כמשמעות המונח בסעיף 61א לחוק התכנון והבנייה, התשכ"ה-1965 (להלן – חוק התכנון והבנייה), ומשכך נפל פגם בהליך אישור התכנית המחייב את ביטול התכנית; וכי מכל מקום, התכנית הייתה צריכה להידחות לנוכח הסיכויים הנמוכים למימושה על-רקע המחלוקות הקנייניות.
סבורני, כעמדת הוועדה המחוזית, כי אכן נפלו שני פגמים בהליך התכנוני: האחד – אי-צירוף עיריית ירושלים כמגישת התכנית, על אף שהתכנית כוללת שטחים נוספים מעבר לחלקה 33, המיועדים להפקעה לצורך הסדרת דרך שקיימת בשטח, ולמרות שקיים תיעוד שלפיו קבעה הוועדה המקומית שהעירייה תצטרף לתכנית כמגישה התכנית; והשני – אי-מסירת הודעה אישית לבעלי הזכויות בחלקה 26, באמצעות הנחת הודעה בתיבות הדואר של הבניין הקיים, כפי שנקבע על-ידי הוועדה, שעה שחלק קטן מהחלקה מיועד להפקעה לצורך הסדרת דרך קיימת.
שני הפגמים האמורים בהליך אישור התכנית, מצדיקים להיעתר לסעד של ביטול אישורה של התכנית; וזאת מטעמיה של הוועדה המחוזית, שהיו כאמור מקובלים עליי, וגם היו מקובלים על העותרים בסופו של יום.
התוצאה
על-יסוד האמור לעיל, אני מורה על ביטול מתן התוקף לתכנית והשבת הדיון בתכנית לשלב ההתנגדויות, כמפורט בפִסקה 27 לעיל.