ההליך וגדר המחלוקת
לפני תביעת התובעת לפצוי בגין ניזקי גוף שנגרמו לה עקב תאונה מיום 17/09/17, שהוגשה מכוח חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים תשל"ה-1975 (להלן:"חוק הפלת"ד"/"החוק").
בסעיף 1 לחוק הפלת"ד, נקבעה ההגדרה הבסיסית של "תאונת דרכים", כדלקמן: "מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה...".
תיקון מס' 8 לחוק, שנועד לצמצם את הגדרתו של "שימוש ברכב מנועי" ורלבנטי לענייננו, הגדיר את המונח כדלקמן: "שימוש ברכב מנועי" – "נסיעה ברכב, כניסה לתוכו או ירידה ממנו..".
עד לפסק דינו של בית המשפט העליון ברע"א 8744/18 מדינת ישראל נ' פלוני (פורסם בנבו) (להלן: "בר"ע 8744/18"), שרר חוסר אחידות בהגדרת הקפם של השימושים המוכרים לפי סעיף 1 לחוק הפלת"ד, שעניינם כניסה לרכב וירידה ממנו; זאת בעיקר, אך לא רק, בכל הנוגע להכנסת מטען אישי לתוך רכב ולהוצאתו.
בר"ע נדחתה ע"י המשנה לנשיאה דאז כב' השופט ריבלין, שאישר את קביעת בימ"ש המחוזי: "הכללת המקרה של פגיעה באדם עקב כניסת אדם אחר לרכב בגדרי "תאונת הדרכים" מהוה פרשנות מרחיקת לכת, שאינה עולה בקנה אחד עם מטרות תיקון מספר 8 לחוק הפיצויים, שנועד להצר את גבולות המונח "תאונת דרכים". בית המשפט קבע, איפוא, כי כוונת המחוקק, בהקשר של שימוש בכניסה וירידה מרכב, היא כי הפגיעה תהיה של המשתמש עצמו ולא של אדם אחר שניפגע כתוצאה מכניסתו או ירידתו של אחר מהרכב"; וכן: "לא מיתקיים גם הקשר הסיבתי המשפטי הנידרש. הפגיעה במבקש, כך נקבע, אינה קשורה כלל לסיכון שהשימוש ברכב (כניסת החולה אליו) יצר."
לא שוכנעתי שנסיבות המקרה בעיניין לוי דומות למקרה שלפנינו, ואנמק.
עוד הפניתה התובעת לתא (י-ם) 2366/09 מרדכי אלקובי נ' הראל חב' לביטוח בע"מ. שם, עבד התובע כנהג הסעות של אנשים בעלי מוגבלויות; התאונה ארעה כאשר הוא נערך להוציא מהרכב נכה שהסיע; בתוך כך, הוא התיר את כסא הגלגלים מהרתמות שאחזו בו ומשך את כסא הגלגלים לעבר המעלון המותקן לרכב.
בת"א (הרצ') 171366/09 הדר מימון נ' פניקס הישראלי בע"מ - חברה לביטוח (פורסם בנבו), נידרש בית המשפט לשאלה: האם בשעה שאב המסיע את ילדיו לביה"ס, ויורד מהרכב כדי לפתוח את הדלת לאחד מהם, כדי לוודא את ירידתו הבטוחה ונפגע מרכב חולף, נחשב "משתמש" ברכב ממנו ירד, או האם סיים את ה"שימוש" שלו ברכב, ובנסיבות אלו יחשב "הולך רגל". נקבע ש:" סיוע לקטין, לקשיש או לכל אדם אחר בשעה שהוא יורד או עולה לרכב, על ידי מי שנוסע גם הוא ברכב, ואשר ירד לשם כך מתוך כוונה לאחר מכן לשוב ולהיכנס לרכבו, נופל בגדר הגדרת ה"שימוש" ואינו בבחינת פעולת לוואי.
עוד קבע בית משפט השלום שלא היתקיים התנאי הבסיסי של "קשר סיבתי עובדתי ומשפטי" בין קרות התאונה לבין השמוש ברכב; על השמוש ברכב לתרום תרומה ממשית, מהבחינה המהותית, לאופן קרות הנזק וגרימתו, מעבר לקשר אקראי בין הרכב לנזק.
...
התובעת לא נחקרה בעניין זה, כך שניתן לקבל שאין מדובר בנסיעות לטיפולים, המכוסות ע"י המל"ל. אמנם לא הוצגו קבלות, אך בשים לב לפגיעה, לגבס למשך כ-3 ח' ולתקופת אי הכושר הזמני הכוללת של 4 ח', שוכנעתי שהדרישה סבירה, ואני מאשת אותה.
על יסוד כל אלו, שוכנעתי שהתובעת זכאית לפיצוי בגין הפסד הנחת מעונות, בסך של 2,756 ₪.
סוף דבר
הנתבעת תפצה את התובעת עקב ת.ד מיום 17/9/17, לאחר הניכוי הנ"ל, בסך של 43,780 ₪.