מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

היקף חובת המדינה לספק ייעוץ פנסיוני

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

משכך טוענות המבקשות כי הגם שהחובה לשלם דמי חבר או דמי טפול חלה על עובדים בפועל ולא על גמלאים ,ולמרות שההסתדרות מודעת לכך שדמי החבר שהיא גובה מגמלאי קרנות הפנסיה הותיקות אינם מיועדים למימון "ארגון עובדים יציג" ואינם תורמים לשפור הכנסתם, היא ממשיכה לגבות דמי חבר מגמלאים אלו.
עוד טוענות המבקשות כי בהסדר קרנות הפנסיה הותיקות (2003) במסגרתו תוקן חוק הפיקוח על שירותים פינאנסיים (ביטוח), תשמ"א-1981 (להלן: "חוק הפיקוח") ומונה לקרנות הוותיקות מנהל מיוחד מטעם המדינה, נקבע למעשה כי ההסתדרות אינה מהוה יותר ארגון המייצג את עמיתי הקרנות הותיקות שכן כאמור בסעיף 78 לחוק הפיקוח הסדר זה גובר על כל הסדר או הסכם אחר , לרבות הסכם קבוצי.
עוד טוענות המבקשות כי ההסתדרות הנה עוסק, כהגדרתו בחוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981 שכן היא גובה מהמבקשות מחיר (דמי חבר) עבור שירות שהיא אמורה לספק (ארגון יציג) לפיכך היתנהלותה ופעולותיה מול ציבור חבריה , כפופה לחוק זה. כמו כן גם המשיבות עונות להגדרת "עוסק" שכן התקנון האחיד מהוה הסכם שביניהם לעמיתי הקרנות הותיקות ומחייב אותן להעניק את השרות כפי שהוגדר בו. לטענת המבקשות המשיבות הפרו הוראות סעיף 2(א) לחוק הגנת הצרכן.
תביעה נגד חברה להפעלת מערכת סליקה פנסיונית מרכזית, בקשר להעברת מידע או כספים באמצעות מערכת סליקה פנסיונית מרכזית; לעניין זה, "חברה להפעלת מערכת סליקה פנסיונית מרכזית" ו"מערכת סליקה פנסיונית מרכזית" – כהגדרתם בחוק הפיקוח על שירותים פינאנסיים (ייעוץ, שיווק ומערכת סליקה פנסיוניים), התשס"ה-2005.
גם בע"ע (ארצי) 3000040/98 ארגון גימלאי השק"ם – שק"ם בע"מ, פד"ע לז 289 (2002) (להלן: ענין ארגון גמלאי השק"ם) היתייחס בית הדין הארצי לשאלת כוחו של ארגון עובדים לייצג גמלאים, באומרו כך: "המודל הישראלי של ארגון עובדים הנו רחב הקף וכולל פעילות למען הגימלאים ... כבר נפסק, כי הטיפול בקביעת תנאי הפנסיה ניכנס לגדר הפעילות הלגיטימית של ארגון עובדים. פרק י"א לחוקת ההסתדרות מסמיך את הסתדרות הגימלאים לפעול למען זכויות הגימלאים בתחום הפנסיה. גמלאי יכול להיות חבר באירגון עובדים, וארגון עובדים יכול לכלול בתוכו מדור או שלוחה המטפלים בעינייני הגמלאי הותיק ... על-כן, בנוסף לייצוג העובד, שהוא התפקיד העקרי והמרכזי של ארגון העובדים, מוסמך ארגון עובדים לייצג גם את הגימלאים, בנסיבות מסוימות ובגבולות מסוימים" (שם, בעמ' 301-302).
...
אשר על כן אין אנו סבורים כי יש הוראה חוקית המונעת מגמלאים שגמלתם משולמת מקרן פנסיה ליתן הרשאה לנכות דמי חבר מתוך גמלתם ולהעבירה להסתדרות.
למעלה מהדרוש נציין גם כי אין אנו מקבלים את טענת המבקשות בכל הנוגע לכך שהמשיבות 3-4 אינן רשאיות לנכות דמי חבר מקצבת הפנסיה כיון שה"'תקנון האחיד קובע בסעיף 75 את הניכויים המותרים ואינו מתיר ניכוי דמי חבר מגמלת פנסיה.
על כן אנו קובעים כי דין הבקשה לאישור התובענה כתובענה ייצוגית להידחות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפיכך, עובדים אלה אינם נהנים ממעמד, זכויות או הטבות מסוג כלשהוא כלפי המדינה; (3) התובעת הועסקה ע"י הנתבעת 2 על פי הסכם אישי ומיוחד מיום 15.11.1998 ועד ליום 31.12.2009 בהיקפים משתנים: תחילה בהקף של 66% משרה, בהמשך בהקף של 41% משרה ולבסוף בהקף של 25% משרה.
התובעת אף חתמה על הצהרה ביום 07.10.1998, לפיה במידה והיא תועסק, בנוסף לעבודתה בנתבעת 2 גם במסגרת המדינה, יהיה עליה למלא טופ]ס בקשה לעבודה פרטית בשכר על פי תקנות ההעסקה של נציבות שירות המדינה (נספח ד' לבקשת הסילוק); (6) התובעת אף נדרשה לחתום על הסכם העסקה חדש ביום 13.09.2004 (להלן – הסכם ההעסקה השני) וזאת לאחר שנשלח אליה חודש קודם לכם ביום 19.08.2004 מכתב שעניינו שינויים במערך ההפרשות הפנסיוניות.
וביתר פירוט: אבדוק האם מהמסכת הראייתית שהוצגה ע"י המדינה, ניתן לקבוע, כטענת התובעת, כי: (1) היא הוטעתה, וחמור מכך, הוטעתה ביודעין; (2) המדינה היתנהלה בחוסר תום לב ובחוסר הגינות כמעסיקתה; (3) המדינה הפרה את חובת הגילוי המוגברת החלה עליה בכך שלא גילתה לה באופן יזום עובדות שהיה עליה לגלותן, או חמור מכך, העלימה ממנה מידע מהותי, תוך הטעייתה (ביודעין או שלא ביודעין, כאמור בהנחה הראשונה).
לא נעלמה מעיניי הטענה, שאינה שנויה במחלוקת, כי עם תחילת עבודתה כמתמחה, היתה התובעת עולה חדשה, ואניח כי שליטתה בשפה העברית לא היתה מלאה, הגם שאם הורשתה והוסמכה לעסוק ברפואה, סביר להניח שרמת העברית שבפיה היתה טובה דיה, ולמצער, מספקת כדי להבין על מה היא חותמת.
עבודתה של התובעת בנתבעת 2 הסתיימה כבר ביום 31.10.2009 ולא נטען, כי היתה מניעה אובייקטיבית כלשהיא כי תקבל ייעוץ פנסיוני לפני חודש דצמבר 2018, אז לטענתה נודע לה לראשונה כי זכויותיה קופחו לכאורה.
...
(11) באשר למועד בו נודעה לתובעת עילת התביעה, הרי שהתובעת חתמה על הסכם הצטרפות אישי לקרן פנסיה מקפת ואין חולק שבמהלך 11 השנים שבהן עבדה בנתבעת 2 זו הפרישה לה לקרן פנסיה את כל הסכומים המגיעים לה כדין; התובעת קיבלה מהנתבעת 2 תלושי שכר חודשיים, בהם צוינה מפורשות הפרשה לקרן פנסיה צוברת, זאת בניגוד לעובדים המבוטחים בפנסיה תקציבית, שם אין בתלושי השכר מופע להפרשות לקרן פנסיה לאורך שנות העבודה; עם סיום העסקתה בנתבעת 2, התובעת קיבלה הודעה על סיום העסקתה, מולא טופס 161 בעניינה ונשלח לקרן הפנסיה; בנוסף, התובעת חתמה בשנת 2004 על הסכם העסקה חדש, ובו הצהרות דומות להסכם הקודם, בדבר שינויים פנסיוניים; בהתאם להסכם ההעסקה, כל טענה בדיעבד בדבר זכאות לזכויות של עובד מדינה, מהווה הפרה יסודית של הסכם ההעסקה ובצידה – סנקציה כספית קבועה ומוערכת מראש (סעיף 20 להסכם ההעסקה של התובעת בנתבעת 2); סעיף 28 לכתב התביעה מהווה הודאת בעל דין; (12) עוד הוסיפה הנתבעת, כי האחריות לבדיקת תלושי השכר מוטלת על התובעת וחזקה שבמשך השנים היא בדקה אותם, והואיל ולא העירה דבר, חזקה עליה שהסכימה לתוכנם; (13) לאור כל האמור לעיל, התובעת ידעה בפועל או היתה לה האפשרות לדעת בכוח, שמשנת 1998 היא לא מבוטחת בפנסיה תקציבית ולא הועסקה ברציפות.
אחרית דבר לאור האמור לעיל, באתי לכלל מסקנה, כי אין טעם או תוחלת בניהול התיק ובשמיעת עדויות הצדדים, שכן לאור ההלכה הנוהגת מחד גיסא ולאור הראיות החפציות שהוצגו בבקשת הסילוק מאידך גיסא, לא ניתן לקבל את טענת התובעת כי מתקיימים בעניינה אחד החריגים הקבועים בחוק ההתיישנות.
הבקשה לסילוק על הסף מחמת התיישנות מתקבלת אפוא.
בנסיבות העניין ומשהתובעת קרובה לגיל פרישה ומשההלכה המחייבת הועמדה על מכונה בעניין סוסנה כשנתיים לאחר הגשת התביעה, החלטתי להימנע מעשיית הוצאות, חרף קבלת הבקשה.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי שגה עת חייב את המדינה והתאגיד בתשלום פיצוי לד"ר כנעני, שכן הם "כלל לא נימצאו ע"י בית הדין קמא הנכבד אחראים להמנעותה של המשיבה 1 (ד"ר כנעני – ו.ו.ל) מהגשת הבקשה לתשלום המענק המיוחד במועד שהוקצה לכך". כפי שנקבע על ידי בית הדין האיזורי, הסיבה לכך שד"ר כנעני נימנעה מהגשת הבקשה במועד היא ייעוץ משפטי שגוי שקבלה מהר"י. בנסיבות אלה "לא קיים כל קשר סיבתי בין היתנהלות המערער (התאגיד – ו.ו.ל) והמדינה לבין אי הגשת הבקשה למענק ע"י המשיבה 1 במועד שנקבע לכך". ביחס להיקפה של חובת היידוע טוען התאגיד כי "לא היתה כל אפשרות לנתח את נתוניו הפרטניים של כל מתמחה ומתמחה ולבדוק האם המיתמחה בכלל "זכאי" לקבלת המענק וכפועל יוצא מכך להוציא "מכתב אישי", לכל מתמחה ומתמחה בדבר זכאותו לקבלת המענק".
לאור האמור טוענת ד"ר כנעני כי "לא יכול להיות ספק כי הר"י הטעיתה את המשיבה כאשר סיפקה לה ייעוץ מקצועי שגוי ומטעה כאילו אין היא זכאית לקבלת המענק, באופן שהוביל לכך שהמשיבה לא הגישה את הבקשה לקבלת המענק במועד, ובכך הפרה את חובת הייצוג ההולם החלה עליה". עוד טוענת ד"ר כנעני באותו הקשר כי הסעד שנידרש על ידה במסגרת ההליך לא היה קבלת תשלומי המעסיק אלא פיצוי בגובה הנזק שניגרם לה בשל המחדלים של הגורמים האחראים לכך במדינה, בתאגיד ובהר"י ולפיכך אין בסיס לטענה כי עילת ייצוג בלתי הולם אינה מקימה סעד של תשלומי מעסיק.
יפים בהקשר זה דבריה של חברתי השופטת סיגל דוידוב-מוטולה בעיניין שדה: "חובה זו במסירת מידע מלא ומעודכן, וביידוע העובד העומד בפני פרישה על האפשרויות העומדות בפניו, היא חלק בלתי נפרד לטעמנו מחובות תום הלב וההגינות בהן מחויבת המדינה כלפי עובדיה בכובעה הכפול - הן כמעסיקה, והן כאחראית -כלפיהם על יישומו של חוק הגימלאות כמרכיב משמעותי בבטחונם הסוצאלי (ומכוח קל וחומר בהיתחשב במעמדה הצבורי). הצורך ביידוע אף מקבל משנה תוקף בעינייני בטחון פנסיוני, נוכח פערי המידע והמומחיות והשלכותיה המשמעותיות של הגימלה על חיי האדם". (ע"ע 42050-05-14‏ ‏מדינת ישראל - הממונה על תשלום גמלאות - פרופ' מנחם שדה (4.9.2016) – לעיל ולהלן: עניין שדה).
...
לטענת המדינה מסקנה זו מתחייבת מדבריו של עו"ד כנעני, בן זוגה של ד"ר כנעני ומתצהירו של ד"ר חורי בבית הדין האזורי.
לאחר ששקלנו את הדברים, הגענו לכלל מסקנה כי במקרה שלפנינו יש להפחית את הפיצוי שנפסק לזכותה של ד"ר כנעני בסך של 30,000 ש"ח. שיעור זה משקף הן את פערי הכוחות והמידע בין הצדדים ואת מגמתו של בית הדין לגשר בפסיקה על פערים אלו, והן את היותה של ד"ר כנעני עובדת המוחזקת בעינינו כמי שיכולה הייתה לבדוק ולברר זכויותיה בתוך פרק הזמן שעמד לרשותה.
שאר נסיבות המקרה מתיישבות גם הן לטעמנו עם שיעור זה. על יסוד כל האמור לעיל, נחה דעתנו כי על המדינה לפצות את ד"ר כנעני בגין הנזק שנגרם לה בניכוי שיעור האשם התורם שנקבע כי יש לייחס לד"ר כנעני, ובסך הכול ישלמו המדינה והתאגיד לד"ר כנעני פיצוי בשיעור 270,000 ש"ח, וזאת במקום הפיצוי שנפסק בבית הדין האזורי.
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, אנו קובעים כדלקמן: הערעור שהוגש על ידי הר"י (ע"ע 36129-04-20) - מתקבל, ובהתאם מבוטל החיוב שהוטל על הר"י בפסק דינו של בית הדין האזורי.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בשנת 1993 הוקם בערייה מרכז רב שירותים לעיוור (להלן – מרש"ל או המרכז), שנועד לספק מיגוון שירותי ייעוץ, שקום, תמיכה ופנאי לאוכלוסיית העיוורים וכבדי הראיה בעיר.
הנתבעת טענה כי הגדרת משרתו של התובע כמשרה חולפת בעת הקמתה הייתה מתבקשת שכן מדובר היה במשרה חדשה במרכז חדש שהוקם ונידרש היה לבחון את נחיצותה של המשרה בהתאם לצרכי הערייה, להיקפי הפעילות של מרש"ל ולתכנים ולסמכויות הנדרשים מהתפקיד.
כמו כן, התובע הגיש חוות דעת מומחה מטעמו של מר שלמה זהרי (להלן – המומחה), שנותן ייעוץ וניהול כלכלי, שעניינה בדבר זכאותו של התובע לפנסיה תקציבית וחישוב הנזק שניגרם לו כתוצאה מאי החלת הסדר פנסיה תקציבית.
התובע טען כי הנתבעת הפרה את חובת הגילוי כלפיו, שכן היא לא גילתה לו שהוא זכאי לפנסיה תקציבית ובכך פעלה כלפיו בחוסר תום לב. אין בידינו לקבל טענה זו. מעבר לכך שכל המידע בנוגע להעסקתו היה גלוי לפניו ולא הוכח כי הופרה כלפיו כל חובה, המגמה של המחוקק היא להעביר את האחריות על ההסדר הפנסיוני מהמעסיק לעובד ולגורמי מיקצוע (ראו בהרחבה: ע"ע (ארצי) 7243-10-15 לנדסברג – גל רוב יועצים בע"מ, פסקה 71 ואילך (20.8.18)).
מכל מקום, אין במידע חלקי שנימסר או באי מסירת מידע יזום על ידי הנתבעת כדי להקנות סעד חריג ויוצא דופן של אכיפה של ההסדר הפנסיוני (השוו: ע"ע (ארצי) 32616-02-18 קבלאן – מדינת ישראל.
...
אין בידינו לקבל את החישובים מטעמו בדבר הנזק שכביכול נגרם לו שהתבססו על חוות דעתו של המומחה מטעמו.
מכאן שדין טענתו זו להידחות.
לסיכום נוכח כל האמור, התביעה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

ההפרה הנטענת התבטאה בכך שמאז החלת פנסיית החובה בשנת 2008, סוכנויות הביטוח סיפקו למעסיקים שירותי תפעול של ההסדרים הפנסיוניים של העובדים, שכללו בין היתר את הפקדת כספי הפנסיה ומסירת מידע על אודות הכספים (להלן: שירותי התפעול או השירותים).
העותרים טענו כי ההתנהלות הפסולה נמשכה עד השנים 2017-2016 – שאז ניכנס לתוקפו תיקון מספר 6 לחוק הפיקוח על שירותים פינאנסיים (ייעוץ, שיווק ומערכת סליקה פנסיוניים), התשס"ה-2005 (להלן: תיקון מספר 6 או התיקון).
לדברי בית הדין הארצי "שעה שעניינם של שירותי התפעול בהקף המוזכר בתיקון 6 לא מצוי בתחום הקוגנטי, לא היתה מניעה - מבחינת הדין - כי בעצם קיומם ובעלותם של אלה יישא מי שאינו המעסיק, כגון למשל העובדים - בדרך עקיפה המגולמת בתוך דמי הניהול שהאחרונים משלמים לגופים המוסדיים. גם אם הדבר עולה כדי כשל שוק הטעון הסדרה, אין בכך כדי ללמד כי הדבר אינו כדין". ומכאן העתירה.
לדברי העותרים, "השארת פסה"ד על כנו תותיר הלכה שגויה וקשה לפיה ניתן לרוקן מתוכן את כוונת המחוקק (ולו גם באופן חלקי) ע"י הטלת עלות קיומה של חובה, שהוטלה ע"פ חוק על הצד החזק במערכת היחסים, על הצד החלש". עוד נטען כי "תוצאות פסה"ד לא רק שאינן תואמות את הדין המצוי והרצוי, אלא שהן אינן נסבלות, בכל הכבוד, לאור חוקי מדינת ישראל וערכיה", לשון העתירה.
...
בין יתר נימוקי פסק הדין ציין בית הדין האזורי כי אין בתיקון בסיס לשוני לטענת העותרים שלפיה התיקון מהווה עיגון לנורמה קיימת; והבהיר כי תיקון של הדין המצוי אינו בהכרח מוביל למסקנה שההתנהלות שקדמה לשינוי הייתה פסולה.
לדברי הממונה, "בעוד שפסק דינו של בית הדין הארצי הותיר על כנה את הנורמה הקיימת בשוק מזה שנים, ואין פסק הדין הארצי קובע נורמה חדשה – לו תתקבל העתירה, יהיה דווקא בכך משום יצירת נורמה חדשה שתשפיע על המשק כולו". דיון והכרעה לאחר עיון בעתירה ובתגובות לה, על נספחיהן, הגענו לכלל מסקנה כי דינה להידחות על הסף בהיעדר עילה להתערבותנו בפסק דינו של בית הדין הארצי.
המסקנה המשפטית שאליה הגיע בית הדין הארצי תחומה לשאלה המסוימת שהתעוררה בנוגע למצב המשפטי ששרר קודם לתיקון מספר 6; ואין כל יסוד להניח כי היא בעלת השלכות על "מערכות יחסים צרכניות" אחרות, זולת אלה שנבחנו במסגרת הדיון בבקשת האישור.
התוצאה היא שהעתירה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו