בשם המבקשת:
עו"ד אורן כ"ץ; עו"ד אלי הירש
][]החלטה
]1.
ביום 1.11.2020, הגישו צבי וגילה תביעה למפקחת, שבגדרה עתרו למתן צו עשה המחייב את חנה "להרוס תוספת בנייה בשטח כמה עשרות מ"ר", המשמשת את בעלה של חנה כמשרד אדריכלים, וזאת מן הטעם שאין בידי חנה הסכמות לתוספת הבנייה מצד בעלי הדירות בבית, בהקף שנקבע בחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 (להלן: החוק).
טענתם של צבי וגילה, בתמצית שבתמצית, היא שבניית יחידה נוספת, חיצונית לדירת המקור, אינה באה בגדר "הרחבת אותה דירה", משכך, אין תחולה לסעיף 71ב(א) לחוק, הקובע רוב מופחת של 75% מבעלי הדירות, אלא נידרשת הסכמה של 100% מבעלי הדירות בבית; ואם תמצי לומר שתוספת הבניה נחשבת כ"הרחבת אותה דירה", יש לשלול את תחולת הסעיף מחמת העדרו של היתר בניה כנדרש; על כל פנים, חנה לא השיגה הסכמה – לא של 100%, ואף לא של 75%, מקרב בעלי הדירות בבית.
עיון בפסק דינה של המפקחת מעלה, כי היא נכנסה בעובי הקורה, בחנה את המוצגים לעומקם, ניתחה את הראיות, והסיקה את המסקנות העובדתיות הנובעות מהם; כמו בית המשפט המחוזי, אף אני לא מצאתי מקום להתערבות בקביעות אלה.
שאלה אחת שמעוררת חנה אכן לא נדונה בהרחבה על ידי המפקחת, ונראה שהיא אף חורגת מעניינם הפרטני של הצדדים; כך היא נוסחה על ידהּ: "כיצד יש לראות אדם, בעל שתי דירות בבניין מגורים, אשר יש לראותו כמסכים להרחבה של דירת שכנו, בהתאם לחזקה הקבועה בסעיף 71ב(ג) לחוק, מאחר וביצע הרחבה דומה. האם הסכמתו חלה על שתי הדירות, או שהוא יכול לתת הסכמתו ביחס לדירה אחת ולסרב ביחס לדירה האחרת?", לשון אחר: האם חזקת ההסכמה המצויה בסעיף 71ב(ג) לחוק המקרקעין, המתייחסת אל "בעל דירה שהורחבה", חלה על הגברא (in personam) – על בעל הדירה עצמו, או שמא על החפצא (in rem) – על הדירה שהורחבה.
כאמור, בפסק הדין של המפקחת נקבעו קביעות נוספות, במנותק מהשאלה הפרשנית האמורה, ואלו הן משוכות גבוהות עבור חנה: נקבע כי בנסיבות העניין נידרשת הסכמה של 100% מבעלי הדירות, הסכמה שלא הושגה על ידי חנה, וכי אין הסכמה במה שנוגע לאחת מהדירות בבית, דירה 4, נוכח העובדה שהיא מוחזקת על ידי 3 יורשים, וההסכמה ניתנה על דעת אחד מהם בלבד.
...
לאחר שעיינתי בבקשת הרשות לערער, באתי לכלל מסקנה כי דינה – להידחות, אף ללא צורך בתשובה מאת המשיב.
אף שאני סבור כי שאלה זו אכן חורגת מעניינם של הצדדים, "כלל הוא מלפנינו, כי דרך כלל לא נידרש לשאלות אשר שוב אינן דרושות לצורך ההתדיינות הקונקרטית, גם מקום שהן עשויות לעלות שוב בעתיד בהקשרים אחרים" (רע"א 202/05 מנהל השירותים הוטרינריים נ' גולדשטיין, פסקה 5 (14.6.2005)).
בקשת רשות הערעור נדחית אפוא בזאת.