מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

היעדר זכאות לגבות היטל עבור סלילת כביש

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

האם זכאית העיריה לגבות מהתושבים פעם אחת היטל סלילה לפי תחשיבי עלות הסלילה הכוללים את נקוז הכביש, ופעם שניה היטל תעול בעבור אותו צנור נקוז? אני סבורה שהתשובה לכך שלילית.
ניתן היום, י"ט טבת תשע"ט, 27 דצמבר 2018, בהיעדר הצדדים.
...
6.15 הכרזה על כל העיר כאזור איסוף אחד, תהא מוצדקת אם התבססה על אמות מידה מקצועיות-טופוגרפיות, כאשר כל שטח שיפוטה של הרשות מהווה אגן היקוות אחד, ראו דברי המחבר שפיר המתבסס על פסק הדין שצוינו לעיל - "מוצדק לטעמנו להכריז על כל שטח שיפוטה של רשות מקומית כאזור איסוף אחד אם אכן על בסיס אמות מידה מקצועיות-טופוגרפיות כל שטח שיפוטה של הרשות מהווה אגן היקוות אחד. במציאות כזאת ניתן לייחס לכל העבודות להתקנת התיעול זיקה לנכסים שבתחום הרשות. לעומת זאת ברשות מקומית שיש בה כמה אגני היקוות, האכרזה עליהם כאזור איסוף אחד היא מלאכותית ומאולצת מבחינה מקצועית והנדסית, והיא אינה משקפת את מאפייניה של מערכת הניקוז המקומית. במצב דברים זה התקנת תיעול באזור פלוני של הרשות אינה רלוונטית כלל לנכסים הממוקמים באזור האחר של הרשות, ואין בה כדי לקדם את פתרון הניקוז שלו הם נזקקים. ממילא עבודות ההתקנה שבאזור פלוני נטולות כל זיקת הנאה לנכסים שבאזור אחר. מכאן קצרה הדרך להעלאת טענה שלפיה החבות בהיטל הפכה למעין מס, ולפיכך נגועה בפגם היורד לשורש החבות". (שפיר (2016) , עמ' 767) (ההדגשה לא במקור).
האם זכאית העיריה לגבות מהתושבים פעם אחת היטל סלילה לפי תחשיבי עלות הסלילה הכוללים את ניקוז הכביש, ופעם שניה היטל תיעול בעבור אותו צינור ניקוז? אני סבורה שהתשובה לכך שלילית.
לסיכום 9.1 הגעתי למסקנה כי ההכרזה על שטחה של העיר באקה כאזור איסוף אחד –איננה כדין.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

זאת, משום שכעולה מהתוכניות שהוגשו, כביש טופז הגובל בחלקות העותרת (כפי שנקבע גם בהליך קודם בין הצדדים, עת"מ 1299-06-12 קבוצת עזריאלי נ' עירית חיפה) נסלל לפי תוכנית חפ/1704/א, שחלק מהוראותיו קבעו שעל בעלי הקרקע לשלם עבור הסלילה או לשלם היטל כבישים כחוק.
על פי כל האמור, אני מקבל את טענת המשיבה, וקובע כי למרות שהמשיבה לא נשאה כלל בעלות סלילת כביש טופז, היא זכאית לגביית היטל הסלילה מהעותרת.
ניתן היום, כ"ד חשוון תשע"ה, 17 נובמבר 2014, בהיעדר הצדדים.
...
המשיבה הסכימה לגבות מהעותרת את התעריפים הגבוהים יותר, אך אני דוחה את טענת העותרת מכיון שהחוק משנת 2008 הוא שהיה בתוקף בעת היווצרות עילת החיוב.
על פי כל האמור לעיל, אני דוחה את העתירה.
העותרת תשלם למשיבה הוצאות משפט, גם בהתחשב בהתנהלותה הדיונית שפורטה לעיל, בסך 20,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בהיטל השצ"פ קיימת גביה כפולה שכן עבור עמודי תאורה חויבו העותרות במסגרת היטלי סלילת כבישים.
אי רישום הזכויות בשטחי השצ"פ על שם המשיבה לטענת העותרות, בשל אי השלמת רישום הזכויות בשטחי השצ"פ על שם המשיבה (מרמ"י), לא קמה למשיבה הזכות לגבות היטל שצ"פ. גם טענה זו יש לדחות.
...
לאור האמור, מתקבלת טענת המשיבה ונדחות טענות העותרות לפסילת חוק העזר.
גם טענה זו דינה להידחות.
על כן נדחית גם טענה זו של העותרים.
סוף דבר העתירה נדחית .

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

3.5 נכון ליום 15.08.2016, דרישת החוב עליה עומדת הערייה הנה: 66,630 ₪ עבור היטל סלילת כביש ומדרכה, 38,882 ₪ עבור היטל תעול ו- 11,417 ₪ עבור אגרת נקוי מיגרש, סה"כ – כ-117,000 ₪.
המשיבה הסכימה כי ישולם הסכום לעירייה תחת מחאה, יוסר השיעבוד וינתן האישור המבוקש, כאשר ההליך יימשך ואם יוחלט כי המשיבה לא היתה זכאית לגבות הכספים, או חלקם, יושבו הכספים למבקשים, לפי הוראת בית המשפט.
'צמתים' כגון העברת זכויות במירשם המקרקעין (המותנית, כאמור, באישור הרשות בדבר העדר חובות הרובצים על המקרקעין) וקבלת היתרים שונים מידי הרשות וועדת התיכנון" (פיסקה 7).
...
אין ספק שמערכת גבייה המתפקדת באופן לא יעיל ובלתי אפקטיבי מביאה בסופו של דבר לפגיעה בציבור כולו.
לסיכום 8.1 נוכח קלישות הזכות לכאורה ומאזן הנוחות שאיננו נוטה לטובת המבקשים, נוכח העובדה כי הצו המבוקש הוא צו עשה המבוקש גם בעתירה העיקרית ונתינתו היא בנסיבות חריגות בלבד, אני דוחה את בקשת המבקשים לסעד הזמני.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מימון סלילת כביש 4313: המשיבה טוענת כי גם אם לא מתקיימת חפיפה כרונולוגית בין ארוע הסלילה לבין קבלת בעלות על הרחוב הנסלל (לפי טענת המשיבה בשנת 2006 ולפי מיסמך העברת הבעלות בשנת 2010), הרי שמאחר שהכביש עבר, בחלוף השנים, לידי המועצה, יש לראותו ככביש שנסלל עבור המועצה, ומכאן שייך לה. גישה זו מיתעלמת לחלוטין ממהותו של היטל.
בנסיבות המיוחדות במקרה כאן, כאשר העותרת עצמה בצעה את הסלילה ונשאה בעלויותיה, כאשר המשיבה מטעמה לא מימנה במישרין או בעקיפין את הסלילה, ואין זיקה ממונית כלל בין קופתה לבין הכביש, כאשר הזיקה אותה מבקשת המשיבה להחיל היא זיקה מלאכותית, יציר מיסמך העברת בעלות, כאשר מחנה צריפין לא נכלל כלל בתחשבי חוק העזר של המשיבה וכמוהו ההיטל שמבקשת המשיבה לגבות, אני סבורה כי יהיה זה בלתי סביר להתיר חיוב העותרת בהיטל סלילה בסכום האמור, באופן שיעשיר את קופת המשיבה שלא כדין.
(הדגשה שלי, נ.א.) בהעדר תכנית מפורטת, ודאי שלא מדובר בשלב תיכנוני אליו הרשות מחויבת ליצור ולקיים, וכל דרישה להיטל בגין רחובות אלה בטלה בשלב זה. התבטאויות ופעולות אלה של המשיבה מגבירים את החשד כי לא מדובר בגביית אמת אלא במס שנועד להעשיר את הקופה הציבורית, נעדר ביסוס "היטלי", תוך פסיחה גסה על התנאים המקימים את הזכות לגבות היטל סלילה.
...
על אף שדי באמור לעיל כדי לקבל את העתירה, מצאתי לנכון להוסיף אף זאת: עיון בכלל כתבי הטענות, המסמכים, חוות הדעת והפרוטוקולים הביאוני לכלל מסקנה כי המשיבה נהגה בחוסר תום לב, ובחוסר הגינות.
על אף שברורה לי כוונת המשיבה למלא את הקופה הציבורית בהיטלי פיתוח מהעותרת לטובת הכלל, וניתן לנחש אודות תחושת האפליה והקיפוח על כך שלא נגבו מהעותרת היטלים מעולם, ואף שאין בי ספק בדבר התועלת הציבורית והרווחה שיכולה היתה לצמוח לתושבי באר יעקב נוכח גבייה כאמור – אני סבורה שהדרך בה נקטה המשיבה פסולה מן היסוד.
סוף דבר: העתירה מתקבלת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו