מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

היסוד הנפשי בעבירת סיוע להריגה שנועד לקבוע את מידת האשמה

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

עתה יש לבחון את היסוד הנפשי של אלה, המשליך על מידת האשם.
בית המשפט קיבל את קביעת בית המשפט המחוזי לפיו היסוד הנפשי שנילווה למעשים היה של "קלות דעת" (פסקה 41); בע"פ 7222/19 אלגרגאוי נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 10.10.2021) דחה בית המשפט העליון את עירעורו של נאשם על הרשעתו בעבירת הריגה (שהומרה לעבירה של המתה בקלות דעת) וקיבל את עירעורו על העונש שהוטל עליו כך שזה הועמד על 5 שנות מאסר תחת 6 שנות מאסר שהוטלו עליו בערכאה הדיונית.
הנאשם הותיר את אישתו, שסרבה לקבל סיוע ממנו, מתבוססת בדמה ולא הזעיק עזרה רפואית עד אשר זו איבדה את חייה מאיבוד דם; בת.פ 27212-01-21 מדינת ישראל נ' אריה שיף (פורסם בנבו, 9.11.2021), אליו הפניתה ב"כ נאשם 1, נדון עניינו של מי אשר ירה למוות במנוח אשר ביקש לגנוב את רכבו ואשר נדון לעונש מאסר של 9 חודשים לריצוי בעבודות שירות.
לעניין תכלית הפצוי בהליך הפלילי ראו, בין היתר, ע"פ 764/21 מדינת ישראל נ' אבו לבן (פורסם בנבו, 21.4.2021), פסקה 23: "מטרת הפיצויים לפי סעיף 77 לחוק העונשין אינה מתן פיצוי מלא לנזקם של נפגעי עבירה, כי אם כאמור מתן סעד שהוא בגדר עזרה ראשונה. פסיקת פיצוי לפי סעיף זה לא נועדה למצות את הנזק הכולל שניגרם לנפגע העבירה, לו עומדת הזכות להגיש תביעה אזרחית בגין מלוא נזקיו. הפצוי בהליך הפלילי נבדל במובן זה מן הפצוי בהליך הנזיקי, בכך שהפיצוי בהליך הפלילי אינו מחייב הוכחת נזק מדויק – אך מאידך, הוא מתוחם יותר". אבקש להעיר, כי גם באשר לרכיבה הפצוי מצאתי לערוך הבחנה בין הנאשמים בהתאם למידת אחריותם.
...
חרף האמור, סבורני כי בנסיבות ענייננו יש חשיבות במתן ביטוי גם לשיקול הרתעת הרבים.
בעניין זה הדגיש בית המשפט העליון בע"פ 1828/14 דאהן נגד מדינת ישראל (פורסם בנבו, 27.6.2019), פסקה 21 לחוות הדעת של המשנה לנשיאה, השופט ח' מלצר, תוך התייחסות לרפורמה בעבירות ההמתה, כי: "קיומן של עבירות המתה שונות נדרש כדי לשקף באופן ראוי יותר את אחריות הנאשם מבחינת טיב וחומרת מעשיו ומידת אשמתו. עבירות המתה שונות נדרשות גם כדי שהחומרה המשתנה של העבירות תהלום את העונש שמוטל על עובר העבירה". באשר לרכיב הפיצוי סבורני כי יש לתת משקל למידת הנזק ולעוצמת הפגיעה שנגרמה למנוחה ולמשפחתה כפי שעלה מדברי אמה של המנוחה ומתסקיר נפגע העבירה.
לאור כל האמור לעיל אני גוזר על הנאשמים את העונשים הבאים: נאשם 1: 5 שנות מאסר בניכוי ימי המעצר.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

· גם ת"פ (מחוזי ב"ש) 47027-11-13 מדינת ישראל נ' אלעמרני (30.11.2014) אינו יכול לסייע לקבוע את רמת הענישה בעניינינו, שכן הנאשם שם הורשע בהתאם להודאתו בבצוע עבירה של חבלה בכוונה מחמירה, בחלופת הניסיון שבה, והמאשימה שם אף הגבילה את עתירתה העונשית ל-5.5 שנות מאסר בפועל, על יסוד קיומם של קשיים ראייתיים משמעותיים.
ביחס לעבירת הרצח באדישות, קבע לאחרונה בית המשפט העליון במספר פסקי דין כי הרפורמה בעבירות ההמתה מחייבת החמרה בענישה בעבירה זו, יחסית לדין הקודם שסווג מעשה כזה תחת עבירת ההריגה.
כפי שהדגשתי לא אחת בפסקי דיני לאחרונה, הרפורמה יצרה מדרג חדש של עבירות אשר נועד לבטא את חומרת מעשי ההמתה השונים ועקרון האשמה של מבצעיהן, ובהתאמה את העונש ההולם שיש לקבוע בצידן (דברי הסבר להצעת חוק העונשין (תיקון מס' 124) (עבירות המתה), התשע"ו-2015, ה"ח 166 (להלן: דברי ההסבר לרפורמה)).
בית המשפט העליון, מפי כב' השופט י' אלרון, ראה לכלול בפסק דינו את ההבהרה הבאה ביחס לעניין גריפאת, עניין קפוסטין ועניין דישלבסקי: "בכל המקרים הללו שבהם נדונה חומרת העונש בעבירה של רצח ביסוד נפשי של אדישות, העונש הוחמר באופן מדוד בהיתחשב בתחילתה של יישום הרפורמה בעבירות ההמתה בכלל זה למסגרת העונשית הראויה וכן בהלכה שלפיה ערכאת העירעור אינה ממצה את מלוא חומרת הדין. מובן, כי אילמלא כן היה נגזר עונש חמור עוד יותר." יתרה מכך, בית המשפט פסק במקרה זה לראשונה כי "לא בנקל יש לקבוע את עונשו של מי שהורשע בעבירת רצח בתחתית מיתחם הענישה, לא כל שכן בגבולו התחתון ממש – כפי שהמערער מבקש. כך במיוחד כאשר מדובר ברצח ביסוד נפשי של כוונה, וכך – גם אם במידה פחותה – בעבירת רצח המבוצעת ביסוד נפשי של אדישות" (פסקה 11 לפסק דינו של כב' השופט י' אלרון).
בהתאם לכל האמור לעיל, ולאחר שנתנו דעתנו לעיקרון המנחה בענישה, המחייב קיומו של יחס הולם בין מעשה העבירה בנסיבותיו ומידת אשמו של נאשם 2, ובין סוג ומידת העונש, ולהנחיות המפורשות שנתן בית המשפט העליון (החמרה בענישה בעבירה של רצח באדישות וקביעת מיתחמי עונש "צרים" בעבירת הרצח), מצאנו לקבוע את מיתחם העונש ההולם את מעשי נאשם 2 בין 18 ל-22 שנות מאסר בפועל.
...
על פני הדברים יש ממש בבקשה זו, שכן הרכב שימש את נאשם 2 בביצוע העבירה, ואולם בהתחשב בטענת ההגנה (שלא נסתרה בידי המאשימה) כי הרכב נקנה על ידי אבי הנאשם שלושה ימים בלבד טרם האירוע, בערכו הנמוך של הרכב כמתחייב מסכום ההפקדה בו שוחרר, ובהסכמת הנאשם – החלטנו להורות על העברת סכום ההפקדה כנגדו שוחרר הרכב לטובת הפיצוי שנפסוק למשפחת המנוח.
סוף דבר אנו גוזרים על נאשם 1 את העונשים הבאים: · מאסר בפועל בן 6 שנים, החל ביום מעצרו 4.7.2021.
אנו גוזרים על נאשם 2 את העונשים הבאים: · מאסר בפועל בן 20 שנים, החל ביום מעצרו 4.7.2021.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בעיניינה של עבירה זו ראו את דברי כב' השופט עמית בע"פ 6404/20 חמזה עבאסי נ' מדינת ישראל (5.4.2021): "אכן, במסגרת תיקון 137, המחוקק ביקש להביא להלימה טובה יותר בין חומרת עבירת ההמתה לבין התיוג המוסרי והעונש בצדה, נוכח הפער בין מידת האשמה של הממית באדישות וזו של הממית בקלות דעת. אולם, בדברי ההסבר לתיקון 137 נכתב, בין היתר, שהעונש שנקבע בצד עבירת ההמתה בקלות דעת, 12 שנות מאסר, "עולה בקנה אחד עם העונשים שבתי המשפט נוהגים לגזור בעבירות הריגה בנסיבות של תאונות דרכים, מקרים שבהם מטבע הדברים היסוד הנפשי הוא, ככלל, קלות דעת, ומצד שני מאפשר לגזור עונש הולם במקרים חמורים של המתה בקלות דעת, כגון מקרים שבהם ההמתה בוצעה תוך הפעלת אלימות כלפי הקרבן". היסוד הנפשי של הנאשם כלפי התוצאה הקטלנית בעבירה זו, הוא יסוד של קלות דעת המוגדרת בסעיף 20(א)(2)(ב) לחוק כנטילת סיכון בלתי סביר לאפשרות גרימת תוצאות המעשה, מתוך תקוה להצליח למנען.
הנאשם הורשע בעבירה של המתה בקלות דעת ובית המשפט המחוזי קבע את מיתחם העונש בין 3-9 שנות מאסר וגזר על המשיב חמש וחצי שנות מאסר בפועל, מאסר על תנאי ופצוי כספי על סך 75,000 ₪ לאמו של המנוח.
בית המשפט העליון קבע כי לאור העובדה שהתנהגותו של המשיב כללה הפעלת אלימות ממשית ומכוונת כלפי המנוח שנועדה לפגוע בו והובילה בסופו של דבר למותו ולאור האכזריות שבמעשיו, העונש אינו נותן ביטוי הולם לערך קדושת החיים והחמיר את עונש המאסר לריצוי בפועל ל 7 שנים.
בית המשפט הביא בחשבון שהנאשם לא חפץ במות המנוח , לא הצטייד בכלי נשק מבעוד מועד ואף ניסה לסייע בהחייאת המנוח והזמנת מד"א למקום.
...
בית המשפט העליון קבע כי לאור העובדה שהתנהגותו של המשיב כללה הפעלת אלימות ממשית ומכוונת כלפי המנוח שנועדה לפגוע בו והובילה בסופו של דבר למותו ולאור האכזריות שבמעשיו, העונש אינו נותן ביטוי הולם לערך קדושת החיים והחמיר את עונש המאסר לריצוי בפועל ל 7 שנים.
ת"פ (מחוזי ב"ש) 4781-05-18 מדינת ישראל נ' מירזייב (10.9.2020) –על רקע ויכוח על מחיר מכירת בקבוק אלכוהול החל עימות אלים שבמהלכו המנוח אחז בסכין, אך בסופו של דבר הוטל לקרקע ממכסה המנוע שעליו עלה, נחבל בראשו ומת מפצעיו לאחר כשבוע אשפוז.
אבקש להבהיר כי ככלל, באירועים מסוג זה, שבהם מגיע אדם חמוש בנשק לזירה שצפויה להתלקח, והוא נערך לשימוש בנשק עם הגעתו, סבור אני כי יש מקום להחמיר בענישה.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

לפי הנטען, האמור לעיל ממחיש את "ריחוקו הנפשי" מהתוכנית שנרקמה ואת אשמו הלא משמעותי, ומתחם העונש שנקבע בגזר-הדין חורג לחומרה מאחר שלא ניתן לכך די משקל – בין כנסיבות מקילות הקשורות בבצוע העבירה, ובין כבסיס לאיבחון עניינו ממקרים אחרים שנדונו בפסיקה שנסקרה.
כידוע, עונשו של מסייע מושפע מהעבירה העיקרית ותוצאותיה, אך בעיקר נקבע לפי פעולותיו ונסיבותיהן – כשבכך נכללים הן מאפייני הסיוע והן מידת תרומתו למימוש התוכנית העבריינית (ע"פ 3706/15 טובאסי נ' מדינת ישראל, פסקה 12 (2.5.2016) (להלן: עניין טובאסי)).
טענות המערער ביחס למעמדו הזוטר כמסייע – בטעות יסודן.
אשר על כן, נראה כי בית המשפט המחוזי הקל עם המערער בקביעת מיתחם עונש ההולם, במיוחד מאחר שקבע ובצדק כי לא הייתה מניעה לחרוג מהעונש המירבי לעבירת הסיוע להריגה, בהנתן ההרשעה בעבירות נוספות, הגם שמדובר בארוע אחד.
כאמור, בית המשפט המחוזי כבר היתחשב לקולה בהתמשכות ההליך, במידת מה, וזאת בנוסף לנכוי ימי המעצר מעונש המאסר – דבר שכידוע אינו מהוה זכות קנויה ונועד למנוע כפל עונש (עניין חיימוב, בפיסקה 27).
...
בכל האמור לעיל אף אין כדי לאבחן את ענייננו מהפסיקה שנסקרה בגזר-הדין, באופן המשליך על יישומה של מדיניות הענישה הנוהגת.
בהקשר זה יש לזכור כי טענות מסוג "ריחוק" ו-"זוטרות" מועלות באופן תדיר על-ידי מורשעים בסיוע, לעבירות שונות (ראו, למשל, עניין ג'בארין, בפסקאות 39-34).
סיכומו של דבר, אציע לחבריי לדחות את הערעור.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהקשר זה קבע בית המשפט העליון ב-רע"פ 3677/13 אלהרוש נ' מדינת ישראל, בפיסקה 30 (9.12.2014): "אמת-מידה שעשויה לסייע בקביעת רוחב המיתחם היא הקשר שבין סוג העבירה לבין מידת ההתחשבות שבית המשפט נוהג להקנות לנסיבותיו האישיות של הנאשם. ישנן עבירות שבהן נטייתם של בתי המשפט להיתחשב בנסיבותיו האישיות של הנאשם קטנה יותר, כגון עבירות סמים, בהן מידת הפגיעה בערך המוגן היא רבה וכך גם מידת האשם שדבק בעבריין". בהקשר זה נקבע בספרות המשפטית כי "הגדרה צרה מדי של המיתחם עלולה לפגוע בעיקרון האינדיבידואליזציה בענישה, המחייב היתייחסות פרטנית לכל נאשם ונאשם. נמצא איפוא שרוחב המיתחם צריך להיות צר באופן שיאפשר מתן ביטוי הולם וממשי לחומרת העבירה ולאשמו של הנאשם, ובו בזמן הוא צריך לאפשר היתחשבות בנסיבות שאינן קשורות לבצוע העבירה והתאמת העונש למידותיו האישיות ולנסיבותיו הפרטניות של הנאשם" (יניב ואקי, יורם רבין, "הבניית שיקול הדעת השפוטי", הפרקליט, נב (תשע"ג) 429-430).
ענישה נוהגת בעבירות "הריגה" בחוק הקודם ביחס לרף תחתון עבירת הרצח בסעיף 300(א) החדש עשויה להיתפס כחמורה יותר מעבירת ה"הריגה" בסעיף 298 לחוק הקודם, ולהצדיק קביעת רף תחתון של 20 שנות מאסר כמידת העונש המירבי של סעיף 298.
אולם התיקון לחוק נועד, בין היתר, לשנות את היקפה הרחב (יתר על המידה) של עבירת ההריגה, ולסווג את המעשים לפי דרגות חומרתם.
בית המשפט ציין בשולי גזר הדין כי "נסיבותיו המיוחדות של המקרה ומצבו הנפשי של הנאשם שהביאו למעשה הנורא, מצדיקים מציאת איזון בדרך של ענישה מופחתת". קביעת הרף התחתון בכל רצח, מעצם טיבו, קיימת מידת אכזריות אולם במקרה זה הנאשם לא הורשע ברצח בנסיבות מחמירות ובפרט לא "באכזריות מיוחדת, או תוך היתעללות גופנית או נפשית בקורבן" (כהגדרתם בסעיף 301א(7) לחוק).
על יסוד כל האמור ולאחר ששקלנו בדבר, באנו לכלל דיעה כי למעשה העבירה שביצע הנאשם, רצח בכוונה, בנסיבות ביצוע הרצח, בייאושו של הנאשם, רצונו לשים קץ לחייו ובקורטוב הרחמים שליווה את מעשה הרצח בכך שהסתלקותו מהעולם תותיר את המנוחה ללא סיוע ולמעשה ללא אפשרות לחיות, הננו קובעים כי גבולו התחתון של מיתחם הענישה הראוי למעשה העבירה שביצע הנאשם הוא 18 שנות מאסר בפועל.
על יסוד מכלול השיקולים, אנו סבורים כי יש לקבוע את גבולו העליון של מיתחם הענישה על 24 שנות מאסר בפועל כך שמיתחם העונש ההולם נע בין 24 –18 שנות מאסר בפועל.
...
בהכרעת הדין דחינו את טענת הנאשם כי מותה של המנוחה נגרם בנסיבות טבעיות כתוצאה מתחלואיה ומצאנו לאמץ את חוות הדעת של הרופאים המשפטיים, ד"ר קוגל וד"ר קריספין, אשר התיישבו עם ממצאי זירת האירוע ועם מעשי הנאשם אף כמתואר על ידו.
על יסוד כל האמור לעיל, תוך התחשבות בשיקולי הרתעת הרבים, הגענו לכלל מסקנה כי יש לגזור את עונשו של הנאשם בשליש התחתון של מתחם הענישה בצד מאסר מותנה.
בנסיבות העניין מצאנו לחייב את הנאשם בפיצוי לבתם היחידה של המנוחה ושל הנאשם.
סוף דבר בהתחשב במכלול השיקולים שפירטנו, אנו מטילים על הנאשם את העונשים הבאים: 20 שנות מאסר בפועל אשר ירוצו החל מיום מעצרו 13.6.2017; 24 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו ממאסר, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור עבירת פשע על פי סימן א' לפרק י' לחוק העונשין לרבות ניסיון; פיצוי בסך 120,000 ₪ לבתם היחידה של המנוחה ושל הנאשם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו