בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים
רע"א 54145-02-23 שאול נ' שאול ואח'
תיק חצוני:
בפני
כבוד השופט אביגדור דורות
המבקש:
איתמר שאול
בעצמו
המשיבים:
1. יוחאי שאול
2. שולמית מזרחי
3. מאיר שאול
4. שפרה אשקי
כולם ע"י עו"ד משה ברקוביץ
החלטה
כמו כן, הפנה המבקש לעילת הביטול מכוח סעיף 24(10) לפיה: "קיימת עילה שעל פיה היה בית משפט מבטל פסק דין סופי שאין עליו ערעור עוד.", לפסיקה בעיניין פסלות בורר ובעניין משוא פנים, לפיה היתנהלות בוררים המעידה על גיבוש עמדה וחריצת הדין ללא שהיה בידי המבקש סיכוי לשטוח טענותיו ולשכנע בצדקת טיעוניו, מצדיקה את ביטול פסק הבוררות שניתן על ידם.
הבקשה
ביום 22 בפברואר 2023, הגיש המבקש את בקשת רשות העירעור על החלטת בית משפט קמא, במסגרתה עתר לביטול החלטת בית משפט קמא; להעביר את הדיון בבקשות האישור והביטול לבית המשפט לעינייני מישפחה, שלו קנויה הסמכות לידון; עיכוב ביצוע פסקי הבוררות ועיכוב כל הליכי ההוצל"פ.
כמו כן, במסגרת הבקשה, נטען כי: "למבקש לא ניתן יומו בבית המשפט בערכאה ערעורית ראשונה המוקנית לו בזכות (...) שעה שמבעוד מועד פנה בעיניין חוסר סמכות עניינית"; כי הסמכות לידון מסורה לבית המשפט לעינייני מישפחה מכיוון שעסקינן במחלוקת בין בני מישפחה ובירושה; העידר תצהיר תומך מצד המשיבים בבקשת האישור; כי בקשת הביטול הוגשה בתוך המועדים הקבועים בחוק בהתאם לעילות הביטול שבבקשתו; עוד טען המבקש טענות כנגד פסק הבוררות לגופו, כדלעיל.
אולם, אישתו לא הגישה בקשה לביטול או טענה כלשהיא כנגד פסק הבוררות הראשון, למרות שידעה וקיבלה את פסק הבוררות הראשון, ביום 2 בינואר 2023 וכנ"ל.
מעת שכך, איני נזקק לידון בטענות המבקש לגופן ביחס לתוקפו של פסק הבוררות הראשון, שכן מעת שאין ממש בטענה לעילת ביטול מכוח סעיף 24(1) לחוק, הרי שהמבקש איחר את המועד להגשת בקשת הביטול ביחס לפסק הבוררות הראשון ואין מקום להתערב בפסק הדין של בית המשפט קמא ביחס אליו.
מנגד, המשיבים העלו טענה לפיה, גם אם נצא מנקודת הנחה כי הסמכות העניינית מסורה לבית המשפט לעינייני מישפחה, הרי שמעת שמדובר רק בעיניין טכני של אישור פסקי הבוררות, בפרט לאור איחור המבקש את המועדים הקבועים בחוק הבוררות ובתקנות, הרי שאין חובה להעביר את הדיון לבית המשפט שלו הסמכות לידון וממילא בית משפט זה יכול לידון בעצמו ולא להעביר לבית משפט לעינייני מישפחה.
המשיב רשאי להיתנגד לאישור פסק בוררות בדרך בקשה לביטולו, תוך חמישה עשר ימים מיום שהומצאה לו ההודעה האמורה בתקנה 8, ובילבד שלא יאחר מן המועד הקבוע בסעיף 27 לחוק; לא היתנגד כאמור, יאשר בית המשפט או הרשם את הפסק ואין צורך לשמוע את בעלי הדין.
...
פסק הבוררות השני: קבע כי, חלוקת הירושה תתבצע בין כלל האחים ואחיות בשיעורים שנקבעו; כי מחלקו של המבקש יש להפחית את הסכומים הנקובים, תמורת דמי שכירות בדירה; כי הצדדים יוכלו לפעול להוצאת צו ירושה; וכי טענות המבקש בערעור על פסק בוררות ראשון, וכן יתר טענות הצדדים, נדחות.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, התוצאה היא כי שני פסקי הבוררות – פסק הבוררות הראשון ופסק הבוררות השני – אושרו לנכון ועל פי כל דין על ידי בית המשפט קמא.
אשר על כן, הבקשה נדחית.
המזכירות תמציא החלטתי זו לצדדים ותסגור את התיק.