מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

היטל תיעול על נכסים בבעלות המדינה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

עלינו להבחין בין הפרת הכלל לבין הסעד בגין הפרתו (ראו: בג"ץ 2918/93 עריית קריית גת נ' מדינת ישראל [6], בעמ' 848); "בין הפגם לבן הנפקות" (ע"פ 866/95 סוסן נ' מדינת ישראל [7], בעמ' 816; רע"פ 4398/99 הראל נ' מדינת ישראל [8]).
היטלי שצ"פ, תעול וסלילה - האם היתקיימה עילת חיוב בסיכומיהם, טענו התובעים, שחוקי העזר דורשים עמידה בשלושה תנאים לצורך גיבוש עילת חיוב: הראשון - גמר תכניות לבצוע העבודות; השני - אישור המועצה או המהנדס, לפי העניין; ותנאי שלישי – קביעת מהנדס המועצה כי השטח בו אמורות להתבצע העבודות מיועד לשמש את בעל הנכס אליו נשלחת דרישת התשלום.
...
סיכום בהסתמך על כל הנימוקים דלעיל, התביעה נדחית.
בהתאם, נדחות גם ההודעה לצד ג' וההודעה לצד ד'.
התובעים ישלמו לנתבעת ולצד ג', הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד, בסך 15,000 ₪, לכל אחד מהם.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

מכל מקום, לשיטתן, גם בהנחה מיטיבה עם המועצה ולפיה הכביש נסלל מוקדם לכניסתו לתוקף של חוק הסלילה הישן, הרי שהוא נסלל על ידי המדינה, ובעלי הנכסים שילמו דמי פיתוח, אשר דינם לעניין תחולת סעיף 3(ג) לחוק העזר סלילה, כדמי הישתתפות ומשכך חל הפטור בעניינינו.
העילה להטלת החיוב בהיטלים על העותרות בנסיבות העניין הייתה ביצוע עבודות, על פי סעיף 2(ב)(1) לחוק העזר סלילה ו-2(ג)(1) לחוק העזר תעול, שעניין תחולת סלילת רחוב ו/או ביצוע עבודות תעול על פי העניין.
נזכיר מושכלות יסוד לפיהן תכליתם של חוקי העזר היא לסייע למועצה למלא את המוטל עליה בכל הנוגע לסלילה ותחזוקה של רחובות צבוריים וכן תשתיות תעול, ולאפשר לה לממן את פעילותה בתחום זה באמצעות גביית היטלים מבעלי נכסים הנהנים ממנה, כדוגמת העותרות בעניינינו.
...
בפתח עיקרי טיעוניהן טוענות העותרות, כי טרם שתוכרע העתירה גופה, יש להיעתר לבקשתן לקבל לידן את תחשיבי חוקי העזר סלילת רחובות ותיעול, שכן אלה הכרחיים לביסוס טענותיהן בעתירה.
דין טענה זו להידחות; העותרות בחרו, מטעמים השמורים עמן, להימנע מלפרט ולהציג תיעוד תומך לשאלת ייעודי המקרקעין, מה הייעודים המדויקים, מה בנוי עליהם וממתי, באיזה אופן שונו הייעודים לאורך השנים, מתי נעשו השינויים וכדומה, שאלות רלוונטיות.
עמימות זו פועלת בהכרח לחובתן ומחזקת את המסקנה כי אין בייעוד המקרקעין כדי לשלול את סמכות החיוב.
סופו של יום, לאור מכלול המקובץ לעיל, דין העתירה להידחות לאור התוצאה אני מחייב את העותרות בהוצאות משפט המשיבה בסכום כולל של 25,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אדון כעת בהפרות שנטענו על ידי התובעת, והן: השכרת הנכס בשכירות משנה ללא הסכמת התובעת; אי תשלום דמי שכירות מוגנים במלואם; קיומם של חובות ארנונה הרובצים על הנכס וקיומו של חוב היטל תעול; הפקת רווח בלתי הוגן.
בנוסף, החוק והפסיקה קובעו כי חוב הארנונה חל על המחזיק הפונקציונלי בנכס ולא על בעל הזכות המשפטית שבו (ראו סעיף 8 (א) לחוק ההסדרים במשק המדינה (תקוני חקיקה להשכרת יעדי התקציב) התשנ"ג-1992, וסעיף 1 לפקודת העיריות [נוסח חדש] ובג"צ 973/90 פרופיל חן בע"מ ואח' נ' עריית יבנה ואח', פ"ד מה (1) 16.
זאת ועוד, סעיף 2 (ג) לחוק עזר לתל אביב יפו (תעול), התשע"ב-2001, קובע כי "היטל תעול יוטל על בעל נכס" כך שהכלל הוא שחובת התשלום של היטלי פיתוח ערוניים תחול על בעלי הנכס.
...
הנתבעת ביקשה להעניק לה סעד מן הצדק בהתאם להוראת סעיף 132(א) לחוק, ואני סבור כי יש מקום להיענות לדרישתה, וארחיב.
רוצה לומר, כי כל עובדות אלו ביחד, מביאות למסקנה כי יש לתת לנתבעת סעד מן הצדק, זאת כאמור מהטעם שההפרה היחידה שמקימה עילת פינוי – היא השכרת המשנה לחמאם גרופ, אשר בפועל לא פגעה כלל בתובעת.
הפועל היוצא הוא – שדין התביעה להידחות.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

עמ"מ 137/21 העובדות הצריכות לעניין גם כאן מדובר בדרישות תשלום שהוציאה המועצה בגין עבודות שבוצעו על ידה ברחוב חוני המעגל: היטל סלילה – 726,072.72 ש"ח, והיטל תעול – 108,034.88 ש"ח. הנכס שבגינו הוצאו דרישות התשלום הוא מיפעל לייצור מחצבות שבבעלות ובהפעלת המערערות (להלן: הופרט), הכולל מיגרש בשטח של 16,760 מ"ר ומבנים בשטח כולל של 688 מ"ר. גם בעתירה זו טענו הופרט לחזקה לפיה שולמו בעבר למועצה דמי הישתתפות, חזקה שיסודה בחזקת התקינות המנהלית.
היועצת המשפטית ציינה בהגינותה, בבחינת גילוי נאות, שהיא חובשת מספר כובעים, כולל כובע כנישום מול הרשויות המקומיות, וכי לעמדתה עשויה להיות השלכה על נכסי המדינה כנישומה, במיוחד נכסים עתירי שטח כמו בתי חולים ובסיסים צבאיים.
האם למרות עיקרון חד-פעמיות ההיטל, ניתן לחייב פעם נוספת בהיטל גם בגין עבודות תשתית משמעותיות, שהן בגדר סלילה ותעול על פי חוק העזר, ושאינן עבודות התשתית הראשונות? יש הגורסים כי מעניין בז"ן ניתן להסיק כי התשובה לכך חיובית, וכי מפסק הדין עולה לכאורה שניתן לחייב נכס מפותח בהיטל פיתוח בחיוב ראשוני, בכל פעם שמבוצעת עבודת שידרוג בתשתית קיימת.
...
סוף דבר נסכם את דרך הילוכנו: (-) המועצה הנפיקה דרישות לתשלום היטלי פיתוח למערערות עבור נכסים העומדים על תילם ומחוברים לתשתיות מזה שנים רבות, כשלאורך השנים בוצעו עבודות שונות ברחובות גובלים בנכסים.
אלא שהמערערות לא הניחו ראיות בעלות משקל לתמיכה בטענתן כי שילמו בעבר דמי השתתפות או חלף דמי השתתפות, ולכן דין טענותיהן להידחות.
אשר על כן, הערעור נדחה על רוב חלקיו וסעיפיו, למעט בנושא התחשיב שבבסיס חוקי העזר כאמור לעיל.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

לעניין שידרוג תשתיות תעול, חוק עזר למגדל העמק (תעול), תשע"ט-2019 (להלן: "חוק עזר תעול") קובע, כי היטל תעול נועד לכסוי הוצאות הערייה בשל התקנת מערכת תעול בתחומה בלא זיקה לעלות ביצוע עבודות התעול המשמשות את נכס החייב או הגובלות בו. בחוק העזר נקבע, כי היטל תעול יוטל על בעל נכס במקרה בו החלו ביצוע עבודות תעול באיזור האיסוף בו מצוי הנכס נושא החיוב.
כך גם בדומה בעיניין העבודות לפיתוח שטחים ציבורים פתוחים בהתאם להוראות חוק עזר למגדל העמק (שטחים צבוריים פתוחים), תשע"ט-2019 (להלן: "חוק עזר שצ"פ). בחוק העזר נקבע, כי בעל נכס יחויב בהיטל שצ"פ מקום בו בוצעו עבודות שצ"פ ברובע בו מצוי הנכס. עיון באסמכתאות הקשורות בפתוח שצ"פ דרומי ושצ"פ יפה נוף וברובע בו מצוי הנכס על פי החלטת מהנדס ומפת רובעי שצ"פ מוכיחים, כי העותרת חייבת בתשלום היטל שצ"פ.
אולם, לאור חזקת התקינות העומדת לכל רשות מרשויות המדינה ומשלא נסתרה חזקה זו, הרי שחזקה על חברי ועדת השרים, כי שמעו את הנידרש וכי לא חתמו מבלי שקבלו הסברים כנדרש.
...
לא שוכנעתי, כי התוצאה הייתה שונה אלמלא הפגם בנוגע להעדר פירוט בהודעת הדרישה.
בנסיבות אלו, אינני מקבלת את הטענה לפיה לא התקבלה החלטה לעניין ביצוע העבודות מושא ההיטל וממילא מצאתי, כי אין בכך כדי להצדיק את ביטול דרישת התשלום.
בנסיבות אלו, אינני מקבלת את טענות העותרת בעניין זה. השתק ומניעות העותרת טוענת, כי אף אם המשיבה הייתה מוסמכת לשלוח את דרישת התשלום, הרי שהיא מנועה ומושתקת מלדרוש את סכומי ההיטלים מאחר והתנהגותה בעניין זה לאורך השנים נגועה בחוסר תום לב העולה כדי השתק ומניעות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו