מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

היטל סלילת כבישים שהתיישן

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

עוד טוענות הנתבעות כי הסדר התשלומים עם המנוח היה בגין חוב היטל סלילת כביש בלבד ולא בגין אגרות והיטלים נוספים וכי נותרו לתשלום חובות נוספים בגין היטל תעול; היטל ביוב; שני תשלומים נוספים שלא כובדו בהתאם להסדר הפשרה בגין סלילת כביש ומדרכה וסכום נוסף עבור הוצאות אכיפה.
בחינת הסעדים הנתבעים בתובענה, על פי נסוחם ומהותם כפי שצוטט בסעיף 7 לעיל, ועל פי מהותה של התובענה מביאה למסקנה כי אלה מצויים בסמכותו העניינית של בית משפט זה. אנמק: הנתבעות סבורות כי התובעת מנסה למעשה לנהל הליך אזרחי, חלף הליך מינהלי, בו הייתה אמורה לנקוט, ככל שהייתה חפצה בכך, לפני שנים רבות וכי התובעת הגישה תביעתה במסלול האזרחי ביודעה כי אפשרויותיה לנקוט בהליך מינהלי בחלוף כ-25 שנים מוגבלות בשל היתיישנות ובשל שהוי ניכר.
...
לפיכך, נדחית עילה זו מחמת התיישנות.
אציין, כי ערה אני לטענות התיישנות שהעלו הנתבעות באשר לעילות הנזיקיות ולטענות התובעת בענין זה, אולם לאור החלטתי בדבר מחיקת התביעה הנזיקית (להבדיל, וכמפורט לעיל מתביעת ההשבה) בשל העדר עילה נזיקית, מתייתר הצורך לדון בהן.
התוצאה: אני מורה על מחיקת התביעה מחמת העדר עילה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בשנת 1993 שילמו התובעים היטל סלילת כבישים ומדרכות לפי שטח מחצית המקרקעין.
על כוונת ההפקעה ניתן ללמוד גם מנספח 7 לתצהיר התובעים (מכתבה של הועדה המקומית לתיכנון ולבניה הדרים מיום 15.7.1996), שבו נדחתה בקשת מר קופלר להקמת גדר בנימוק שזו "נימצאת על תואי הרחבת הדרך". לאור ההפקעה המתוכננת ולאור חלוקת המקרקעין כפי שנרשמה ברמ"י ובלשכת רישום המקרקעין, אדון בשאלה האם התביעה היתיישנה, ובשאלה האם התובעים עמדו בנטל להוכיח קיומה של עסקה בינם לבין קופלר, אשר מכוחה הם זכאים להרשם כחוכרים של מחצית משטח המקרקעין.
...
עסקאות נוגדות כאמור, לא שוכנעתי שמר קופלר התחייב להעביר לתובעים מחצית מן הזכויות במקרקעין, ועל כן אין צורך לדון בפרוטרוט בשאלת העסקאות הנוגדות בהתאם להוראות סעיף 9 בחוק.
הנתבעת מתנגדת וטוענת שמדובר בהרחבת חזית ואין לאפשר לתובעים מקצה שיפורים.
טענת התובעים שהם מחזיקים בחלק מחלקה 3 הגובל במגרש ב, מכוח זכויות שניתנו להם וטענתם שהגדר הקיימת המפרידה בין המגרשים, משקפת את החלוקה המוסכמת, תתברר אגב גררא לתביעת סילוק היד, ככל שבתביעה זו נתבע גם סילוק יד משטח זה, או בתביעה נפרדת, אם תוגש, ויש לקוות שהצדדים יגיעו להבנות בענין זה. סוף דבר לאור כל המפורט לעיל, התביעה נדחית.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

היתיישנות ושיהוי: נטען כי ככל שבעבר התגבש חיוב בדמי הישתתפות והוא לא נגבה, אין מקום לגבותו כהיטל לאחר שהתיישן ואין להתיר עקיפת דיני ההתיישנות והשהוי על ידי חוק העזר.
מטעם זה אנו מוצאים בחוקי עזר רבים הוראה בנוסח "נכס גובל יחוייב לפי חוק עזר זה בתשלום היטל בעד סלילת כביש אחד בלבד". עמד על עיקרון זה, המלומד שפיר, בא כוחה של הופרט, בספרו: "שוני עקרי, הנובע מהמעבר משיטת דמי ההישתתפות לשיטת ההיטל, הנו חד-פעמיותו של החיוב בהיטל, לעומת רב-פעמיותו של חיוב על-פי שיטת דמי ההישתתפות. כזכור, בבסיסו של היטל עומד תחשיב כלכלי, הצופה את הוצאותיה של הרשות המקומית ואומד אותן, ועל פיהן נקבע תעריף ההיטל.
...
סוף דבר נסכם את דרך הילוכנו: (-) המועצה הנפיקה דרישות לתשלום היטלי פיתוח למערערות עבור נכסים העומדים על תילם ומחוברים לתשתיות מזה שנים רבות, כשלאורך השנים בוצעו עבודות שונות ברחובות גובלים בנכסים.
אלא שהמערערות לא הניחו ראיות בעלות משקל לתמיכה בטענתן כי שילמו בעבר דמי השתתפות או חלף דמי השתתפות, ולכן דין טענותיהן להידחות.
אשר על כן, הערעור נדחה על רוב חלקיו וסעיפיו, למעט בנושא התחשיב שבבסיס חוקי העזר כאמור לעיל.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

הדרישה כללה שלושה רכיבים: - היטל תעול בסך 83,244 ₪ עפ"י חוק עזר לאשדוד (תעול) התשס"ז-2007 ובהתאם להסכם הפיתוח בשנת 1983; - היטל סלילת כבישים ומדרכות בסך 311,513 ₪ עפ"י חוק עזר לאשדוד (סלילת רחובות) התשס"ז-2007 ובהתאם להסכם הפיתוח משנת 1983; - היטל שטחים צבוריים פתוחים ("שצ"פ") בסך 201,396 ₪ לפי חוק העזר לאשדוד (שטחים ציבורים פתוחים) התשס"ט-2009.
לבסוף, לא מצאתי ממש ביתר טענות העותרת, לרבות בדבר שהוי והתיישנות.
...
ניתן איפוא להחיל את היטל השצ"פ על הנכס של העותרת, הגם שהוקם קודם לחקיקת חוק העזר, ככל שמתקיים זיקת הנאה בין הנכס לבין השצ"פ. אין בידי לקבל את טענת העותרת, כי העבודות בעקבותיהן קמה הדרישה אינן עבודות שצ"פ, כי אין לה זיקת הנאה לשצ"פ וכי דרישת התשלום פגומה.
סוף דבר – העתירה מתקבלת בחלקה בעניין היטל תיעול ובעניין קיזוז היטל סלילת כביש עורקי שנגבה מהעותרת בעת קבלת היתרי הבנייה.
המשיבה תשלם לעותרת הוצאות משפט ושכר-טרחת עורך-דין בסך כולל של 10,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הידברות זו לא צלחה וביום 22.1.2022 הגישה העותרת את עתירתה המקורית, במסגרתה התבקש לקבוע כי היטלי הפיתוח נשוא דרישת התשלום טעונים היתיישנות; אין עילה לחיוב העותרת בהיטלי סלילה, תעול או שצ"פ; לחילופין, התבקש להורות כי לא ניתן לחייב את העותרת בהיטל בגין מרכיב הקרקע, אלא רק לעניין תוספות או חריגות הבנייה, ככל שישנן.
ראו: עניין כללית, פס' 38; עע"מ 912/08 מישור הבונים בע"מ נ' עריית הרצלייה, פס' א' לפסק הדין של השופט רובינשטיין (נבו 8.7.2010) (להלן: עניין מישור הבונים): "אף אם המלאכה השיפוטית בכגון דא היא סיזיפית להפליא, נחמה פורתא היא שהארץ נבנית וכבישים נסללים, כי אלולא נסללו, היטל מנין". בהתאם לסעיף 1 לחוק־יסוד: משק המדינה, היטלי פיתוח מהוים תשלומי חובה שיש לגבות לטובת הרווחה המצרפית של תושבי הרשות המקומית והטלתם תיעשה בחוק או לפי חוק.
...
כמו כן, מקובלת עלי עמדת העירייה כי בסמכותה להיעזר ביועצים חיצוניים מקצועיים, בפרט חברת בונוס, שעה שדרישת התשלום הוצאה מטעמה ומצויה במסגרת שיקול דעתה.
התוצאה: סוף דבר – לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את העתירה.
אני מחייב את העותרת לשלם למשיבה הוצאות משפט בסך כולל של 30,000 ₪ וזאת בהתחשב גם בהיקף הרב של העבודה לה נדרשה המשיבה כדי להשיב לעתירה, לרבות הבקשה לפרטים נוספים, העתירה המקורית והעתירה המתוקנת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו