מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הטלת קנסות שלצדן גובה הקנס חובת מתן נימוקים והשלכות אי עמידה בה

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

מצד הנאשמים הוגשה שורה של בקשות לקבלת נתונים ומסמכים מהמאשימה, לרובן נעתר בית הדין, ולאחר השלמת העברת המסמכים והנתונים הונחה לפני הבקשה מושא החלטה זו, לביטול כתב האישום משני נימוקים עקריים – ראשית, טוענים הנאשמים שנפלו פגמים במישור הטלת הקנס המינהלי שהיווה תשתית לכתב האישום, ושנית, הועלתה טענה בדבר אכיפה בררנית ושרירותית ומכוחה נטענה הגנה מן הצדק.
עסקינן בראיות שטרם "לובנו" לפני ערכאה שיפוטית ולא עמדו במבחן החקירה הנגדית ועל כן משקלן הראייתי אפסי.
בכל הנוגע למטרותיו של חוק העבירות המנהליות ולזכויותיו של הנקנס קבע בג"צ בעיניין כל גדר, אשר עסק אמנם בזכות לעיין בחומר חקירה אולם הניתוח שבו יפה גם לענייננו, כדלקמן - "ההכרעה בתיק זה מעמידה מן העבר האחד את הנקנס, זכות הקניין שלו, זכותו לשם טוב וזכותו להליך הוגן בפני הרשות. על מעמדן וחשיבותן של זכויות אלה אין חולק. הזכות לקניין מעוגנת מפורשות בחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו....." "...מן העבר השני מתייצבים שיקולים מגוונים כאנטרס הצבורי באכיפת עבירות מנהליות באמצעות מנגנון אכיפה יעיל, מהיר וצודק. סיום ההליך בקנס משרת בראש ובראשונה את עניינו של הנקנס הבודד אשר אינו נאלץ לשאת בתוצאות הקשות העלולות להיות כרוכות בניהול הליך פלילי. ואולם, האפשרות לסיים את הטיפול בעבירות מנהליות בתשלום קנס משרתת גם את האנטרס הצבורי הרחב באכיפה יעילה, בסמוך ככל הניתן למועד ביצוע העבירה, של עבירות שביצוען שכיח. על רקע האיזון הפנימי שבחוק העבירות המנהליות יש להביא בחשבון כי בחומר שבידי הנקנס די כדי לאפשר לו לקבל תמונה ברורה מול אילו אישומים וטענות מתמודד הוא, והאם באפשרותו להפריכן. בה בעת, מסירת חומר החקירה לידי הנקנס בטרם ביקש להשפט, וממילא בטרם הוגש נגדו כתב אישום יוצרת כלל מקל בהרבה מזה הנוהג בהליך הפלילי, שתוצאותיו עלולות להיות חריפות בהרבה. מסירת חומר החקירה בשלב זה טומנת בחובה בסבירות גבוהה ביותר פגיעה ביעילות האכיפה. מסירת חומר החקירה בשלב כה מוקדם יש בה כדי לעקר את ההליך המינהלי מן היתרונות שבקש המחוקק להשיג באמצעותו – של אכיפה מהירה ואפקטיבית. חיוב הרשות במסירת חומר החקירה בשלב זה יתרום להתמשכות ההליכים ועלול אף לפגוע באפשרות לנהל הליך פלילי תקין, אם הנקנס יבקש להשפט. מאחר שככלל עם קבלת הודעת הקנס מצוי בידי הנקנס המידע הדרוש לו לצורך קבלת החלטה כיצד לפעול, ומאחר שבידו לבחור שלא לשלם הקנס אלא לבקש להשפט, ונוכח האנטרס הצבורי באכיפתן של העבירות המנהליות, עמדת המשיב שלא להעתר לבקשת העיון הנה סבירה, מאוזנת ועולה בקנה אחד עם תכליות החוק.". [עיינו והשוו, בשינויים המחיוייבים, היתייחסות בית המשפט העליון לשאלת חיובו של היועמ"ש לפרט נימוקיו לעניין אישור העמדה לדין לפי חוק הנוער, בבש"פ 7955/13 פלוני נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 31.12.2013), להלן: "עניין פלוני"].
בעיניין פלוני הבהיר בית המשפט העליון את ההבחנה בין חובת ההנמקה של החלטה מנהלית במישור האזרחי, לבין החלטה על העמדה לדין ודבריו יפים ביתר תוקף גם לעניין הטלת קנס מינהלי, וכך נאמר - "אולם, תקיפת החלטה על העמדה לדין שונה מתקיפת החלטות מנהליות אחרות. לרוב, החלטות מנהליות הדורשות הנמקה הן החלטות סופיות שלאחריהן אין הליכים נוספים ואם ברצונו של הנפגע מההחלטה לתקוף אותה, עליו לנקוט בהליך משפטי עצמאי. בשונה מהחלטות אלה, העמדה לדין, אף שהיא החלטה משמעותית ביותר מבחינת הנאשם, היא החלטה הפותחת את ההליך הפלילי ולאחריה ממשיך ההליך להתנהל. הבחנה זו חשובה, שכן העלאת הטענה כנגד שיקול הדעת שהפעיל הגורם המאשר, פשוטה, קלה וזולה לעומת תקיפת החלטה מנהלית אחרת, הואיל והנאשם כבר מיוצג על-ידי עורך דין ונימצא בעיצומו של ההליך ואינו נידרש לפתוח בהליך משפטי חדש, מה גם, שכאמור לעיל, בידיו מצוי רובו ככולו של המידע הרלוונטי לתקיפת ההחלטה, ובראשו חומר הראיות המלא ונתוניו של הנאשם. אכן, כטענת העורר, הנאשם לא יידע בדיוק מה המשקל שייחס היועץ לכל שיקול ושיקול, אך פשיטא שאם הוחלט לאשר הגשתו של כתב האישום, משקל סך כל השיקולים שהצדיקו את הגשתו עלה על משקל השיקולים הנגדיים, ולצורך תקיפתה של המסקנה אין משמעות רבה למשקלו המדויק של כל שיקול ושיקול, מה גם שעניין זה אינו ניתן לכימות מדויק". העולה מהאמור לעיל, במקובץ, הנו כי נוכח לשונו של חוק העבירות המנהליות, אשר קובע בהקשרים מסויימים חובת הנמקה שזכרה לא בא בקשר להחלטה בדבר הטלת קנס, ולאור מטרתו של החוק שהינה אכיפה פשוטה ויעילה (שחיוב בהנמקה של כל מקרה בו מוטל קנס יהיה בעוכריה), ובהנתן העובדה שלרשות הנקנס עומדת שורה של צעדים וכלים לתקוף את ההחלטה גופה, המסקנה היא כי הגם שטוב היה ונוח היה (לנקנס) באם החלטה בדבר הטלת קנס תנומק – אין בהעדר פירוט נימוקיה הכתב כחלק מההחלטה – כדי להביא לביטולה או לקביעה בדבר בטלותה.
אומר כי בכל ההבנה למצוקתו של הנאשם מס' 2 נוכח ההשלכות האפשריות של קיומו של ההליך הפלילי כנגדו, אינני מוצאת שיש במדיניות של מיצוי הדין גם עם נושאי משרה בתאגיד כדי להיות פגומה על פניה, ואין בהתנהלותו הראויה הנטענת של הנאשם ושתוף הפעולה שלו במהלך החקירה - כדי לחייב מסקנה לפיה יש לבטל כתב האישום כנגדו כבר בשלב זה. יוער כי משבחרה הנאשמת לבקש להשפט – היה עליה לקחת בחשבון כי בעוד שהקנס הוטל כנגדה בלבד – הרי שמשייכנס ההליך לגדרי המשפט הפלילי – תהיינה לדבר השלכות רלבאנטיות בגדרן הוספת הנאשם לכתב האישום מכוח אחריותו כנושא משרה.
...
מצד הנאשמים הוגשה שורה של בקשות לקבלת נתונים ומסמכים מהמאשימה, לרובן נעתר בית הדין, ולאחר השלמת העברת המסמכים והנתונים הונחה לפני הבקשה מושא החלטה זו, לביטול כתב האישום משני נימוקים עיקריים – ראשית, טוענים הנאשמים שנפלו פגמים במישור הטלת הקנס המנהלי שהיווה תשתית לכתב האישום, ושנית, הועלתה טענה בדבר אכיפה בררנית ושרירותית ומכוחה נטענה הגנה מן הצדק.
משכך – נדחית טענת הנאשמת שדי בנתונים שהוצגו לפני בית הדין כדי להוות בסיס לביטול כתב האישום כבר בשלב המקדמי הנוכחי.
אומר כי בכל ההבנה למצוקתו של הנאשם מס' 2 נוכח ההשלכות האפשריות של קיומו של ההליך הפלילי כנגדו, אינני מוצאת שיש במדיניות של מיצוי הדין גם עם נושאי משרה בתאגיד כדי להיות פגומה על פניה, ואין בהתנהלותו הראויה הנטענת של הנאשם ושיתוף הפעולה שלו במהלך החקירה - כדי לחייב מסקנה לפיה יש לבטל כתב האישום כנגדו כבר בשלב זה. יוער כי משבחרה הנאשמת לבקש להישפט – היה עליה לקחת בחשבון כי בעוד שהקנס הוטל כנגדה בלבד – הרי שמשייכנס ההליך לגדרי המשפט הפלילי – תהיינה לדבר השלכות רלבנטיות בגדרן הוספת הנאשם לכתב האישום מכוח אחריותו כנושא משרה.
נוכח האמור לעיל – דין הבקשה לביטול כתב האישום כנגד הנאשם מס' 2 להידחות גם כן. משנדחו הטענות המקדמיות של הנאשמים – הגיעה העת לקיים הקראה של כתב האישום.

בהליך תפ - עובדים זרים (הע"ז) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפיכך, אין להטיל קנס סמלי או נמוך על המעסיק פועלים זרים ללא היתר מבלי שקיימים נימוקים מיוחדים, דבר שאינו קיים במקרה דנן".
עוד ציינה המאשימה בטיעוניה לעונש, כי בבסיס העבירות שבוצעו עומדת פגיעה בערך חברתי מוגן כאשר מידת הפגיעה, ובכלל זה השלכת הפגיעה על "תופעת העובדים הזרים והגידול במספר העובדים המועסקים ללא היתר, היקפיה, מימדיה, והשלכותיה החברתיות והכלכליות...מחייב לתת מענה הולם הן להיבטים של מתן היתר והן להבטחת תנאי עבודה הולמים" (ר' פרוטוקול עמ' 61 שורות 11-3).
עוד ביקשה המאשימה, כי הנאשמת תתחייב שלא תעבור את העבירות בהן הורשעה למשך שלוש שנים ממועד מתן גזר הדין שאם לא כן תחויב בתשלום הקנס המאקסימאלי הקבוע לצידה של כל עבירה (שם, בשורה 25).
עלינו לזכור כי העסקת עובד זר בלא ביטוח רפואי פוגעת בערך החברתי המוגן במסגרת עבירה זו. בעפ (ארצי) 21578-01-15 מדינת ישראל - יוסף אפנגר (2017) נכתבו דברים אלה בנוגע לחובת עריכת הביטוח הרפואי, היפים אף לעניננו: "החובה לערוך ביטוח רפואי לעובד הזר הוספה, יחד עם חובות נוספות, במסגרת תיקון 3 לחוק. עיון בדברי ההסבר להצעת החוק מעלה כי ביסוד הוספתה של חובה זו וחובות נוספות עמדה העלייה במספרם של העובדים הזרים והמצב בו אוכלוסייה גדולה בעלת קשיים אובייקטיביים נוכח אי ידיעת השפה ואי הכרת המערכות בארץ, נותרת ללא גישה לשירותים רפואיים שהמדינה מספקת לאזרחיה. על רקע אלה נקבעה החובה של המעסיק לערוך לעובדו הזר ביטוח רפואי. יודגש כי הפרת חובה זו מהוה עבירה לפי חוק עובדים זרים שהעונש בגינה חמור מהעונש בגין העסקה ללא היתר". לאור כל האמור לעיל אני קובעת כי מיתחם הענישה ביחס לעבירה של העסקת עובדת זרה ללא התר שבדין הוא בין 10,000 ש"ח לבין 40% ל-60% מהקנס המרבי העומד על 58,400 ש"ח ומתחם הענישה בגין עבירה של העסקה ללא עריכת ביטוח רפואי הוא בין 5,000 ש"ח ל-15,000 ש"ח. השלב השלישי – נסיבותיה המיוחדות של הנאשמת בענין חדוות הורים נקבע, כי "הנסיבות שתילקחנה בחשבון בשלב זה (והן אינן רשימה סגורה) סווגו בספרות לארבע קבוצות (ואקי ורבין, בעמ' 452) – נסיבות של חסד ורחמים (דגמת פגיעת העונש בנאשם ובמשפחתו); נסיבות הקשורות בהתנהגות הנאשם לאחר ביצוע העבירה (דוגמאת נטילת האחריות של הנאשם על מעשיו וחזרתו למוטב); נסיבות הקשורות בהתנהגות הנאשם לפני ביצוע העבירה (דוגמאת נסיבות חיים קשות של הנאשם שהייתה להן השפעה על ביצוע העבירה, היתנהגותו החיובית של הנאשם ותרומתו לחברה, עברו הפלילי או היעדרו); ובנוסף נסיבות שאינן קשורות לנאשם (היתנהגות רשויות אכיפת החוק, וחלוף הזמן מעת ביצוע העבירה). עוד ניתן לקחת בחשבון בעת קביעת העונש את הצורך בהתרעת היחיד או בהרתעת הרבים במקרה הספציפי (סעיפים 40 ו'-ז' לחוק העונשין; עניין גברזגיי), כאשר מודגש כי "כפירה באשמה וניהול משפט על ידי הנאשם לא ייזקפו לחובתו" (סעיף 40 י"א(6) סיפא)".
בעפ (ארצי) 33-10 סימון ביטון - מדינת ישראל (2010) אישר בית הדין הארצי לעבודה את גובה הקנס שהוטל עליו על ידי בית הדין האיזורי לעבודה שעמד על 15,000 ש"ח בגין העסקת עובד זר שלא כדין תוך שקבע, כי סכום זה נקבע בהיתחשב במשך הזמן שחלף מעם ביצוע העבירה: העבירה בוצעה בשנת 2003 וכתב האישום הוגש בשנת 2008, ומצבו הרפואי של המערער.
...
שוכנעתי, כי החרטה שהביעה הנאשמת בדבריה היא חרטה כנה ומלאה, כפי שציינה (ר' פרוטוקול עמ' 64 שורות 6-2) וכי הפנימה את ההליך הפלילי ומשמעות ביצועה של העבירה.
בעפ (ארצי) 55968-03-17 מדינת ישראל - אדן רחמינוב (2018) לא מצא בית הדין הארצי לעבודה להתערב בגובה הקנס שנגזר על המערערת בבית הדין האזורי לעבודה ועמד על 12,000 ש"ח בגין העסקת עובדת זרה ללא התר משך חודשיים ימים, וקבע כי סכום זה "נפסק על הצד הנמוך ביותר. בכל מקרה הוא מצוי במתחם הענישה עליו הסכימו הצדדים". בשים לב למדיניות הענישה, אני מטילה על הנאשמת קנס בסך של 21,000 ש"ח בגין ביצוע העבירות לפי סעיפים 2(א)(1) ו-2(א)(2) לחוק וקנס בגובה 10,000 ש"ח בגין ביצוע עבירה של אי עריכת ביטוח רפואי לפי סעיף 2(ב)(3) לחוק.
כמו כן אני מורה לנאשמת לחתום, בתוך 14 ימים מיום המצאת גזר הדין לידיה, על התחייבות להמנע מביצוע עבירות לפי סעיפים 2(א)(1), 2(א)(2) ו-2(ב)(3) לחוק עובדים זרים, תשנ"א-1991.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

באשר לעבירה של אי העברת נכויים, טען שמדובר בעבירה שפוגעת באופן ישיר בכיסו של העובד וגם פוגעת בצבירתו הרציפה בקופת הפנסיה או בקרן ההשתלמות, דבר שעשוי ליגרור השלכות כלכליות לעתיד.
המחוקק נתן ביטוי לחומרה היתרה של פגיעה בערך החברתי המוגן בקובעו מאסר של שנתיים ימים או קנס כספי בסך 1,130,000 ₪ לכל יחידת עבירה.
מטבע הדברים, גובה הקנסות מבטא את חשיבותה של חובת האחריות שהמחוקק מייחס לנושאי משרה בתאגיד כדי למנוע התרחשותן של עבירות אלה ואת החומרה שהוא רואה בהפרת חובה זו מצד מי שאמונים על נהולו של תאגיד המעסיק עובדים.
יצוין, כי הנאשמת עצמה לא העמידה כל הגנה מטעמה ולא העלתה כל נימוק מדוע יש לקבוע מיתחם ענישה שונה או מדוע בנסיבות המקרה, יש להטיל עליה קנס אחר מזה שהמדינה ביקשה.
...
אחרית דבר אני גוזר על הנאשמת 1 קנס בסך 32,212,200 ₪ לתשלום עד ליום 01.11.21.
בנוסף, אני מחייב את הנאשמת 1 לחתום, באמצעות הנאשמים 1 ו- 2, על התחייבות למשך 3 שנים להימנע מביצוע העבירות בהן הורשעה בתיק זה. גובה ההתחייבות יועמד על 1,130,000 ₪, והכל כאמור בסעיף 21 לעיל.
אני גוזר על הנאשמים 2 ו- 3 קנס בסך 4,000 ₪ כל אחד, שישולם ב-10 תשלומים כאמור בסעיף 29 לעיל.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בית-משפט קמא עמד בגזר-דינו על החובה המוטלת על כלל האוכלוסייה לשמור על הטבע, כולל האויר, הים היבשה ופנים כדור הארץ, כולל מי התהום, והדגיש בדבריו, שהענישה חייבת להעביר מסר ברור שאין לפגוע באיכות הסביבה, וכי מי שעובר עבירות מסוג זה עלול למצוא את עצמו מהיום והלאה מאחורי סורג ובריח, וכי הסובלנות של בתי המשפט כלפי מבצעי עבירות מעין אלה פקעה ומעתה והלאה מדרג הענישה יעלה.
את מיתחם הקנס לגבי המערערות מס' 1 ומס' 2 העמיד בית-משפט קמא על טווח שבין 200,000 ₪ עד 800,000 ₪, ובצד זה התחייבות כספית כפולה, ואת מיתחם הקנס לגבי הנאשמים מס' 3 ומס' 4 העמיד בית-משפט קמא על טווח שבין 20,000 ₪ עד 80,000 ₪ והתחייבות כספית כפולה, וכן מיתחם ענישה שבין מאסר מותנה ועד 6 חודשי מאסר שניתן לרצותם בעבודות שירות.
לאחר שנתנו דעתנו לכתב האישום שהוגש לבית משפט קמא, להכרעת הדין ולגזר הדין, לנימוקי הודעת העירעור, ולטיעונים של באי כוח שני הצדדים הן בפני בית-משפט קמא והן בפנינו, מסקנתנו היא שיש מקום לקבל חלקית את ערעורן של המערערות באשר לגזר הדין ולהפחית מסכומי הקנסות שהוטלו על המערערות מס' 1 ומס' 2.
ב-עפ"ג (מחוזי חיפה) 1014-09-17 (עניין מרין השקעות) הוגש ערעור המדינה על קולת העונש במקרה אשר בו הורשעו הנאשמים (שם) במכירה והובלה של חומרי ביניין לרבות איסוף והובלת פסולת בנין והשלכתה למקרקעין שבישוב עוספיה, באיזור יער הכרמל, בשטח פתוח שאינו מגודר.
בע"פ (מחוזי חיפה) 10261-08-17 מדינת ישראל נ' שמן תעשיות בע"מ (10.1.18) עמדה לדיון שאלת הרשעתם של נושאי משרה בכירים בגין מפגעים סביבתיים שביצעה החברה בע"מ, סוגיה שאינה עומדת לדיון בפנינו.
על-יסוד כל האמור לעיל, דהיינו, מחד גיסא, הצורך בהחמרת הענישה, אם כי באופן הדרגתי, ומאידך גיסא, חלוף הזמן מאז ביצוע העבירות, פתיחת מטמנה חדשה בספטמבר 2016 שהיא עתירת השקעה בכל הנוגע לאמצעים טכנולוגיים בעלי סטאנדרטים גבוהים, ושתוף הפעולה הקיים בין המערערות לבין גורמי הפיקוח שבמשרד להגנת הסביבה, סבורים אנו, שיש מקום למתן את שעורי הקנסות וההתחייבויות שהוטלו על המערערות בגזר-דינו של בית-משפט קמא, וכך אנו מחליטים.
באשר לגזר הדין, אנו מקבלים חלקית את העירעור ומעמידים את הקנס שהוטל על המערערת מס' 1 על סך של 400,000 ₪ (חלף הסכום שפסק בית-משפט קמא) והתחייבותה הכספית תעמוד על 800,000 ₪.
...
על-יסוד כל האמור לעיל, דהיינו, מחד גיסא, הצורך בהחמרת הענישה, אם כי באופן הדרגתי, ומאידך גיסא, חלוף הזמן מאז ביצוע העבירות, פתיחת מטמנה חדשה בספטמבר 2016 שהיא עתירת השקעה בכל הנוגע לאמצעים טכנולוגיים בעלי סטנדרטים גבוהים, ושיתוף הפעולה הקיים בין המערערות לבין גורמי הפיקוח שבמשרד להגנת הסביבה, סבורים אנו, שיש מקום למתן את שיעורי הקנסות וההתחייבויות שהוטלו על המערערות בגזר-דינו של בית-משפט קמא, וכך אנו מחליטים.
נ"ח לסיכום הדברים, אנו דוחים את הערעור על הכרעת הדין.
באשר לגזר הדין, אנו מקבלים חלקית את הערעור ומעמידים את הקנס שהוטל על המערערת מס' 1 על סך של 400,000 ₪ (חלף הסכום שפסק בית-משפט קמא) והתחייבותה הכספית תעמוד על 800,000 ₪.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2017 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לקחתי בחשבון את היות הנאשם 2 נורמאטיבי לחלוטין, את הבעת החרטה מצידו ואת לקיחת האחריות המלאה מצידו בפרשה זו. כך גם לקחתי בחשבון את לקיחת האחריות המלאה של הנאשם 3 , את הבעת החרטה שלו ואת העובדה כי אין לחובתו בשנים האחרונות כל הרשעה פלילית.
עמדת המחוקק ביחס לגובה הקנס הראוי באה לידי ביטוי בסעיף 63 של חוק העונשין: (א) בשל עבירה שנתכוון בה הנאשם לגרום נזק ממון לאחר או להשיג טובת הנאה לעצמו או לאחר, רשאי בית המשפט להטיל על הנאשם קנס פי ארבעה משוויים של הנזק שניגרם או של טובת ההנאה שהושגה על ידי העבירה, או את הקנס שנקבע בחיקוק, הכל לפי הגדול שבהם.
גם אם הייתה ההגנה טוענת כי סכום זה מיוחס לפי עובדות האישום לשני הנאשמים יחד ולמעשה אין ראייה רלוואנטית ליותר מ- 150 אלף ₪ לכל אחד מהם, הרי שעדיין סכום הקנס האפשרי לגזירה היה עומד על 600 אלף ₪.
בהמשך להילכת בית המשפט העליון המורה על כיבוד הסדרים אשר אינם חורגים באופן ניכר ממיתחם הסבירות, תאושר הענישה המוסכמת כאשר ביחס לנאשם 3 ייגזר קנס שווה לזה המוסכם עם הנאשם 2 מהנימוקים לעיל.
באשר לנאשמים בגירים, במאזן השיקולים האמור, גובר בדרך כלל השיקול הצבורי, ורק נסיבות מיוחדות, חריגות ויוצאות דופן ביותר, תצדקנה סטייה מחובת מיצוי הדין בדרך של הרשעת העבריין".
בע"פ 9893/06 אוסנת לאופר נגד מ"י (פורסם בנבו) פיסקה 10-11 נקבע: "מקום שבנסיבות מיוחדות וחריגות עלול להווצר יחס בלתי סביר באורח קצוני בין חשיבות ההרשעה לאנטרס הצבורי הכללי לבין עוצמת הפגיעה בנאשם הצפויה מההרשעה, עשויה לקום הצדקה לעשות שימוש בסמכות השיפוטית של אי הרשעה. לצורך כך, יש להיתחשב, מן הצד האחד, במשמעותה של העבירה שנעברה מבחינת השלכתה על הנורמות החברתיות, והמסר הצבורי המתחייב מהן; יש להיתחשב בזהותו של עובר העבירה ובמעמדו בציבור, ולבחון באיזו מידה זהותו משפיעה על עוצמת הפגיעה שנגרמה מהעבירה על המערכת הציבורית; יש לשקול במבט רחב גם את השפעת אי ההרשעה על ההליך הפלילי בכללותו, ואת המסר החברתי שאי הרשעה עלול לאצור בחובו בנסיבות העניין הספציפי." "מנגד, יש לתת את הדעת לנאשם האינדיבידואלי, לנסיבותיו האישיות המיוחדות, ולהשפעת ההרשעה על חייו, ועל סכויי שקומו; יש לקחת בחשבון נסיבות אישיות שונות – גיל, עבר פלילי קודם, ונתונים שונים הקשורים למצבו האישי והבריאותי. יש לבחון את השפעת ההרשעה על עסוקו המקצועי של הנאשם, ועל מצבו הכלכלי והמשפחתי. בסופו של יום, ניצבת השאלה בכל עוצמתה – האם, בנסיבות המיוחדות של העניין, השיקול האינדיבידואלי, על היבטיו השונים, גובר על השיקול הצבורי-מערכתי הכללי, באופן שהגם שהנאשם ביצע את העבירה בה הואשם, סובלת הנורמה החברתית הכללית את אי הרשעתו בדין". ומן הכלל אל הפרט בנושא הנאשמת 1, הגב' בן לולו – מתסקיר שירות המבחן אשר הוגש לעיוני עולים הנתונים הבאים (שחלקם בשל סודיות התסקיר לא יובאו בנימוקי גזר הדין, אך יש לנוכחותם בתסקיר עצמו משקל להחלטתי הסופית).
...
אני סבור כי עצם הקביעה לפיה ביצעה הנאשמת את המעשים המיוחסים בכתב האישום המתוקן, די בה לפרשה זו בעניינה, ואין הצדקה משפטית או חברתית (מבחינת האינטרס הציבורי) להותיר את הרשעתה על כנה.
אני מחליט לעשות שימוש בסמכותי מכח החוק אשר צוטט לעיל ומורה על ביטול הרשעת הנאשמת 1 בפרשה זו. אני מוצא את הענישה המוצעת על ידי שירות המבחן למבוגרים – שירות למען הציבור ופיקוח במסגרת צו מבחן כענישה המתאימה לעניינה של הנאשמת 1 , זאת בתוספת חתימה על התחייבות כספית מוחשית.
מכל האמור לעיל אני דן את הנאשמים לעונשים הבאים: הנאשמת 1 – הנאשמת 1 תהיה תחת צו מבחן ופיקוח של שירות המבחן למבוגרים במהלך שנה מהיום (ככל שתידרש הארכה לצורך המשך הפיקוח עד לסיום ביצוע השל"ץ יפנה שירות המבחן לקבל הארכה מבית המשפט).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו