הנתבעים לא הכחישו כי התובע עבד בשני אתרי בנייה בהם התבצעו פרויקטים שלהם – בראש העין ובתל אביב, אך טענו כי העסקה זו הייתה על ידי קבלן משנה חברת א.ב.ב. הנדסה ופיתוח בע"מ וחיים ים וצרפו לכתב ההגנה שני הסכמים של הנתבעת 1 עם חברת א.ב.ב. הנדסה ופיתוח בע"מ. בסיכומיהם טענו למען הזהירות כי ככל, שתוטל אחריות על הנתבעים, אין מקום להטיל את האחריות על הנתבע 2, משום שהוא לא המעסיק, אלא הנתבעת 1, שהיא הקבלן הראשי באתרי הבניה הללו[footnoteRef:20].
ונזכיר את המבחנים הרלוואנטיים אשר מוזכרים בפסק דינה של כבוד השופטת פורת בכפר רות:
"כיצד ראו הצדדים את היחסים ביניהם וכיצד הגדירו אותם; בידי מי הכוח לפטר את העובד ובפני מי עליו להתפטר; מי קיבל את העובד לעבודה; מי הסדיר את תנאיו; מי משבצו במקום העבודה ומי מעבירו מתפקיד לתפקיד במערך ארגונו של המשתמש בעבודתו; מי קובע את מכלול תנאי עבודתו של העובד, לרבות את גובה שכרו ואת הנלווים לשכרו; מי חייב לשאת בתשלום שכרו של העובד; מי נותן חופשות לעובד וממי עליו לבקש את אישור חופשותיו; כיצד דווחו יחסי הצדדים לרשויות (ביטוח לאומי, מס הכנסה); מכלול הקשרים והזיקות בין הצדדים הרלבאנטיים להסדר ההעסקה, כגון מי מפקח על עבודת העובד, למי מדווח העובד על עבודתו, ולמרותו של מי הוא סר; למי הבעלות על הציוד המשמש את העובד בעבודתו; האם העבודה שלשם ביצועה נשכר העובד נעשית במסגרת עסוקו העקרי של המשתמש בעבודה ובו מישתלב העובד; רציפות זמניות, ומשך קשר העבודה; האם יש לצד השלישי עסק משלו אשר בו מישתלב העובד, הנותן את שירותיו לאחר".
בית הדין הארצי קבע מנגנונים משפטיים לצורך הגנה על עובדים אשר אפשרו הטלת אחריות על המעסיק בפועל, במצבים בהם עלה בידי העובד להוכיח כי העסקתו במערכת העסקה מורכבת לא הייתה אותנטית ולגיטימית, כמו לדוגמה, אספקת כוח אדם במסווה של מתן השירות:
"35. בחינת האותנטיות נעשית לפי מבחני עזר שונים שנקבעו בפסיקה בהתבסס על התכלית של הכרה ב"מעסיק" ככזה, ונועדה לבחון "האם הלבוש הפורמאלי בו הולבשה תבנית ההעסקה תואם את העסקה האמיתית שנרקמה בין הצדדים" (עניין פלפל; המבחנים השונים פורטו בין היתר בדב"ע (ארצי) נב/3-142 חסן אלהרינת - כפר רות, פד"ע כד 535 (1992), להלן: עניין כפר רות, ובעניין חסידים).
...
סוף דבר
התביעה כנגד הנתבעות 1 ו- 3 נדחית במלואה.
התביעה כנגד הנתבע 2 מתקבלת באופן חלקי, כך שהנתבע 2 ישלם לתובע את הסכומים הבאים:
פיצוי בגין אי מתן הודעה על תנאי העבודה – 3,000 ₪
פיצוי בגין אי הנפקת תלושי שכר – 10,000 ₪
חלף הודעה מוקדמת – 8,000 ₪
פיצויי פיטורים – 8,880 ₪
חלף פנסיה – 7,388 ₪
דמי הבראה – 2,457 ₪
פדיון חופשה – 4,751 ₪
גמול שעות נוספות – 75,970 ₪.
משהתרשמנו כי המחלוקת בין הצדדים ביחס לקיומם של יחסי עבודה היתה מחלוקת ממשית ויחסי העבודה הוכרו בדיעבד לא מצאנו לפסוק פיצוי הלנת שכר ופיצוי הלנת פיצויי פיטורים מעבר לריבית וההצמדה שנפסקו.