לאחר שקילת טיעוניהם המפורטים של הצדדים, מצאנו כי בהתאם למבחנים המקובלים לקביעת יחסי עבודה, ולהצטברות מאפייני מערכת היחסים, לא ניתן לראות את הרשת כמעסיקה של עובדי החנויות, לרבות הרוקחים.
· הרשת מציעה אפשרות לביטוח שיניים לעובדים, ובפועל הזכיין מחליט אם להעניק הטבה זו לעובדיו, אם לאו (עדות גב' בריל, עמוד 137 שורות 22- 25; עדות מר מוראד עמוד 184 שורה 31).
בעיניין בעל דמיון מסוים לענייננו, בת"צ (תל אביב) 26111-10-17 ציון חזוט- מדינת ישראל (12.1.21) הכיר בית הדין האיזורי לעבודה בתל אביב במשרד הבטחון כמעסיק של עובדים המטפלים בנכי צה"ל, תוך שנימוק המרכזי היה הסכמת הצדדים, בשונה מנסיבות ענייננו, ולפיה: "... הגוף הקובע את תנאי העסקתם של המבקשים הנו משרד הבטחון, וזאת במסגרת תנאי ההעסקה שנקבעים, ומשתנים מעת לעת, בהסכמי ההיתקשרות בין משרד הבטחון לחברות המעסיקות. מכאן ברור, כי משרד הבטחון הוא הגוף שמולו יכולים וצריכים המלווים להתנהל לצורך ביצוע שינויים קולקטיביים כאלה ואחרים בתנאי העסקתם. זאת, להבדיל מטענה פרטנית של מלווה זה או אחר בדבר אופן חישוב שכרו ותנאי העסקתו". קביעה זו בוטלה בהסכמת הצדדים בהליך העירעור, בבר"ע (ארצי) 17151-03-21 מדינת ישראל- או אר אס (5.10.21).
...
לאור כל האמור, לא שוכנענו כי מערכת היחסים שבין הרשת לזכייניה היא כזו המצדיקה לחייב את הרשת לנהל משא ומתן קיבוצי על זכויות עובדי החברות הזכייניות.
למעלה מן הצורך, לא שוכנענו מעמדת המבקשת אף בעניין זה.
ככלל, בהתאם להלכה הפסוקה יש להעדיף התאגדות ביחידת מיקוח מפעלית, על פני התאגדות על בסיס מקצועי.
בהקשר זה עולה החשש שהובע בעס"ק (ארצי) 26445-09-13 הסתדרות העובדים הכללית החדשה - מדינת ישראל (26.03.14), בכל הנוגע לפיצול יחידת מיקוח, כדלקמן:
"בפסק דין אלקטרה נקבע, לאחר שנסקרה הפסיקה הרלבנטית לגבי קביעת גבולות יחידת המיקוח, כזאת: 'על פי הגישה המשתקפת מפסקי הדין האמורים, פיצול של יחידת מיקוח קיימת עלול להחליש את כוחם של כלל העובדים מול המעסיק, ליצור מעמדות במקום העבודה כך שקבוצות עובדים חזקות יותר ישיגו תנאים טובים בהשוואה לקבוצות עובדים אחרות, ולגרום לחוסר יציבות במקום העבודה ולסכסוכי עבודה המבוססים על תחרות בין שני ארגונים יציגים באותו מפעל. עם זאת, איזון האינטרסים מאפשר קיומה של יחידת מיקוח נפרדת, כאשר מדובר בקבוצת עובדים שיש לה אינטרס מיוחד, כאשר הייחוד משתנה בהתאם לנסיבות ולהקשר התעשייתי'".
סיכום
לאור כל האמור נדחית הבקשה.