אם כך, האם ייתכן שהסיבה למחלה עומדת במידה שווה בין הסיכוי להתפתחות המחלה עקב הזיהום התעסוקתי לבין גורם אחר למחלה?
האם העובדה שהתובע עבד במפעל ללא אמצעי מיגון או הגנה על כלי הנשימה בפרקי זמן ממושכים ובמשך 22 שנים ויותר כשהוא שואף לריאותיו חלקיקי חומרים מזיקים יחד עם העשן והאבק במפעל, הוא גורם העלול לגרום לנזק לריאותיו או להחמרה לליקויו, אם בדרך של התפתחות מחלת הסרקואידוזיס או בדרך של התפתחות מחלה אחרת דמות סרקואיד?
בסיום פסקת הדיון שבחוות דעתך, הפנת לספר משנת 2016, לפרק העוסק באטיולוגיה של המחלה, ולפיו "האטיולוגיה של המחלה אינה ידועה.. ז.א. מדובר ברקע אימונולוגי". ככל שלמחלה גורמים שונים, ולדעתך, "אין מדובר במחלת מיקצוע", האם לדעתך ניתן לקבוע כי החשיפה לחומרים מסוכנים ו/או אבק ו/או עשן עלולה לגרום להחמרת המחלה הקיימת?
עפ"י התעוד הרפואי של התובע, מאז אבחנת המחלה בשנת 2015, האם נימצאו סימפטומים למחלה אשר בחלוף הזמן הלכו והחמירו? ככל שיימצא שקיימים ממצאים המצביעים על החמרה במחלת התובע, האם קביעתך תשתנה ביחס לסבירות העולה מעל 50% לקשר הסיבתי בין חשיפת התובע למזיקים במפעל לבין הליקוי ממנו הוא סובל?
האם לדעתך קיימת אסכולה רפואית המכירה בקשר סיבתי בין חשיפה לאבק ו/או עשן לבין המחלה בה לקה התובע?
האם לדעתך, במקרה דנן, יש מקום לחוות דעת נוספת של מומחה גהותן לבירור מהות החומרים הספציפיים להם נחשף התובע בעבודתו? האם ישנן בדיקות רפואיות מסוימות נוספות, כגון ביופסיה או בדיקת ריאות במקרוסקופ אלקטרוני ושבממציאהן נמצאים חלקיקי מתכות שבסביבת המפעל, אשר עשויות לשנות את קביעתך בדבר הקשר הסיבתי?
האם שיפור נשימתי לאחר מנוחה מהעבודה או שינוי בתנאי העבודה אינו תומך במסקנה שמצב בריאותו של התובע נגרם עקב חשיפתו לחומרים מזיקים בעבודה?
האם ניתן לקבוע שעבודתו של התובע כמתואר לעיל בחלק העובדתי, גרמה לו ל"מחלת מיקצוע" כמוגדר בסעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה-1995 (מחלת מיקצוע היא מחלה שנקבעה בתקנות על פי סמכות שר העבודה והרווחה שנקבעה בסעיף 85 לחוק).
ביום 22.3.21 התקבלו תשובות המומחה כדלקמן:
זה שהמחלה אובחנה אצל התובע בהיותו בן 47 ולאחר 22 שנות עבודה, לא משנה את הקביעה שאין קשר סיבתי בין המחלה לבין חשיפתו.
בהתאם להלכה הפסוקה, חוות דעתו של המומחה הרפואי אשר מונה על ידי בית הדין היא בבחינת "אורים ותומים" בתחום הרפואי, ובית הדין יסמוך ידו עליה אלא אם קיימת הצדקה עובדתית או משפטית יוצאת דופן שלא לעשות כן (ר' עב"ל 1035/04 דינה בקל – המוסד לביטוח לאומי, מיום 6.6.2005; עב"ל (ארצי) 34988-04-11 ישראל מאמו – המוסד לביטוח לאומי, 9.5.2012).
...
אם כך, האם ייתכן שהסיבה למחלה עומדת במידה שווה בין הסיכוי להתפתחות המחלה עקב הזיהום התעסוקתי לבין גורם אחר למחלה?
האם העובדה שהתובע עבד במפעל ללא אמצעי מיגון או הגנה על כלי הנשימה בפרקי זמן ממושכים ובמשך 22 שנים ויותר כשהוא שואף לריאותיו חלקיקי חומרים מזיקים יחד עם העשן והאבק במפעל, הוא גורם העלול לגרום לנזק לריאותיו או להחמרה לליקויו, אם בדרך של התפתחות מחלת הסרקואידוזיס או בדרך של התפתחות מחלה אחרת דמוית סרקואיד?
בסיום פסקת הדיון שבחוות דעתך, הפנת לספר משנת 2016, לפרק העוסק באטיולוגיה של המחלה, ולפיו "האטיולוגיה של המחלה אינה ידועה.. ז.א. מדובר ברקע אימונולוגי". ככל שלמחלה גורמים שונים, ולדעתך, "אין מדובר במחלת מקצוע", האם לדעתך ניתן לקבוע כי החשיפה לחומרים מסוכנים ו/או אבק ו/או עשן עלולה לגרום להחמרת המחלה הקיימת?
עפ"י התיעוד הרפואי של התובע, מאז אבחנת המחלה בשנת 2015, האם נמצאו סימפטומים למחלה אשר בחלוף הזמן הלכו והחמירו? ככל שיימצא שקיימים ממצאים המצביעים על החמרה במחלת התובע, האם קביעתך תשתנה ביחס לסבירות העולה מעל 50% לקשר הסיבתי בין חשיפת התובע למזיקים במפעל לבין הליקוי ממנו הוא סובל?
האם לדעתך קיימת אסכולה רפואית המכירה בקשר סיבתי בין חשיפה לאבק ו/או עשן לבין המחלה בה לקה התובע?
האם לדעתך, במקרה דנן, יש מקום לחוות דעת נוספת של מומחה גהותן לבירור מהות החומרים הספציפיים להם נחשף התובע בעבודתו? האם ישנן בדיקות רפואיות מסוימות נוספות, כגון ביופסיה או בדיקת ריאות במיקרוסקופ אלקטרוני ושבממציאהן נמצאים חלקיקי מתכות שבסביבת המפעל, אשר עשויות לשנות את קביעתך בדבר הקשר הסיבתי?
האם שיפור נשימתי לאחר מנוחה מהעבודה או שינוי בתנאי העבודה אינו תומך במסקנה שמצב בריאותו של התובע נגרם עקב חשיפתו לחומרים מזיקים בעבודה?
האם ניתן לקבוע שעבודתו של התובע כמתואר לעיל בחלק העובדתי, גרמה לו ל"מחלת מקצוע" כמוגדר בסעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה-1995 (מחלת מקצוע היא מחלה שנקבעה בתקנות על פי סמכות שר העבודה והרווחה שנקבעה בסעיף 85 לחוק).
בעניין לב (עב"ל (ארצי) 208/09 יהושע לב - המוסד לביטוח לאומי (13.02.11)), קבע בית הדין הארצי כי יש לעדכן את הגדרת "אסכולה רפואית" הנוהגת ביחס לחוות דעת רפואיות בבתי הדין כמפורט להלן:
"על כך יש להוסיף, כי גם דעה רפואית המופיעה כמקובלת בעיתונים הרפואיים הראשיים ובאתרי המידע הרפואיים המקוונים העיקריים, הכוללים הצלבות בין מספר גדול של מאמרים ומחקרים רפואיים רציניים המצביעים באופן משכנע על קיומו של קשר סיבתי, עשויה להיחשב כאסכולה עדכנית".
באשר לנטל ההוכחה לקיומה של אסכולה רפואית נפסק בעניין איילון כי –
"על המבוטח הטוען לקיומה של אסכולה הגורסת אחרת מדעת המומחה שמונה - חובת הוכחתה. ההוכחה חייבת להיסמך על חוות דעת רפואית כבדת משקל, שממנה ניתן יהיה להסיק את המסקנה המשפטית לקיומה של האסכולה אחרת המטיבה עם המבוטח יותר מהאסכולה הרפואית בה דוגל המומחה שמונה.
כמו כן הוסיף המומחה שם כי בהתאם לספרות הרפואית "סרקואידוזיס לכשעצמה היא מחלה עצמונית אשר לא מיוחסת לחשיפה לחומרים חיצוניים".
לאור כל האמור לא מצאנו סיבה שלא לקבל את חוות דעתו של ד"ר גפן כלשונה.
סוף דבר
לאור האמור לעיל, ובהתאם לחוות דעתו של ד"ר גפן, דין התביעה להידחות.