המשיב הגיש תביעה להכרה במחלת הריאות (copd) בה לקה, לטענתו, בשל תנאי עבודתו על דרך המקרוטראומה/מחלת מיקצוע.
למומחה הועברו שאלות הבהרה נוספות אשר השיב עליהן כך -
"במענה לשאלת הבהרה מספר 6, העוסקת בשאלה האם המשך עבודה בחשיפה לחומרים 10 שנים לאחר הפסקת העישון יכולה להשפיע על שאלת ההשפעה של תנאי עבודתו של התובע על מחלתו או בדרך של החמרה, ציינת כי לא ניתן לקבוע בודאות שהיתה השפעה. עם זאת, רשמת כי "במידה והיו ריכוזי מתכת קדמיום גבוהים בעמדת עבודתו ליד מכונת הדפסה, ניתן לשער שיתכן והייתה השפעה כלשהי (גם אם בדרך החמרה) של עבודתו על מחלתו.
בשלב ראשון, ציין המומחה בחוות דעתו מיום 5.9.2022, לפני שלב שאלות ההבהרה, כי "במקרה שלפנינו מדובר במעשן כבד שהפעיל מכונות כירסום ומכונות הדפסה בעבודתו ולקה במחלה ריאתית כרונית המתאפיינת בשינויים אמפיזמטוטים ופיברוטיים בפסגות הריאות" וכי הסיבה לכך היא "עקב עישון כבד אשר אחראי למעלה מ-85% מקרים של המחלה ושהנו גורם וודאי עקרי לנזק הריאתי". המומחה ציין כי "התובע היה מעשן כבד במשך כ-30 שנה ולפיכך הגורם המשמעותי ביותר בגרימת מחלה ריאתית חסימתית כרונית (COPD) כן קיים במקרה הנידון". בבחינת שאלת הקשר הסיבתי קבע המומחה, כי מיתקיים קשר סיבתי של מעל 50% בין עבודת המשיב לבין מחלתו עקב חשיפה לחומרים כדוגמת קדמיום, אבץ, אוקסיד ואלומיניום על דרך של החמרת מצב הליקוי עקב העבודה.
...
המומחה הסביר כי "מהמחקר ניתן ללמוד כי ישנם מספר גורמי סיכון ל- copd וכי לעישון וחשיפה תעסוקתית יש "אפקט תוסף". כאשר השיב המומחה לשאלות ההבהרה המתייחסות לממצאי המחקר – "The occupational burden of chronic obstructive pulmonary disease" השתמש המומחה במילים "המסקנה...איננה משוללת יסוד" והקדים והסביר כי תשובתו היא "כפי שסיכמו מחברי המאמר". כאשר ביחס למאמר זה טען המומחה, כי "יצוין שגם במחקר הזה חשיפה תעסוקתית כלל לא הייתה מוגדרת ומוכחת והחוקרים הסתמכו על דיווחים עצמאיים של המשתתפים".
כך הגיע המומחה לתשובה לפיה "לא ניתן לשלול השפעה משמעותית של תנאי העבודה". בתשובותיו לשאלות ההבהרה בסבב השני השיב המומחה, כי לא עמדו בפניו מסמכים המעידים על חשיפת המשיב בתקופה הנדונה לריכוזי קדמיום גבוהים כנדרש על פי תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העובדים במתכות מסוימות), תשנ"ג-1993, ואף לא בדיקות פיקוח רפואיות עקב חשיפה לקדמיום.
כן הסביר כי קביעתו בדבר סבירות של לפחות 50% להשפעת עבודת המשיב ליד מכונות הדפסה על מחלתו "לא רק בהתחשב בחשיפתו לקדמיום אלא בהתחשב בכלל החומרים להם נחשף בעבודתו, אשר עפ"י הספרות הרפואית מסוגלים במידה כלשהי לתרום למחלתו של התובע או לפחות להחמרתה". בהמשך השיב המומחה כי הוא מעריך שהיו מספר גורמים למחלתו של המשיב "כאשר השפעת העישון היא העיקרית בגרימת/החמרת מחלתו" וממשיך "אינני יכול לשלול השפעת התעסוקה של התובע בשיעור של 20% לפחות". ניתוח זה של תשובות המומחה אינו יכול לבסס מסקנה ודאית על קשר סיבתי בין המחלה לתנאי העבודה.
סוף דבר
הערעור מתקבל כך שעניינו של המשיב יוחזר לדיון בפני בית הדין האזורי לצורך מינוי מומחה נוסף.