עוד טוענת המערערת, כי ועדת הערר לא התייחסה לטענה מקדמית בעיניין עצם זכות התביעה, במובחן מטענותיה לגבי תחולת סעיף 200 לחוק, לפיה אף אם התכנית פגעה בדירות, פגיעה זו לא מזכה בתשלום פיצויים בשל "שקולי פיתוח העיר". לגירסתה, השכונה שבה מצויות דירות המשיבים מאופיינת בבנייה רוויה של בתים בני שלוש וארבע קומות במרכז העיר ולא בפאתיה.
דיון והכרעה
על מיתחם ההתערבות בהחלטתו של שמאי מייעץ
בעניינינו מדובר בערעורים מנהליים על החלטת ועדת ערר, בתביעה לפיצויים בגין פגיעה על-ידי תכנית, לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבנייה.
סעיף 197(א) לחוק מורה כדלהלן: "נפגעו על-ידי תכנית, שלא בדרך הפקעה, מקרקעין הנמצאים בתחום התכנית או גובלים עמו, מי שביום תחילתה של התכנית היה בעל המקרקעין או בעל זכות בהם זכאי לפיצויים מהועדה המקומית, בכפוף לאמור בסעיף 200". תביעה לפיצויים נדונה ומוכרעת על-ידי הועדה המקומית לתיכנון ובנייה, ועל החלטתה ניתן להגיש ערר לועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה – כאמור בסעיף 198 לחוק.
לגירסתם, היתערבות הועדה הייתה עניינית ולגיטימית; שכן הועדה חלקה על השמאי בהיבטים עובדתיים הקשורים ביישום מחקר אודיש על המקרה הנידון.
...
לאחר בחינת טיעוני הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הערעורים להידחות.
עמדת הוועדה בעניין זה מקובלת עליי מטעמיה, ובפרט כאשר מדובר בפגיעה משמעותית בערכן של הדירות כתוצאה מהתכנית, כאשר עסקינן בתכנית שאינה מגלמת אינטרס ציבורי מיוחד, למעט העצמת הרווח של יזם שביקש להוסיף זכויות ואפשרויות בנייה במגרש אחד בתכנית.
בכל הנוגע להוצאות שנפסקו בהחלטת ועדת הערר, הרי שכלל הוא כי ערכאת הערעור אינה נוטה להתערב בשאלת ההוצאות; ומכל מקום – משהמחלוקת העיקרית לפני הוועדה נסבה בשאלת החבות בפיצוי, הרי שאף אם נפסק למשיבים סכום נמוך מהסכום שלו עתרו, הרי ששיעור ההוצאות שנפסק הוא סביר ואין עילה להתערב בו.
התוצאה
על-יסוד האמור לעיל, הערעורים נדחים.