אילן מצדו הסביר כי לא שאל מדוע, אולם מיד עם בקשת הנתבע, סר לרחבת הריקודים לאיזור בו רקדו התובעת ויפה, ובדק אם יש מים או מפגע אחר ברחבה כולה.
התובעת הבהירה כי אמנם ומפאת החושך שהיה במקום (טענה הנוגדת את טענת הנתבע ואילן), לא ראתה משהו חריג או משהו שנשפך ולא הרגישה דבר עובר לנפילתה (עמ' 17 סיפא; עמ' 20 סיפא), אולם לדבריה: " הרגל החליקה לי מלמטה ואז כשרציתי לבדוק עם היד למה אני מרגישה רטיבות חשבתי שנפצעתי, לא יכולתי להזיז את היד....". ובהמשך (בעמ' 21 שורות 12-13): "לא הבנתי מה קרה. נגעתי עם היד השניה, הרגשתי רטיבות, בבגד , ברגל."
לשיטתה, יפה, כפי הנראה, ראתה אף היא את הרטיבות בבגדה ואכן, לדברי יפה, אמנם אף היא לא נוכחה בקיומו של נוזל בריצפה עובר לנפילה (עמ' 23 שורות 8-9), אולם אף היא מתארת תיאור דומה בציינה (בעמ' 24 סיפא): "כשהרמתי אותה, ראיתי אותה על הריצפה והיד שלה ככה, היא אמרה יפה יפה החלקתי, התכופפתי הרמתי אותה בזהירות, כל הצד היה רטוב באלכוהול. הרחתי. אז היד שלה הרמתי אותה, אמרתי לה בעדינות נלך לשירותים, כל החצאית שלה היתה רטובה." בהמשך לכך ציינה (בעמ' 25 שורות 4-5): "כשהרמתי אותה היתה הריצפה רטובה והחצאית שלה רטובה. לא בכל הריצפה. לא שלולית. היו כמו כתמים של אלכוהול על הריצפה. באיזור של פחות ממטר".
על פניו, רטיבות פתאומית בבגד יש בה כדי להצדיק הסקת מסקנה בדבר קיומו של נוזל ברחבה עובר לנפילה על זו. לכך משנה תוקף מקום בו כגרסת יפה לפחות, נוכחה אף בנוזל על הרחבה עצמה מיד לאחר הנפילה.
שאלת קיומה של רשלנות
עד אנה מגעת חובת הזהירות המוטלת על המחזיק במקרקעין? בהקשר זה אפנה לע"א 145/80 ועקנין נ' המועצה המקומית בית שמש ואח', פ"ד לז(1) 113, 120-121:
"חיי היום- יום מלאים סיכונים, אשר לעיתים מתממשים וגורמים נזקים, מבלי שיוצרי הסיכונים יישאו באחריות בנזיקין. הטעם לכך הוא, שאותם סיכונים טבעיים ורגילים הם לפעילות האנוש המקובלת, ובגינם נקבע, כעניין של מדיניות משפטית, כי חובת זהירות קונקרטית אינה מתגבשת. סיכונים אלה סבירים הם, וחיי חברה מתוקנים לוקחים את קיומם בחשבון ... מי שהולך בדרך או יורד במדריגות עשוי לעיתים למעוד ולהחליק... אלה הם סיכונים סבירים, אשר יש להכיר בהם ולחיות עימם בחיי היום- יום. ההולך לבית-מרחץ אינו יכול להתלונן על שהריצפה חלקה... חובת הזהירות הקונקרטית אינה קיימת למניעתו של כל סיכון וסיכון. הדין מבחין בין סיכון סביר לבין סיכון בלתי סביר. רק בגין סיכון בלתי סביר מוטלת חובת זהירות קונקרטית. ומהו סיכון בלתי סביר? הסיכון הבלתי סביר, שבגינו מוטלת חובת זהירות קונקרטית, הוא אותו סיכון, אשר החברה רואה אותו במידת חומרה יתירה, באופן שהיא דורשת כי יינקטו אמצעי זהירות סבירים כדי למנעו."
עוד ובהקשר זה אביא מע"א 4025/91 יצחק צבי נ' דר יעקב קרול, פ"ד נ(3) 784, בעמ' 789:
"כידוע, החובה המוטלת על-פי דיני הרשלנות אינה לתוצאה אלא למאמץ. דיני הרשלנות מבוססים על עיקרון האשמה ולא על אחריות מוחלטת. אכן, ביסוד ההתרשלות מונח עיקרון הסבירות. השאלה אשר דיני ההתרשלות באים להשיב עליה היא, אילו אמצעים צריך לנקוט כדי להבטיח את שלומו של הניזוק. לעניין זה יש להיתחשב בהסתברות שהנזק יתרחש, בהוצאות הנדרשות למנוע אותו, בחומרת הנזק, בערך החברתי של ההיתנהגות שגרמה לנזק, ביכולת היחסית למנוע את הנזק וכיוצא בהם שיקולים המבטאים את רעיון האשמה והמבוססים על ההנחה שהאמצעים אשר המזיק צריך לנקוט אינם חייבים להסיר את הסיכון, אלא אמצעים שסביר לנוקטם בנסיבות העניין".
אין ולא יכול שיהא חולק אודות חובת הזהירות המושגית והקונקרטית של הנתבע, כמפעיל המועדון למנוע סיכונים בלתי סבירים אשר עלולים להביא לפגיעתם של באי המועדון ובכלל זאת מכשולים כדוגמת המפגע דכאן שגרם לנפילתה של התובעת.
...
מסקנה כאמור נמצאה במקרה שנידון בת"א (ק.גת) 1280-05 חורי נ' היפר ח. כהן בע"מ ואח' (25.3.12) שם החליק התובע על פירות וירקות שנפלו על רצפת המרכול (ראה אף דוגמאות הפסיקה המובאות שם) ולעומת זאת ראה ת"א (ק.גת) 1201-08 סגרון נ' גני הצבי 2005 בע"מ ואח' (13.1.14), שם נתקבלה התביעה בנסיבות דומות ממש לענייננו, אלא שבמובחן, שם נקבע כי הנהלת המקום ידעה שבדרך שיגרה נושאים איתם אנשים כוסות שתיה לרחבת הריקודים.
עם זאת, יש לבחון את סבירות הטענה והגיונה על רקע ההנחיה המוקפדת הנ"ל, קיומם של אזורי מעבר מתאימים וטענת אילן לפיה (בעמ' 33 סיפא): "זה להטוטנות לעבור עם מגש. למה להסתבך כשיש מעבר חלק לעבור" ומיד בהמשך עת נשאל שוב אם המעבר אפשרי, השיב בהתרסה: "אפשר גם לקפוץ על אנשים".
כך או כך, לא שוכנעתי כי היתה מציאות שכיחה ומקובלת של מעבר המלצרים דרך רחבת הריקודים בעודם נושאים מגשים / שתיה למבקרים.
סיכומם של דברים: הגם שנחה דעתי מגרסת התובעת באשר לנסיבות החלקתה ופגיעתה, הרי שדין התביעה להידחות.