מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

החלטת קופת חולים שלא לממן תרופה שאינה בסל התרופות

בהליך חוק ביטוח בריאות ממלכתי (חב"ר) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

החלטות וועדת החריגים אינן עומדות בקריטריונים אשר נקבעו בעיניין וועדות חריגים של קופות החולים ואינן משקפות שנשקלו השיקולים האמורים להלקח בחשבון.
בע"ע (ארצי) 575/09 מכבי שירותי בריאות נגד יורם דהאן ז"ל [פורסם בנבו] (6/1/11) (להלן - ענין דהאן) נפסק כי: "הבקורת השיפוטית על החלטת ועדת החריגים "תתייחס לא רק לעצם שקילת כל השיקולים הרלוואנטיים המפורטים לעיל, ולא רק לקיום שאר מחויבויות הקופה מכוח כללי המשפט המינהלי, אלא גם למשקל שניתן על ידי הועדה לכל אחד מהשיקולים, במסגרת שיקלול הנתונים שהביא להחלטה. כל זאת, מבלי שבית הדין מחליף את שיקול דעתה של הועדה בשקול דעתו, ובמסגרת הכללים המקובלים לבקורת שיפוטית". לשיקול של העידר חלופה בסל יש ליתן משקל נכבד, בשים לב לכך שדחיית בקשה למימון תרופה שאינה בסל בנסיבות של העידר חלופה טיפולית הנה בעלת משמעות קיומית עבור המבוטח "בבחינת להיות או לחדול" (ענין גילגור).
הועדה בהחלטתה מיום 18.11.18 ציינה כי היא לא מוצאת מקום לשינוי החלטתה מיום 2.7.18 והבהירה, כי העובדה כי קופות חולים אחרות מספקות את התרופה ידועה לה אולם אין בכך כדי לשנות את ההחלטה (קופ"ח מכבי מספקת את התרופה לנוכח תקנון השב"ן שלה); לגבי רישום התרופה בארץ טענה הועדה, כי "נראה כי אין בכך להעיד על מידת יעילותה של התרופה" וציינה, כי ערעור על החלטת ה-EMA שלא לאשר את התרופה נדחה וחברי וועדת הסל פסלו את התרופה בשל העדר הוכחות מספקות לגבי יעילותה.
...
שוכנענו, כי נפלו בהחלטות הוועדה פגמים היורדים לשורשו של עניין.
סוף דבר: הבקשה מתקבלת.
הננו מורים ללאומית לספק לתובע את התרופה בהתאם לצרכיו הרפואיים לאלתר וזאת עד להכרעה בתיק העיקרי.

בהליך חוק ביטוח בריאות ממלכתי (חב"ר) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הטיפול אינו מצוי בסל התרופות אולם חברי קופת חולים מכבי (ילדים ומבוגרים) מקבלים את הטיפול מקופת החולים במסגרת הביטוח המשלים.
בע"ע (ארצי) 575/09 מכבי שירותי בריאות נגד יורם דהאן ז"ל, 6/1/11 (להלן - ענין דהאן) נפסק כי: "הבקורת השיפוטית על החלטת ועדת החריגים "תתייחס לא רק לעצם שקילת כל השיקולים הרלוואנטיים המפורטים לעיל, ולא רק לקיום שאר מחויבויות הקופה מכוח כללי המשפט המינהלי, אלא גם למשקל שניתן על ידי הועדה לכל אחד מהשיקולים, במסגרת שיקלול הנתונים שהביא להחלטה. כל זאת, מבלי שבית הדין מחליף את שיקול דעתה של הועדה בשקול דעתו, ובמסגרת הכללים המקובלים לבקורת שיפוטית". לשיקול של העידר חלופה בסל יש ליתן משקל נכבד, בשים לב לכך שדחיית בקשה למימון תרופה שאינה בסל בנסיבות של העידר חלופה טיפולית הנה בעלת משמעות קיומית עבור המבוטח "בבחינת להיות או לחדול" (ענין גילגור).
בנסיבות אלו לא היה מקום לקביעת הועדה לפיה מדובר ב"שיפור קל סובייקטיבי בעקרו", "תועלת אוביקטיבית מינורית בלבד", "המחקרים שנעשו ביחס לתרופה בוצעו בעיקר על חולים שלא איבדו את יכולת ההליכה, ולא ביחס לחולים במצבו של מר אליהו" ו"ניצפה שיעור אובייקטיבי מינורי בלבד תחת הטיפול".
...
בנוסף מצאנו להתייחס לסעיף 6 להודעה מטעם המדינה שהוגשה ביום 3.6.20.
לא מצאנו לחרוג מהלכה פסוקה זו במקרה שלפנינו.
סוף דבר: עניינו של התובע יוחזר לדיון לפני וועדת החריגים אשר תשקול את עניינו בהתאם לאמור בפסק הדין ובשים לב, בין היתר, להשפעת התרופה על מצבו הרפואי של התובע, היעדר חלופות טיפוליות והחשיבות ברצף הטיפולי.

בהליך חוק ביטוח בריאות ממלכתי (חב"ר) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לשון אחר, לדברי פרופ' דן, התובעת מהוה תת קבוצה של חולות באותה מחלה בשל דילדול מח העצם אצלה; (7) התובעת מטופלת מזה כחצי שנה בתרופה בזכות הביטוח הפרטי, והטיפול הוכיח את יעילותו; (8) טענות מאוחדת ביחס לעלויות הטיפול אינן אחידות, וכך בעוד שבנספח א/1 לתגובתה, טענה מאוחדת כי עלות הטיפול עומדת על כ- 1 מיליון ₪ בשנה, במסגרת נספח א/2, טענה כי העלות השנתית עומדת על כ- 1.8 מיליון; (9) בהתאם לעדותו של פרופ' להב מטעם מאוחדת, אחד החולים במחלה, קיבל את הטיפול בתרופה מטעם קופת החולים, חרף העובדה שלא ענה על הקריטריונים שבהתוויה, קרי, קיבל רק 6 מנות דם תוך זמן קצר (ולא 12 בתוך שנה, כנדרש בהתוויה שבסל התרופות).
בע"ע (ארצי) 575/09 מכבי שירותי בריאות נגד יורם דהאן ז"ל (6/1/11) (להלן - ענין דהאן) נפסק כי: "הבקורת השיפוטית על החלטת ועדת החריגים "תתייחס לא רק לעצם שקילת כל השיקולים הרלוואנטיים המפורטים לעיל, ולא רק לקיום שאר מחויבויות הקופה מכוח כללי המשפט המינהלי, אלא גם למשקל שניתן על ידי הועדה לכל אחד מהשיקולים, במסגרת שיקלול הנתונים שהביא להחלטה. כל זאת, מבלי שבית הדין מחליף את שיקול דעתה של הועדה בשקול דעתו, ובמסגרת הכללים המקובלים לבקורת שיפוטית". לשיקול של העידר חלופה בסל יש ליתן משקל נכבד, בשים לב לכך שדחיית בקשה למימון תרופה שאינה בסל בנסיבות של העידר חלופה טיפולית הנה בעלת משמעות קיומית עבור המבוטח "בבחינת להיות או לחדול" (ענין גילגור).
הועדה התייחסה באופן מפורט לרצונה של התובעת לדחות את השתלת מח העצם, בהמלצת הרופא המטפל שלה, וקבעה, כי טיעון זה נכון אצל כל החולים באותה מחלה אינו ייחודי לתובעת בלבד.
...
לאור כל האמור לעיל, אנו בדעה כי לא נפל פגם בדרך קבלת ההחלטה של חברי הוועדה באופן שמצדיק את התערבותנו ועל כן, לא מצאנו כי יש להשיב את הדיון בעניינה של התובעת לוועדה עם הוראות לפעול בדרך אחרת מזו אשר בה פעלה עד כה; ממילא לא מצאנו כל הצדקה במקרה זה לסטות מדרך המלך ולהורות למאוחדת ליתן את התרופה חרף החלטת הוועדה.
אין בידינו לקבל את האנולוגיה שנעשתה בסיכומי התובעת בין המקרה שלפנינו לבין המקרה שנדון בעניין גולדשמידט, שם הנסיבות המיוחדות הצדיקו סטיה כזו.
אחרית דבר התביעה נדחית.

בהליך חוק ביטוח בריאות ממלכתי (חב"ר) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ואלו עקרי ההחלטה הרלוואנטיים לענייננו: ניתן להגדיר את הטיפול בתרופה כחיוני; קיימות בסל התרופות חלופות טיפוליות כגון: תחליפי רוק וטיפולים ייעודיים למחלת המקור; מבחינה עקרונית, הטיפול מבטיח תגובה טובה והתובעת לא סבלה מסיבוכים בעקבותיו; קופת החולים לא אישרה טפול זה במצב קליני דומה; בקופה 3,181 חולי סיוגרן מאובחנים.
אכן, ככלל, קופת החולים רשאית לאשר למבוטח לרכוש במימון עצמי תרופה שאינה נכללת בסל התרופות מכוח תקנה 29 לתקנות הרוקחים, ואולם, בנסיבות בהן אין מחלוקת כי לתובעת אין כל מענה תרופתי בסל התרופות וביחס לתרופות גנריות, לא ידוע מה השפעתן על התובעת, תעשה קופת החולים מאמץ למצוא פיתרון אפקטיבי, וזאת לצורך הגשמתו של עקרון הבסיס, שקבל ביטוי בהקדמה לחוזר הסמנכ"ל, לפיו על הקופה לשקול מתן שירות שאינו כלול בסל (ובמקרה שלנו, קיים אך לא יעיל עבור התובעת) "לפחות במקרים הקשים בהם המבוטח סובל מבעיה רפואית המשפיעה באופן מהותי על מצבו הרפואי ותפקודו, והשירות המבוקש על ידו אמור להשיג שיפור משמעותי במצבו". ייאמר עוד בהקשר זה, כי בעיניין גילגור נפסק כי העדר חלופה תרופתית בסל צריך להלקח בשיקולי הועדה כשיקול כבד משקל, שכן העדר אלטרנאטיבה טיפולית בסל הבריאות עלולה להיות בעלת משמעות מכרעת עבור מבוטח שזקוק לטפול.
...
מקל וחומר, אין בידי לקבל את קביעתה של ד"ר דולב ביחס לכל שאר 3,180 המאובחנים באותה מחלה.
אין בידי לקבל את טענת התובעת, לפיה מקרה זה דומה לעובדות המקרה בפרשת גולדשמידט (ע"ע (ארצי) 21560-05-18 שירותי בריאות כללית נ' עדי גולדשמידט (קטין) (ניתן ביום 06.06.2018)), שם אישר בית הדין הארצי את קביעת בית הדין קמא, לפיה בנסיבותיו המיוחדות של התיק, לא היה מקום לשוב ולהחזיר את העניין לוועדה ופסק כי קופת החולים תממן את התרופה לתובע.
סיכומו של דבר לאור כל האמור לעיל, אני פוסק, כי עניינה של התובעת יחזור לוועדת החריגים לדיון נוסף.

בהליך חוק ביטוח בריאות ממלכתי (חב"ר) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מבוא האם נפלו פגמים בהחלטות וועדות החריגים של קופת החולים אשר דנו בבקשת התובע לאשר לו מימון תרופה מסויימת; האם קיימות בעניינינו נסיבות אשר בעטיין יתערב בית הדין בהחלטת ועדת החריגים לאשר את מימון התרופה המבוקשת רק ממועד מסויים ולא ממועד מוקדם יותר ומהו הסעד הראוי בנסיבות כגון דא. אלה עיקר השאלות שהונחו לפתחו של בית הדין ובהן עלינו להכריע.
בענין גילגור, בו נדון עניינה של מבוטחת אשר פנתה לקופה בבקשה למימון תרופה שאיננה בסל – פנייה אשר לטענת מכבי נעשתה טרם פנייה לועדת החריגים של הקופה - קבע בית הדין הארצי את הדברים הבאים (סעיף 156 לפסק הדין): "ככלל, חובת המימון חלה על קופת החולים ולא על וועדת החריגים. אי לכך המועד הקובע לחיובה, ככל שכך נקבע, הוא מועד פנייתו הראשונה של המבוטח לקופה ולא קודם לכן.
...
משנקבע בפסק הדין השני, כי המשיבה מקבלת את הטיפול המשולב מחודש מאי 2012, ונוכח טענתה של המשיבה כי פנתה לקופה לראשונה ביום 9/5/12, מן הדין היה לקבוע כי זה יהיה המועד לתחילת חיובה של מכבי במימון הטיפול המשולב, וכך אנו קובעים".
נוכח הנפסק בענין גילגור אין מקום לדון מבראשית ובאריכות בזויות השונות של הסוגיה הנוגעת למועד תחילת הזכאות ובטיעונים הסותרים בהקשר זה. לאור פסיקתו המחייבת של בית הדין הארצי בענין גילגור אף אנו קובעים כי על הקופה לשאת במימון התרופה לתובע מיום פנייתו הראשון לקופה, קרי מיום 18/5/16.
סוף דבר התביעה מתקבלת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו