מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

החלטה על שחרור אסירים ביטחוניים סמכותו של שר הביטחון

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

בהקשר זה טוענים העותרים כי הנוהל שהתפתח ברבות השנים, לפיו לאחר פירסום זהות האסירים שישוחררו תנתן לנפגעים שהות של 48 שעות להביע היתנגדות (להלן – נוהל 48 השעות), אינו יפה במקרה של שיחרור מחבלים עם "דם על הידיים". המשיבים, מצדם, טוענים כי אין מניעה שההחלטה על שיחרור האסירים וזהותם תיתקבל על ידי צוות השרים, אשר קביעותיו תהיינה על דעת הממשלה, כפי שנקבע בהחלטת הממשלה.
ואם לא די בכך, נזכיר כי סמכותה של הממשלה לקבוע כי ההחלטות בכל הנוגע לשיחרור אסירים יתקבלו בצוות שרים מצומצם אושרה מספר פעמים בבית משפט זה (ראו, למשל, בג"ץ 7793/11 בן ארי נ' ראש ממשלת ישראל, פיסקה 10 והאסמכתאות המובאות שם (26.10.2011)).
החלטות בעיניין שיחרור אסירים, בפרט כאשר הן מתקבלות במסגרת תהליך של משא ומתן מדיני, מצויות באופן מובהק בסמכותה ובשיקול דעתה של ממשלת ישראל, בהיותה אחראית על יחסי החוץ והבטחון במדינה.
...
סוף דבר הסוגיה העומדת במוקד עתירה זו באה לפתחו של בית משפט זה פעמים רבות בעבר.
העתירה נדחית אפוא, ובגדרה גם הבקשות לצו ביניים.
סוף דבר, מצטרף אני לחוות דעת חברי הנשיא.
הגם שהתוצאה היא מה שהיה, אין לנו אלא לכבד את משאלתם ולשוב ולהזדהות עם כאבם כבני אנוש אל בני אנוש.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

סעיף 30 לחוק למניעת הסתננות מעגן את סמכותו של שר הבטחון להוציא צוי גירוש למסתננים.
(ה) שיחרור בערובה ממשמורת יותנה בתנאים שיקבע ממונה ביקורת הגבולות לשם הבטחת התייצבותו של המסתנן לצורך גרושו מישראל במועד שנקבע או לצורך הליכים אחרים לפי דין; ממונה ביקורת הגבולות רשאי, בכל עת, לעיין מחדש בתנאי הערובה, אם התגלו עובדות חדשות או אם השתנו הנסיבות ממועד מתן ההחלטה על השיחרור בערובה.
כך גם ההוראות העוסקות בביזיון בית המשפט או בכפיית מתן גט, המאפשרות את מאסרו של אדם לצרכי אכיפת הצוו או הגט בלבד, ואשר מציבות את מפתחות הכלא בידיו של האסיר שיכול לקיים את הצוו או ליתן את הגט ובכך לשחרר עצמו מכבליו (ראו למשל ע"פ 7174/09 רייפמן נ' ארז (13.10.09); בש"פ 4072/12 פלוני נ' בית הדין הרבני הגדול (7.4.13) (להלן: בש"פ פלוני)).
סעיף 15(4) לדירקטיבה [EC/2008/115](http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:348:0098:0107:EN:pdf) בדבר הנחיות בנוגע לנושא מעצרם של שוהים שלא כדין לצורך הרחקה (להלן: הדירקטיבה) קובע כי "כאשר מתברר כי אין סיכוי סביר להרחקה מטעמים משפטיים או משיקולים אחרים [...] המעצר אינו מוצדק עוד, והעציר ישוחרר על אתר". זאת ועוד, אפילו כאשר מיתקיים הליך הרחקה אפקטיבי, הדירקטיבה מצמצמת עד מאד את המקרים שבהם תופעל סמכות המעצר וקובעת כי יש להעדיף חלופה פוגענית פחות (סעיף 15(1)).
בלשונו של הנשיא ברק: "בהפעלת סמכות המעצר והחזקה יש לנהוג במידתיות (ראה בג"צ 3477/95 בן-עטיה נ' שר החינוך, התרבות והספורט [6]). אין לעצור אדם שנגדו הוצא צו גירוש לתקופה העולה על הנידרש להגשמת התכלית המונחת ביסוד המעצר. אם הגירוש אינו מתבצע תוך זמן סביר (שאינו נמדד בשנים או בחודשים ארוכים), ניתן להצדיק את המשך המעצר אך בחשש כי תכלית הגירוש לא תוגשם – אם משום שהמגורש יימלט מאימת הגירוש, אם משום שבהיותו משוחרר הוא יפגע בבטחון הציבור ובשלומו (ובשל כך יחשוש להתייצב לבצוע הגירוש), ואם מטעם אחר" (שם, בעמוד 851).
...
בנסיבות החדשות שנוצרו, אני סבור כי ניתן יהיה להסתפק באמצעי מידתי יותר: קביעת רף עליון למשמורת שאיננו מגיע או מתקרב לשיעור של 3 שנים.
לנוכח כל האמור, הגם שניתן להבין את ההיגיון בעמדת חבריי לפיה יש לבטל את סעיף 30א כולו, סבורני כי התוצאה הראויה יותר היא מיקוד הסעד בפגם החוקתי הבולט – הרף העליון להחזקה במשמורת.
סוף דבר, דעתי היא כי יש להורות על בטלות סעיף 30א(ג) לחוק ההסתננות, כמפורט לעיל.

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

המחוקק הקנה למפקד הצבאי סמכות לשקול קשת רחבה של שיקולים בטחוניים בהחלטה על הקבורה על אף הפגיעה המסוימת בכבוד המת ובקרוביו, הגם שנוסח התקנה איננו מפורש או ספציפי.
לסיכום, נקבע באותו עניין כי אין סמכות לעצור במעצר מנהלי אדם שממנו עצמו אין נשקפת כל סכנה והוא מהוה אך "קלף מקוח". למרות השינויים המחויבים, מסקנה זו יפה אף לענייננו, כפי שקבע השופט דנציגר (בפס' 25 לחוות דעתו): "אמת נכון הדבר, כי ההקש מההלכה שנקבעה בפרשת קלפי המיקוח לענייננו אינו מהלך קל. אין לכחד כי החזקתם של עצירים חיים – החלטה אשר פוגעת בזכות לחירות במובן הגרעיני הצר – נושאת משקל שונה מהחלטה בעיניין החזקה של גופות [...] עם זאת, וזהו העיקר לדידי, לא ניתן לחלוק על כך שההלכה שנקבעה ברוב דיעות בדיון הנוסף בפרשת קלפי המיקוח, תומכת אף היא באופן מובהק במסקנה כי פעולות מהסוג האמור – כפי המדינה מבקשת לבצע גם במקרה שלפנינו באמצעות המפקד הצבאי – מוכרחות להתבסס על סמכות בחקיקה ראשית ומפורשת, שמיועדת להסדרת הסיטואציה העדינה והמורכבת של החזקת עצירים חיים, כגופות מחבלים, לצרכי משא-ומתן." כמו כן, הבחנה נוספת היא שבעניין קלפי המיקוח, סמכותו של שר הבטחון לעצור אדם במעצר מנהלי קבועה בסעיף 2 לחוק סמכויות שעת-חרום (מעצרים), התשל"ט-1979 אשר קובע במפורש "מטעמי ביטחון המדינה או ביטחון הציבור", להבדיל מהתקנה בעניינינו שאינה קובעת תכליות אלו ואשר אינן ניצבות בבסיס התקנה.
כשלעצמי, איני משוכנע כי רצוי לקבוע בחוק ראשי הסדר ספציפי ומפורש בסיטואציה כה עדינה ומורכבת של משא-ומתן עם אירגוני טירור שאינם שומרים על "כללי המשחק". צא ולמד כי אין הסדר ראשוני בחקיקה לעצם הסמכות לשיחרור אסירים בטחוניים, אם כמחווה מדינית או במסגרת הסכמים לשיחרור שבויים או להשבת גופות של חיילי צה"ל שהוחזקו בידי אירגוני טירור או מדינות אויב.
...
בהעדר פגם במישור הסמכות, ומאחר ש"החלטות המפקד הצבאי העומדות לפנינו מבוססות על תשתית עובדתית מלאה ועדכנית, ועומדות במבחני הסבירות והמידתיות" (שם), סבורני כי דין העתירה לדיון נוסף להתקבל.
על רקע האמור, הציפייה כי התקנה תכיל פירוט של מכלול הווריאציות שבהן קבורת גופות מחבלים עשויה למלא את התכלית העיקרית של תקנות ההגנה – קרי, מתן כלים למאבק בטרור, ולהגנה על ביטחון המדינה ושלום הציבור – אינה תואמת את המציאות, ואף אינה ראויה (ראו והשוו, בג"ץ 4645/18 פלונית נ' שר הבריאות, פסקה 8 לחוות דעתי, ופסקאות 2-5 לחוות דעתו של השופט מ' מזוז (13.2.2019)).
הדברים הובאו בפסק הדין, אך בשל תרומתם לדיון – נוכח היותה של מדינת ישראל מדינה יהודית ודמוקרטית – סבורני כי נכון יהיה, לשלמות התמונה, להציגם שוב.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

עוד נטען, כי שיחרור אסירים במסגרת הליך מדיני הנו נושא מדיני מובהק אשר השיקולים החולשים עליו הנם שיקולים מדיניים פוליטיים המצויים בלב ליבה של סמכות הרשות המבצעת.
באשר לטענה כי רק הממשלה היא המוסמכת להורות על שיחרור אסירים ואין די בהחלטה של "הקבינט" (ועדת השרים לעינייני בטחון לאומי) נציין כי גם בעבר כוונו עתירות דומות נגד החלטות של ועדת השרים ובית משפט זה לא מצא מקום להתערב בכך (ראו והשוו: בג"ץ 7280/08 אלמגור ארגון נפגעי טירור נ' ממשלת ישראל (טרם פורסם, 24.8.2008); בג"ץ 1671/05 אלמגור – ארגון נפגעי טירור נ' ממשלת ישראל, פ"ד נט(5) 913 (2005); בג"ץ 9290/99 מ.מ.ט. מטה מותקי הטרור נ' ממשלת ישראל, פ"ד נד(1) 8 (2000)).
יש לזכור כי לגבי ועדה זו ישנן הוראות סודיות מיוחדות שלעתים מתחייבות מטבעם של העניינים העומדים בפני ועדה זו. בפן הפורמלי לא מן המותר להעיר, בבחינת למעלה מן הצורך, כי "הסמכות להחליט באשר לשיחרור אסירים קודם גמר ריצוי עונשם אינה מסורה לידי הממשלה" (בג"ץ 1539/05 משל"ט - מכון משפטי לחקר טירור וסיוע לנפגעיו נ' ראש הממשלה, פסקה 3 (לא פורסם, 17.2.2005)).
...
יפים לעניין זה דברי השופט מ' חשין בהקשר להחלטה אחרת: "אימתי סמכות הניתנת לממשלה תהיה לממשלה במליאתה דווקא, ואימתי תוכל הממשלה לפעול באמצעות ועדת שרים שמונתה לדבר? על כך נאמר, כי לא נוציא מכלל אפשרות שיש מקרים – יוצאי-דופן – שבהם לא תוכל ממשלה לפעול באמצעות ועדת שרים שמונתה לדבר. מסקנה זו יכולה שתהא נגזרת מהקשר הדברים בחוק שבו מדובר; מסוג הנושא שבו מדובר; מפירושה של הוראת סעיף 39(א)(6) לחוק-יסוד: הממשלה (אם על-פי פירושה הנכון ייתכנו מקרים שבהם תחויב הממשלה לפעול במליאתה דווקא) וממסכת היחסים המורכבת בין חוק-יסוד: הממשלה – באשר חוק-יסוד הוא – לבין חוקים אחרים 'מן-המניין'. לא נביא דוגמאות לדברינו שמא נִכְשַל וניחבל." (בג"ץ 5621/96 הרמן נ' השר לענייני דתות, פ"ד נא(5) 791, 808 (1997)).
לא שוכנענו אפוא כי במקרה שלפנינו הממשלה הייתה חייבת לקבל החלטה דווקא במליאתה וכי אסור היה לה לפעול באמצעות ועדת השרים לענייני בטחון לאומי.
העתירות נדחות וממילא נדחות הבקשות לצווי ביניים.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

העותרות העלו טענות שונות נגד ההחלטה על שיחרור האסירים, העיקריות שבהן הן כדלקמן: ראשית טוענות העותרות כי החלטה המתקבלת במסגרת משא ומתן מדיני על שיחרור אסירים שהורשעו בבצוע עבירות נגד בטחון המדינה צריכה להיות מוסדרת בחקיקה ראשית, כשם ששחרור מוקדם ממאסר או שיחרור בעקבות חנינה מוסדרים בחוק, ואין להותירה להחלטות אד-הוק של הרשות המבצעת.
מדובר בהחלטה המצויה בגדרי סמכותה של הממשלה, היא הנושאת באחריות להחלטה זו ולתוצאותיה וחזקה עליה ששקלה עובר לקבלת ההחלטה את מכלול השיקולים הרלוואנטיים בהיבט זה. הבקורת על ההחלטה, כמו-גם על עצם הנכונות לשחרר אסירים שלא מילאו את עונשם אם כמחווה מדינית, אם במסגרת הסדר מדיני, מקומה הראוי הנו, ככלל, בכנסת ובשיח הצבורי (וראו גם: בג"ץ 9290/99 מ.מ.ט. מטה מותקפי הטרור (ע"ר) נ' ממשלת ישראל, פ"ד נד(1) 8 (2000)).
טענה זו, כפי שמציין בצדק בא כוח המשיבים הועלתה כבר בעבר ונדחתה: "אכן, כבר נקבע כי הסדרים כלליים ואמות מידה עקרוניות העומדים ביסוד פעולת השילטון, מן הראוי הוא כי ייקבעו על ידי הרשות המחוקקת (ראו בג"ץ 3267/97 רובינשטיין נ' שר הבטחון, פ"ד נב(5) 481, 502 (להלן - רובינשטיין)). אך מכך אין להסיק כי כל סמכות ביצוע, באשר היא, חייבת בהסדרה ראשית של המחוקק (ראו בג"ץ 8600/04 שמעוני נ' ראש הממשלה (טרם פורסם)). ואכן, החלטת הממשלה במקרה שלפנינו אינה נופלת לגדר אותם המקרים הנתפסים כהסדר ראשוני. אין בה קבלת "הכרעות עקרוניות בשאלות יסוד" (פרשת רובינשטיין, 523).
...
טענות המשיבים המשיבים סבורים כי דין העתירה להידחות על הסף באשר היא מעוררת טענות שנידונו והוכרעו כבר.
המשיבים טוענים עוד כי העובדה שבסופו של דבר הוסרו מרשימת האסירים שישה שמות אינה מעידה על פגם בעבודת המטה.
יחד עם זאת, אני סבורה כי יש להכיר בכך שתרומתו של מידע זה לגיבוש החלטת הממשלה היא תרומה מוגבלת.
כאמור, אני סבורה כי ראוי שנתונים אלה יעמדו בפני הממשלה כחלק מהליך קבלת ההחלטה על שחרור אסירים בטרם ריצוי מלוא עונשם, לשם קבלת החלטה מושכלת.
יחד עם זאת אני סבורה כי הביקורת השיפוטית בעניין זה ראוי לה שתוגבל אך לבחינת תקינותו של הליך קבלת ההחלטות ולא תפרוץ אל תחום סבירות ההחלטה עצמה, מהטעמים שהוסברו לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו