מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

החלטה בבקשת חומר חקירה בתיק סגור לפי סעיף 74 לחסד"פ

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2024 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

בכל הנוגע לתיק פל"א 677832/2021 (תיק סגור) טוענת המשיבה כי לא מדובר ב-"חומר חקירה" כהגדרתו בסעיף 74 לחסד"פ (מפנה לבש"פ 9305/08 פסקה 12) שכן אין מדובר ב- "חומר שנאסף או נרשם בידי הרשות החוקרת". מפנה לבש"פ 1378/20 זגורי נגד מ"י, שם פסק השופט א' שטיין כי חומרים שאינם נמצאים בתיק החקירה אינם נכללים בס' 74, ועל המבקש להוכיח כי הוא זכאי לקבל אותם בהתאם להוראות חוק אחרות (ס' 1 לפק' הראיות/סעיף 108 לחסד"פ, וכדו').
בהחלטת ביהמ"ש העליון ב- בש"פ 8406/12 פלוני נגד מ"י (ראו: פסקות 10-11), היתייחס כב' השופט דנציגר לתכלית זכות העיון של נאשם ב-'חומר חקירה', לכלל בדבר נקיטת גישה מרחיבה בפסיקת בתי המשפט למונח זה, וכן למבחנים והשיקולים השונים שנקבעו בפסיקה לצורך הכרעה בבקשה לעיון בחומר חקירה לפי סעיף 74 לחסד"פ: "כידוע, תכליתה של זכות העיון של הנאשם בחומר החקירה הנה לאפשר לנאשם לממש את זכותו להליך משפטי הוגן. העיון בחומר החקירה נועד לתת לנאשם היזדמנות מלאה ונאותה להכין את הגנתו כנגד האישומים המיוחסים לו. לפיכך, נקבע בפסיקתו של בית משפט זה כי המונח "חומר חקירה" יפורש פירוש מרחיב, כך שכל חומר אשר קשור באופן ישיר או עקיף לאישום ואשר נוגע ליריעה הנפרסת במהלך האישום הפלילי יהווה "חומר חקירה" [ראו, בין היתר: בש"פ 9322/99 מסארוה נ' מדינת ישראל, פ"ד נד(1) 376, 380 (2000) (להלן: עניין מסארוה); בש"פ 3099/08 אברהמי נ' מדינת ישראל ([פורסם בנבו], 23.2.2009) בפסקות 7-6 להחלטת השופט ח' מלצר (להלן: עניין אברהמי)].
...
סוגיית מהימנות גרסת המתלוננת (הנפגעת) כעדה מרכזית בתיק העיקרי אכן רלבנטית למתן הכרעת הדין בו. עם זאת, החומר המבוקש שבו התמקד המבקש אינו רלבנטי במידה הנדרשת על מנת להצדיק עיון בו. בעניין הזה אדגיש את הבא: עיון בשני תיקי החקירה מושא הבקשה, מוביל לכלל מסקנה כי החומרים המבוקשים אינם מצויים בליבת האישום ואינם נוגעים לו ישירות.
החלטתי זו מתייחסת לשני תיקי הפל"א ועל כן איני נדרשת לאבחנה בין תיק סגור לתיק שטרם ניתנה בו החלטה סופית לעניין הגשת אי הימנעות מהגשת כתב אישום.
סיכום מכל האמור אני דוחה את הבקשה.

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2020 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

בעבר רווחה הדיעה לפיה תיקים סגורים אינם בגדר "חומר חקירה", אין למסור לבית המשפט מידע לגביהם, ולא כל שכן לנאשם (ראו בש"פ 1408/14 פלוני נ' מדינת ישראל (14.4.2014)) עם זאת, בפסיקה מאוחרת יותר נקבע כי החיסיון החל על מסירת מידע בתיקים סגורים, במסגרת בקשה לקבלת חומר חקירה לפי סעיף 74 לחסד"פ, הוא חיסיון יחסי ויש לאזנו מול שיקולים אחרים, הרלוואנטיים להגנתו של הנאשם (ראו: בש"פ 5535/13 מדינת ישראל נ' שימשילשווילי (15.8.13) (להלן: "עניין שימשילשווילי")).
כתב אישום או הודעה לפי סעיף 60א. לחסד"פ המשיבה הודיעה כי עד כה לא הוגש כתב אישום נגד המתלוננת בגין האירועים שנחקרו בתיק החקירה מושא תיק זה. עוד נימסר כי החקירה בעיניינה טרם הסתיימה, וכי טרם התקבלה החלטה לגביה.
...
ביחס לתיק פל"א 41797/2018 (להלן: "התיק הקודם"), שוכנעתי כי קיימת זיקה ממשית בין תוכנו של תיק זה ובין צרכי הגנתו של המבקש.
על יסוד האמור, אני קובעת כי התיק הקודם מהווה חומר חקירה, ומורה למשיבה להעבירו לעיון המבקש תוך 20 יום מהיום.
משום כך, חרף הזמן הרב שחלף מאז, ולצורך הפקת לקחים לעתיד, אני מורה למזכירות להעביר העתק מהחלטתי זו למת"ח בית שאן.

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2021 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

לפני בקשה לעיון בחומרי חקירה לפי סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] התשמ"ב-1982.
הבקשה ונימוקיה בקשת ב"כ המבקש לקבל לידיה רשימה מפורטת של חומר החקירה לרבות מספר העמודים שמכיל כל מיסמך, נענתה על ידי ב"כ המשיבה עוד בפתח הדיון שהתקיים בפני ולכן לא אדרש אליה בהחלטה זו. הבקשה העיקרית בה אני נידרשת להכריע כוללת מספר סעיפים.
בכל הנוגע לפניות המבקש למוקד 100 של המישטרה וליחידת הפיקוח האלטרוני בדבר היתנהגותה האלימה והמאיימת של המתלוננת נגדו, טענה המשיבה בתגובתה בכתב כי מדובר בבקשה שאינה מנומקת דיה, ויחד עם זה במהלך הדיון שהתקיים בפני מסרה לעיוני את פלט תלונות המבקש ואת התיקים שניפתחו בעקבות תלונותיו ונסגרו, וטענה כי למתלוננת אין הרשעות קודמות וכי תיקים סגורים אינם מהוים חומר חקירה, למעט במקרים חריגים (ר' בש"פ 5535/13 ובש"פ 1408/14).
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בתיק החקירה העקרי, בחומרים הקשורים בתלונות המבקש כנגד המתלוננת ובמידע שהיתקבל אצל המשיבה בעקבות הבירורים שערכה בכל הנוגע לשאלת היות המתלוננת שוטרת, אם לאו, מסקנתי היא כי דין הבקשה להיתקבל באופן ומפני הטעמים שיובהרו ויפורטו להלן: הוראת סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] התשמ"ב-1982, קובעת את זכותו של נאשם לעיין בחומר המצוי בידי גורמי החקירה והתביעה, הנוגע לאישום.
...
גם לאחר שבית המשפט בחן שיקולים אלה והגיע למסקנה כי הנאשם צלח את כל המשוכות דלעיל, שומא על בית המשפט לבחון אם ניתן להסתפק בפרפראזה בלבד לגבי התיקים שגילויים מתבקש, או שיש להורות על עיון בתיק החקירה עצמו".
בנוסף לכך אני מורה למשיבה להפיק את פלט פניותיו של המשיב למוקד 100 של המשטרה במהלך תקופת הקשר הזוגי שלו עם המתלוננת וכן את פלט פנותיו ליחידת הפיקוח האלטרוני בהקשר זה, ולמסרם לעיון ב"כ המבקש.
סוף דבר, הבקשה מתקבלת, כמפורט לעיל.

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2020 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

לפני בקשה לגילוי חומר חקירה לפי סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] התשמ"ב – 1982 – רישום פלילי של עדי תביעה.
בית המשפט העליון, עמד לא אחת, בהחלטות רבות ושונות, על כך שיש ליתן למונח "חומר חקירה" פירוש רחב, הכולל אף חומר ראייתי שיש לו קשר עקיף ליריעה הנפרס במסגרת משפטו של הנאשם, אך סייג זאת בדברים אלה: "על בית המשפט להיות מודרך "על ידי כללי השכל הישר ועל ידי המגמה לאפשר לסנגוריה היזדמנות הוגנת להכין את הגנתה... אולם... אין גם להפליג למרחקים ולכלול במונח "חומר חקירה", ראיות שהרלבנטיות שלהן לתביעה הפלילית היא רחוקה ושולית.
על בית המשפט לקחת בחשבון, בין היתר, את השיקולים הבאים, לאו דוקא על פי סדר חשיבותם: האם החומר נכלל מלכתחילה בתיק החקירה; האם הרלבנטיות היא בעוצמה גבוהה או שמא מדובר בחומר שהרלבנטיות שלו אינה מובהקת, על אחת כמה וכמה לא רחוקה ושולית; האם מדובר ב"מסע דיג" ספקולאטיבי; האם מדובר בתיקים ישנים, מה שמשליך הן על הרלבנטיות והן על משאבי התביעה לאיתור התיקים; הזכות לכבוד, לפרטיות, לשקום ולרהביליטציה של העד או קרבן העבירה ומידת הפגיעה בזכות זו; החשש הכללי כי עדים וקרבנות עבירה יחששו להעיד במשפט; הפגיעה בזכויותיהם של צדדים שלישיים, שייתכן כי מעורבים בתיקים שניסגרו, ומידת הפגיעה; העקרון של סופיות תשובות העד בענייניים צדדיים, אשר יש בו כדי להחליש את התועלת שיכולה לצמוח להגנה מהחומר.
...
גם לאחר שבית המשפט בחן שיקולים אלה והגיע למסקנה כי הנאשם צלח את כל המשוכות דלעיל, שומא על בית המשפט לבחון אם ניתן להסתפק בפרפראזה בלבד לגבי התיקים שגילויים מתבקש, או שיש להורות על עיון בתיק החקירה עצמו".
לאחר שעיינתי באלה, מסקנתי היא כי בשלב זה על המשיבה להעביר לבחינתי תיק אחד שנפתח כנגד המתלונן בשנת 2019, נסגר בהעדר ראיות מספיקות ואשר יתכן שתימצא בו רלבנטיות להגנת הנאשם בבוא העת, אך באותה מידה יתכן שלא.
סוף דבר, המשיבה תעביר לעיוני עד ליום 24.12.20 את תיק פל"א 444006/19 ומיד לאחר מכן תינתן החלטתי הסופית ותישלח לצדדים בדואר.

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2024 בשלום טבריה נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בטבריה בע"ח 43284-11-23 אטנאו נ' מדינת ישראל תיק חצוני: לפני כבוד השופטת רים בראנסה מבקש סטוטאו אטנאו משיבה מדינת ישראל החלטה
בפניי בקשה לעיון בחומר חקירה לפי סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982 (להלן: החסד"פ), בזיקה לת"פ 847-06-23 (להלן: התיק העקרי), במסגרתה נתבקשה המשיבה להמציא למבקש רישום הכולל את מלוא התלונות שהוגשו על ידי המתלוננת, ובאשר לתיקים שניסגרו, את פירוט עילות סגירתם.
...
בנסיבות אלה אני סבורה כי אין במידע, לגביו עותר המבקש להכריז "חומר חקירה" בכדי לגלותו, פוטנציאל של סיוע להגנתו.
עוד אני סבורה, כי אף טענת ב"כ המבקש, לפיה העובדה שמדובר בעדות יחידה של המתלוננת, קרי בגרסתה אל מול גרסת המבקש, אינה מצדיקה בנסיבות העניין את גילוי החומר המבוקש על ידו תוך הגדרתו כחומר חקירה.
משכך אני קובעת כי לא מדובר בחומר חקירה, ועל-כן הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו