עניינה של הבקשה לאישור התובענה הייצוגית מושא ההליך דנן[footnoteRef:1] היא, בין השאר, דרישה להשבת כספים שלפי הנטען נגבו ביתר על ידי המשיבות מאת חברי הקבוצה[footnoteRef:2] עקב העלאת דמי ניהול מבלי ליידע על כך במועד בהתאם לאמור בחוזר גופים מוסדיים מס' 2012-9-22 של הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר מיום 31.12.2012 (להלן: "החוזר").
[3: הנוסח המלא של הוראת סעיף 4ב לחוזר הוא כדלקמן: "על אף האמור בסעיף קטן (א), בקרות כל אחד מהמקרים המנויים בסעיף 3(ב), יהיה גוף מוסדי רשאי להעלות את שיעור דמי הניהול הנגבים מהעמית אף אם לא שלח לו הודעה כאמור בסעיף קטן(א), ובילבד שהתקיימו כל אלה: ניתנה לעמית הודעה במסמך נפרד, לא יאוחר משלושה חודשים ממועד מתן ההנחה בדמי ניהול או בסמוך להפקת הפוליסה, על זכותו של הגוף המוסדי לבטל את ההנחה בדמי הניהול. ניתנה לעמית ובעל הרישיון כאמור בסעיף קטן (א) הודעה במסמך נפרד, עד חודשיים לאחר מועד העלאת דמי הניהול"]
לטענת המבקשים, משמעות ההוראה "ניתנה לעמית...הודעה" היא כי הודעה על העלאת דמי הניהול בדיעבד צריכה להיתקבל אצל העמית תוך חודשיים ממועד ההעלאה.
ביום 22.12.2020 ניתנה החלטה בבקשת המבקשים לגילוי מסמכים ספציפיים – בקשה שנדחתה.
ההסכמות בין הצדדים התגבשו רק לאחר שהמבקשים ובאי כוחם טרחו טירחה לא מבוטלת – בין השאר, משהגישו את הבקשה לאישור התובענה הייצוגית וכן תשובה לתגובת המשיבה ובקשה לגילוי מסמכים ספציפיים (בגינה חויבו בהוצאות), פנו לרגולטור והגישו לו עקרי טיעון, קיימו מספר ישיבות גישור מחוץ לכותלי בית הדין (לפני השופטת בדימוס אסתי דודקביץ), התייצבו ל-3 דיונים בתיק (ביניהם דיון הוכחות) וניהלו הליכי מו"מ לצורך השגת התוצאה.
...
עם זאת, סעיף 22(ג)(1) לחוק תובענות ייצוגיות קובע, כי בית המשפט רשאי, במקרים מיוחדים ומטעמים מיוחדים שירשמו, "לפסוק גמול למבקש או לתובע המייצג אף אם לא אושרה התובענה הייצוגית או שלא ניתנה הכרעה בתובענה הייצוגית לטובת הקבוצה".
בפסיקת בית המשפט העליון בע"א 8114/14 מרקיט מוצרי ייעול בע"מ נ' סונול ישראל בע"מ (ניתן ביום 22.8.2018) (להלן: "עניין מרקיט") נקבע כי הסתלקות מתוגמלת היא אפשרית ולבית הדין שיקול דעת האם להיעתר לבקשות בנדון במקרים מתאימים, לאחר ששוכנע, כי "התובענה הראתה עילת תביעה לכאורה", וכי התובע המייצג ובא-כוחו לא נקטו בהליך סרק.
משכך, אנו מאשרים את המלצת הצדדים לעניין גמול המבקשים ושכר הטרחה לבאי כוחם (אשר כאמור לעיל החלוקה הפנימית של הסכומים תיקבע בין המבקשת 2 לבאי כוחה).
סוף דבר
הבקשה להסתלקות מתקבלת וכך גם הבקשה לפסיקת גמול ושכר טרחה.
התביעה האישית של המבקשים, נדחית.