ביום 21.11.2012 הוקמה "החברה להתחדשות ובניה בישראל - בית לחם 17", שהנתבעת 1 מחזיקה ב-50% ממניותיה, והיתרה בבעלות כץ אטשטיין נכסים והשקעות בע"מ.
פרויקט בית לחם 7 בוצע באמצעות חברת התחדשות בית לחם (קרית שרת חולון) בע"מ, שהנתבעת 1 היא הבעלים של מלוא הון המניות שלה (להלן יכונו החברות הנזכרות בסעיפים 4 ו-5: "חברות הפרויקט").
התובעת טענה, כי היא זכאית, בנוסף לחלקה ברווחים, גם לפצוי בגין עגמת הנפש שגרמה גרירת הרגליים והסחבת מצד הנתבעים, שפעלו על מנת להסתיר את ריווחי הפרויקטים ולא לשלם לתובעת את חלקה.
ביום 10.3.2022 היתקיימה ישיבת קדם משפט, שבה העלה כב' השופט סתיו את ההצעה הבאה:
"מבלי שיש בכך כדי לקבוע מסמרות בטענות ההדדיות של הצדדים, מועלת בפני הצדדים הצעה לפיה ישלמו הנתבעים את הסכום הנידרש לפי חוות דעת המומחה (352,800 ש"ח) כאשר מוסכם כי ככל ובעתיד תוגש נגד הנתבעים תביעה בגין נושאים הקשורים לפרויקטים והנתבעים יחויבו בתשלום אשר יביא להפחתת הרווחיות של הפרויקט, יהיו הנתבעים רשאים לתבוע מהתובע את השבת החלק היחסי, תוך שהתובע לא יעלה טענה של מעשה בית דין או של סופיות הדיון בעיניין זה. בכך יסתיים ההליך ללא צו להוצאות".
התובעת הסכימה להצעה.
...
לעניין אימוץ מסקנות של מומחה שמינה בית המשפט, יפים דבריו של כב' השופט ע' גרוסקופף ברע"א 8956/22 פרידמן נ' עו"ד אביחי ורדי – בתפקידו ככונס הנכסים (13.2.2023):
"כידוע, מינוי של מומחה מטעם בית המשפט היא פרקטיקה מקובלת במקרים שבהם מתעוררת שאלה מקצועית ביחס לתחומים שבית המשפט אינו מחזיק במומחיות ובידע המקצועי לגביהם (תקנה 88 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018; [ההפניות הושמטו - ד.ל.]). כמובן, חוות דעתו של מומחה שמונה מטעם בית המשפט אינה כובלת את שיקול דעתו של בית המשפט, אך משהוגשה חוות דעתו המקצועית, בית המשפט ייטה לאמצה, בהיעדר סיבה משמעותית ובולטת שלא לעשות כן...".
בענייננו, הסביר המומחה מדוע בחר להביא בחשבון את ההוצאות הנטענות בגין דמי שימוש ושכ"ט עו"ד. קביעותיו נסמכות על ניסיונו המקצועי ובפרט בפרויקטים מסוג זה. התובעת לא הצליחה להראות כי נפלה טעות משמעותית ובולטת בקביעה זו של המומחה, ואף אני לא מצאתי לנכון להתערב בה.
אשר על כן, נדחית טענת התובעת שלפיה לא היה מקום לנכות את ההוצאות בגין תיווך ועו"ד.
טענת התובעת להרמת מסך ההתאגדות ביחס לנתבע 2
כאמור, בכתב התביעה טענה התובעת כי יש להרים את מסך ההתאגדות בין הנתבעת 1 לנתבע 2, שכן קיים חשש שהאחרון ירוקן את הנתבעת 1 מפעילות או נכסים, וכך ימנע מהתובעת להיפרע מהנתבעת 1.
בסיכומי הנתבעים, מנגד, "נזכרו" הם לראשונה לטעון כי התובעת לא הרימה את נטל הראיה בהקשר של הרמת מסך ההתאגדות ולכן דין התובענה נגד הנתבע 2 להידחות.
סוף דבר
התביעה מתקבלת במובן זה שהתובעת זכאית לתשלום חלקה ברווחי הפרויקטים, וזאת בכפוף לשיעור שנקבע בהסכמים, ובהתאם לקביעת המומחה באשר לרווחים המצטברים בכל אחד מהפרויקטים.