מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

החזר הוצאות הכשרה בגין הפרת התחייבות לתקופת עבודה מינימלית

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2019 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

(ג) הישתתפות העובד במטווח ו/או הישתלמות ו/או ריענון המבוצעת במהלך תקופת העבודה כהגדרתה לעיל, תיחשב כתקופה עבודה לכל דבר ובגין שעות השהות במתקן האימונים העובד יהיה זכאי לשכר עבודה כקבוע בחוק שעות עבודה ומנוחה, וכן החזר הוצאות נסיעה בהתאם להוראות הסכם זה. (ד) ככל שהשתתפות העובד במטווח אורכת זמן קצר, מוסכם כי בגין הישתתפות העובד במטווח ישלם לו המעסיק שכר עבודה בגין שעה אחת לפחות, בתוספת הוצאות נסיעה.
על פי הילך טענה זו, המעסיקה – אשר אינה נושאת בעלות ההכשרה אלא החברה למשק וכלכלה – תובעת מהעובד פיצוי בגין הפרת התחייבותו לתקופת עבודה מינימאלית, ובכך מתעשרת על חשבונו.
...
(ו) לסיכום: לטעמינו, דין הערעור להתקבל.
נבקש לחדד כי הביטול נעשה אך בשל כך שלא ניתן לקבוע את בטלות התניה מפאת סתירתה לצו ההרחבה, ומבלי להידרש לשאלת יישומם של אמות המידה שנקבעו בפסיקה לבחינתן של תניות מסוג זה. מובהר איפוא כי אין בפסק דין משום הבעת עמדה – לכאן או לכאן – אם התניה עומדת באמות המידה שנקבעו בפסיקה לבחינת סבירותן ומידיותן של תניות מסוג זה. סוף דבר – דין הערעור להתקבל, והאישור שניתן לניהול התובענה כייצוגית בעילה מושא ערעור זה – מתבטל.
סוף דבר בהתאם לחוות דעתה של כבוד השופטת אופק- גנדלר, אליה הצטרפו שאר חברי המותב- דין הערעור להתקבל, והאישור שניתן לניהול התובענה כייצוגית בעילה מושא ערעור זה מתבטל.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

החזר עלות הכשרתו של הנתבע כמאבטח ופצוי מוסכם: התובעת טוענת כי בשל רגישות התפקיד כבודק ביטחוני ברכבת ישראל והסיכונים הנלווים לתפקיד זה, הבהירה לנתבע כי תנאי לשיבוצו בתפקיד זה הוא מעבר הכשרה ייחודית, במסגרתה התחייבה התובעת לשאת בעלויות הכשרתו ושכרו בתקופה זו, אך זאת בכפוף להתחייבותו לתקופת עבודה מינימאלית של 12 חודשים, כאשר הפרה של התחייבותו זו תקים לתובעת זכאות לפיצויים מוסכמים בסך של עד 8000 ₪ וכן השבה של מלוא נזקיה.
קרי סה"כ עבר הנתבע 15 ימי הכשרה לצורך תחילת עבודתו.
במרבית פסקי הדין (של בתי הדין האיזוריים) נקבע כי קורס הכשרה שעובר העובד בטרם עבודתו בפועל, נכלל בגדר הגדרת "הישתלמות" כמשמעותה בסעיף 18 לצוו ההרחבה: ראו לדוג' ס"ע (ת"א) 9461-12-13 שי טל מזרחי נ' בן-ביטחון (1989) בע"מ, מיום 29.3.15; להלן: "עניין מזרחי")): "..צו ההרחבה קובע שעלות הישתלמות מקצועית ממומנת בלעדית על ידי המעביד. לא ניתן לידרוש מהעובד לממנה, ואפילו לא להישתתף בעלותה. העובד זכאי לתשלום שכר מלא, על כל התוספות והחזר הוצאות נסיעה, בעבור הישתתפות בה. משכך גם ברור שהמעסיק אינו רשאי לנכות משכר העובד בגין הישתתפות בהשתלמות מקצועית, לא במהלך תקופת עבודתו ולא בסיומה.
...
עם זאת, למרות האמור לעיל לגבי הספק בעניין נכונותו של הנתבע לשיבוץ לעבודה אצל התובעת, לא שוכנעתי כי הגורם לאי השתלבותו רובץ כולו לפתחו.
סוף דבר- תביעתה של התובעת להחזר עלות הכשרתו של הנתבע ופיצוי מוסכם על פי חוזה ההעסקה, נדחית.
סוף דבר- התביעה נדחית במלואה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בשנת 2012 החלו הנתבע 3, שהוא מהנדס בהכשרתו, ובתו הנתבעת 4, סטודנטית להנדסת חשמל ופיזיקה באונ' תל אביב, לפתח מברשת חדשנית להחלקת שיער (מברשת דפני).
אין כל מניעה, על פי הוראות חוק הגנת השכר, לכלול דמי נסיעות, החזרי הוצאות ואף דמי הבראה בשכר גלובלי (ראו והשוו – סעיף 5 לחוק הגנת השכר).
במזכר ההבנות, אשר כפי שנאמר לעיל, מהוה הסכם עבודה בין הצדדים, נקבע (סעיף 12): "התקשרותה של לילך עם דפני, תהא לתקופה מינימלית שתסתיים ביום 30.9.2016. עם סיום התקופה הראשונה הנ"ל, סיום ההיתקשרות יעשה בכפוף למתן הודעה מראש בת 60 יום לפחות". נתבע 2 אישר בעדותו בדיון שסוכם על תקופת העבודה המינימלית של התובעת, כיוון שהיה להם חשוב שהיא תתחייב לפרק זמן ממושך (ראו ע' 27 לפרוטוקול הדיון).
בהתאם לפסיקה: "משנקבע כי הופר הסכם עבודה לתקופה קצובה, הפצוי בגין הפרה זו מבוסס ככלל "על ההפסד שניגרם לצד המקיים על ידי הצד המפר, דהיינו שכר ונלווים, בנכוי הסכום (לרבות הנלווים) שהשתכר העובד באותה תקופה, או שיכול היה להישתכר, בשקידה סבירה" (דב"ע מח/3-22 טלמיר אלקטרוניקה בע"מ – שמואל יפה, פד"ע כ' 107 (1988); דב"ע נד/3-128 אהרון דב קמחי – דיור לעולה בע"מ, פד"ע כח 342 (1995); ע"ע 260/06 רמת טבעון מעונות הורים בע"מ – זיוית פניבלוב, מיום 29.1.09; להלן – עניין פניבלוב; ע"ע 345/06 פרץ טסטה – אטיס אלקטרוניקה בע"מ, מיום 1.9.09".
...
בסופו של דבר בחודש מרס 2015 נחתם בין הצדדים הסכם ובמקביל הוקמה החברה.
מאחר שהתובעת לא הוכיחה כי נותרו לה ימי חופשה שלא ניצלה, והיא מתבססת על נתונים לא נכונים שבתלוש השכר, דין התביעה בגין רכיב זה להידחות.
לסיכום נוכח האמור לעיל, אנו מחייבות את הנתבעת 1 לשלם לתובעת סכומים כדלקמן: סך של 319,091 ₪ בגין פיצוי על הפרת הסכם ותמורת הודעה מוקדמת, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מיום 1.4.16 ועד ליום התשלום המלא בפועל.
התביעה כנגד נתבעים 2,3,4 נדחית על כל רכיביה.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

זוהי תביעה של מעסיקה נגד עובדת להחזר עלות הכשרה בסך מופחת של 6,675 ₪ בנסיבות בהן הנתבעת לא השלימה את תקופת ההעסקה המינימלית אליה התחייבה.
אולם, יש לבחון האם הדרישה בהסכם העבודה לתשלום עבור ההכשרה עקב סיום ההסכם טרם זמנו, היא סבירה ומדתית בנסיבות העניין.
נפסק, כי בכללו דבר - "תוקפה של התחייבות חד צדדית של העובד לתקופת עבודה מינימלית, וכן תוקפה של הוראה המחייבת את העובד להשיב למעסיק את עלות הכשרתו המקצועית, מותנה בכך שהיא משקפת איזון אינטרסים ראוי בין זכותו של העובד לחופש העיסוק לבין אינטרסים לגטמיים של המעסיק המצדיקים הגבלת חופש העיסוק של העובד, ובמילים אחרות – בעמידתה במבחני סבירות ומידתיות" (ע"ע 38834-10-10 טמיר נתיבי אוויר בע"מ נ' קמחי (פורסם בנבו, 08.11.2015).
סכום ההכשרה נפרש על פני 18 חודשי עבודה באופן יחסי (בהתאם למועד הפרת ההסכם), כאשר הנתבעת בעניינינו עבדה רק שלושה חודשים מתוך 18 חודשי ההיתחייבות.
לאור התוצאה אליה הגעתי – לא מצאתי לעשות צו להוצאות.
...
יחד עם זאת, בבחינת מכלול הנסיבות כפי שיפורטו, מביאה למסקנה כי אין לחייב את הנתבעת בעלות ההכשרה,ואפרט.
לאור האמור, בהתחשב במכלול הנסיבות, באתי למסקנה כי בנסיבות העניין אין מקום לחייב את הנתבעת בהחזר עלות ההכשרה מהטעמים שפורטו, לרבות מהטעם שלא הוכח כי התובעת אכן חויבה בסכום זה עבור הכשרת הנתבעת.
התוצאה היא שהתביעה נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אם מסיבה כלשהיא אפסיק מיוזמתי את לימודי טרם סיומם או שלימודי יופסקו טרם סיומם ע"י המוסד האקדמי, או שועדת ההיגוי תחליט להפסיק את השתתפותי בתוכנית או אפסיק מיוזמתי את עבודתי בחברה או אפוטר בשל הפרת התחייבותי כמפורט בסעיף 6 לעיל או בנסיבות שאינן מזכות בפצוי פיטורים עפ"י דין .
בנוסף על סכום הנכוי הנובע מהתחייבויותיו של הנתבע במסגרת כתב ההיתחייבות, התובעת נכתה לו את הסכומים הבאים: סך של 5,012 ₪ בגין ימי העדרות בחודש ינואר 2018 בהם לא עבד; סך של 1,548 ₪ בגין הוצאות נסיעה בגין ימי העבודה בהם לא עבד בינואר 2018; וכן סך של 4014 ₪ בגין "חריגות שכר" בהתאם להסכם קבוצי שנחתם בעקבות החלטת הממונה על השכר באוצר מיום 13.10.13, בו נקבעו הסכומים אותם על העובדים להחזיר (ר' נספחים 8-9 לכתב התביעה).
בע"ע (ארצי) 46536-09-16 בן ביטחון (1989) בע"מ - גיא אורטל (24.2.19) (להלן: פרשת אורטל), במסגרת דיון בעירעור הנוגע לבקשה לאישור תובענה ייצוגית, דן בית הדין הארצי בסוגיית ניכוי עלות קורס הכשרה וקבע, בין היתר, את הדברים הבאים : "הדין הכללי אינו אוסר באופן מוחלט וקטגורי על מעסיק לכלול בחוזה העבודה התחייבות עובד לעבוד תקופת עבודה מינימאלית עקב השקעתו בהכשרתו המקצועית, וכי במקרה של הפרת התחייבות זו יחוב העובד בהשבת עלות ההכשרה. יש מקרים בהם השבת עלות ההכשרה תיחשב לתרופה לגיטימית של המעסיק, אשר השקעות ניכרות בהכשרת העובד צפויות מבחינתו לרדת לטמיון עקב התפטרותו ולעובד צמחה הנאה מרכישת המיומנות הנוספת. מנגד, יש מקרים בהם המעסיק מוחזק כמי שאמור לשאת בעלות הכשרה עובד שכן הוא הנהנה ממנה או שרעיונית כבר קצר את פירות השקעתו בהכשרת העובד. במקרים כאלה עמידתו על השבת עלויות אלה אינה מידתית וסבירה. בעיניין קמחי קבעה הפסיקה כי אין מקום לקביעות גורפות – פוסלות או מאשרות – ביחס לתניה מסוג זה, אלא יש לבחון אותה לאור עקרונות הסבירות והמידתיות." (ראו גם ע"ע (ארצי) 292/99 עמיחי – חברת יוסי גולדהמר בע"מ, פד"ע לה 204 (2000); עב (ת"א) 1380/08 טמיר נתיבי תעופה בע"מ - שרון דוזלי (2.11.2011); עב (ת"א) 1379/08 טמיר נתיבי תעופה בע"מ – רועי אדום שני (22.8.2011)).
נקדים ונציין כי לאחר בחינת כלל החומר שבתיק וטענות הצדדים, הגענו לכלל מסקנה כי יש מקום לאכוף את ההוראה המחייבת את התובע להשיב לחברה את עלות ההכשרה באופן יחסי ככל שלא יעבוד תקופה בת 36 חודשים, זאת נוכח מכלול הוראות הסכם ההיתחייבות, נסיבות העסקת הנתבע, והתנהלות הצדדים בזמן אמת, וזאת מהנימוקים המפורטים להלן: אין חולק כי הנתבע חתם על כתב ההיתחייבות נשוא תיק זה ומנגד אכן הישתתף ב"תכנית אפרת", שהיתה תכנית משותפת לאוניברסיטת אריאל, לתובעת ולקריה למחקר גרעיני, וכי נהנה ממימון מלא של שכר הלימוד החל משנת הלימודים השנייה, מהחזר מלא בגין שכר הלימוד עבור שנת הלימודים הראשונה, ממענק מחיה חודשי בסך של 2400 ₪, וסה"כ נהנה מתשלום בגובה של כ- 116,000 ₪ ששולם על ידי התובעת (ר' סעיף 11 לתצהיר מר שניידר ונספח 9 לתצהירו שלא נסתרו).
...
נחדד כי לא שוכנענו כי לנתבע היתה זכות קנויה לתשלום תוספת תחום נדרש.
בענייננו ולאחר שנתנו דעתנו לטענותיו של כל צד, שוכנענו כי התובעת לא פעלה בהתאם לנדרש ממנה שעה שלא מסרה לנתבע הודעה במסגרת שינוי תפקידו כמהנדס וכן לא פרטה במדוייק את תשלומי השכר בכל שלבי העסקתו של התובע , במיוחד שעה שהיה פער בין המפורט בהודעות לתלושים.
עם זאת שעה שבפועל לא היה שינוי של ממש בתנאי שכרו של הנתבע במעבר לדירוג המהנדסים ושעה שבתלושי השכר של הנתבע פורטו תנאי שכרו, אולם בסכומים השונים מהכימות המופיע בהודעות שנמסרו לתובע, שוכנענו כי יש ליתן פיצוי, אולם בסכום נמוך יותר בשל כך. משכך על התובעת לפצות את הנתבע בשל כך בסך של 4,000 ₪ .
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו