במסגרת תיק ההוצל"פ, ולאחר שמונה בא כוחו של הבנק ככונס נכסים על זכויותיו של גולן, החייב בתיק ההוצל"פ, הוגשה חו"ד שמאית ביחס לנכס בה נכתב, בין היתר, כי בעת מכירתו יחול חיוב בהיטל השבחה בגין אישור תכנית נקודתית ק/131א' ביחס לנכס, בגבולות ה- 140,000 $ וכי בעת מימוש הזכויות יחול תשלום דמי היתר למנהל מקרקעי ישראל, כתוארו אז, רשות מקרקעי ישראל היום (להלן: "הרשות") בגין שינוי יעוד/ניצול מבניה צמודת קרקע של 160 מ"ר לבניה רוויה, בגבולות ה 150,000 $ בתוספת מע"מ.
לאחר פירסום הנכס ע"י הכונס (ב"כ הבנק), ניפתחו הליכים שונים בביהמ"ש המחוזי סביב הנכס והזכויות בו, הן בנוגע לערבויות הבנקאיות שניתנו לרוכשי הדירות והן בנוגע לקדימות בין הערות האזהרה שנרשמו לטובת הרוכשים למול המישכון לטובת הבנק, ובסופו של יום גובשה פשרה, שניתן לה תוקף של פס"ד, לפיה כנגד סילוק הרוכשים ב.ש.ן ובינר לחוב ההלוואה שנטל גולן מבנק לאומי יועבר השיעבוד הרשום לטובתו אל הרוכשים, ואכן לאחר סילוק החוב בחודש 9.09 חתם הבנק (הזוכה בתיק ההוצל"פ) על כתב המחאת זכות לפיו המחה את זכותו בנכס לטובתו של ב"כ הרוכשים, התובע כאן, בנאמנות ושוחרר ב"כ הבנק מתפקידו ככונס נכסים.
לאחר הגשת התביעה ובמסגרת שיחות שניהל התובע עם ב"כ הרשות התברר לו כי דמי ההיתר הוחזרו בחלקם הגדול לנתבעת ביום 23.2.14, וזאת בסך של 945,621.81 ₪, לאחר שזו פנתה לרשות בחודש 10.13 במכתב שזו לשונו "מאחר ששלמתי עבור עסקת שינוי ניצול ומאחר והנכם מטפלים בחישוב הבעלות אודה לטיפולכם בהחזר הכספים שמגיעים לי".
השבה זו של דמי ההיתר בוצעה לאור חוק מנהל מקרקעי ישראל (תיקון מס 7) תשס"ט – 2009, שאושר ביום 2.8.09 ואשר מכוחו ניתן ביום 8.2.10 תוקף להחלטת מועצת מקרקעי ישראל מס' 1185, בעיניינה ארחיב בהמשך, וללא קשר להשגה שהוגשה.
הרפורמה הביאה עימה שינוי משמעותי בדבר העברת הבעלות בקרקע המיועדת למגורים ולתעסוקה לידי החוכרים, אשר יהפכו לבעלים מלאים עליה ובאה לקבוע עקרונית כללים להקניית הבעלות בנכסי מקרקעין ברחבי המדינה, חלקם בתשלום וחלקם ללא תשלום.
המינהל טרם החל ביישום החלטות המועצה, יחד עם זאת הואיל והגשת לאישור המינהל עסקה הכרוכה בתשלום בדמי היתר (תוספת בניה, שינוי יעוד ו/או ניצול, פיצול מיגרש, שימוש חורג) מוצע כי תשקול האם לבצע היום את העסקה, הכרוכה בתשלום כאמור, או להמתין עד להקנייה בפועל של זכות הבעלות בנכס על שמך.
...
לא הוכח לפני כי הנתבע ניצל דווקא את מסך ההתאגדות כדי להוציא את הכספים שלא כדין ולא הוכח כי מעשה התרמית בוצע ע"י הנתבע במנותק או בנפרד מהנתבעת ומכאן, אני דוחה את התביעה נגדו.
סוף דבר
מכל המקובץ עולה כי, הנתבעת הפרה את הסכם המכר בכך שלא השיבה את דמי ההיתר אל קופת הכינוס ומכאן אני מקבלת את התביעה נגדה במלואה ומחייבת אותה לשלם לתובע, בתפקידו ככונס נכסים, סך של 962,618ֵ ₪, המהווה את סכום התביעה בתוספת הפרשי הצמדה וריבית עד היום.
אני דוחה את התביעה נגד הנתבע 1.