מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הזכות למגורים בכבוד: מאהל המחאה בירושלים

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

בתוך כך, המערערת גרסה כי הפגיעה הנטענת בזכות לחניה לא היתה מבוססת, שכן בהליך לא נשמעה ולו תלונה אחת של תושבי הרחוב עצמם בהקשר זה, וכי המתגוררים באיזור קיבלו את מאהל המחאה שהוקם על-ידי המערערת בסבר פנים יפות, וחלקם אף אישרו למערערת לתלות את השלטים על מרפסות הדירות שלהם ועל גדרות נכסיהם.
ניתן לראות בזכות ההפגנה גם ככזו הנגזרת ישירות מהזכות החוקתית לכבוד האדם, המעוגנת בחוק-יסוד: כבוד האדם וחרותו (ראו: בג"ץ 2481/93 דיין נ' ניצב יהודה וילק, מפקד מחוז ירושלים, פ"ד מח(2) 456, 468 (1994) (להלן: עניין דיין); בג"ץ 1983/17 נפתלי נ' היועץ המשפטי לממשלה, בפסקה 6 לפסק דינו של חברי, השופט מ' מזוז (27.04.2017) (להלן: עניין נפתלי); ברק כבוד האדם בעמ' 742).
...
אני סבור כי הפעלת שיקול דעתו של ראש עיריית ירושלים איננה עומדת במבחן הביקורת השיפוטית, כמפורט בחוות דעתו של המשנה לנשיאה ח' מלצר (וכן ספק בעיניי, וסוגיה זו ניתן להותיר להכרעה לעת מצוא, אם יש ממש בטענת המשיבה כי השילוט היווה בכלל "מפגע אסתטי").
בהמשך חוות דעתו, ומשהגיע למסקנה כי ראש העירייה לא היה מוסמך להורות על הסרת השילוט, הדגיש השופט אלרון כי אין להידרש לסבירות החלטתו של ראש העיר ולמידתיותה: "מטבע הדברים, בחינת אופן הפעלת שיקול הדעת של הרשות המנהלית על ידי בית המשפט כרוך בפגיעה משמעותית בעצמאותה. על כן, ובהתאם לעקרון הפרדת הרשויות, על בית המשפט להימנע מבחינת סבירותן ומידתיותן של החלטות מינהליות כאשר אין כל צורך בכך" (פסקה 20 לחוות דעתו).
אני סבור כי החשש מהפגיעות בביטחון האישי ובפרטיות והחשש מהשפעה פסולה על נבחר הציבור – רלוונטי בעיקר כאשר מדובר בהפגנה המתקיימת בסמוך למעונו הפרטי של נבחר הציבור.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עת"מ 59339-08-20 פדידה ואח' נ' לאון - ראש עריית ירושלים ואח' תיק חצוני: בפני כבוד השופטת חיה זנדברג עותרים 1. טלי פדידה 2. ישראל חזות 3. לאה חזוט 4. יעל שחור 5. ד"ר גילי הלפטק 6. אביו עזר 7. מאיה אביו 8. אודרי בן שימול 9. הגר עטרה 10. תמר רובין 11. מוריס ראובן 12. רפאל פדידה 13. עדן לוי 14. ראובן גלזר 15. בצלאל טולאדנו 16. אורלי אסיג 17. שרה גולדצה 18. שפרה אזרוואל 19. חנה סעדון 20. רפאל סעדון 21. גיל בן שימול 22. פיליפ וקסמן 23. איב וקסמן 24. אביה מלכה שחר 25. אהוד שחר 26. אביגדור רנד 27. נתנאל בן שימול 28. ניצה אנא 29. נתנאל דרזנר 30. תהילה דרזנר 31. חנינה שחור 32. סימה שחור 33. דוד מסר 34. אלירז מוסטובביץ 35. יואל מוסטוביץ 36. שרה **** מילר מוסטוביץ 37. דוב מוסטוביץ 38. לוי . 39. דוד ניצה 40. ציציליה ניצא 41. גולן אלוף 42. תמר אלוף 43. דוד פזואלו 44. נפתלי הרטשיק 45. אלקה הרטשיק 46. יעל מורציאנו 47. שמחה קורנבליט 48. ישראל רויטמן 49. דינה רויטמן 50. שמעון חטב 51. רפאל שטרנבוך 52. מרים גרוס 53. אלישע שמיצע 54. הלל פרדם 55. מרך דיכובן 56. שרה מאיר 57. צורית מוריה ניסים 58. גל פרחי 59. דורון פרחי 60. יעל תנעמי 61. אביבה דנציגר 62. אליעזר גרוסמיט 63. ציפית שיבר 64. אשר סיאני 65. שרה שוארץ 66. שבע פלדמן 67. דוד . 68. ענאל לוי 69. שמואל כהן 70. ברי קיש 71. ליזטב קיש 72. סגל עמיאל 73. רוגר גולדברג 74. נאוה גולדברג משיבים 1. משה לאון - ראש עריית ירושלים 2. עירית ירושלים 3. משטרת ישראל החלטה
רקע העותרים הם תושבי השכונות רחביה וטלביה בירושלים, והם מתגוררים בסמוך למעון ראש הממשלה.
העתירה המינהלית בעקבות פסק-הדין הנ"ל הוגשה העתירה הנוכחית בה ביקשו העותרים כי יינתן צו המורה "למשיבים, עריית ירושלים, ראש עריית ירושלים ומפקד מחוז ירושלים... לבוא וליתן טעם מדוע לא תקבל המשיבה את בקשתם של העותרים לפנות לאלתר ו/או להעתיק ו/או לצמצם ו/או להגביל... את מאהלי המחאה וכל מפגע סביבתי אחר אשר ניבנו ו/או נמצאים בנגוד לחוק, בשכונות רחביה וטלביה בירושלים" (עת"מ 59339-08-20).
כדברי כב' השופט סולברג ברע"א 7547/16 לישכת עורכי הדין בישראל נ' זכותי מומחים לזכויות רפואיות בע"מ (2016): "שיקול נוסף המטה את הכף... נובע מהעובדה כי הסעד הזמני מתלכד עם הסעד המבוקש בהליך העקרי; הפסיקה הכירה בכך כי מצב עניינים זה דורש משנה זהירות בשינוי מן המצב הקיים" (פסקה 16 להחלטה.
...
דיון והכרעה דין הבקשה לצו ביניים להידחות.
נוכח פסיקה ברורה זו ונוכח כלל נסיבות המקרה לא סברתי כי יש מקום להיעתר לבקשה לצו ביניים.
אשר על כן, הבקשה לצו ביניים נדחית.

בהליך ערר מ"ת (עמ"ת) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

"הפגנה על רקע פוליטי או חברתי היא ביטוי לאותה אוטונומיה של הרצון הפרטי, חופש הבחירה וחופש הפעולה, הנכללים במסגרת כבוד האדם כזכות חוקתית" (בג"ץ 2557/05 מטה הרוב נ' משטרת ישראל, פ"ד סב(1) 200 בפיסקה 13 לפסק הדין (2006)).
כך, ראו את החלטת כב' השופט א' נאמן בעמ"י (חיפה) 65194-05-18 אבו-קנדיל נ' משטרת מרחב החוף (30.5.18) שפסק (בעמ' 4) כי "משהורה בית המשפט לשחרר את העוררים, לא היה מקום להוסיף סייג זה של הרחקה ואיסור הישתתפות בהפגנות או בהתקהלות ציבורית...מיותר להכביר באשר למעמד חופש הביטוי והמחאה, זכויות אלו הן אכן מראשיות המשטר הדמוקרטי וראוי לשמור עליהם מכל משמר ולהגבילם רק בנסיבות חריגות וקיצוניות, רק כשמתקיימת אכן ודאות קרובה באשר לסכנת ביצוע העבירה." וכן ראו את החלטת כב' סגן הנשיא מ' דרורי בעמ"י (ירושלים) 24424-05-18 רחמים נ' מדינת ישראל (14.5.18) שם נעצר נכה לאחר שנטען כי תקף נכים אחרים, נהג אוטובוס וכן שוטרים שהגיעו למקום, והכל בסמיכות למאהל המחאה מול משרד ראש הממשלה בקריית הממשלה שבירושלים.
כב' השופט מזוז פסק כי "הפגנות, אספות, תהלוכות ומשמרות מחאה נועדו להגשים את חופש הביטוי והדעה ולהפיץ השקפות ודעות ולהשפיע על השיח הצבורי, ולא להפעיל לחץ פסול על עובדי ציבור על ידי הטרדתם בביתם הפרטי בניסיון לכפות עליהם החלטות שלפי מיטב שיפוטם אינן משרתות את האנטרס הצבורי. שיקול זה - בודאי בהצטברו לשיקולים הנוספים של הגנה על הזכות לפרטיות של איש הציבור בבית מגוריו הפרטי ומניעת מיטרד והפרעה לשגרת חייהם של איש הציבור, בני משפחתו ושכניו, כמו גם הזכות של אדם "שיניחו לו לנפשו" בביתו ולא להיות "קהל שבוי" למסרים של המפגינים - יש בהם כדי לבסס את הלגיטימיות של איסור על הפגנות ופעולות מחאה ליד מעונו הפרטי של איש ציבור, מקום שקיימת חלופה אפקטיבית באשר למקום קיום פעולות המחאה" (בג"ץ 1983/17 נפתלי נ' היועץ המשפטי לממשלה (פורסם במאגרים; 2017, בפיסקה 19 לפסק הדין)).
...
כמו כן, אין לאפשר לעורר למחות כך שמלל המחאה יתייחס למשפט הפלילי התלוי ועומד.
כמובן שככל שיתברר שצמצום התנאים יוביל לפעילות בעייתית, היכולה לעלות כדי איום על עדים או הטרדתם, שמורה למשיבה הזכות לפנות בבקשה לעיון חוזר בצמצום עליו אני מורה, וכל טענות הצדדים שמורות להם כמובן, ולא אנקוט לגביהן כל עמדה.
הערר מתקבל אפוא בחלקו, כאמור בפסקה 13 לעיל.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת העותרים, זכות ההפגנה היא זכות יסוד המוכרת בצד חופש הביטוי כזכות חוקתית על חוקית; זכות ההפגנה ניתנת למימוש במרחב הציבורי; כיכר רבין, שד' נורדאו, שד' רוטשילד הם מרחבים צבוריים מרכזיים בעיר וראויים לקיום פעולות מחאה ורבות אוהלי מחאה; העירייה אכן התירה הקמת מאהל מחאה בגן וולבלסקי בסמוך לתחנת הרכבת ואף הובטח כי הערייה תספק שירותים כימיים, ברזיות, הגברת תאורה ופינוי אשפה, אלא שלטענת העותרים, מיקומו של מאהל זה "במעבה גינה גדולה" אינו עולה בקנה אחד עם ראציונל חשיפתה של המחאה לקהל רחב ככל האפשר; לחופש הביטוי מעמד בכורה ועל כן יתפרשו חוקים מגבילים בצמצום; אין לראות בפקודת העיריות ובהוראות חוק העזר מקור הסמכה מפורש המאפשר לעירייה להתנות הקמת אוהלי מחאה באישור מראש או לפגוע בחופש הביטוי; כל הפגנה מעצם טיבעה משנה שגרת חיים ויוצרת הפרעה או מטרד בצורה כזו או אחרת, אולם אין בכך די כדי לפגוע קשה בחופש הביטוי וליצור משטר רישוי מראש; פסיקת בית המשפט במקרים דומים מלמדת כי לא נדרש היתר מראש ולא ניתנת סמכות אוטומטית לפנות אוהלים אלא רק לאחר עריכת איזונים ובחלוף הזמן.
ובעע"מ 3829/04 ישראל טויטו יו"ר עמותת "מכל הלב" נגד עריית ירושלים הנ"ל, לצד ההכרה בזכות ההפגנה כאחד הבולטים בזכויות כבוד האדם וחירותו הודגש גם: "הזכות לביטוי מחאה איננה זכות מוחלטת. היא כפופה, בראש וראשונה לחובת הציות לחוק ולפעולה במסגרת הוראותיו. חירות הביטוי והמחאה אין פירושה פריקת עול ורסן...
...
לסיכום טוענים העותרים כי "המשיבה מינתה עצמה ללא כל הסמכה חוקית, כרשות רישוי למחאה, והדבר נוגד מושכלות ראשונים בהילכות דמוקרטיה". לטענת עיריית תל אביב, העתירה אינה תוקפת החלטה ספציפית אלא מדיניות, מדובר בעתירה כוללנית ודינה להידחות אך משום כך; נוכח פסיקת בית המשפט לעניין פינוי אוהלים ולאור ניתוח סמכותה על פי פקודת העיריות וחוקי העזר, הקמתו של אוהל, קל וחומר של קבוצת אוהלים או "עיר אוהלים" בתחומה של העיר מחוייבת בקבלת היתר מראש; על פי סעיף 235 לפקודת העיריות מוסמכת העירייה למנוע ולהסיר כל מיכשול והסגת גבול ברחוב, ולצורך זה אף אינה נידרשת לחוקי עזר; חוק העזר קובע כי יש לקבל היתר מראש בהתאם לתנאי העירייה לכל הנחה, הקמה, הבלטה ברחוב ומעל הרחוב וכן מאפשר לראש העירייה לסלק כל דבר נמצא ברחוב בנגוד לחוק העזר; הפסיקה קבעה כי הקמת אוהלים במרחב הציבורי דורשת היתר כדין ומשלא הוקמו כדין הם מהוים מכשול המצדיק פינויים; במדינת חוק אין אדם יכול לעשות דין לעצמו, זכות המחאה אינה היתר להפרת דין ותפיסת שטח; חופש הביטוי והזכות להפגין אין פירושה כי סמכויות העירייה נסוגות או הופכות משוללות יסוד, אלא יש לאזן את זכות חופש הביטוי אל מול אינטרסים אחרים כבדי משקל; הנחת העותרים, כי יש לשקול את האינטרסים בדיעבד בהיותם כבר בשטח, משוללת יסוד; מתן היתר להקמת אהלים בהם מותרת לינה ללא הגבלת זמן מהוה מפגע החורג באופן משמעותי מהפגיעה הסבירה הנסבלת לטובת חופש הביטוי והזכות להפגין; העירייה פועלת להגשמת חופש הביטוי והזכות להפגין בתחומה ככל שניתן מתוך שיקול דעת ועריכת איזונים מתאימים.
לאחר עיון בטיעוני הצדדים והשלמת טיעון עלפה נמצא כי דין העתירה להדחות.
העתירה אינה תוקפת החלטה ספציפית אלא "מדיניות" ככלל, הנטענת על יסוד מספר מצומצם של אירועים שחוו חלק מהעותרים, עת ניסו להקים אוהל ללא היתר.
העתירה על כן נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

להמנע מלהפריע לעותרים ולמפגינים אחרים להקים אוהלי מחאה בשטחים צבוריים בעיר, ולהמנע מלפנותם אך מן הטעם שהוקמו ללא היתר" לטענת העותרים, זכות ההפגנה היא זכות יסוד המוכרת בצד חופש הביטוי כזכות חוקתית על חוקית; זכות ההפגנה ניתנת למימוש במרחב הצבורי; כיכר רבין, שד' נורדאו, שד' רוטשילד הם מרחבים צבוריים מרכזיים בעיר וראויים לקיום פעולות מחאה ורבות אוהלי מחאה; הערייה אכן התירה הקמת מאהל מחאה בגן וולבלסקי בסמוך לתחנת הרכבת ואף הובטח כי הערייה תספק שירותים כימיים, ברזיות, הגברת תאורה ופינוי אשפה, אלא שלטענת העותרים, מיקומו של מאהל זה "במעבה גינה גדולה" אינו עולה בקנה אחד עם רציונל חשיפתה של המחאה לקהל רחב ככל האפשר; לחופש הביטוי מעמד בכורה ועל כן יתפרשו חוקים מגבילים בצמצום; אין לראות בפקודת העיריות ובהוראות חוק העזר מקור הסמיכה מפורש המאפשר לעירייה להתנות הקמת אוהלי מחאה באישור מראש או לפגוע בחופש הביטוי; כל הפגנה מעצם טיבעה משנה שגרת חיים ויוצרת הפרעה או מיטרד בצורה כזו או אחרת, אולם אין בכך די כדי לפגוע קשה בחופש הביטוי וליצור משטר רשוי מראש; פסיקת בית המשפט במקרים דומים מלמדת כי לא נידרש היתר מראש ולא ניתנת סמכות אוטומאטית לפנות אוהלים אלא רק לאחר עריכת איזונים ובחלוף הזמן.
ובעע"מ 3829/04 ישראל טויטו יו"ר עמותת "מכל הלב" נגד עריית ירושלים הנ"ל, לצד ההכרה בזכות ההפגנה כאחד הבולטים בזכויות כבוד האדם וחרותו הודגש גם: "הזכות לביטוי מחאה איננה זכות מוחלטת. היא כפופה, בראש וראשונה לחובת הציות לחוק ולפעולה במסגרת הוראותיו. חירות הביטוי והמחאה אין פירושה פריקת עול ורסן ...... חופש המחאה כפוף להגבלות שנועדו לתכלית ראויה, המוטלות במידתיות הנדרשת. שקולי השמירה על הסדר והביטחון הצבורי, ובכללם מניעת מפגעים ומטרדים בשטחים צבוריים המיועדים לשימוש הציבור וסיפוק צרכיו הבסיסיים הם בגדר שיקולים ראויים להטלת הגבלות כאמור...... ובכלל זה הגנה על זכות הציבור להשתמש בשטחים צבוריים לתכלית לה נועדו, בלא הפרעה ובלא מפגע, תוך שמירה על רמת תברואה נאותה ועל חזות אסטתית נאה ונקייה של רחובות עיר לרווחת כל תושביה" (כב' הש' א. פרוקציה) ובהמשך : "הנושאים החברתיים הם מחובותיו של הציבור, אך אין משמעם שיכולים המוחים והטוענים לפעול מחוץ לגדרי הדין. כשם שבעניין הפגנות נקבעו כללים המבקשים איזון אשר מתבטא הן במקום עריכתן של ההפגנות והן בדרך עריכתן, כך אי אפשר שכל גורם יקבע לעצמו כללי היתנהגות ברשות הרבים כדי לבטא מחאתו, בודאי לאורך ימים. אילו ננקטה מדיניות סלחנית עוד יותר מזו שכבר ננקטה, והרשות אכן נהגה אורך רוח רב, היתה אנארכיה גמורה, שהרי אילו ניתן לכל גורם צבורי או מעין צבורי לנטות אוהל ללא הגבלה ברשות הרבים במקום כחפצו, לא היה לדברים סוף. הרגישות הראויה מוצאת ביטויה ביחס אנושי, סבלני וסובלני לביטויי המחאה, אך באה שעה להעמיד חוק על מכונו".(כב' הש' א. רובינשטיין).
...
לסיכום טוענים העותרים כי "המשיבה מינתה עצמה ללא כל הסמכה חוקית, כרשות רישוי למחאה, והדבר נוגד מושכלות ראשונים בהלכות דמוקרטיה". לטענת עיריית תל אביב, העתירה אינה תוקפת החלטה ספציפית אלא מדיניות, מדובר בעתירה כוללנית ודינה להדחות אך משום כך; נוכח פסיקת בית המשפט לעניין פינוי אוהלים ולאור ניתוח סמכותה על פי פקודת העיריות וחוקי העזר, הקמתו של אוהל, קל וחומר של קבוצת אוהלים או "עיר אוהלים" בתחומה של העיר מחוייבת בקבלת היתר מראש; על פי סעיף 235 לפקודת העיריות מוסמכת העירייה למנוע ולהסיר כל מכשול והסגת גבול ברחוב, ולצורך זה אף אינה נדרשת לחוקי עזר; חוק העזר קובע כי יש לקבל היתר מראש בהתאם לתנאי העירייה לכל הנחה, הקמה, הבלטה ברחוב ומעל הרחוב וכן מאפשר לראש העירייה לסלק כל דבר נמצא ברחוב בניגוד לחוק העזר; הפסיקה קבעה כי הקמת אוהלים במרחב הציבורי דורשת היתר כדין ומשלא הוקמו כדין הם מהווים מכשול המצדיק פינויים; במדינת חוק אין אדם יכול לעשות דין לעצמו, זכות המחאה אינה היתר להפרת דין ותפיסת שטח; חופש הביטוי והזכות להפגין אין פירושה כי סמכויות העירייה נסוגות או הופכות משוללות יסוד, אלא יש לאזן את זכות חופש הביטוי אל מול אינטרסים אחרים כבדי משקל; הנחת העותרים, כי יש לשקול את האינטרסים בדיעבד בהיותם כבר בשטח, משוללת יסוד; מתן היתר להקמת אהלים בהם מותרת לינה ללא הגבלת זמן מהווה מפגע החורג באופן משמעותי מהפגיעה הסבירה הנסבלת לטובת חופש הביטוי והזכות להפגין; העירייה פועלת להגשמת חופש הביטוי והזכות להפגין בתחומה ככל שניתן מתוך שיקול דעת ועריכת איזונים מתאימים.
לאחר עיון בטיעוני הצדדים והשלמת טיעון עלפה נמצא כי דין העתירה להדחות.
העתירה אינה תוקפת החלטה ספציפית אלא "מדיניות" ככלל, הנטענת על יסוד מספר מצומצם של אירועים שחוו חלק מהעותרים, עת ניסו להקים אוהל ללא היתר.
העתירה על כן נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו