מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הוצאת לשון הרע על התובעות בפרסומים לאחר אסון ורסאי

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2014 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בעיניין פלבן [ת"א (י-ם) 5425/00 פלבן נ' סלומון (12.2.2003)] הבהיר בית המשפט כי אין להעניק לעובד מדינה חסינות מוחלטת מפני תביעת לשון הרע באומרו: "הצטרפותה של המדינה לעמדת הנתבעים [דהיינו כי מוקנית חסינות לבעל תפקיד ביחס לכל התבטאות בעלת זיקה ממשית לתפקידו – ל.ג] מפתיעה במקצת, הואיל ומשמעותה המעשית של הגישה הזו הנה מתן חסינות לכלל פקידי הממשלה. היום יהיה זה דובר המשרד, ולמחר יהיה זה פקיד אחר אשר ייתן דרור לחרצובות לשונו, במכתב, בחוות דעת, בראיון לתקשורת או בכל דרך אחרת, ביודעו כי מובטחת לו חסינות. לחסינות שכזו, אין הצדקה עניינית; והיא מנוגדת גם להלכה הפסוקה. על פי סעיף 4 לחוק הנזיקין האזרחיים (אחריות המדינה) תשי"ב – 1952 'אין המדינה אחראית בנזיקים על הוצאת שם רע'; אך אין דין המדינה כדין עובדיה. עובד מדינה יכול גם יכול שיימצא אחראי לעוולה שעשה. אמנם, גם עובדי הציבור נהנים מחסינות מסוימת, אך זו אינה גורפת וכללית כחסינותה של המדינה. עובד המדינה המוציא שם רע יכול שיישא באחריות בגין מעשהו [ע"א 507/79 ראודנאף (קורן) נ' חכים פ"ד לו (2)757, 796, אמנם באימרת אגב]. פרשנות כפי שמבקשים ב"כ הנתבעים וב"כ הצד השלישי תוצאתה, למעשה, מתן הגנה 'מוחלטת' לפקידי הממשלה, מגדולם ועד קטנם". (ההדגשה הוספה – ל.ג.) דברים אלה נאמרו אמנם בהתייחס לסעיף 13(3) לחוק איסור לשון הרע, אולם הגיונם תקף גם לעניין ההגנה המוקנית לעובד מדינה עת נטען כי מדובר בפירסום על פי סעיף 13(9) לחוק.
בית המשפט המחוזי קבע כי לא הוכח קיומן של תלונות הן לפני אסון ורסאי והן לאחריו קודם להפצת מכתבי הערייה, וכי הערייה "הושפעה מההיסטריה הכללית ששררה בארץ בעקבות אסון ורסאי, וללא כל בדיקה מקדימה וללא כל תימוכין רק מתוך רצון להשיל מעליה כל אחריות, הפיצה ברבים ידיעות שהתבררו בעליל כבלתי נכונות"; הערייה היתעלמה מאישורו של מהנדס הבניין מטעם בעלי האולם שהוצג לפניה, וגם לאחר מכן חזר מהנדס הערייה במסגרת ראיון שקיים בטלביזיה בכבלים על הדרישה להפסקת האירועים באולם.
לטענת המדינה, מטעמים של מדיניות משפטית, יש להעניק חסינות גם לפרסומים מסוג זה, ומאחורי ההגנה הקבועה בסעיף 13(9) לחוק עומדת ההנחה "כי כתיבת חוות דעת/המלצות על פיטורין של ממונה במסגרת יחסי עובד – מעביד, בצל הסיכון של תביעה בגין לשון הרע, עלולה לפגוע באופייה האובייקטיבי של חוות הדעת ולשבש את מהלכו התקין והיעיל של מוסד הבקורת על העובד". המדינה מוסיפה וטוענת כי "אין מקום ביחסי עובד מעביד או ממונה כותב חוות דעת במסגרת תפקידו על עובד פלוני לתביעת לשון הרע". אין בידי לקבל טענה זו של המדינה, מנימוקים אלה: 30.1.
הבחנה כזאת מסכלת את תכלית החוק, בהוסיפה לו "הגבלה תכנית", ובהציבה לו "סייג פסיקתי", כל זאת בנגוד לנפסק בהילכת חיר, לפיה כאמור "כל ניסיון להיתנער מכוונת המחוקק אינו ראוי". בנסיבות אלה, ועל מנת לאפשר למשרד החינוך להמשיך ולפעול באורח תקין מבלי שייפגעו התלמידים, ולמען אפשר לו למלא ייעודו כך, שרק המורים הנחוצים והטובים יותר על פי הערכת המפקחים ימשיכו ללמד גם לאחר פיטורי צימצום, אזי – טיעון המניף את חרב התביעה כנגדם ללא מתן הגנה על פי סעיף 13(9) לחוק, כאילו מדובר ביחסי עובד מעביד רגילים ותביעה רגילה של לשון הרע – "לא מדבר אליי". מעבר לנדרש כאמור, לדעתי תביעת המערער על פי חוק איסור לשון הרע ראויה להדחות על פי סעיף 13(9) לחוק, בשל העידר עילת תביעה.
...
בנסיבות המקרה שלפנינו, אין ספק שלפחות לגבי הפיצוי בגין עוגמת נפש יש חפיפה בין סכום הפיצוי שנפסק, לסכום הפיצוי המגיע ללא הוכחת נזק על פי סעיף 7 לחוק, שעמד בשעתו, לפני עדכונו, על סך של 50,000 ש"ח. סוף דבר - אם תישמע דעתי, הערעור יידחה כאמור, ללא צו להוצאות.
נציג ציבור (מעסיקים) מר אמנון גדעון מצטרף לדעתם של הנשיא יגאל פליטמן והשופטת לאה גליקסמן כי דין הערעור להידחות ללא חיוב המערער בהוצאות.
סוף דבר על פי דעתו של אב בית הדין הנשיא פליטמן, אשר לתוצאתה הצטרפו השופטת גליקסמן ונציג המעסיקים מר גדעון, ובניגוד לדעתו החולקת של השופט רבינוביץ, שאליה הצטרף נציג העובדים מר חבשוש, נדחה בזה הערעור, ללא צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

פסק דין בהתאם לפסק הדין שניתן ביום 2.5.12, נדחתה התביעה נגד הנתבעת 2, ונקבע כי הנתבעת 1 (להלן – "העיריה או הנתבעת") הוציאה לשון הרע אודות התובעות בפרסומים שבוצעו על ידה בחודש מאי 2001, לאחר אסון ורסאי.
בסיכומיהן טוענות התובעות, כי אם בית המשפט יגיע למסקנה כי הנזקים לא הוכחו ע"י התובעות במידת ההוכחה הנדרשת, אזי מן הראוי לקבוע את נזקיהן של התובעות על דרך האומדנה וזאת בהסתמך, בין היתר, על הלכה שנקבעה בע"א 355/80 נתן אניסימוב בע"מ נ' מלון טירת בת-שבע בע"מ, שכן לשיטתן, אי הוכחה מדויקת של מידת הנזק ושיעור הפצוי, אינה אמורה להכשיל את התביעה ודי בהבאת אותם הנתונים אותם ניתן להביא באופן סביר, תוך מתן שיקול דעת לביהמ"ש להשלמת החסר.
...
אינני מקבלת את טענת הנתבעת לפיה יש להתעלם מחוות דעת גולניק משהיא נסמכת רק על הדוחות שהוגשו ע"י התובעות, עת המומחה לא בדק את השומות שהוצאו ע"י מס הכנסה שרק מהן ניתן ללמוד כי כל המספרים שכללו התובעות בדוחותיהן אכן נכונים.
המסקנה המתבקשת היא שהפרסומים אכן השפיעו על ציבור המזמינים בתקופה הסמוכה למועד הפרסום, דהיינו בחודשים יוני 2001 – דצמבר 2001, וככל הנראה זיכרונו של ציבור הצרכנים הינו קצר, הזמן עשה את שלו, והזמנת האירועים חזרה לשגרה.
בשים לב למגמת העלייה בשיעור 8.5% (לאחר התיקון המתבקש כתוצאה מתיקון הטעות החשבונאית, ראו עדות גולניק עמוד 149 שורה 22-23) בשנתיים שקדמו לפרסומים, אני מקבלת את הטעיון לפיו ההכנסות בחודש זה היו צריכות לגדול ב8.5% אחוזים, נתון המגדיל את ההפסד לחודש זה ל- 439,629 ש"ח ( 1,016,996 X 108.5% = 663,811).
אני מקבלת את טענת הנתבעת לפיה טיעוני התובעות מרחיבים את החזית במספר פריטי נזק, שכן בכתב התביעה (סעיף 6.3) טענו התובעות רק לנזק המתבטא בשלושה ראשי נזק, והם: האחד – אובדן רווחים, השני – הוצאות מימון חריגות שהתבטאו לפי חוו"ד בכר שצורפה לכתב התביעה בריבית ועמלות בנקים, והשלישי – הוצאות שונות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2004 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

תביעה כספית בסך של 500,000 ש"ח על לשון הרע שהוציא הנתבע בגנוּתו של התובע.
על יסוד ההלכה האמורה שבתי לעיין בששת הפרסומים, במלואם ובהקשרם, ומצאתי כי מוצדק יהיה להחיל את הגנת סעיף 15(4) בקשר לדברי הנתבע על התובע, בריאיון לעיתון "הארץ". הנתבע נשאל שם על-ידי המראיין: "טענת שיוסף כהן לא יכול להיות עורך 'כל העיר' בגלל שהורשע בגרימת מוות ברשלנות". תשובתו של הנתבע: "אין ספק שעורך 'כל העיר' הורשע בפלילים. בראש העתון עומד אדם שבמושגים מוסריים רצח נפש. ההגדרה המשפטית לא חשובה. זה לא דבר שאפשר לעבור עליו לסדר היום. כשהיה אסון וורסאי, הם יצאו תוך 48 שעות עם הוצאה מיוחדת, שכותרתה היתה 'רקוב מן היסוד, מסריח מהראש'.
הנתבע המשיך בפירסום דברי לשון הרע על התובע, גם לאחר שהוזהר מעל דפי כל העיר לחדול.
...
אני קובע אך זאת, כי אם ביצעהּ, אין להטיל אחריות בגינה על הנתבע.
בשאלות ותשובות לר' עקיבא איגר, מהדורה תניינא, ג [טו] (פוזן, 1837-1761) מצאנו סידור תשובה למי שגרם להרג נפש: "הגיעני מכתבו אשר כל הקורא יתפקקו עצמותיו על גודל הסיבה אבידת ב' נפשות פתאום ובמאורע כזה...
סוף דבר 32.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2007 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ב) התובעים טענו, כי סמוך לאחר האסון סירבו התובעת ובני משפחתה לבקשת "ידיעות אחרונות" ו"מעריב" לפרסם תמונה סטרילית של א' ואכן כאשר פורסמו תמונות הרוגי האסון לאחר האסון, לא פורסמה תמונה של א' ז"ל. לאור זאת, היו צריכים הנתבעים לדעת, כי המשפחה לא מסכימה לפרסם תמונות של א' ול' וכי המשפחה מתנגדת לפירסום.
המגזין שהוצא לרגל שנה לאסון ורסאי כלל תמונות רבות, ודווקא תמונתו של ל' שצולמה בהסכמת אימו, יחד איתה ועם הכבאי המחלץ היא תמונה שהובלטה במגזין, ולא התמונה נשוא התביעה, ולא שוכנעתי, כי היה שימוש דווקא בתמונה נשוא התביעה על מנת לעשות "רווח" על חשבון התובעים.
" (5) לעניין זה אפנה עוד לדבריו של עו"ד י. יהב בספרו לשון הרע, הוצאת "תמר", התשנ"ו-1996, (מהדורה שנייה), בעמ' 56: "א. המבחן שבאמצעותו יש לקבוע אם אכן עלולים דברים מסוימים שהשמיע הנתבע או הנאשם להביא לידי הוצאת שם הרע, אינו המבחן הסובייקטיבי, היינו-מה חושב התובע המרגיש עצמו נפגע, אלא המבחן חייב להיות זה האובייקטיבי, היינו-כיצד עלולה החברה לקבל את דברי אותו פירסום.
...
(7) במקרה דנן, על פי מבחן אובייקטיבי, קורא סביר, שמעיין בתמונותיהם של ל' וא' ז"ל, לא מגיע למסקנה ולפיה תמונות אלו מבזות או משפילות.
ג) מקובלת עלי טענת ב"כ התובעים ולפיה, קיימת חובת זהירות (מושגית וקונקרטית) של הנתבעים כלפי התובעים.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, דין התביעה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2008 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

וכן נקבע בת.א. (תא) 14726/05 אדלמן יובל ואח' נ' חברת רייטינג בע"מ, וזאת בהקשר של תביעה מכוח חוק איסור לשון הרע, כי צלום התובעים במועדון בתל אביב הוא צלום במסגרת ארוע פומבי.
לעניין זה ראה גם ספרו של א. הלם, דיני הגנת הפרטיות (2003), בעמ' 110 ולפיו, שעה שמדובר באדם אנונימי, נטל ההוכחה המוטל על התובעת, כבד יותר מאשר זה בו נושאת דמוית ציבורית להוכיח, מדוע השתמשו דוקא בדמותה ולא בדמותו של אדם אנונימי אחר, לצורך סעיף 2 (6) לחוק הגנת הפרטיות.
בפסק דינו הדגיש, כי הוא לא מתייחס בסוגיה שבפניו להיבט של הפרת זכויות קניין רוחני וההתייחסות היתה לפירסום עפ"י חוק איסור לשון הרע בלבד (ראה סע' 35 לפסה"ד).
לצורך הדיון בתובענה דנן אין כמובן צורך להכריע בשאלה, איזו גישה היא הגישה הנכונה, והתייחסתי בקצרה לסוגיה זו, רק על מנת להבהיר, מדוע אין כל הודאה מצד הנתבעים ו/או אתר האנטרנט ברגע שמצאו לנכון להסיר את הפירסום לאחר קבלת ההודעה.
לעניין זה ראה גם פסק דינו של כב' השופט א. שילה בת.א. 460/02 דרור קרן (יוסף) ואסף דרור נ' מעריב הוצאת מודיעין בע"מ שם נקבע בעיניין תמונות שצולמו בחתונה באולמי ורסאי אשר במהלכה התרחש "אסון ורסאי" כי בדרך כלל המזמין הוא זה אשר רוכש את זכות היוצרים בתמונה.
...
ו) הבעתי דעתי בפסק דין בת.א. 64045/04 אורט ישראל נ' על השולחן מרכז גסטרונומי בע"מ, כי גישת בימ"ש בעניין בורוכוב מקובלת עלי.
ז) למותר לציין, כי הנתבעים לא היו צריכים להיעתר לדרישות המקוממות שנדרשו מהם במכתב הדרישה (תשלום של 50,000 ₪ "לצרכי פשרה" וכן מסירת דו"חות מפורטים על שימוש בתמונה וכן "דו"ח הכנסות מכל סוג שנתקבלו על ידכם בגין פרסום תמונת מרשתנו").
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, דין התביעה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו