המאשימה הדגישה את חומרת עבירת הפרת צו הריסה שפוטי, במיוחד לאור תיקון 116 שנועד לתיקון בנייה בלתי-חוקית, והפנתה למספר פסקי דין מהם ניתן ללמוד על היד הקשה בה נוהג בית המשפט במקרים מסוג זה.
המאשימה נימנעה מלבקש קנס גבוה ומאסר בפועל, לאור העובדה שבוצעו באזור המקרקעין עבודות הרכבת הקלה שהובילו להריסת הגדר, ולהפסקת העבירה הגם שלא על ידי הנאשם.
המאשימה מבקשת לא לפרוש את תשלום ההיתחייבות והקנס למספר גבוה של תשלומים, ומבקשת לחייב את הנאשם בהוצאות משפט בהתאם לסעיף 79 לחוק העונשין, תשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין").
גם לאחר שהתקבלה בקשת הנאשם לגילוי מסמכים לפי סעיפים 74 ו-108 לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב), התשמ"ב- (להלן: "חסד"פ") 1982, בגילגול ראשון על ידי השופט שטרק בבית משפט זה ובגלגול שני על ידי השופטת פלדמן בבית המשפט המחוזי, לא מסרה המאשימה את שמו ופרטיו של בעל המיגרש, את התביעות ואת כתבי הטענות שהוגשו בעיניינו וכן החלטות שניתנו על ידי העיריה או על ידי בית המשפט להריסת העסק במהלך תקופה א' ותקופה ב'.
במקום זאת, טענה המאשימה כי "בהעדר רישום אין בידי המאשימה לקבוע את זהות בעל המיגרש מושא נשוא הצוו, וממילא אין אפשרות לבדוק תביעות אזרחיות או מנהליות נגד אותו גורם". לטענת הנאשם ההליך הנידון הוא חלק ממגמת היתנכלות בזדון מצד פקחי העיריה, שהחלה לאחר שלא הסכים לשלם להם שוחד.
העובדה שנאשם שהורשע ונגזר דינו בגין עבירת בנייה, חמורה כשלעצמה, הנאשם בחר ביודעין להיתעלם מן הצוו המורה לו להרוס את הבנייה הבלתי־חוקית, מציגה יחס מזלזל כלפי שילטון החוק והסדר הצבורי, ומאפשרת הנצחתה של עבירת בנייה לעיני כל. כך קבע לעניין זה בית המשפט העליון ברע"פ 10571/08 מדינת ישראל נ' מלכיאל, פס' 7 [פורסם בנבו] (23.6.2011):
"מטבע הדברים, משקלה האנטי-חברתי של עבירה שעניינה הפרת צו שפוטי הנו גדול במיוחד, וככל שמוסיף העבריין לעמוד במריו ושלטון החוק נותר נפגע – חמורה העבירה שבעת מונים. לא בכדי קבע בית משפט זה לא אחת, כי העבירה הקבועה בסעיף 210 לחוק התיכנון והבנייה היא מהחמורות שבדיני התיכנון והבנייה (ר"ע 23/83 פור נ' מדינת ישראל, פ"ד לח(1) 533 (1983)...; ע"פ 578/78 מדינת ישראל נ' עיסה, פ"ד לו(1) 723, 725 (1978))"
ראו בדומה: רע"פ 4169/12 דן מיחזור בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (8.7.2013).
רשות הטוענת ליחס מזלזל של נאשם בצוי בית המשפט במסגרת גזר הדין, ראוי שתסביר לפחות, מדוע נהגה יחס דומה בעצמה – ואם לא מהרה בעצמה להרוס הגם שצו בידה – מה לה כי תלין על הנאשם ותגיש נגדו כתב אישום בגין אי ציות ?
בנוסף לנסיבות הקשורות בבצוע העבירה, כאשר מדובר בקנס, סעיף 40ח לחוק העונשין מורה להיתחשב במצבו הכלכלי של הנאשם.
בתוקף סמכותי על פי סעיף 76 לחוק העונשין (כפי שפורש על ידי בית המשפט העליון בע"פ 2204/22 מחמד אל הייב נ' מדינת ישראל – בפסק דינו של כב' השופט כשר ) אני קובע כי היה ולא ישולמו במצטבר שני תשלומים במועדם – יעמוד כל החוב לפרעון מיידי והנאשם ישא במאסר תמורת סכומי הקנס שנפסקו וההתחייבות שהופעלה בשיעורים הבאים :
(1) 50 ימי מאסר תמורת כל סכום ההיתחייבות.
...
המאשימה ביקשה להטיל עונש מסוג מאסר על תנאי אך לא מצאתי כי נוכח הנסיבות – ובמיוחד נוכח מנהגה של הוועדה בצו ההריסה שעמד לביצוע בידה ולא בוצע – לא מצא בית המשפט לנכון להטיל מאסר מותנה או התחייבות.
לסיכום ולאור האמור, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
תשלום קנס בסך 2,000 ₪ עקב אי-ציות לצו הריסה.
בתוקף סמכותי על פי סעיף 76 לחוק העונשין (כפי שפורש על ידי בית המשפט העליון בע"פ 2204/22 מחמד אל הייב נ' מדינת ישראל – בפסק דינו של כב' השופט כשר ) אני קובע כי היה ולא ישולמו במצטבר שני תשלומים במועדם – יעמוד כל החוב לפירעון מיידי והנאשם ישא במאסר תמורת סכומי הקנס שנפסקו וההתחייבות שהופעלה בשיעורים הבאים :
(1) 50 ימי מאסר תמורת כל סכום ההתחייבות.