סעיף 31 לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א – 1981 (להלן: החוק) קובע –
"תקופת ההתיישנות של תביעה לתגמולי ביטוח היא שלוש שנים לאחר שקרה מקרה הביטוח; היתה עילת התביעה נכות שנגרמה למבוטח ממחלה או מתאונה, תימנה תקופת ההתיישנות מיום שקמה למבוטח זכות לתבוע תגמולי ביטוח לפי תנאי חוזה הביטוח."
סעיף 41 לחוק קובע כי -
"בביטוח חיים מקרה הביטוח הוא מותו של המבוטח או של זולתו או הגיעם לגיל מסויים או מקרה אחר בחייהם למעט תאונה, מחלה ונכות."
(ההדגשות שלי – ק.מ.פ)
משנפטר המנוח בשנת 2009, כעולה מתעודת הפטירה שהוצגה, הרי שיש לקבוע כי דינה של התביעה למימוש כספי ביטוח החיים היתיישנה כבר בחודש נובמבר 2012, שלוש שנים לאחר פטירתו של המנוח.
עם זאת מאחר ומדובר בחריג המאריך את תקופת ההתיישנות הקבועה בחוק חוזה הביטוח, הנטל להוכיח את קיומו של אותו חריג רובץ על כתפי הטוען לקיומו, ובמקרה זה על המערערת (ע"א 34/88 רייס נ' עזבון המנוחה חנה אברמן ז"ל [4]; ע"א 97/77 זונבנד נ' קלוגמן [5])"
...
עניין זה נדון ברע"א 9041/03 בטחיש נ' מדינת ישראל, משרד הביטחון [2], שם קבעה השופטת ביניש:
"ההודאה חייבת לבוא מצד הנתבע וכי צורת המסמך המכיל לכאורה את ההודאה צריכה להעיד על היותו של המסמך 'הודאה'... תוכן המסמך צריך ללמד במפורש על הודאה בקיום הזכות הנתבעת בבית המשפט. לכל הפחות, כך נקבע, על המסמך להעיד על כך שהנתבע הודה בכל העובדות הנדרשות כדי לבסס באופן ברור זכות זאת, כך שניתן וצריך יהיה להסיק כי הנתבע מודה, לא רק בעובדות, אלא גם בקיום הזכות".
דברי השופטת ביניש מבוססים בעיקרם על אשר קבע השופט זמיר בע"א 1017/91 משה נ' הכפר הירוק ע"ש לוי (להלן – פרשת הכפר הירוק [3]):
"...סעיף זה דורש שהודאת הנתבע תכיר 'בקיום זכות התובע', כלומר בקיום 'הזכות' אותה הוא תובע בבית המשפט. לכל הפחות צריך שהנתבע יודה בקיום כל העובדות הנדרשות כדי לבסס באופן ברור זכות זאת, כך שניתן וצריך יהיה להסיק כי הנתבע מודה, לא רק בעובדות, אלא גם בקיום הזכות... המסקנה היא, כי המסמך הנדון אינו ראוי להיחשב הודאת הנתבע בזכות התובע, כנדרש בסעיף 9 לחוק ההתישנות, לא מבחינת הצורה ואף לא מבחינת התוכן".
הנה-כי-כן, סעיף 9 לחוק ההתיישנות מהווה חריג לתקופת ההתיישנות הקבועה בסעיף 31 לחוק חוזה הביטוח, ובמקום שבו הוכח כי ניתנה על-ידי הנתבע הודאה בזכות בכתב המכירה בקיום זכות התובע, יחל מניינה של תקופת ההתיישנות מחדש, ומיום מתן ההודאה.
במקרה שלפניי לא מצאתי כי הנתבעת הודתה ולו במקצת תביעתה של התובעת, ושוכנעתי כי תשובה בעל –פה הדוחה את בקשת התובעת לקבלת תגמולי ביטוח אמנם ניתנה על ידי הנתבעת לאורך כל התקופה באופן שהעמיד את התובעת על עמדתה של הנתבעת מבעוד מועד, ואיפשר לתובעת לפעול לתביעת תגמולי הביטוח בתוך תקופת ההתיישנות.
במצב דברים זה, בשים לב לכך שאין חולק כי תקופת ההתיישנות הקבועה בחוק חלפה, ואף לא שוכנעתי כי יש בנסיבות העניין כדי להצדיק דחיית מנין ימי ההתיישנות בשל נסיבות המקרה (אף שהסוגיה נבחנה ביוזמתי מבלי שהתבקשתי לבחון זאת על ידי התובעת), איני רואה מנוס מדחיית התובענה על הסף.