על פי הנטען בכתב התביעה, ביום 5.9.18 ארעה תאונת דרכים בין רכב התובעת לרכב פורד טרנזיט, עת רכבה היה במצב חנייה, לפתע סטה נהג הרכב פורד טרנזיט מנתיבו ופגע ברכבה.
כתמיכתה לטענותיה צרפה הנתבעת 2 חוות דעת של בוחן תנועה חקירה ושיחזור תאונות דרכים (להלן: "הבוחן"), אשר חיווה דעתו, בין היתר, כי מתוך כל חומר המסמכים אשר הוצגו לעיונו, תעוד הנזקים בכלי הרכב המעורבים, מדידת גבהים שערך לכלי רכב זהים בדגמם וניסיונו המקצועי כבוחן תנועה, הנזקים המתועדים בדופן השמאלי של רכב התובעת- סיטרואן - אינם תואמים לכלל הנזקים המתועדים לאורך הדופן הימני ברכב המבוטח – רכב פורד טרנזיט.
גובה הנזקים אינו תואם ויתרה מכך צורת הנזקים ומאפייניהם מלמדים על חוסר התאמה ברור ומצביעים כי אין קשר בין מוקדי הנזק למגע בין הרכבים.
מה גם שעדותו לגבי הפגיעות ברכב התובעת עד כמה שזכר לומר בעדותו עולות בקנה אחד עם מוקד הנזק המצויין בחוות הדעת השמאית מטעמה – מוקד שמאלי, ובכלל זה עם צבעי הרכבים, כפי שצבעם עולה מחוות הדעת של הבוחן.
בעיניין זה, יאים הדברים שנפסקו בתא"מ (שלום-דימונה) 5488-10-18 ענת אמר נ' חזאם אל חואגרה ואח' ( 30.1.20) :
"מספר קשיים, מהותיים בעיניי, התגלו בחוות דעת הבוחן ובחקירתו. ראשית, ביחס לרכב עצמו, ישנם גורמים, המשתנים מרכב לרכב (גם כשמדובר באותו דגם רכב), שעלולים להשפיע על גובה הרכב, ובהם משקל המטען שהונח על הרכב (לטענת הנתבע הרכב היה עמוס בחומרי בניה ובלבנים), שחיקת הגלגלים ולחץ האויר של הגלגלים. הבוחן נישאל על עניינים אלו בחקירתו הנגדית (עמ' 29-33 לפרוטוקול), ותשובותיו לא הניחו את הדעת. גם אם יונח כי הבוחן בדק כלי רכב זהים במאפייניהם היסודיים לאלו המעורבים בתאונה, הוא לא ידע להשיב לשאלות שנשאל אודות המטען שנשא הרכב אותו בדק. המומחה אמנם טען כי הרכב שנבדק היה "עמוס" (עמ' 31, שו' 27-31) אולם לא ידע להשיב במה היה עמוס, מה היה משקלו ולא הניח כל יסוד למסקנה שמשקל המטען על גבי הרכב הנבדק עלה או היה שווה למשקל שהיה על השברולט במועד התאונה.
משהו גרם לקרעים" (ראה: עמ' 14 לפרוטוקול),
ברם, מחוות דעתו עולה תמונה אחרת לפיה היתייחס גם לגירסאות המעורבים: "לאור חוסר ההתאמה בין הנזקים ומסטירות שנתגלו בגירסאות המעורבים, לדעתי כלי הרכב לא נפגשו מעולם והנזקים המתועדים ברכבים ארעו בנסיבות שונות שאינן ידועות".
היתייחסות לגירסאות עניינו הוא לבית המשפט, ואין למומחה יתרון על בית המשפט בניתוח הגרסאות, שלכך מתווסף שהאמנתי לתובעת ולעד מטעמה אודות היתרחשות קרות התאונה כנטען בכתב התביעה ולא מצאתי לנכון לקבל את חוות דעת הבוחן, שמסקנותיו אינן מבוססות דיין הואיל ולא נכח בזירת הארוע, לא בדק את הרכבים המעורבים והתבסס על תמונות, כאשר לצד זה הנזקים ברכב התובעת ניצפו על ידה במועד התאונה וגם על ידי עאוני והגם אם לא יכלו לפרט בחלוף הזמן אחד לאחד את הנזק ברכב התובעת, הרי שבקווים כלליים העידו לגבי מה שאירע לרכב התובעת, עדויות שהיו מהימנות עליי ואני מעדיפה את גרסאותיהם על פני חוות הדעת של הבוחן שלא נכח במועד התאונה, ולא ביצע פעולות שהיה מקום לבצען כמו בדיקת רכבים בזירת התאונה וכיוצ"ב. מכאן שאין די במימצאי הבוחן בכדי להוות את רף הראיות הנידרש בכדי להוכיח טענת המירמה או כוונת מירמה בהתאם לסעיף 25 לחוק, כאשר לכך מתווסף גם כי הנתבעת נימנעה מהעדת עדים והצגת ראיות ועניין זה פועל לחובתה, ועל כן אני מקבלת את התביעה במלואה.
...
מעבר לכך, לא נהי לבית המשפט מדוע עיין הבוחן בדוח החקירה לצורך הכנת חוות הדעת, על כל המשתמע מכך, כאשר לכך מתווסף כי אומנם בעדותו טען שהוא בוחן רק את הנזק:
"ש.אמרת שאתה קובע שלא נפגשו הרכבים מסיבה אחת. בחוות הדעת כתבת שתי סיבות גם סתירות בגרסאות וגם אי התאמה בנזק עצמה. למה עכשיו בחרת לומר מסיבה אחת, למה שינית את המסקנה?
משהו גרם לקרעים" (ראה: עמ' 14 לפרוטוקול),
ברם, מחוות דעתו עולה תמונה אחרת לפיה התייחס גם לגרסאות המעורבים: "לאור חוסר ההתאמה בין הנזקים ומסטירות שנתגלו בגרסאות המעורבים, לדעתי כלי הרכב לא נפגשו מעולם והנזקים המתועדים ברכבם אירעו בנסיבות שונות שאינן ידועות".
התייחסות לגרסאות עניינו הוא לבית המשפט, ואין למומחה יתרון על בית המשפט בניתוח הגרסאות, שלכך מתווסף שהאמנתי לתובעת ולעד מטעמה אודות התרחשות קרות התאונה כנטען בכתב התביעה ולא מצאתי לנכון לקבל את חוות דעת הבוחן, שמסקנותיו אינן מבוססות דיין הואיל ולא נכח בזירת האירוע, לא בדק את הרכבים המעורבים והתבסס על תמונות, כאשר לצד זה הנזקים ברכב התובעת נצפו על ידה במועד התאונה וגם על ידי עאוני והגם אם לא יכלו לפרט בחלוף הזמן אחד לאחד את הנזק ברכב התובעת, הרי שבקווים כלליים העידו לגבי מה שארע לרכב התובעת, עדויות שהיו מהימנות עליי ואני מעדיפה את גרסאותיהם על פני חוות הדעת של הבוחן שלא נכח במועד התאונה, ולא ביצע פעולות שהיה מקום לבצען כמו בדיקת רכבים בזירת התאונה וכיוצ"ב. מכאן שאין די בממצאי הבוחן בכדי להוות את רף הראיות הנדרש בכדי להוכיח טענת המרמה או כוונת מרמה בהתאם לסעיף 25 לחוק, כאשר לכך מתווסף גם כי הנתבעת נמנעה מהעדת עדים והצגת ראיות ועניין זה פועל לחובתה, ועל כן אני מקבלת את התביעה במלואה.
סיכומו של דבר
בסיכומו של דבר, אני מחייבת את הנתבעת לשלם לתובעת סך של 12,689 ₪, אגרות משפט, שכר העד בסך של 250 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך של 3,000 ₪.