חלק ניכר מהעתירה נסב על הטענה כי המנגנון הקיים, המחייב הוכחת אבהות בדרך של המצאת ראיות חותכות לאבהות, או, לחלופין, מתן פסק דין המצהיר עליה, שולל שלא כדין מעמד אזרחי מהילדים ופוגע בזכויותיהם לחיים ולבריאות וזאת בנגוד לחוק-יסוד: כבוד האדם וחרותו (להלן גם: חוק-היסוד).
באותו ענין הושג הסדר מוסכם, אשר נתקבל לפני חקיקת סעיף 2א לחוק הביטוח הלאומי, והוא מתייחס לילדים של תושבי מזרח-ירושלים, שלא התעוררה לגביהם שאלת אבהות המקרינה על מעמדו של הילד בישראל, כפי הדבר בעניינינו.
המבחן שנהג לענין זה סבב סביב "מרכז החיים" של האדם, אשר ביקש להיתחקות אחר טיב והקף זיקתו של האדם למדינה (שם, בעמ' 383-384; דב"ע 0-391/97 חלמיש נ' המוסד לביטוח לאומי, פד"ע לג 88, 93 (1998); וראו גם: שלו, בעמ' 180; שרון אסיסקוביץ "אזרחות וממדים של נגישות למערכת הבריאות בישראל – בעקבות חוק ביטוח בריאות" נגישות לצדק חברתי בישראל 135, 153 (ג'וני גל ומימי אייזנשטדט עורכים, 2009) (להלן: אסיסקוביץ)).
...
סוף-דבר
השאלה המרכזית שהונחה לפנינו היא – האם קיימת חובה חוקתית על המדינה לספק שירותי בריאות על-פי חוק ביטוח בריאות לילדים השוהים בישראל שמעמדם האזרחי טרם הוכרע, בשל בירור סוגיית האבהות הנוגעת אליהם.
העתירה נדחית.
ת
השופטת א' חיות:
עיינתי בחוות דעתה של חברתי השופטת א' פרוקצ'יה ואני סבורה כי לעת הזו אין מקום שנדרש לשאלות ולסוגיות אליהן התייחסה חברתי בחוות דעתה.