בתא"מ 4955-01-19, המדובר בבקשה לבצוע שני שיקים ע"ס 4,000 ₪ כל אחד, אשר נמשכו ע"י הנתבע (להלן: "זיסו"), נרשמו לפקודת נח חיים (להלן: "נח") והוסבו לטובת התובע (להלן: "טל").
עקב חוב הלוואה לטל, ומשביקש ממנו אלירז מזומן כנגד השיקים, מסר נח את שני השיקים בסך 4,000 ₪ כל אחד, לטל, לכסוי החוב ומסר לאלירז מזומן כנגד השיקים.
החוק מגדיר בסעיף 1 לו, סעיף ההגדרות, כי מלווה הוא "מי שנותן הלוואה, וכן מי שעוסק בהפעלת מערכת לתיווך באשראי".
מכאן שבהתאם להוראות החוק כל הלוואה היא הלוואה חוץ בנקאית שהחוק חל עליה, ובכלל זה ההלוואה הנטענת שבין טל לנח, ועל כן תביעת טל תבחן לאור הוראות החוק המחייבות.
אולם, הוראות מחייבות אלה חלות למעט אם המדובר בהלוואה שנתן מלווה יחיד שלא דרך עיסוק, וכהוראת סעיף 15(א) לחוק:
"הוראות סעיפים 2, 3, 5(ב) ו-(ג)(1) ו-(2), 6(ב) ו-(ג)(1) ו-(2) ו-7, לא יחולו על מלווה יחיד שנתן הלוואה שלא דרך עיסוק; לעניין זה יראו מלווה שנתן הלוואה למי שאינו קרוב משפחתו כמי שנתן הלוואה דרך עיסוק, אלא אם כן הוכיח המלווה אחרת..."
החוק קובע איפוא כי הנטל להוכיח כי המלווה אינו עושה כן בדרך עיסוק, מוטל עליו, ובמקרה זה על טל, וכפי שנקבע בפסק דין בס (ס' 26 לפסק הדין):
"בהתאם לס' 1 לחוק, כל הנותן הלוואה הנו בגדר מלווה לפי החוק ככל שאינו תאגיד בנקאי. עם זאת חובת חוזה הלוואה בכתב וכן הוראות נוספות של החוק, לא יחולו על מלווה שנותן הלוואות שלא בדרך עיסוק, כהוראת ס' 15 לחוק. דהיינו, הכלל הוא כי מי שנותן הלוואה יראו אותו כמי שנתן הלוואה בדרך עיסוק אלא אם יוכיח שלא כן הדבר".
הלכה היא כי בחינת השאלה האם הוכיח המלווה כי אין המדובר בהלוואה שניתנה דרך עיסוק נעשית בראי כלל הראיות והנסיבות.
(ב) בתובענה או בקשה כאמור בסעיף קטן (א) יציין המלווה את הסכום שתשלומו נידרש ואת אופן חישובו, וכן פרטים אלה:
(1) כל הפרטים שיש לגלותם לפי סעיף 3(ב) לרבות כפי שהוחל בסעיפים 15א ו-15ב, ולעניין מלווה מוסדי – גם הפרטים שעליו לגלותם לפי חוק אחר החל בעיניין כאמור בסעיף 16, וכן קיומן של התראות בשל הפגור בתשלומים;
(2) התשלומים ששילם הלווה לפירעון ההלוואה ומועדיהם, בפירוט סכום ההלוואה והריבית בכל תשלום;
(3)יתרת החוב במועד הגשת התובענה;
(4)התשלומים שבפיגור, בחלוקה לפי קרן, הצמדה, ריבית, וריבית הפיגורים ביחס אליהם שנצברו עד למועד הגשת התובענה;
(5) כל סכום שמועד פירעונו הוקדם, וסכום הריבית וריבית הפיגורים ביחס אליו שנצבר עד למועד הגשת התובענה;
(5א) הסכום שהמלווה דורש מהלווה בשל הוצאות שהוציא לגביית תשלום שהלווה פיגר בתשלומו, כאמור בסעיף 7א;
(6) כל פרט אחר שיקבע שר המשפטים, בהתייעצות עם שר האוצר ונגיד בנק ישראל.
"
(סעיף 35 לפסק הדין)
ברע"א 2132/09 אברהם אריה נ' ארנון בס לעיל, נדחתה בקשת הרשות לערער על פסק דין בס לאחר שאושרה הקביעה בפסק הדין כי התובע לא הוכיח את עסקת היסוד, תוך הפניה לדברי כבוד השופט י' שנלר בפסק דין בס אשר קבע כי יש לדחות את התביעה בין עקרי הדברים מאחר שלא הוכחו נתוני ההלוואה, ובכלל זאת מה היה סכומה והאם בסכומי השיקים גולמה ריבית כזו או אחרת.
מטיעוני טל ונח עולה כי לאחר שהשיקים לא כובדו נותר חובו של נח לטל בעינו, אלא שבאופן מתמיה סגר טל את תיק ההוצאה לפועל כנגד נח, כאשר זיסו נותר כנתבע יחיד, ואף העיד טל כי כלל לא התכוון לתבוע את נח וכי לא ידע שעורך הדין שהגיש עבורו את בקשת הבצוע ציין בה כנתבע גם את מוסר השיקים – נח (עמ' 16-17 לפרוטוקול).
בעדות זו יש כדי לכרסם בגירסת זיסו בדבר ערבותו של נח כלפיו, גרסה שבאה בסתירה מוחלטת לגירסת זיסו בתצהיר היתנגדותו ולפיה עניין ערבותו של נח עלה רק לאחר אי פרעון השיקים כאשר נח פנה לזיסו וטען כי הוא ערב בגינם לאלירז כלפי טל (ס' 12 לתצהיר ההיתנגדות).
...
לאחר ששקלתי בטענות הצדדים, עיינתי בראיות הקיימות, ושמעתי את העדויות ואת סיכומי טענות הצדדים לפני, ומתוך הדין הקיים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין התביעה בתא"מ 4955-01-19 להידחות, ודין התביעה בתאד"מ 25207-11-19 להידחות כנגד הנתבע 2 (כנגד הנתבע 1 בתביעה זו ניתן זה מכבר פסק דין בהעדר הגנה).
לאור כל האמור לעיל, התביעה בתא"מ 4955-01-19 נדחית, והתביעה בתאד"מ 25207-11-19, נדחית כנגד הנתבע 2 (כנגד הנתבע 1 בתביעה זו ניתן זה מכבר פסק דין בהעדר הגנה, והוא עומד בעינו).
בתא"מ 4955-01-19 ישלם התובע לנתבע הוצאות המשפט בסך 1,500 ₪.
בתאד"מ 25207-11-19 ישלם התובע לנתבע 2 הוצאות המשפט בסך 1,500 ₪.